Veckans triathlet: Marie Sandberg

Veckans triathlet: Marie Sandberg


Namn: Marie Sandberg
Ålder: 34
Längd: 167 cm
Vikt: 57 kg
Klubb: Katrineholms Simsällskap
Hemsida/ blogg: www.mariesandis.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag är hästtjej från början och hängde på ridskolan i stort sett varje dag under min uppväxt. Red flera gånger i veckan, lastade hö, mockade och sprang och ledde nybörjare på knatteridning. Tror aldrig jag tänkte på att jag rörde mig men det byggde helt klart upp en ganska stark kropp.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag började med löpning när jag var runt 22 år, då var jag i en tillfriskningsprocess från ätstörningar och ville göra något annat än gå oändliga promenader. Sprang i några år, gick sedan en nybörjarkurs i crawl (som då var rätt töntigt – ”vem lär sig crawla som vuxen?”) och använde simningen som alternativ träning under flera år. Redan då frågade någon om jag inte skulle börja med triathlon men då kändes det helt uteslutet eftersom jag avskydde att cykla (vanlig damcykel). Efter att jag fått mina barn, idag 5 och 8 år gamla gjorde jag En Svensk Klassiker och därefter var det igång. En kompis frågade om jag siktade på Ironman när jag gjort klassikern och då sådde hon ett frö… Jag provade ett par tävlingar på olympisk distans, men efter att jag provat min första HIM (Vansbro Triathlon 2013) insåg jag att jag passade bättre för längre distanser.

Vilken distans satsar du på?
– Medel- och långdistans.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag försöker vara ganska flexibel så att jag inte får panik om övriga familjen har mer aktiviteter en vecka. En normal vecka där jag har möjlighet att planera in ganska mycket träning kan se ut ungefär så här:
Måndag: simning 60-90 minuter
Tisdag: cykel 2-3 timmar med cykelklubbens tjejgrupp
Onsdag: Löpning 17 km varav 10 x 1000 meter tröskel
Torsdag: Simning 2 h
Fredag: vila
Lördag: cykel 4 h
Söndag: löpning distanspass 14-25 km

Styrka, prehab och rörlighet kör jag hemma framför tv:n då och då och brukar inte registrera det specifikt.
Men vissa veckor blir det bara kanske 3 pass och jag försöker vara lugn med det.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag är ju min egen tränare totalt sett, även om jag har hjälp av instruktör i simningen och till viss del i cyklingen, så jag kör lite på känn. Under senhösten och vintern blir det mest distanspass på cykel och i löpning, jag unnar mig själv att få ta avkopplande rundor i skogen och hålla igång benen. Simningen kör jag lite hårdare med under samma period för att det passar bra så. Under våren blir det mer fart och lite hårdare pass på cykel och löpning och eftersom jag fortfarande brinner mest för löpningen får den ibland lite onödigt mycket tid då jag gärna vill prestera bra på Stockholm Maraton. Jag tävlar triathlon och löpning mellan ungefär maj och september och då blir det ju lite mindre träning inför och efter loppen. Jag tar det lite lugnare runt oktober ungefär och sen börjar jag som sagt med distanspass, grundträning kanske det kallas? Jag åker en del längdskidor också.

Vilka är dina svagheter?
– Cyklingen, helt klart. Där har jag mycket att hämta. Och ekonomin kanske – folk säger att jag skulle cykla snabbare om jag hade tävlingshjul.

Vilka är dina styrkor?
– Löpningen. Jag har ofta bland de bästa löptiderna på race, men då har jag redan tappat så mycket på cyklingen att jag inte hinner ta ikapp.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Oj, jättesvår fråga. Jag räknar inte i procent och eftersom jag hellre för träningsdagbok på papper än i program så är det ingen annan som räknar ut det åt mig heller. Men det går ju att se lite på exemplet om hur en träningsvecka ser ut.

Vad är ditt stora mål i år?
– Ett av målen var att göra ett bra lopp på VM i Motala. Det gjorde jag också, jag klarade mina egna målsättningar gällande tider – men tyvärr var det lite för många andra som var snabbare än jag för att jag skulle vara helt nöjd… Jag kom på 8:e plats i min agegroup.

Nästa stora mål är Kalmar där en stor (men inte helt orimlig) dröm såklart är att kvala till Kona.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Titta inte för mycket på andras utrustning. Det är lätt att få panik, men det är inte alltid de med dyrast cyklar och hjälmar som cyklar fortast.
  • Lägg en hel del tid på simträning och vattenvana i öppet vatten, många lägger så mycket energi på att vara oroliga för simningen och det är tråkigt om det ska förstöra glädjen.
  • Krångla inte till det för mycket och jämför dig inte med andra. Kan du simma? Kan du cykla? Kan du springa (eller gå)? Bra, då kan du köra triathlon!

Var tycker du det är bäst att träna?
– Löpning på Sörmlandsleden och simning i en simhall stängd för allmänheten. Jag är nog lite enstöring här tror jag…

Hur många punkor innan du bryter?
– Två antar jag, eftersom jag har med mig en extra slang. Men det är i teorin, i praktiken bryter jag nog vid första om det är dåligt väder eftersom jag fryser så lätt på cyklingen.

Värsta och bästa simning:
– Värsta: i simhallen när det är massor av folk och dessutom vattengympa med dålig musik på hög volym – då blir jag stressad av allt sorl och vill bara därifrån.
Bästa: en sommarkväll i en spegelblank insjö eller i en tom simhall med solen som lyser upp vattenytan.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Cirka 10 timmar.

Våtdräkt:
– Tyr Hurricane Freak of Nature – en tokdyr dräkt som jag fyndat begagnad.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Cervelo P2.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics super-J 33.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Topp 30 på Stockholm Marathon (bästa tid 3,01) 2 ggr och på Lidingöloppet (bästa tid 2,17) 2 ggr.
Bästa svenska i min agegroup, 5:e plats totalt, i Kalmar 2014. Tid 10,43
8:e plats i min agegroup på långdistans-VM i Motala.
Några personbästa:
10 km löpning: 38,22
Löpning halvmarathon: 1,26
90 km skidor (öppet Spår): 5,49
Bästa HIM: 4,52
IM (har bara gjort en…): 10,43
Vansbrosimningen: 42,19
Vansbro Tjejsim: 15,19

Målsättning:
– Att se hur bra jag kan bli med de förutsättningar (två små barn, jobb, låg inkomst etc) jag har, förbättra min cykling, kvala till Hawaii… Springa under 3 h på maraton. Ha roligt – känna mig stark!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Sista chansen att anmäla sig till SM i sprint och stafett

Idag, torsdag är sista anmälningsdagen till SM i sprint och stafett som avgörs i Uppsala helgen 18-19 juni.

Läs mer