Veckans triathlet: Erik Holmberg

Veckans triathlet: Erik Holmberg


Namn: Erik Holmberg
Ålder: 26 år
Längd: 183 cm
Vikt: 75 kg
Klubb: IK Hakarpspojkarna
Hemsida/ blogg: www.erikholmberg.nu

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har idrottat från 9-års ålder, främst som orienterare och cyklist. Visst testade jag bollsporter också men insåg ganska snart att det var konditionsidrott och individuella sporter som passade mig. Som ungdomscyklist var jag bland de bästa i Sverige och tog ett guld på USM. Men trots det valde jag orienteringen fast beslutsam om att nå toppen.

Jag har gått på Sanda orienteringsgymnasium i Huskvarna och fram till sommaren 2013 har jag lagt allt mitt fokus till skogssporten. Jag representerade juniorlandslaget 2007 men drog även på mig en korsbandsskada samma år. Det tog ett år att rehabilitera och det har lärt mig att sätta perspektiv på sjukdomar och småskavanker.

Numera är det triathlon som gäller och jag trivs kanonbra med det, jag känner mig som en blandning av elit och nybörjare. Tillräckligt bra för att kalla mig elit och tillräckligt oerfaren för att kalla mig nybörjare.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag har varit nyfiken på sporten i många år och testat på motionsarrangemang då och då. Men det var Örserum triathlon som fick mig att fundera på allvar när jag på ren impuls åkte dit och sen slutade 4:a i tävlingsklassen, inte långt från segern. Under hösten tog jag beslutet att satsa på triathlon och sedan dess har jag varit fast i sporten. 2014 som var min första säsong har varit superkul och jag räknar med att detta år blir minst lika bra!

Vilken distans satsar du på?
– Medeldistans, och långdistans på sikt.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Det varierar över säsongen men senaste veckan har sett ut såhär:
Mån: 60 min cykelintervaller inomhus + 90 min simning
Tis: 60 min rörlighetsträning + 120 min löpning
Ons: 90 min simning
Tors: 70 min löpintervaller + 40 min styrka
Fre: 60 min simning + 90 min cykelintervaller inomhus
Lör: 240 min cykeldistans
Sön: 60 min simning med teknikfokus + 60 min löpning

Hur lägger du upp träningen över året?
– Periodiserar mängd och varierar fokusområden för att utveckla mina svagheter. Som heltidsarbetande blir det också en anpassning till hur långhelgerna ser ut och förekomsten av dessa. Alla pusselbitar måste passa för att jag ska orka med vardagen och allt slit som krävs för att satsa så hårt som jag vill.

Vilka är dina svagheter?
– Jag är fortfarande alldeles för oerfaren för att veta hur jag ska disponera mina krafter, men jag börjar lära mig det med. Under 2015 ska jag råda bot på detta med många medeldistanstävlingar.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är allround när det kommer till konditionsidrott och har lätt för att lära. Det har gjort mig till en duktig triathlonsimmare snabbt trots avsaknad av simträning som ungdom. Idrotten i sig kräver ju allsidighet i grunden och därför passar det mig väldigt bra.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Ungefär en tredjedel av varje.

Vad är ditt stora mål i år?
– Vätter Challange – SM Medeldistans på hemmaplan och Ironman 70.3 VM i Zell Am See som agegroup.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Våga fråga och lär av de som kan
  • Strunta i utrustning och bara kör, det är inte så noga
  • Gå crawlkurser

Var tycker du det är bäst att träna?
– På hemmaplan då vardagen rullar på och jag har koll på läget, på resande fot försvinner det alltid dagar till annat. I Jönköping har vi bra kupering för cyklingen, bra träningstider i simhallen, ett gott gäng att träna tillsammans med och Christian Kirchberger som sitter inne med all kunskap. I Jönköping har vi även ”En triathlon mitt i veckan” ett minitri som passar alla och pågår hela somrarna. Ett ypperligt tillfälle att träna växlingar och känna på tävlingshetsen. Det är allt jag önskar mig för att kunna elitsatsa på triathlon.

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag ogillar att ta ställning till detta, men är det för långt till wheelstop eller slangarna är slut så finns det inte så mycket till alternativ.

Värsta och bästa simning:
– Värsta simningen var SM Olympisk i Västerås förra året, första gången bland riktiga vågar. Kände mig ensammast i världen där ute. Bästa var nog SM Medel i Jönköping där jag kände att jag kunde hantera fartväxling och taktik och hängde med bättre än jag vågat hoppas.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 20.

Våtdräkt:
– Orca.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Cannondale Slice.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Kinvara.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
Sövde triathlon medeldistans 2014 – 1:a
Gothenburg triathlon olympisk 2014 – 1:a
SM Medeldistans 2014, Vätter Challenge – 4:a
SM Olympisk 2014, Västerås – 6:a
Ironman 70.3 Budapest – 2:a i M25-29, 3:e bästa age group, 20:e totalt

Övrigt:
Dubbel svenska mästare i cykel
Juniorlandslagslöpare och 15:e totalt i Elitserien 2013 i Orientering
Vasaloppet 2010 4:51:28 (+48:29) pl 348:a

Målsättning:
– SM medalj i Jönköping 2015 och Ironman på Hawaii på sikt.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Sista chansen att anmäla sig till SM i sprint och stafett

Idag, torsdag är sista anmälningsdagen till SM i sprint och stafett som avgörs i Uppsala helgen 18-19 juni.

Läs mer