Veckans triathlet: Karin Linnersund

Veckans triathlet: Karin Linnersund


Karin Linnersund, triathletNamn: Karin Linnersund
Ålder: 33
Längd: 184cm
Klubb: Stockholm City Triathlon
Hemsida/ blogg: KarinTri.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag höll på med hästar och ridsport under 10 år som barn/ungdom, tävlade i hoppning och gillade fart och fläkt. Övergick sedan till egen träning på gym såsom aerobics, spinning och styrketräning. Gillade att träna varje dag. Försökte mig på att börja löpträna under flera år på våren, men det höll riktigt aldrig i mer än några veckor. Blev sen mer och mer intresserad av uteträning och hörde talas om multisport och triathlon. Och jag började med triathlon 2006.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Hade hört talas om sporten och det lät spännande. Hade dock aldrig simmat crawl, suttit på en racer och hade precis kommit igång med löpning i ca ett halvår och kört tjejmilen. När jag åkte till USA för att plugga ett år på Stanford University, såg jag att de hade en egen triathlonklubb med tränare (de har klubbar i nästan alla sporter). Jag passade på, så jag gick med där som total nybörjare. Lärde mig simma, hyrde och lärde mig cykla på en racer och sprang med dem. Rolig träning och ett bra sätt att lära känna andra studenter! Drogs med i amerikanernas otroliga inställning till att allt är möjligt, och körde flera lopp i USA under det året innan jag sen reste hem till Sverige. Gick då med i SCT när jag kom hem 2007. Körde min första IM i Kalmar 2008, vilket då var min 10:e triathlontävling. Jag började alltså med sprint och olympiska distanser på motionsnivå.

Vilken distans satsar du på?
– Nu kör jag bara ironman, och kanske någon halv-IM. De längre distanserna passar mig då jag är uthållig. Har nu genomfört 14 st IM-distanser.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– 2-4 pass per gren per vecka, och även något styrkepass beroende på säsong.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag tar hjälp av min tränare Björn som lägger upp träningen. Men den varierar över året i olika block. Cyklar mycket mängd ute på vår/sommar/höst, korta pass alltid på trainer. Försöker simma OW ute när det går, men gillar inte för kallt vatten!

Vilka är dina svagheter?
– Löpningen. Har dragits med skador innan som gjorde att jag sedan inte riktigt vågade löpträna såsom jag borde. Har fortfarande en del att hämta där med rätt träning och kontinuitet.

Vilka är dina styrkor?
– Cyklingen, har gått från 6:35 till 5:02 på cykeldelen på IM. Mental styrka, kan peppa mig själv rätt så bra under långa lopp!

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Över ett år ser det ut ungefär såhär:
Simning 15 %
Cykling 55 %
Löpning 20 %
Styrketräning 10 %

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Jag kommer att köra några IMs och där vill jag förbättra mina tider och placeringar. Jag sprang min senaste IM-marathon nu under Ironman Florida (november) på 4:01. Så ett självklart mål blir att bryta 4h gränsen nästa år!

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Hitta vänner eller en klubb att träna tillsammans med, ta del av tips och fråga om råd
  • Jämför dig med dig själv och dina resultat
  • Träna och tävla för att du tycker att det är roligt!

Var tycker du det är bäst att träna?
– Simning i en sjö, cykling ute på en rak, fin väg utan så mycket trafik och löpning på en stig i skogen

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag kör med tub på mina tävlingshjul. Har med mig en skumspray och en extra tub. Jag hade försökt göra allt för att fortsätta, vill inte bryta om det inte är ett måste på grund av exempelvis sjukdom.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Om det är påsk och jag har ledigt är jag på Mallorca och kör ca 30h/vecka. Är jag hemma ligger väl en vanlig vecka på 15-20h i april.

Våtdräkt:
– BlueSeventy Helix

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Cervelo P5 Six

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Adidas Adizero Tempo

Idrottsliga meriter:
Kört 14st Ironman
Cyklat på 5:02, just nu 11e bästa damtid i Sverige
PB: 10:56 på IM
PB: 4:58 på halv-IM
6/107 i AG i Ironman Florida, 23e dam totalt
Ironman AWA Gold 2013

Målsättning:
– Att hålla mig stark och kunna träna. Ha roligt och fortsätta förbättra mig på ironman distansen. Jag känner att jag fortfarande har mer att ge! Någon gång vill jag till Hawaii, det kan bli legacyslot (efter 12 Ironman-brandade IMs) eller kval. Klart jag vill åka dit och köra och se om det är så underbart som alla säger!


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer