Veckans triathlet: Rebecca Karlsson

Veckans triathlet: Rebecca Karlsson


Namn: Rebecca Karlsson
Ålder: 31 år
Längd: 164 cm
Vikt: 64 kg
Klubb: Ljusdals CK
Hemsida/ blogg: http://www.rebeccakarlsson.se/

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Som liten var det bara hästar som gällde och det intresset följde med ända upp i vuxen ålder. När jag gått ut gymnasiet ville jag gärna jobba med hästar och kanske var det då det blev för mycket. Så när jag och min sambo bestämde oss för att starta familj så sålde jag min häst och la ridningen på hyllan.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Efter två relativt täta graviditeter så trivdes jag inte alls i min kropp. Jag kände mig stor och oformlig så jag ville gärna gå ner i vikt och började därför springa. Mycket för att det var lättillgängligt och effektivt. För att utmana mig lite och öka motivationen anmälde jag mig till ett motionslopp. Det gick bra och var roligt. Så jag anmälde mig till ett till och då var jag ännu bättre. Tänkte att om jag var så här bra med lite träning så skulle jag ju bli jättebra om jag tränade ännu mer…. Skadorna kom, en efter en. Jag insåg ganska snart att jag behövde alternativa träningsformer, dels för att bibehålla kondition under rehabiliteringen, men även för att på längre sikt både kunna träna mer och vara skadefri. Jag började därför att cykla och jag älskade det. Susade fram som en tok på grusvägar på min gamla mtb.
Min sjukgymnast visade mig en dag en artikel om triathlon och sa: ”Detta borde väl vara något för dig som gillar att träna dag som natt.” Jag höll med, det verkade jättehäftigt. Jag läste på mer om sporten, och ju mer jag läste om det, desto mer pockande blev drömmen att en dag själv bli en Ironman. Så 2012 anmälde jag mig till min första triathlontävling; Stockholm Triathlon, olympisk distans, och efter det fanns det ingen återvändo!

Vilken distans satsar du på?
– Medel- och långdistans.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag vill gärna få till 3 pass/gren samt 1-2 pass med styrke- och rörlighetsträning. Sedan ska övriga livet med familj och heltidsjobb pusslas ihop.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag är min egen tränare och brukar dela upp säsongen i grundträning (nov-jan), uppbyggnadsträning (feb-maj) och toppning/tävlingsperiod (jun-aug). När tävlandet är över är det dags för totalt ostrukturerad träning några veckor, innan jag försiktigt smyger igång med att fasa in kroppen för att vara beredd för nästa säsongs träningsupplägg.

Vilka är dina svagheter?
– Jag är benhård mot mig själv, vilket kombinerat med en extremt dålig självkänsla och ett sviktande självförtroende kan skapa en ganska påfrestande inre miljö. Speciellt i sammahang där jag verkligen vill prestera. Ofta när jag kommer till en tävlingsplats så känns det som att jag borde be om ursäkt för att jag är där, för alla andra ser så grymt bra ut. Detta medför även att jag inte riktigt vågar ta plats och prata med mina triathlet-kollegor. Det är tråkigt och jag hoppas att jag kommer att lyckas stärka mig själv vad gäller detta inför nästa säsong.
En annan akilleshäl är att jag är en liten kyckling när jag cyklar; tycker bland annat att det läskigaste som finns är att cykla snabbt i nedförsbackar….

Vilka är dina styrkor?
– Jag är så envis och tjurskallig att en åsna bleknar vid jämförelse. Har jag väl bestämt mig för något så är det få saker som kan stoppa mig. Ska något göras så ska det göras ordentligt. Jag är disciplinerad och behöver sällan draghjälp eller yttre påtryckningar för att få min träning gjord. Jag gör det jag ska även om det ösregnar eller blåser halv snöstorm. Lever ofta efter devisen att det som inte dödar härdar och har inga problem med att acceptera att det inte alltid är roligt att träna.  

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Det beror lite på var i säsongen jag är och vilka områden inom de olika grenarna jag vill utveckla. I år har utvecklingsfokus legat på simning och löpning, eftersom jag upplevt att de varit mina svagare grenar.

Vad är ditt stora mål i år?
– Målet för det här året har varit att vara topp 10 i de tävlingar som jag deltagit i, och det har jag ju lyckats med. Vad jag vill uppnå 2016 är det meningen att jag ska klura ut medan jag säsongsvilar nu i september.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Fundera på vad du vill uppnå och unna dig själv att skapa rätt förutsättningar för att just du ska nå dit. Alla är olika, vilket innebär att du måste hitta din egen väg till målet. Snegla på andra; hämta inspiration och idéer, men sedan kör du ditt eget race utifrån dina unika förutsättningar. Om du har familj, se till att de också är med på tåget.
  • Prioritera! Acceptera att du måste tacka nej till vissa saker för att komma dit du vill. Kan kännas hårt ibland, men då gäller det att se det du säger ja till. Våga säga nej till saker du faktiskt inte måste göra: hemma, på jobbet, i relationer etc. Har man partner och/eller familj är det såklart viktigt att kompromissa, men kompromissa inte bort det som är viktigast för dig.
  • Tänk tillbaka ibland och gläds åt din utveckling. Fira dina delmål och var stolt över den bit på vägen du kommit.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Hemma i Ljusdal i Hälsingland. Här finns nästan allt. Vacker natur, grymma backar och fina sjöar. Det enda jag saknar på orten är en simhall, men i Delsbo 2,5 mil bort finns det en 25-metersbassäng både ute och inne.

Hur många punkor innan du bryter?
– Nu är det ju så att jag aldrig har fått punktering, varken på träning eller tävling. Jag inser att det bara är en tidsfråga innan jag står inför detta dilemma. Jag har alltid en slang med, men på vissa tävlingar så kan man ju få grejer vid service stationerna också, så jag antar att jag skulle lösa problemet på ett eller annat sätt. För att bryta finns inte med i min världsbild, då får man nog lyfta mig av banan…

Värsta och bästa simning:
– Värsta simningen är när det blåser, regnar och/eller är så kallt så ingen annan än självplågare av hög rang väljer att simma öppet vatten. Ungefär som det varit hela denna sommaren. Jag har aldrig simmat så mycket ensam som jag gjort i år, med min stackars sambo som övervakar mig från strandkanten.
Bästa simningen var under Mora Triathlon i år då jag var först upp ur vattnet av alla, både herrar och damer. Det trodde jag aldrig någonsin skulle vara möjligt då jag gick min första crawlkurs under vårvintern 2013. Hårt arbete ger förr eller senare resultat.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Då brukar det klättra upp emot 20 timmar…

Våtdräkt:
– TYR Hurricane.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Trek Speed Concept 7.5.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Pearl Izumi Project EM Road.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
Under 2015:
9:a KMD Ironman 70.3 Kronborg (Tid: 05:09:18)
9:a Motala ITU Long Distance World Championship (Tid: 06:37:17)
7:a Vätter Challenge Triathlon- SM Medeldistans (Tid: 05:07:25)
(1:a Mora Triathlon Olympisk-Motion (Tid: 02:30:25))
6:a Ironman Kalmar (Tid: 11:00:21, min Ironman-debut)

Målsättning:
– Att inom de närmsta fyra åren vara en av Sveriges bästa långdistanstriathleter i min åldersgrupp och då ingår såklart även kvalificera mig till Ironman World Championships på Kona Hawaii.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Sista chansen att anmäla sig till SM i sprint och stafett

Idag, torsdag är sista anmälningsdagen till SM i sprint och stafett som avgörs i Uppsala helgen 18-19 juni.

Läs mer