Veckans triathlet: Julia Montgomery

Veckans triathlet: Julia Montgomery


Namn: Julia Montgomery   
Ålder: 30
Längd: 176 cm
Vikt: 60 kg
Klubb: Heleneholms IF Tri Team
Hemsida/ blogg: http://mrsmontyironman.blogspot.se/

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har varit aktiv ända sen jag var liten. Fram till gymnasiet spelade jag handboll, därefter gick jag över till mer löpning, aerobics, spinning. Har alltid varit kontinuerlig med att träna och har genomfört lite olika lopp genom åren, enbart på hobbynivå. Det har blivit både maraton, Vätternrundan och Vasaloppet.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag och mina två äldre bröder har under några år funderat på att genomföra en Ironman, men aldrig riktigt kommit till skott. 2012 cyklade jag Vätternrundan tillsammans med mina föräldrar och fick då även idén att köra Malmö triathlon samma år, vilket jag gjorde. 2013 körde jag Malmö triathlon igen och det gav mersmak. Kort därefter på min födelsedag 2013 tog jag beslutet att köra en Ironman. Tillsammans med mina bröder anmälde jag mig till Köpenhamn Ironman 2014. Efter anmälan bestämde jag mig för att gå med i en triathlonklubb och valet föll på Heleneholms IF Tri Team.

Vilken distans satsar du på?
– Svårt att svara på då jag bara kört en säsong. 2014 var målet Ironman. 2015 satsar jag på långdistans i och med att jag kvalade in till VM i Motala.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Såklart olika beroende på säsong, men just nu ser en vecka ut enligt följande:
Måndag: vila
Tisdag: morgon: sim 60 min, kväll: löpning långa intervaller
Onsdag: morgon: styrka, kväll: cykling trainer intervaller + bricklöp
Torsdag: morgon : sim 60 min, kväll: styrka + löpteknik och korta intervaller
Fredag: ev. morgonsim/vila
Lördag: cykling trainer intervaller
Söndag: löpning distans, kväll: sim 60 min

Hur lägger du upp träningen över året?
– Från och med april 2014 använder jag mig av en coach – Katarina Mölgaard Ibsen, som lägger upp mina träningsveckor. Upplägget är att jag kör i 4-veckorsperioder, 3 veckor hårt (mer volym och bra kvalitet) och 1 veckare lugnare (mindre volym, men bra kvalitet) där jag även kör testpass i respektive gren. Det blir minst 2 pass av varje gren. Nu när det är offseason är det mer fokus på styrka och teknik, det är viktigt att jobba med de svagheter man har så att man är stark när säsongen sen sätter igång. 

Vilka är dina svagheter?
– Grenspecifikt så är det simning. Jag lärde mig crawla för snart 1 år sedan, men har en lång bit kvar. Simning är en teknikgren och det kräver tålamod, något jag är sämre på. Sen har jag även tendensen att ibland gå på för hårt, jag vill så mycket väldigt fort. Då är det bra med en coach som säger till och bromsar mig.

Vilka är dina styrkor?
– Jag har och har alltid haft kontinuitet i min träning. Jag tål tuff träning och återhämtar mig snabbt och är i princip aldrig sjuk. Jag är också väldigt uthållig vilket är en styrka framförallt när det kommer till de längre distanserna inom triathlon.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– För träningen fram till Ironman var min fördelning (för sim, cykel, löp):
Simning 27 %
Cykling 54 %
Löpning 19 %
Pga lite skador blev löpningen lidande, men det ska ändras till kommande säsong så fördelningen kommer ändras något.

Vad är ditt stora mål nästa år?
– VM långdistans, Motala.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Börja med kortare distanser. Triathlon handlar inte bara om Ironman, vilket jag tror många förknippar triathlon med och därmed avskräcker många ifrån att börja med triathlon.
  • Det finns några grundläggande saker som du måste ha för att kunna utöva sporten, men man behöver inte en värstingcykel eller en wattmätare till cykeln i början. Uppgradera utrustningen istället efterhand. Satsa på att bygga en stark kropp, det är kroppen som gör största delen av jobbet, det är inte utrustningen, (men den underlättar :)).
  • Kom ihåg att ha roligt. Som jag skrev på min blogg för ett tag sen, alla mina pass är inte roliga, men majoriteten av dem är det, på sina egna sätt, det är viktigt för att ha motivation till att fortsätta träna.

Var tycker du det är bäst att träna?
– För löpning så är skogen mitt absoluta favoritställe, gärna med mycket backar. När det kommer till cykling så är i princip hela Skåne med alla dess vackra slätter bra att träna på. Simmar gör jag gärna i ett stilla vatten i Västra hamnen, Malmö.

Hur många punkor innan du bryter?
– Än så länge har jag inte fått någon punktering på tävling. Mina tävlingshjul är tubdäck som är preppade med punkasprej. Därtill har jag med mig en extra punkasprej, ett par koldioxidbehållare och en extra tub. När detta inte längre räcker, ja då blir det till att bryta. Är det en sprint eller olympisk och mina förberedelser inte håller (byter inte ett tubdäck på kortare distanser), då bryter jag (har jag bara någon km kvar på cykelbanan tror jag mig försöka springa sista biten).

Värsta och bästa simning:
– Bästa simning är en tidig sommardag i Västra hamnen tillsammans med ett gäng härliga människor och vinden är stilla alternativt ostlig (det blir inga vågor där då).
Värsta simning är en tidig sommardag i Västra hamnen när min envishet har tagit mig dit och vågorna är höga och det blir mer vågsurf än simning.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 12-15 blev det 2014

Våtdräkt:
– 2XU

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Specialized Shiv Elite (halva säsongen körde jag på en Fuji Roubaix av enklare modell, men den höll tyvärr inte hela säsongen)

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
Saucony Kinvara för sprint och olympisk
Saucony Mirage för halv Ironman och uppåt

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Mitt officiella debutår 2014 fick jag följande resultat:
Ironman (Köpenhamn) 10:42, 7:a i min AG och bästa svenska kvinna
1:a Malmö triathlon (motion) olympisk distans: 2:22:17
3:a Trelleborg Triathlon sprint: 57:53
Vättern triathlon, långdistans, 7:52, 12:a i seniorklass.

Målsättning:
– Att bli starkare och utvecklas som triathlet och fortsätta ha roligt. Vilka tävlingar jag satsar mot i framtiden får jag se, Hawaii vore såklart otroligt häftigt att kvala till, vem vet, kanske det blir så någon dag.

 


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer