Veckans triathlet: Jannika Larsson

Veckans triathlet: Jannika Larsson


Namn: Jannika Larsson
Ålder: 33år
Längd: 168cm
Vikt: Ca 57kg
Klubb:
Hemsida/ blogg: www.jannikalarsson.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Som liten spelade jag fotboll i 12 år och upp till den åldern tävlade jag även i friidrott; 800 m löpning och 60 m häck. Benstyrka behövdes för både fotbollen och friidrotten så vi slussades alla in i gymmet för att stärka upp musklerna och där fastnade jag. Jag älskade styrketräningen och började några år senare att tävla i athletic fitness och body fitness. Detta höll jag på med i flera år innan jag tappade suget och nu tränar jag en sport som jag bara älskar, nämligen triathlon. Körde min första Ironman i Barcelona förra året och satsar på ännu en i år. Perioden mellan fitness-tävlingarna och triathlonsatsningen fick jag även in en period med MMA och fighting men som jag fick sluta med på grund av dåliga värden i kroppen.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag tröttnade på styrketräningen och träning generellt. Jag gjorde exakt det jag var tvungen att göra i gymmet och stannade inte en minut längre än vad jag behövde. Men sen hittade jag glädjen i träningen igen när jag började med MMA och fighting. Tyvärr sattes det käppar i hjulet igen då mina värden i kroppen inte var som de skulle. Bland annat hade jag förhöjt sköldkörtelvärde som bidrog till att jag var tvungen att ta olika mediciner, vilket resulterade sig i att jag inte kunde fortsätta träna på grund av ökad skaderisk.
En dag några år senare tackade jag ja till delta i en Ironman utan att egentligen veta vad det var för något. Sagt och gjort genomförde jag min första Ironmantävling i Barcelona 2014. Innan den tävlingen hade jag genomfört några kortare lopp, bland annat Stockholm Triathlon.

Vilken distans satsar du på?
– När jag kör triathlontävlingar så ställer jag upp i olympisk distans, halvdistans och Ironman.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag försöker få in samtliga discipliner och lite styrketräning under en vecka. Nedan är ett veckoschema som jag följer, men ibland kastas träningarna om på grund av jobb men antalet timmar per vecka får jag ändå oftast ihop.

Måndag: 06.30 Simning – 08.00 Cykling
Rullning – Em. Benstyrka i gymmet
Tisdag: 06.30 Simning – 10.00 Löpning tröskelpass
Onsdag: 06.30 Simning – 08.00 Cykling
Intervallpass – Em. Löpning distans
Torsdag: 05.00 Löpning distans – Em.
Överkroppsstyrka i gymmet
Fredag: Ca 16.00 Cykling rullning
Lördag: Ca 14.00 Cykling långpass
Söndag: Ca 14.00 Löpning långpass

Helgerna kan det bli vilken tid som helst på dagen men oftast tidig eftermiddag.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag ser till att träna smart. Då menar jag att jag lyssnar på min kropp. Jag tränar ovanstående upplägg generellt hela året men inför de olika tävlingarna tar jag självklart vila och vilar upp kroppen med uppladdning inför tävling. Jag är noga med att lyssna på kroppen och känner jag att den börjar bli sliten så tar jag vila annars ser jag till att äta och sova bra så jag har energi till träningen. Så länge jag känner mig stark och känner att jag utvecklas hela tiden och blir bättre kör jag på.

Vilka är dina svagheter?
– Mina svagheter är att jag ”ogillar” att känna mig dålig. När jag tränar med andra och när någon t ex simmar om mig i bassängen blir jag irriterad. Men som en styrka i det hela försöker jag tänka om i de situationerna och försöker tänka att det utvecklar mig istället att träna med de som är bättre än mig.

Vilka är dina styrkor?
– Mina styrkor är att de dagar jag inte känner för att träna eller helt enkelt inte har motivationen tar jag mig i kragen ändå och gör det jag ska. Jag brukar tänka att om ska jag bli bättre än förra gången måste jag göra mitt yttersta. Det finns inga genvägar, det är hårt slit som gäller.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– När jag gjorde min första Ironman förra året hade jag en del problem med förberedelserna. På grund av en skada i min vänstra bicepssena fick jag hastigt byta crawl mot bröstsim på hela simdistansen. Och efter halva distansen på löpningen började det göra ont i båda knäna och höften för att jag inte orkade hålla uppe kroppen, så nu ligger störst fokus på simning och löpning. Nu är jag fri från min bicepsskada, och siktet är inställt på att crawla hela distansen. Löpningen har jag jobbat hårt med att justera min löpstil, den känns ofantligt mycket bättre nu. Min nya tempocykel har jag precis fått, så nu ska även den delen läggas in i veckoschemat och jag ska försöka förbättra teknik och få till ett fint flow i cyklingen.

Vad är ditt stora mål i år?
– Mitt stora mål i år är att förbättra min egen tid på just Ironman i Barcelona. Men innan dess har jag några andra tävlingar som Stockholm Marathon, Stockholm Triathlon och Vansbro halvdistans som jag ska göra. Kanske slinker det in något mer triathlontävling, men det återstår att se.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

 • Ta proffshjälp innan du startar så du får ett upplägg att träna efter, utefter just DINA egna förutsättningar.
 • Gör det för att du tycker det är kul! Det är tre discipliner, vilket resulterar i mycket träning. Hinner du inte med alla träningspass du planerat under en vecka är det ingen skada skedd. Ta nya tag veckan därpå, inget att stressa upp sig över.
 • Tävla INTE mot någon annan, Fight YOUR Fight, and nobody elses.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Jag har inte alltid tyckt det varit roligt att träna utomhus. Speciellt inte om det ösregnar ute en december dag och det är mörkt redan klockan tre på eftermiddagen. Men faktum är att träningen ger dig så mycket mer när du tränar samtliga grenar utomhus när väl vädret ger tillfälle.

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag har alltid med mig två uppsättningar. Så när de tar slut får jag hoppas att min partner har till låns 🙂

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Får jag till veckan som jag vill så blir det ca 14-16h/v

Våtdräkt:
– Arena Triwetsuit

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Scott Plasma10, Tempocykel

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics Gel-Noosa Tri

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):

 • Athletic Fitness SM 2008 3:e plats
 • Fitness4Fun 2009 3:e plats
 • Athletic Fitness SM 2009 2:a plats
 • Body Fitness SM 2011, 1a plats
 • Body Fitness NM 2011, 4:e plats
 • Stockholm Gran Fondo, 15 mil cykling 2014
 • Stockholm Triathlon Olympisk Distans 2014, tid: 2:45:34
 • Ironman Barcelona 2014, tid: 12:26:56h

Målsättning:
– Det här året är min målsättning att gör en bättre tid på Ironman i Barcelona. Jag vill förbättra min simtid med 14min (1:20h), min cykeltid med 31,5 min (5:20h) och min löptid med 24 min (4:30h) vilket resulterar i en totaltid på 11:10h.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Patrik Nilsson krossade svenska rekordet!

Patrik Nilsson slog inte bara sitt personbästa och sitt motstånd med råge i dagens Ironman...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer