Veckans triathlet: Joel Evertsson

Veckans triathlet: Joel Evertsson


Namn: Joel Evertsson
Ålder: 26
Längd: 175cm 
Vikt: 71kg
Klubb: IS Göta Triathlon
Hemsida/ blogg: joelevertsson.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag varvade fotboll på sommaren och ishockeymålvakt på vintrarna tills jag slutade gymnasiet. Men det var inte riktigt något för mig och jag fortsatte mest med detta för att jag kände att jag måste. Det jag tyckte var roligt var försäsongsträningen så jag har nog fått mycket av min kondition därifrån. I januari 2011 bestämde jag mig för att börja springa och snabbt var jag och sprang två halvmaror och ett maraton. Jag gillade helt enkelt utmaningen.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag testade en lokal triathlontävling utanför Sandviken och fastnade direkt för sporten. Jag kommer ihåg att jag direkt åkte hem och letade runt efter en ny tävling och redan dagen därpå åkte jag på min nästa tävling. Därefter har det egentligen bara rullat vidare och när det blev klart att Kalmar skulle arrangera Ironman, så då var det självklart att anmäla sig till Kalmar 2012.

Vilken distans satsar du på?
– Ironman men jag kör gärna halv IM också.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Generellt så är det 4 simpass, 4 löppass, 4 cykelpass och 2 styrkepass.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Vintertid blir det långa lugna löppass, korta hårda cykelpass, eventuellt något distanspass utomhus om vädret passar och ganska hård styrketräning. Simpassen är oftast längre på vintern också. Men allt närmare säsongen och våren det kommer blir det fler längre cykelpass utomhus och löpningen blir kortare med mer fart. Jag försöker också att springa löptävlingar så ofta jag kan.

Vilka är dina svagheter?
– Jag kämpar fortfarande med min simning och skulle gärna vilja lyfta den ett par steg.

Vilka är dina styrkor?
– Jag har lätt för att lyssna på kroppen och justera träningen utefter det, varför jag hittills har undvikit skador och kunnat träna på ordentligt. Men jag har också ett bra pannben som hjälper en hel del mot slutet av tävlingarna.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– 50 % cykel, 25 % simning, 25 % löpning.

Vad är ditt stora mål i år?
– Ironman Hawaii i oktober.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
– Tävla mycket, träna på din svagaste gren, gå med i en klubb och träna med sällskap.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Mallorca på våren är oslagbart men så är det också med Sverige på sommaren. Ljusa sommarkvällar när man kan cykla, simma och springa dygnet runt.

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag bryter aldrig, att gå i mål är det viktigaste.

Värsta och bästa simning:
– Värsta måste vara IM Fortaleza, Brasilien i vintras. Vi simmade nästan 2km rakt ut i havet, mycket vågor och inte tillåtet med våtdräkt så det var rätt obehagligt och jobbigt. Bästa simning är hårda poolpass med bra sällskap men också havsimning med Elin i Arild, Skåne.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 15-20 timmar.

Våtdräkt:
– Blueseventy Helix.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Trek Speed Concept.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Salming Speed.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
Kvalificerad till Ironman Hawaii 2015
9.15 på Ironman

Målsättning:
– Bli så bra jag kan bli och träna för att må bra.

 


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer