Veckans triathlet: Sten Orsvärn

Veckans triathlet: Sten Orsvärn


Namn: Sten Orsvärn
Ålder: 52
Längd: 175 cm
Vikt: 74,5 kg
Klubb: Stockholms Långdistansklubb
Hemsida/ blogg: www.informagi.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har alltid gillat långlöpning och hållit på med det på motionsnivå sedan barnsben. På något vis har det bara blivit mer med åren och sedan ett tiotal år tillbaka satsar jag mer tävlingsinriktat och försöker placera mig bra i min åldersklass oavsett vad det är för tävling jag ställer upp i. Jag idrottar visserligen bara för min egen skull och försöker prestera bra utifrån mina egna förutsättningar, men det är ju himla roligt att tävla och mäta sig mot andra …

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Det började kännas lite jobbigt och hetsigt att jaga snabbare tider på löptävlingarna. Ironman kändes som en utmaning där man kunde vara nöjd med att fullfölja utan att fundera för mycket över tiden, så jag bestämde mig för att testa. När jag väl började träningen insåg jag nyttan och glädjen i även de kortare triathlondistanserna. Den allsidiga träningen gjorde dessutom att jag blev kvitt en del skadesymptom jag dragits med som långlöpare.

Vilken distans satsar du på?
– Jag tävlar gärna i alla distanser, men jag föredrar långdistans. Ironmandistans är en härlig utmaning!

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag kör rörlighet och grundstyrka ca 20 minuter varje dag. Så blir det cykel eller löpning till och från jobbet några dagar. Då lägger jag in högintensiva intervaller och teknikövningar. På helgerna blir det längre pass. Simning och övrig styrketräning varierar krafigt beroende på tid på året och andra omständigheter.  Men vanligen blir det ett par kvällar/vecka.  Återhämtningen är viktig och det är alltid en utmaning att få tillräckligt med sömn, så jag avstår helst från supertidiga poolpass som många andra ägnar sig åt.

Hur lägger du upp träningen över året?
– På hösten har jag vanligen en viloperiod med lite basträning och rehab. Sen bygger jag vidare med grundstyrka och ännu mer rehab för att huvud och kropp ska vara återhämtade och redo för tuffare träning längre fram. Under vintern ökar jag på dosen med längre och hårdare pass, där jag pulserar distansorienterade veckor med högintensiva dito. På våren är det dags för de riktigt långa cykelpassen ute och så snart vattentemperaturen kommer över 15 grader kör jag igång med sim i öppet vatten. Sommaren är min normala tävlingssäsong så då pulseras träningen efter de planerade  tävlingarna.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen är mitt svagaste moment, men över tid arbetar jag på att förbättra mig i alla delmoment och kvaliteter. 

Vilka är dina styrkor?
– Jag är träningsvillig och väldigt mentalt stark. Andra kallar det envis.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Under 2013 hade jag ett veckosnitt på 4.5 timmar löpning, 5 timmar cykel, 3 timmar simning och 2 timmar styrketräning.  Det året tränade jag ovanligt mycket, men fördelningen brukar bli ungefär likartad även de år jag tränar färre timmar totalt.

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Jag vill i första hand ha en skön och inspirerande säsong för att ladda batterierna inför 2017 då jag tänker satsa hårt på Ironmandistans igen. Men jag tänker köra Ironman Kalmar och även springa Swedish Alpine Ultra. Eventuellt kan det även bli Ultra Trail de Mont Blanc. Jag hade egentligen tänkt vara med på långdistans-VM i Motala, men jag missade att anmäla mig i tid, så jag var väl helt enkelt inte tillräckligt motiverad för den tävlingen.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
– Träna klokt och låt det ta tid för kroppen att tåla hårdare och hårdare träning.  Var inte rädd för att tävla! Det är fantastiskt bra träning. Fokusera på att förbättra en kvalitet i taget och ge dig tid till återhämtning.  Ett tufft simpass kl 06.30 är inte särskilt bra återhämtning efter föregående kvälls löpintervaller.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Så nära hemmet som möjligt. Det gäller att utnyttja den tid man har till träning och återhämtning så alla onödiga transporter och ställtider är svartlistade. Men jag älskar att springa långt och uppleva omgivningarna var jag än är i världen.

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag planerar alltid för att fullfölja oavsett yttre omständigheter.

Värsta och bästa simning:
– För-VM på långdistans i Säter 2003 var inget vidare. Jag var alldeles för dåligt förberedd och fick hemsk kramp på insidan av låren under den minst sagt gropiga simningen. Min bästa simning tänker jag göra i Kona 2017.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 11-13 timmar. Är det påskvecka så kan det bli 20 timmar.

Våtdräkt:
– Zero-D Vanguard

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Orbea Ordu

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Puma Roadracer

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
Delad 1:a i Swedish Alpine Ultra 2014
1:a M50 Ironman Lanzarote 2013
1:a M50 Ironman Overall Age Group Ranking 2013
1:a TEC 100 miles 2012

Målsättning:
– Fortsätta att ha ett skönt idrottsliv


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Patrik Nilsson krossade svenska rekordet!

Patrik Nilsson slog inte bara sitt personbästa och sitt motstånd med råge i dagens Ironman...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer
Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter att ha genomfört loppet bestämde...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer