Veckans triathlet: Lena Holmgren
Namn: Lena Holmgren
Ålder: 32
Längd: 172
Vikt: 63
Klubb: I2 IF Triathlon
Hemsida/ blogg: www.lenaholmgren.com, FB: Lena Holmgren-triatlet
Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag är uppväxt på en stor bondgård där vi lekte och hjälpte till utan att vi tänkte på att vi sysslade med fysisk aktivitet/idrott. Eftersom det när jag var barn inte fanns konkurrens av internet, smartphones och alla sociala medier som finns idag så blev det naturligt att den mesta fritiden gick till fysisk aktivitet om än inte i någon organiserad form. Jag har dock alltid varit intresserad av idrott och det var typ det enda ämnet jag var riktigt bra på i skolan. I min sinnesvärld fanns aldrig idrott som ett alternativ att satsa på och än mindre något man kunde leva av. Jag flyttade hemifrån och utomlands vid 15-årsåldern för studier och sedan arbete. Jag har alltid under denna tid sprungit och vart jag än åkte så var löparskorna med.
Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag flytta hem till Sverige igen och träffade min man som höll på med triathlon. Första gången jag provade var 2010. Sedan hade jag ett par års uppehåll då vi först fick vår son och sedan knappt 1 ½ år senare vår dotter. Så det var först 2013 som jag började med triathlon på riktigt.
Vilken distans satsar du på?
– Långdistans.
Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– För tillfället befinner jag mig i en uppstartsfas där vi succesivt ökar träningsdosen inför kommande säsong. Jag har tidigare tränat relativ få timmar, mellan 9-18 timmar i veckan där jag parallellt med heltidsarbete och småbarnsliv försökt få in ett längre pass på cykel och ett i löpning. Därutöver har jag haft minst ett kvalitétspass i vardera disciplin.
Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag har precis påbörjat ett samarbete med Joachim Willén. Han är oerhört professionell som tränare och väldigt unik då han dels själv varit fantastiskt framgångsrik (OS mm) och dels besitter gedigen faktabaserad kunskap genom sin roll på triathlongymnasiet i Motala.
Annars har jag ju bara en säsong bakom mig så min erfarenhet är ju inte så väldigt stor när det gäller säsongsplanering och vad som passar för mig. Förra säsongen var det inga jättestora skillnader på vinter, vår och tävlingssäsong förutom att det var på sommaren tävlingarna låg och att det då var mer tävlingslik träning samt att jag på vintern körde på trainer istället för ute. Förra året jobbade jag heltid så trängen fick göras när tid gavs. Mycket handlade om att finna så smarta lösningar som möjligt med mycket jogging med vagn till och från förskola och jobbet. Det var lättare på sommaren eftersom vi bor ca 200m nära en sjö, på vintern fick tidig morgon eller lunchrast tas till simningen.
Vilka är dina svagheter?
– Har ett oklädsamt dåligt tålamod och jag är klumpig.
Vilka är dina styrkor?
– Jag har en stark egen vilja och är problemlösningsorienterad.
Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Löpning är min starkaste gren just nu. Men jag har inte cyklat så länge. Det samma gäller för simningen där ligger jag efter, men just nu tycker jag det är jättekul att simma och hundringarna går allt snabbare.
Vad är ditt stora mål i år?
– VM för landslaget i Motala.
Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
– Skaffa dig ett mål och fin DIN väg att ta dig dit. Tror det var Chris McCormack som någon gång har sagt att det finns många sätt att ta sig till 9, 6+3, 5+4, 2+7 men likaså 8+1. Mina tre tips är utifrån detta:
- Finn din väg att ta dig till 9.
- Gå med i en klubb så kommer du få många nya vänner med samma intresse.
- Glöm inte bort att det är sport det handlar om och att man håller på för att det är roligt.
Var tycker du det är bäst att träna?
– När eller där det är varmt. Jag gillar att svettas, inte frysa.
Hur många punkor innan du bryter?
– Bryter? Nu förstår jag inte frågan 😉 Jag kör med slang och har med mig en extra.
Värsta och bästa simning:
– Måste ha varit simningen på SM i Motala i år. Jag var riktigt rädd för det kalla vattnet, vilket sedan skulle visa sig inte var så fruktansvärt kallt (det var lufttemperaturen som var kall). Så från att ha varit livrädd innan blev jag riktigt glad plus att jag för första gången i mitt liv låg på ett par fötter viket jag aldrig gjort innan, vare sig på tävling eller träning.
Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Jag har som sagt bara ett år att falla tillbaka på vid en sådan reflektion. Men tror att jag ifjol hamnade på cirka 14 timmar. Men inför nästa säsong kommer det bli fler timmar och nästa år kommer jag att gå ner i tid på jobbet vilket ger mig helt andra förutsättningar.
Våtdräkt:
Zoot Prophet 2.0
Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
Bianchi AQUILA CV
Löparskor (förstaval tävlingsskor):
Zoot
Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Svensk Mästare 2014 i Långdistans Triathlon
Målsättning:
– Att en dag konkurrera på internationell nivå

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in