Veckans triathlet: Martin Olsson

Veckans triathlet: Martin Olsson


Namn: Martin Olsson
Ålder: 25
Längd: 185cm 
Vikt: 77kg
Klubb: Kalmar RC Triathlon

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
 Under min uppväxt testade jag på det flesta sporter bland annat hockey, fotboll, innebandy, längskidor, löpning m.m. men min huvudsport som jag höll på med längst var orientering. Jag var aldrig riktigt bra på något eftersom jag bytte mellan olika sporter och inte var så målmedveten. Men jag tror att allt hoppande mellan olika sporter gjorde att man blev ganska allround och fick lätt för att lära sig nya saker. Efter gymnasiet så studerade jag till brandman och då hade jag en period på två år där jag i princip bara gymtränade. Efter utbildningen var jag 10 kg tyngre och less på att stå inne på gymmet, så jag började köra en del konditionsträning igen, det blev mycket fjällöpning men även någon tävling, men mest för att hålla mig i form. 2010 köpte jag min första landsvägscykel och blev introducerad i cykelvärlden. Tanken var redan då att jag skulle testa på triathlon men det blev aldrig av.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
 Jag var nyligen inflyttad till Kalmar från Östersund och efter flytten så cyklade jag lite och började spela innebandy med ett lag för att fylla ut vardagen. Men sommaren 2012 så testade jag på en triathlontävling i sprintdistansen och tyckte det var superkul. Några veckor senare var jag och kollade på Ironman Kalmar och tyckte det såg häftigt ut men att det var sjukt långt! Men ett par dagar senare så anmälde jag mig till Ironman Kalmar 2013 och efter det började jag träna stenhårt. Jag kunde inte ens crawla 25 meter så jag sprang direkt till simhallen och satte igång. I flera veckor så alternerade jag mellan att sitta hemma och kolla på simteknik på youtube och sedan springa till simhallen och försöka crawla för att dämpa oron över att överhuvudtaget ta mig i mål. Jag lyckades lära mig halvtaskig crawl som sedan tog mig igenom Ironman utan att drunkna. Satte upp som mål för mig själv att jag skulle klara under 10 timmar men misslyckades och gick i mål på 10:01:31. 

Vilken distans satsar du på?
– Ironman distansen för att det var så det började, sen är det även roligt när man bor i Kalmar att köra Ironman på hemmaplan. Men jag är frestad att ta ett år med kortare distanser; olympisk och halv IM. Även sugen på att köra fler cross (terräng) triathlon tävlingar efter att ha kört Xterra nu i sommar. Terrängdisciplinen passar mig bra med bakgrund inom orientering och att jag gillar teknisk mtb körning.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– En vanlig träningsvecka för mig består oftast av 4 simpass, 3-5 löppass, 2-3 cykelpass, 1-2 styrke/core pass. Jag kör ofta två pass per dag, ett på förmiddag och ett på kvällen. Brukar bli mellan 8-15 timmar träning

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag har ju bara tränat så här strukturerat och målinriktat under ca 2 år men då kört ungefär på följande vis:

Under senhösten/vintern tränar jag mycket styrka, teknik och uthållighet, mycket distanspass. Denna vinter la jag även ner extra mycket jobb på min simning. Under den här perioden har jag kört i 4 veckors block (medel, medel, hård och lugn). I slutet av varje block brukar jag köra lite tester och följa upp min träning så att jag utvecklas för att sedan förhoppningsvis kunna höja nivån lite till nästan block. Framåt våren/sommaren blir träningen mer intensiv och tävlingslik. Annars lika som innan. Under sommaren när det är mycket tävlingar så planerar jag mer vecka för vecka hur det passar med allt och när jag ska vara i form. Sedan när alla tävlingar är över brukar jag ta 1-2 månader där jag bara tränar det jag känner för, helt kravlöst och utan schema. Blir mycket alternativ träning under den här delen av året för att bryta av lite.

Vilka är dina svagheter?
– Grenmässigt är det är helt klart simningen, men det som är positivt är att det fortfarande finns mycket att förbättra. Är även svag i core muskulaturen. Teknikmässigt finns det också alltid svagheter att fila på i alla grenar. Har även svårt att hålla mig till en sak, så fort jag testar på något kul vill jag gärna vara med och göra det också, vilket kan störa min träning mot mina mål. 

Vilka är dina styrkor?
– Löpningen är väl min starkaste och mest stabila gren, men cyklingen har börjat komma ikapp även den nu! Jag är allround och har lätt för att lära mig nya saker. Rent tävlingsmässigt är mina styrkor att jag oftast är stark i slutet av tävlingar och är rätt tjurig. 

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Varierar över årstiderna. Men ungefär: 45 % cykel, 25 % löp, 25 % sim, 3 % styrka, 2 % övrigt.

Vad är ditt stora mål i år?
– Nästa utmaning är Ironman Kalmar, har tränat inför det hela året så känns skönt att det äntligen är dags snart! Min målsättning har hela tiden varit att komma topp 3 i min AG.
Just nu är jag i valet och kvalet om jag ska åka på Xterra World Championship i höst i så fall blir det ett stort mål.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  1. Gå med i någon klubb, träna med andra, lär av andra.
  2. Sätta upp mål med sin träning.
  3. Gör en plan för att klara målen eller ta hjälp av en coach som kan ge dig verktygen för att klara målen.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Jag gillar idén att ha det så bra som möjligt där man bor. Man har alla bekvämligheter och kan fixa allt runt omkring och ha det allmänt bra. I Kalmar har vi bra förutsättningar för att träna triathlon året runt och mycket människor med samma intressen. Men jag gillar absolut att åka iväg och träna också, har tyvärr inte hunnit vara på så många olika ställen men uppskattar verkligen att cykla i höga stigningar med fina omgivningar. Även svenska fjällvärlden är en stor favorit, speciellt för att löpträna.

Hur många punkor innan du bryter?
– På en Ironman är jag kittad för en eller möjligvis två punkor, försöker ta mig i mål till varje pris! På kortare distanser är det annorlunda, om jag är helt ute ur matchen och känner att jag inte kan göra mig rättvisa har jag inga problem att kliva av.

Värsta och bästa simning:
– Har egentligen aldrig haft något sådant otäckt eller värsta minne från någon simning. Men man gör ju X antal ångestladdade simpass per år när man står på bryggan/bassängkanten och fryser innan man ska hoppa i.
Bästa sim-minnet är från årets triathlontävling, Växjö triathlon, det var rätt kallt i vattnet och sim sträckan blev halverad. Men det roliga var att jag inte var så långt efter täten på simningen som jag brukar, så man fick ett kvitto på att all träning jag la ner i vintras givit resultat. 

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 12-18 timmar. 

Våtdräkt:
– Zone3 Vanquish.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Canyon speedmax CF.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Varierar med underlag och distans men gillar Salming Speed.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
AG 1:a Xterra Sweden 2015 (11 totalt)
AG 2:a Ironman Kalmar 2013
2:a Åre Extreme Challenge, stafettklass 2010
4:e Åre Extreme Challenge, stafettklass 2013
3:a dag ett, Björkliden Arctic Mountain Marathon, 50 km herrar, 2010 (8:a i totalen)
2 etapp segrar Oringen, herrar multi kort, 2008 (5:a i totalen)
10 km (Kalmarmilen) 34:43, 2013
21,1 km (Göteborgsvarvet) 1:19:42, 2014
Cyklat från Haparanda till Ystad, 250 mil

Målsättning:
– Att hålla på så länge jag tycker det är roligt och givande! Jag vill köra klart den här säsongen sen utvärdera och funderar på vilken nivå jag vill lägga min triathlon träning/tävling på i framtiden. Är rätt ny inom triathlon och att träna så pass mycket och målmedvetet så jag känner att det finns utvecklingspotential i alla fall!

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Sista chansen att anmäla sig till SM i sprint och stafett

Idag, torsdag är sista anmälningsdagen till SM i sprint och stafett som avgörs i Uppsala helgen 18-19 juni.

Läs mer