Veckans triathlet: Johan Granath

Veckans triathlet: Johan Granath


Namn: Johan Granath
Ålder: 29 (1986)
Längd: 184 cm
Vikt: 81 kg
Klubb: Dinvelo CK & SPIF Triathlon
Hemsida/ blogg: http://jgranath.com/

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Mitt liv har kretsat kring idrott så länge jag kan minnas och kommer så alltid att göra. Likt många andra har jag testat det mesta, fotboll, bandy och golf för att nämna några sporter. Men det som varit nummer ett genom åren är hockey, något jag höll på med i ca 20 år med höga ambitioner, bland annat gav det mig möjligheten att kombinera högskolestudier och hockey på college i USA. Att tävla, utmana mig själv, samt sträva efter mål är en självklarhet i allt jag gör, något jag fått med mig från idrotten.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Efter att under två år försökt kombinera jobb med Division 1 hockey tog jag 2012 det tuffa beslutet att bryta med hockeyn, då jag höll på att totalt köra slut på mig själv. Att ständigt vara uppbunden kring fasta tider sex dagar i veckan blev ohållbart när man också ville satsa på karriären utanför ishallarna. Eftersom jag fortfarande hade ett stort sug för träning och utmaningar gav jag mig snabbt in på diverse motionslopp som, Cykelvasan, Vätternrundan, Stockholm halvmarathon och så vidare utan att riktigt fastna. Att ge mig på en Ironman kändes galet då men ändå lockande, och efter att ha fått stryka Ironman Haugesund samt Stockholm Triathlon 2013 på grund av skada, tog jag beslutet att jag inte ville vänta ännu ett år utan anmälde mig till Ironman Nice 2014, vilket blev startskottet. Sedan dess har jag varit fast.

Vilken distans satsar du på?
– Jag får nog säga långdistans (Ironman) då det är dessa tävlingar som varit mina huvudmål hittills. Men nu när jag blivit lite varm i kläderna och även tävlar med andra målsättningar så kommer jag att köra fler halvdistanstävlingar framöver också.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Det senaste året har en träningsvecka sett ut ungefär såhär:
3 simpass, 3-4 cykelpass, 3 löppass samt något styrkepass. Mot sommarhalvåret blir det mer tid på cykeln men ungefär samma fördelning på antal pass.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Sedan ett år tillbaka har jag tagit hjälp med träningsupplägg och program av Andreas Weckfors i syfte till att kunna lägga all min energi på utförandet istället för velande kring planering, då det även ska synka med heltidsjobb.
Generellt sett så periodiserar jag träningen baserat på fokusområde och svagheter.  

Vilka är dina svagheter?
– Löpningen är den gren jag har störst potential att utvecklas ytterligare i, då min träningsbakgrund inte innehållet någon större mängd distanslöpning.

Vilka är dina styrkor?
– Att jag är ganska jämn i alla tre grenarna, samt det mentala som jag jobbar väldigt mycket med.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Utspritt över året blir det nog 50 % cykel, 30 % löpning 20 % simning.

Vad är ditt stora mål i år?
– Mitt absolut största mål för året var Ironman Kalmar.
Delmål på vägen har varit Vätternrundan, Vansbro Triathlon samt Vätter Challenge – SM Medeldistans. Även ÖtillÖ var ett delmål där jag ihop med Johan Söderlund bildade Team Specialfastigheter Sverige AB. Vi gick i mål som på tiden 11:10:28. Det finns att läsa mer om det loppet här: https://teamspecialfastigheter.wordpress.com/
2016 hoppas jag spräcka 09:30h på Challenge Roth.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  1. Gå med i en klubb, alla är vi nybörjare någon gång. Träffa, och lyssna på likasinnade för att bygga en grund, samt träna i sällskap.
  2. Kontinuitet, hitta en balans mellan träning, jobb och fritid som passar just dig.
  3. Sätt upp ett mål, och VÅGA tävla!

Var tycker du det är bäst att träna?
– Med den variationen och de storslagna vyer, samt fina cykelmöjligheter som Nice och Franska Rivieran bjuder på så är det svårslaget. Men man tackar absolut inte nej till en fin sommardag i Sverige heller.

Hur många punkor innan du bryter?
– Har inte fått punka på tävling ännu (peppar, peppar) men det är nog när reservdelarna tagit slut och de eventuella övriga alternativen förvunnit.

Värsta och bästa simning:
– Värsta: Min första triathlon, Hallsta Triathlon 2014. Paniken var total efter 200m, men lyckades ta mig i kragen, och efter några djupa, lugna andetag så gick det riktigt bra.

Bästa: Ironman Kalmar 2015, trots väldigt tuffa förhållanden höll jag mig lugn och gjorde min snabbaste Ironman simning med ca 2-3 minuter.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Ca 15 timmar.

Våtdräkt:
– Zone 3 Victory D.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Triathlon/TT – Eddy Merckx ETT.
Linjecykel – Eddy Merckx EMX-5.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Kinvara.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
09:40:05 Ironman Kalmar 2015 – 9a AG 25-29, 50a Totalt
07:42 Vätternrundan 2015
04:28:56 Vätter Challenge 2015 – 18e Senior
1a Saltarö Ultimate Triathlon 2014, 2015
3 x Ironman Finnisher (Nice 2014, Syd Afrika 2015, Kalmar 2015)

Målsättning:
– Att blir så bra som möjligt utefter givna förutsättningar, Ironman Hawaii skulle självklart vara häftigt och är idag ett långsiktigt mål!
Men att fortsätta utvecklas, utmana mig själv, samt flytta mina upplevda gränser samtidigt som det ska vara kul är prio nummer ett, och i längden kommer det ta mig dit jag vill, det vet jag!
Att fortsätta kombinera lopp med kombinerad semesterresa är något jag kommer försöka fortsätta med, då det hittills varit en väldigt lyckad kombination.

 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer