Veckans triathlet: Rasmus Sellehed

Veckans triathlet: Rasmus Sellehed


Namn: Rasmus Sellehed   
Ålder: 32 (född 1982)
Längd: 188 cm                       
Vikt: 84 kg
Klubb: Heleneholms IF Tri Team
Hemsida/ blogg: http://blogg.skanskan.se/triathlon/

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Fotboll dominerade ungdomen och jag gick på fotbollsgymnasiet i Malmö. Intresset för fotboll tog slut och jag började styrketräna lite och sedan kom jag in på konditionsidrotter.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Min första kontakt med triathlon var när jag började på mitt jobb och vi hade en instruktör som hette Christian Månsson (flerfaldig SM medaljör i långdistans triathlon) och när han presenterade sig berättade han att han var triathlet och tävlade på distansen Ironman. När han förklarade närmare vad en Ironman var trodde jag han skojade och var tvungen att börja söka på internet när jag kom hem för att se om det stämde att man gjorde allt på en dag!

Vilken distans satsar du på?
– 2015 blir det lite längre distanser då jag är uttagen till AG VM i Motala men tiden som småbarnsförälder tillåter egentligen inte långdistansträning så det ska bli roligt att se om jag lyckas lösa pusselbiten 2015.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Det beror på årstiden. Under vintern försöker jag simma mer och cykla mindre. Vår och sommar blir det mer cykel. Jag har 50 km enkel väg till jobb och jag försöker cykla så mycket jag kan under våren och sommaren (jag jobbar skift) så det blir en hel del jobbpendling.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Det blir mindre träning på hösten och lite mer fritt då. Jag behöver oftast en paus från ren triathlonträning och passar på att hålla på med lite lagidrotter och annat som jag inte kör under vår och sommar.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen är min svagaste gren men jag håller på att förbättra mig!

Vilka är dina styrkor?
– Jag är inte supersnabb men är ganska stark både på cykeln och löpningen, så blåsiga dagar i sadeln är inget jag är speciellt rädd för snarare tvärtom och jag löper ganska bra efter en hård cykling. Mentalt är jag nog också ganska stark.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Det beror på årstid men om man skulle slå ut det över ett helt år så skulle det nog kunna se ut ungefär så här:
Simning: 15 %
Cykel: 60 %
Löpning: 25 %

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Långdistans VM i Motala.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Börja med kortare distanser och arbeta dig sedan uppåt mot längre distanser om du vill pyssla med det.
  • Gå med i en klubb, för även om triathlon är en individuell sport kan man ha stor glädje av andra, speciellt när man ska träna – då finns många goda råd att få.
  • Glöm inte bort att det är en hobby (för de flesta utav oss), en förbannat rolig hobby men fortfarande en hobby. Det är lätt att triathlon tar över ens liv men man får inte glömma bort nära och kära.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Utomhus och gärna med min fru!

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag kör med ”slime” i däcken samt punkasprej och minst 2 CO2 behållare. Men om det hade varit min A-tävling så hade jag nog kört på fälgen om jag hade varit tvungen för att ta mig till T2. På kortare tävlingar så räcker det med en för att jag ska bryta.

Värsta och bästa simning:
– Ett träningspass jag aldrig glömmer var när min son bara var några veckor gammal och jag hade varit uppe 6-8 gånger på natten men på morgonen kl 07:00 hoppade jag i vattnet och körde ett pass. På vägen hem kom jag inte ihåg hur jag hade cyklat till simhallen eller vad jag hade gjort på simpasset.
Min bästa simning ska jag ha i Motala nästa år.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 15-17 timmar tack vare min jobbpendling.

Våtdräkt:
– Zone 3

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Cervelo P3

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Mizuno Wave Ronin (tyvärr har dessa slutat att tillverkas) så jag letar efter nya.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Jag har vunnit några sprinttävlingar och har även några pallplaceringar på samma distans. Jag kom på plats 13 bland seniorerna på SM i Motala 2014. 2012 gick jag under 10 timmar på en Ironman och under 3 timmar i Köpenhamns marathon som nybliven pappa.
Jag är även obesegrad i innebandymatcherna som vi brukar köra på jobbet (även om de andra på Räddningstjänsten Syd kanske inte håller med!)

Målsättning:
– Att ha så roligt som möjligt! Sen att köra snabbt är roligt och gör ju inte saken sämre. Jag vill även någon gång åka till Hawaii och köra Ironman där men först måste nog barnen bli lite äldre.

Rasmus Sellehed Triathlon 


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer