Veckans triathlet: Jens Dahlman

Veckans triathlet: Jens Dahlman


Namn: Jens Dahlman
Ålder: 34
Längd: 190cm
Vikt: 78-81kg
Klubb: Helsingfors Triathlon
Hemsida/blogg: www.jensdahlman.blogspot.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har alltid varit aktiv och som ung tränade jag taekwondo i tio år. 2006 provade jag att springa maraton, och det ledde senare till att jag började med triathlon 2007.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Efter att jag hade sprungit maraton ville jag ta mig an större utmaningar och därför anmälde jag mig till en olympisk distans i triathlon. Den tävlingen gick väldigt bra, och sedan dess har jag varit fast. Innan jag började med sporten hade jag förutfattade meningar om dem som gjorde Ironman, jag tyckte att de var spritt språngande galna! Nu, några år senare har jag själv gjort fyra stycken och efter nästa säsong blir det ännu fler…

Vilken distans satsar du på?
– Eftersom jag inte har någon bakgrund i simning, har jag ingen större framgång i draftlegal-tävlingar även om jag gillar den hårda intensiteten som korta distanser ger. Jag har bättre förutsättningar inom medeldistans och Ironman, så därför satsar jag mer på dessa.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag kör tio dagar som en träningsperiod i stället för en vecka. På grund av mina arbetstider är perioderna nästan alltid olika, men jag tränar ungefär fem cykelpass, fem-sju löppass, fyra-sex simpass och två styrkepass under dessa tio dagar.

Hur lägger du upp träningen över året?
– På vintern tränar jag mycket inomhus med måttlig intensitet. När vädret blir bättre på våren börjar jag cykla och springa ute, långt och med låg intensitet. Närmare tävlingssäsongen bygger jag på intensiteten, specifikt för de kommande tävlingarna som finns inplanerat. På hösten har jag en viloperiod.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen är min svagaste disciplin, men nu har jag äntligen fått en simtränare så nu ska vi få ordning på den.

Vilka är dina styrkor?
– Löpningen. Min styrka är att jag, trots efter att jag har cyklat långt och med högt tempo, kan springa snabbt och hålla mitt eget tempo.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– I genomsnitt är det 20 % simning, 50 % cykling, 25 % löpning och 5 % styrketräning, men fördelningen varierar lite under olika perioder. Just nu koncentrerar jag mig på simningen och cyklar nästan inte alls.

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Att göra bra ifrån mig på Ironman-tävlingen i Hawaii.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

 • Ha tålamod. Utvecklingen i uthållighetsidrott går sällan snabbt.
 • Vila tillräckligt. Det lönar sig inte att träna på sömnens bekostnad.
 • Kom ihåg att ha roligt!

Var tycker du det är bäst att träna?
– Kanske är det Mallorca som jag tycker mest om. Där finns allt: Berg, platta banor, stigar och varmt vatten. I Toscana finns också jättefina cykelvägar.

Hur många punkor innan du bryter?
– När jag tävlar har jag med en eller två punkasprayer men jag har aldrig någonsin behövt använda dem. Jag vet, jag har haft tur.

Värsta och bästa simning:
– Min absolut värsta simning var när jag gjorde min första Ironman i Frankfurt 2012. Jag startade i första linjen och blev totalt överkörd. Jag försökte koncentrera mig i några minuter på att bara klara mig utan att drunkna och tänkte att jag säkert skulle bryta. Men det gjorde jag inte. Jag kämpade igenom det och ungefär nio timmar och trettio minuter senare blev jag en Ironman.
Bästa simningen? Finns det? Jag kör alltid en catch-up efter simningen. Lyckligtvis är jag ganska bra på det!

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Jag tränar bara tolv timmar i veckan i genomsnitt på grund av att jag har ett heltidsjobb och familj. Hälften av min träningstid är jag på min cykel och sen tar både löpning och simning ett par timmar också. En gång i veckan går jag även till gymmet för styrketräning.

Våtdräkt:
– Sailfish G-range

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
-Felt DA Di2 2010 men jag kommer att byta inför nästa säsong. Jag diskuterar just nu med några sponsorer om att byta cykel och förhoppningsvis är detta klart inom ett par veckor.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Type A6. Precis som med cykeln ska jag sannolikt byta.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):

 • Bronsmedalj i finska mästerskap på medeldistans i somras.
 • Vinst i 70.3 Berlin 2013 M30-34
 • Andra plats i IM Kalmar 2013 M30-34
 • IM Hawaii 2013 på tiden 9 timmar och 30 minuter

Målsättning:
-Jag har redan biljetten till Kona för nästa år och där vill jag komma under nio timmar. På längre sikt är min dröm att bli amatör-världsmästare i Ironman.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Vinterns viktigaste nyckelpass
 • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
 • Åtta misstag du inte vill göra
 • 9 julklappstips till alla löpare
 • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer