Veckans triathlet: Elisabet Hökerberg

Veckans triathlet: Elisabet Hökerberg


Namn: Elisabet Hökerberg
Ålder: 30
Längd: 170
Vikt: 56
Klubb: SPIF Triathlon
Hemsida/ blogg: www.elisabethokerberg.blogspot.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag började rida som fyraåring och var fast i stallet sedan dess. Under hela min uppväxt och början på mitt vuxna liv har jag tävlat på hobbynivå i hoppning och fälttävlan. Livet i stallet och på hästryggen har givit mig en bra grundfysik som jag till viss del har nytta av nu.
Under min värnplikt blev löpning och styrketräning ett naturligt sätt att träna för tjänstens krav, även om det inte hade så mycket med idrott att göra. När jag började på Militärhögskolan i Halmstad 2006 anordnades en del löptävlingar på garnisonen och jag tyckte att det blev roligt att träna mot en idrottslig prestation.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Under mitt andra år på Militärhögskolan erbjöds alla kadetter (officersaspiranter) att prova på och träna en tjänsteidrott vid två tillfällen/vecka under två terminer. Triathlon är en av ett tiotal idrotter som Försvarsmakten är aktiv inom och eftersom jag hade provat på att cykla (Vätternrundan) och tyckte att det var ganska roligt att springa blev valet lätt. Problemet var ju förvisso att jag inte kunde simma ett enda simtag…

Vilken distans satsar du på?
– Sprint och olympisk. Jag tycker om fart och smärta!

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Det blir dubbla pass nästan alla dagar. Simningen försöker jag klara av på morgonen, det är bäst tillgång på banor i simhallen då. Eftersom jag har möjlighet att träna en del på arbetstid får jag en bra vecka in tre pass på jobbet och resten får bli på kvällar och helger. Jag har alltid minst en hel vilodag varje vecka, helst på en ledig dag.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag lägger en del volym på vinterhalvåret och mer kvalité under vår/sommar. Jag tränar förmodligen mycket mindre volym än de flesta andra och försöker att hålla i kvalitén under hela året. När tävlingssäsongen närmar sig blir såklart brickpass och OW-simning vanligare inslag än under vintern.

Vilka är dina svagheter?
– Jag tappar lätt fokus, ibland är det mer intressant att äta middag med några kompisar än att simma. Eller ta en långfrukost och titta på Vinterstudion istället för att köra distans på cykeln. Hade jag kunnat utvecklas inom min idrott genom att ligga på soffan, vandra i fjällen och rida så hade jag gjort det istället för att träna triathlon, haha!

Vilka är dina styrkor?
– När jag tränar är jag fokuserad. Påbörjat pass blir nästan alltid avslutat pass och jag kan pressa mig hårt. Nästan hårdare på träning än på tävling.  Jag viker inte ner mig för varken smärta eller trötthet om jag inte måste.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Jag försöker få ihop tre pass av varje disciplin plus lite styrketräning. Tyvärr är det inte många veckor som blir perfekta och styrkan får stryka på foten allt för ofta! Tidsmässigt tar nog cykeln mest tid och simningen minst men det är förhållandevis jämnt fördelat.

Vad är ditt stora mål i år?
– Årets mål ligger i oktober och är Military World Games i Korea. Military World Games är militärernas motsvarighet till OS och triathlon avgörs på olympisk distans.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
1. Träna simning på simningens premisser.
2. Träna cykel på cyklingens premisser
3. Träna löpning på löpningens premisser.

Triathlon är en prylsport men det är inte prylarna som gör dig bra. Vill du utvecklas måste du bli bra på alla tre grenarna var för sig och tillsammans, det sitter inte i Garminklockan eller i cykeln. Köp det som gör dig glad och motiverad och passar din plånbok. Och simma för Guds skull inte i bassäng med klockan på armen, använd sekundklockan på väggen istället 🙂

Var tycker du det är bäst att träna?
– Stellenbosch, Sydafrika, tveklöst. Där finns allt och Sydafrika är ett underbart land.

Hur många punkor innan du bryter?
– En! Om det inte är träning för då kör jag tills slangarna är slut.

Värsta och bästa simning:
– Värsta: Tjörn Triathlon 2014. Helt hopplöst att navigera!
Bästa: Stockholm Triathlon 2015. Kul att få ligga i täten för en gångs skull!

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 6-15 beroende på vad som händer på jobbet.

Våtdräkt:
– Tyr Freak of Nature, det bästa jag någonsin haft på mig i våtdräktsväg!

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Guerciotti Eureka (lvg), Shimano Dura Ace 2014
Guerciotti Lunar (tempo), Shimano Di2 Ultegra/Dura Ace

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics DS Racer

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
3:a Danske Invest Triathlon Series 2014
SM-brons långdistanstriathlon 2014
8:a SM maraton 2015 (2:55h)
PB Sprint 1:01
PB Olympisk 2:08

Målsättning:
– Mitt mål är att bli så bra jag kan med de förutsättningar jag har. Jag älskar mitt jobb och har inga ambitioner på att bli heltidstriathlet. Mitt jobb ger mig dessutom mycket bra förutsättningar för träning och det underlättar såklart.

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer