Veckans triathlet: Jonas Bergkvist

Veckans triathlet: Jonas Bergkvist


Namn: Jonas Bergkvist
Ålder: 27 i sommar
Längd: 183cm
Vikt: 80-82kg
Klubb: IK NocOut
Hemsida/ blogg: Jonasbergkvist.se och 30K.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– I min ungdom ägnades mycket tid åt både fotboll och hockey. Ingen stjärna i någon av idrotterna, fotbollen la jag av med strax efter vi började med 11-manna. Stor plan medförde mycket mer löpning och på den tiden var jag inte den som sprang i onödan direkt. Hockeyn höll jag i länge, ända tills jag var 19 år.  Men sedan insåg jag att det inte kommer bli någon vettig hockeyspelare av mig. Då började jag i stället satsa på att bli biff, all träningstid lades i gymmet och är det något jag är bra på så är det att växa så fort jag tittar på en skivstång. Gymtiden var en rolig tid men på något sätt ville jag komma vidare. I denna veva öppnade ett nytt boxningsgym i stan. Under ett års tid drack jag råa ägg (Rocky gjorde ju det), hade blåtiror och rinnande nästa. Jag gick en match men fick stryk och insåg tillslut att jag nog ändå var lite för fåfäng för krokig näsa och blåtiror. Dessutom är min pappa läkare så boxning var enligt honom ett av mina sämre beslut.  

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Det var min boxningstränare som fick mig att förstå att jag faktiskt var ganska bra på det här med att hålla igång länge. Säcken jag slog på hann tröttna på mig innan jag tröttnade på den. Jag började leta efter coola utmaningar och hittade givetvis järnmannen i Kalmar. De allra flesta skrattade åt mig när jag så sent som i april anmälde mig och började simträna. För att testa det här med triathlon körde jag ett par stycken innan det var dags. Jag minnas att jag var i Örserum och undrade hur Jonas Djurback som vann det året kunde springa den avslutande milen på 35 min. Omänskligt i mina ögon och jag var helt säker på att han hade fuskat.
Järnmannen gick sedan finfint på 11 timmar 46min, bra för en ”triathlet” med lite för muskulös överkropp. Sedan dess har det bara funnits glädje till sporten.

Vilken distans satsar du på?
– På grund av brist på snabba muskelfibrer och min oförmåga att jobba anaerobt så håller jag mig till de längre distanserna. Medeldistans och uppåt.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Väldigt olika beroende på vart i årscykeln jag befinner mig. Allt mellan 10-35 timmar träning. Men i snitt handlar det om ca 4 simpass, 3-4 cykelpass, 4-5 löppass och 2 styrkepass.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Inledande fokus ligger på att stabilisera upp kroppen inför hårdare träning. November-januari är fokus på kort och hårt för att få till rörelseekonomin i högre farter. Härifrån byggs det vidare med klassisk vo2max och tröskelträning. Tävlar jag tidigt som i år (februari) så tar jag ett steg tillbaka efter tävlingen och inleder nästa period mer kort och hårt för att sedan lägga större fokus på tröskelträning in mot sommaren.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen har alltid varit min stora svaghet, det är tufft att lära sig simma som vuxen.

Vilka är dina styrkor?
– Den största styrkan är min 3-åriga högskoleutbildning på tränarprogrammet. Tack vare den kan jag ganska enkelt avgöra om ett pass ska placeras om eller tas bort för att optimera min utveckling. Även kunskap om vad och när jag bör äta kring träning och tävling. Min mentala förmåga att bara göra det som ska göras är också en styrka, en IM tar rent psykiskt ca 1-2 timmar för mig. 

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Fördelningen rent tidsmässigt har de senaste åren varit ca 20 % simning, 50 % cykling och 30 % löpning.

Vad är ditt stora mål i år?
– Till denna säsong har jag valt att lägga mina stora mål väldigt sent i säsongen. Jag och Stefhan Andersen har under våren nämligen lagt mycket krut på att tillsammans skapa ett ganska omfattande företag för hälsa- och prestationsinriktad idrott. 30K har precis lanserats och det kommer loss mer och mer tid till träning nu i maj. Min första tävling med prioritet A blir därför Ironman Kalmar. Jag vill inte lura mig själv till att tro att jag kan prestera på topp när jag vet att jobbet som krävs inte har gjorts i rätt omfattning. Senare under hösten vill jag röra mig utanför Sverige och få till några tävlingar till.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  1. Fysisk aktivitet ska inte bara kosta energi, det ska även ge tillbaka energi i vardagen. Gör inget som leder till att summan av energin i långa loppet blir negativ.
  2. Var kritisk till allt du hör och läser. Samla information från flera håll, bilda dig en egen uppfattning och hitta det du trivs med.
  3. Blir du som många andra ändå förvirrad av alla tips och råd från höger och vänster så kontaktar du någon kunnig och trovärdig inom de områden där du känner dig osäker på vad som är bäst för just dig. Samtidigt som det minskar din ovisshet och inre stress över att du gör saker fel så ger det både energi och tid över till annat som har ett högre värde för dig.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Falun är oslagbar för den typ av träning jag vill bedriva, inte minst för sällskapet.

Hur många punkor innan du bryter?
– Det beror alldeles på vad det är för typ av tävling. Är det en kortare tävling med låg prioritet så kanske jag inte ens har med mig saker för att fixa punkan. Är det en längre, HIM eller IM så har jag alltid med mig en extra tub. Vid en eventuell andra punka så inväntar jag en servicebil för att få det fixat. Hoppet om en framskjuten placering sjunker ju rätt så rejält men jag skulle ändå ta mig i mål, kanske käka några extra bullar på löpningen som tröst :).

Värsta och bästa simning:
– Både värsta och bästa simningen är simningen på Hawaii. Totalt slagsmål första kilometern men ändå en härlig upplevelse att få vara där och tävla. Ingen rekordtid direkt men ändå den bästa på många andra sätt. Tiden är inte alltid värdet av upplevelsen.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Som sagt så ser ingången till denna säsong lite annorlunda ut på grund av mycket jobb med skapandet av 30K Solutions. Vanligtvis ligger en belastningsvecka på omkring 30 timmar men nu har det blivit närmare 20, ett val som jag själv har gjort.
Lättare veckor ligger på omkring 10-15 timmar

Våtdräkt:
– Blueseventy Helix

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– BMC Timemachine TM01

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Salming Race

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
8.29 på Ironman
Hawaii finisher

Målsättning:
– Ha kul och kasta mig in i nya utmaningar. Sedan vore det trevligt om man någon gång kunde kvala in som PRO till Hawaii, men dit är det just nu ganska långt.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Sista chansen att anmäla sig till SM i sprint och stafett

Idag, torsdag är sista anmälningsdagen till SM i sprint och stafett som avgörs i Uppsala helgen 18-19 juni.

Läs mer