Veckans triathlet: Oskar Djärv

Veckans triathlet: Oskar Djärv


Namn: Oskar Djärv
Ålder: 25
Längd: 180 cm
Vikt: 69 – 72 kg
Klubb: IF Mantra Sport
Hemsida/ blogg: http://oskardjarv.se/

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Började med längdskidåkning och mountainbike när jag var 13-14 år gammal, mest för att det var roligt och man fick träffa kompisar. Tränade dock inte jättemycket, och kom sist i de flesta tävlingar jag ställde upp i. Började cykla landsväg i 16-17 -årsåldern och gjorde en svensk halvklassiker, sedan en hel klassiker året därpå. Testade även min första triathlontävling i samma veva, men började inte träna simning och tävla i triathlon mer kontinuerligt förrän jag var 21-22. 

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Min far fick nys om ett triathlonläger som Karl-Johan och Emelie Danielsson skulle hålla i Hedemora 2007. Han tipsade min bror och mig om det och vi drog dit en helg och lärde oss massor om den coola idrotten som hette triathlon. Jag var på kroken, men det tog några år innan jag tog tag i det ordenligt.

Vilken distans satsar du på?
– Jag satsar på kortdistans, det vill säga sprint och olympisk. Men jag är inte helt omöjlig, och kan köra en tävling på halvironmandistans om det skulle knipa.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– En typisk träningsvecka varierar lite beroende på träningsperiod, men brukar bestå av 5-6 simpass, 3-4 cykelpass och 3-4 löppass. Och sedan något styrkepass på det. Varje gren varvas med korta/långa intervaller och distans.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Eftersom jag själv inte känner mig som en expert kring hur ett träningsupplägg bör se ut så har jag grym hjälp av min tränare Joakim Berggren för detta. I början av grundträningssäsongen är det fokus på att få upp snabbhet i kroppen, i samtliga grenar. Detta för att få in ett energieffektivt rörelsemönster vid hög hastighet. Detta byggs sedan vidare på under året när det blir mer och mer fokus på tröskelintervaller. Såklart varvas detta med olika mängder distansträning också. Under vintern kör vi i Falun många av cykelpassen på velodromen, där man kan få riktigt bra kvalitet på intervallerna samtidigt som man får öva på sin cykelteknik.

Vilka är dina svagheter?
– Mina svagheter har tidigare främst legat i simningen, men nu anser jag att jag jobbat upp en bra fart och teknik där, och jag känner mig nu mer trygg i simningen än jag gjort tidigare år. Mina svagheter rent fysiskt ligger nuförtiden istället i att jag inte kan springa så mycket som jag vill eftersom jag i många år varit skadebenägen i underbenen och inte fått till den träning som behövts. Detta har blivit bättre, men jag anser fortfarande att jag ligger efter i denna gren. Mina svagheter rent allmänt är att jag i vissa fall har dålig disciplin, vad det gäller att passa tider eller ta mig upp ur sängen..

Vilka är dina styrkor?
– Mina styrkor är att när jag väl tagit mig upp ur sängen och tagit mig till mitt träningspass så genomför jag alltid passet så gott jag förmår den dagen. Att ge upp eller lägga ner ett pass händer sällan, och i så fall beror det på att jag inser att jag är sjuk/skadad eller är på annat sätt är tvungen att inte genomföra passet. Mina styrkor på tävlingsbanan får jag anse vara cyklingen. Av de tre grenarna är det här jag kan känna mig lite starkare än mina konkurrenter och det ger mig en extra trygghet.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Sett till antalet timmar har jag senaste åren lagt 40-45% av tiden på cykelträning, 35-40% på simträning och omkring 10% på löpträning. Löpträningen har fått stryka på foten i och med att jag varit så skadeförföljd. Resterande tid utöver de tre grenarna har lagts på styrketräning, vattenlöpning och längdskidåkning.

Vad är ditt stora mål i år?
– Det största målet för denna säsong har redan avklarats, och det var sprint-SM i Uppsala 13-14 juni där drömmen var att ta en SM-medalj, vilket jag gjorde med mitt silver! Fler mål för säsongen är att samla erfarenhet internationellt genom att tävla i Europacuper.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
– De bästa tipsen jag har är först och främst att var lyhörd och lyssna på vad kroppen har att säga, då kan man undvika att bli skadad/sjuk/utbränd, vilket ökar chansen att man kan/vill hålla på med triathlon länge framöver. För att bli vältränad är mitt (och många andras) stora tips att hålla kontinuitet i träningen. Med för många dagars paus mellan träningspassen blir det som att göra en omstart i träningen för ofta och det är svårt att bli snabbare och starkare, vilket vi alla vill bli, eller? Det tredje rådet är att försöka träna med andra så mycket man kan! Det stärker en själv och de jobbigaste passen blir så mycket lättare om man delar på bördan.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Just nu tycker jag att det är bäst att träna i Falun, där det finns grymt bra anläggningar för samtliga grenar, tillgång till en kanonbra träningsgrupp och tränare samt riktigt fina områden för cykling och löpning. Riktigt bra året runt. Sedan genomsyras hela staden av elitidrott vilket är kul, där det är mer regel än undantag att man stöter på personer som är med i någon typ av landslag. Sedan är det klart att det är härligt att träna i varmare länder där allt kommer serverat på silverfat. Men jag har inte testat så många sådana ställen. Playitas har jag testat, och det är suveränt!

Hur många punkor innan du bryter?
– På en kortdistanstävling har man inte tid att laga en endaste punktering, men om jag har turen att få punktering i närheten av området för reservhjul så byter jag givetvis till ett sådant och fortsätter loppet. Oturligt nog har jag bara punkterat på tävling när jag inte haft något reservhjul med mig och då har jag fått bryta loppet.

Värsta och bästa simning:
– I början av de flesta simningar så tänker jag att ”detta kommer bli min värsta simning hittills”, men sedan brukar det ordna upp sig rätt bra ändå, otroligt nog. Den tävling jag tänkte så som mest under var i Malmö 2014, sprint-SM. Det blåste mycket och vågorna var hyfsat höga, samt mycket slagsmål i början. Jag tappade mycket på täten och navigerade riktigt dåligt. Min bästa simning är nog från Hallsta Triathlon 2014 när jag för första gången simmade så snabbt att jag direkt befann mig i förstagruppen på cykeln. Det var stort!

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– En vanlig vecka i april tränar jag omkring 19-27 timmar. Det varierar givetvis, men där någonstans.

Våtdräkt:
– Orca Alpha

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– BMC Timemachine TMR01

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Salming Race

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
SM-Silver Sprint (2015)
SM-Brons Sprint (2014)
SM-Guld Stafett (2014 & 2015)
Segrare Sala Silverman (2014)
2:a Danske Invest Triathlon Series (2014)
1:a Danske Invest Triathlon Series (2015)

Målsättning:
– Min målsättning är att ge denna idrott så mycket av min energi och tid jag kan, och utefter det se hur bra jag kan bli! Jag jag vill verkligen se hur högt upp i utvecklingstrappan jag kan komma, för jag både hoppas och tror att jag har fler kliv att ta.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Sista chansen att anmäla sig till SM i sprint och stafett

Idag, torsdag är sista anmälningsdagen till SM i sprint och stafett som avgörs i Uppsala helgen 18-19 juni.

Läs mer