Veckans triathlet: Marcus Hultgren

Veckans triathlet: Marcus Hultgren


Namn: Marcus ”Marre” Hultgren 
Ålder: 35 år
Längd: 176 cm
Vikt: 75 kg typ
Klubb: Stockholm City Triathlon Club
Hemsida/ blogg: www.marcushultgren.se 
Instagram: marrecusen

Var befinner du dig just nu?

– Jag är för tillfället på Lanzarote sedan några veckor tillbaka för att förbereda mig inför Ironman Lanzarote. Jag bestämde mig för att gå all-in i år, så jag lämnade Sverige i september i fjol för att börja vintern med att träna tre månader på Hawaii. Efter Hawaii flyttade jag till Australien och Nya Zeeland i fyra månader och är nu alltså åter i Europa.  

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har hållit på med de flesta sporterna under min uppväxt. Fotboll, tennis, simning, hockey, olika kampsporter osv… under gymnasietiden blev det mest gym och en del löpning mest för att hålla mig i form. 

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag anmälde mig till Stockholm Marathon för länge sedan och det gick ganska bra. Hade nog mycket hjälp av att jag pendlade tre mil tur och retur till jobbet varje dag på cykel. Jag har simmat en del som barn också, jag tyckte då att jag var grym! 

Så för några år sedan anmälde jag mig till en supersprint i Ågesta, det vill säga 380 m simning, 18 km cykel och 4,2 km löpning. Jag minns att jag placerade min MTB med plattformspedaler i växlingsområdet bredvid alla dyra cyklar. När starten gick hoppade jag i och crawlade de första 20 meterna för att sedan bröstsimma med andan i halsen de resterande meterna. Jag kommer upp halvdöd från vattnet, springer (läs: kravlar) mig upp till cykeln, på med hjälmen och ska just ta min ensamma cykel då jag inser att jag låst cykeln!!! Jag får panik och började riva runt i packningen för att leta efter cykelnyckeln innan jag till slut hittade den och kunde pressa mig ut och göra en, för min del, okej cykling för att sedan springa (läs: krypa) 4,2 km… Jag älskade det och på kvällen bestämde jag mig för att börja med triathlon 🙂

Vilken distans satsar du på?

– Nu är det Ironman som jag satsar på, måste ha de långa distanserna på mig för att kunna hävda mig, men hoppas att jag ska kunna göra skapligt snabba halvdistanser snart också.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Massa hård träning, alltid två pass per dag och vila däremellan, helst på en soffa eller i en solstol 🙂

Hur lägger du upp träningen över året?
– Låter min coach bestämma allt sådant, men då jag spenderar vintrarna i varmare klimat så blir det ganska liknande året runt, så när som på några veckor heltidsvila på hösten. 

Vilka är dina svagheter?
– För att nämna en av många, är jag för långsam på löpningen, har ungefär samma mil-fart som marathon-fart vilket är otroligt frustrerande.

Vilka är dina styrkor?
– Förutom att jag verkligen kan vila när jag ska så är jag jämn mellan disciplinerna och en bra dag kan jag springa riktigt stabilt på maran. 

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Massa, massa cykel, sedan ligger nog tiden i simning mot löpning ungefär lika i alla fall nu under våren när jag vill bli snabbare på simningen.

Vad är ditt stora mål i år?
– Inga superstora mål i år även om IM Lanzarote och Vansbro Triathlon är viktiga tävlingar under våren och försommaren. Annars är min plan att träna lika seriöst och bra som jag gjort denna vinter för att kunna ha större mål nästa år, det tar tid att bli bra!

Vad är dina bästa tips till nya triathleter?
– Ha kul och hitta den nivå som passar dig, kontinuitet är viktigast, hellre fyra veckor med fem timmar träning per vecka än två veckor med 20 timmar följt av två sjukveckor. 

Var tycker du det är bäst att träna?
– Där det är varmt, att kunna leva och träna utan att bry sig om regn och kyla är viktigt för mig, men visst kan jag uppskatta ett MTB-pass i ett kallt, snöglittrande vinter-Sverige också. 

Hur många punkor innan du bryter?
– När jag tävlade i age group gjorde jag allt för att ta mig mål, 2-3 punkor klarar man men sedan är ju reservslangarna/ tuberna slut. Nu som proffs bryter jag om jag får en punka på en kortare distans eller en halvironman. Men på en Ironman har jag med mig så jag kan fixa en punka, oftast kan det vara jobbigt att bli stående ute på banan, kan man fixa punkan kan man alltid ta sig tillbaka till växlingsområdet i alla fall.   

Värsta och bästa simning:
– Värsta vet jag inte men den kallaste är i alla fall Norseman-simningnen, man startar med ett fem-meters hopp från en båt ner i en iskall, kolsvart fjord exakt i gryningen för att sedan ta sig de 3860 meterna in till Eidfjord, sjukt kallt men grym upplevelse. En av de bättre simningarna på senare tid är nog simningen i Challenge Wanaka i vintras, den simningen går i bergssjön Lake Wanaka med höga berg med snö på topparna runt om. Vattnet är alldeles kristallklart och så rent att man kunde dricka det. Att jag sedan fick en bra grupp och gjorde en bra tid hjälper så klart till i upplevelsen. 

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Eftersom jag gärna har en tävling tidigt på sommaren så blir det ganska många timmar i april, kanske 25-30 timmar med mycket fokus på cykel. 

Våtdräkt:
– Head Black Marlin .

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Har under många år tävlat och tränat på en kina-ram men nu är det slut på det för när jag kommer hem till Sverige så kommer jag att börja köra på en ny Cervelo P3.   

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Har testat många skor, mina fötter anpassar sig bra. Men de senaste åren har jag tävlat främst i Saucony Kinavara. 

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Har gjort några bra Ironman-tävlingar men väntar fortfarande på det där perfekta racet, 13:e plats overall på Ironman UK och kval till Kona var en bra tävling men långt i från perfekt. Utöver det har jag en 8:e plats på Norsemans 10-års race, vilket jag värderar ganska högt. Har även gjort några maror på 2:47 tim. och ett Lidingölopp på just över 2 timmar. Vann Utö Swimrun och kom 3:a på ÖtillÖ 2014.

Fråga mig nästa år igen så kommer listan vara längre 🙂

Målsättning: 

– Att bli så bra som möjligt och ha riktigt kul på resan dit… och då menar jag riktigt bra och riktigt kul! 

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer