Veckans triathlet: Theresia Viska
Namn: Theresia Viska
Ålder: 37
Längd: 167
Vikt: –
Klubb: –
Hemsida/ blogg: vardagsmotionaren.se och triathlonbloggen.nu
Berätta lite om din idrottsbakgrund: Du menar motionsbakgrund?
– Jag har aldrig idrottat. Jag var tjejen du hittade i rökrutan under gympalektionerna i skolan. Däremot började jag med spinning, styrketräning och lätta joggturer när min vikt krossade överviktsgränsen (över 25 BMI) för 15 år sedan.
Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag såg en tjej på gymmet som bar en Stockholm Triathlon t-shirt. Hon berättade om momenten i Olympisk distans. Jag såg inga problem med att hoja fyra mil. Jag älskar att springa, så en mil tänkte jag att jag kunde göra med händerna bakbundna. Och nej, jag kunde inte simma. Men någon utmaning måste det ju vara!?
Vilken distans satsar du på?
– Olympisk distans. Det är en så jäkla skön distans! Det är tillräckligt långt för att slippa stressen som är på sprinten, och det är tillräckligt kort för att ha mental närvaro och energi hela loppet igenom.
Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Eftersom jag snabbt blir uttråkad i simhallen ser jag till att ha sällskap. Antingen gruppträning eller med kompisar. Det blir minst tre pass i veckan (tempoväxlingar, teknik och distans). Normalt sett försöker jag löpträna tre pass i veckan (intervaller, backe och långa trailrundor). Jag åretruntpendlar med hojen, så cykel-träningen blir bara i mån av tid. Men ett par gånger i månaden på sommarhalvåret. Jag skulle hellre dö än att köra trainer eller löpband. Det är inte det livet går ut på, enligt mig. Styrketräningen gör jag på gymmet innan simningen, eller hemma framför tv:n.
Hur lägger du upp träningen över året?
– Ja
Hur gör jag
? Jag antar att jag bygger styrka och teknik på vintern. Intervallerna blir längre och längre ju närmre tävlingssäsongen jag kommer. På våren börjar jag lägga ihop disciplinerna så att jag kutar direkt efter att jag har hoppat av hojen, och så börjar jag träna swimrun.
Vilka är dina svagheter?
– Jag blir rådeppig när jag skadar mig och får motgångar. Och ekonomin. Det är en svaghet faktiskt. Att inte kunna köpa startplatser till alla vackra lopp jag vill köra, eller att inte kunna köpa en superfin röd racer som jag har sneglat på.
Vilka är dina styrkor?
– Jag är bra att bryta ner ett stort mål till delmål, så att det stora målet bli möjligt. När jag har siktet inställt finns det ingenting som kan rubba det!
Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Tankeverksamheten och hjärtat ligger hos löpningen och simningen. Men jag cyklar nog mer än vad jag springer, eftersom jag cykelpendlar till jobbet. Löpningen sliter ju så mycket tyvärr. Även fast jag ofta går till simhallen blir passen i slutändan aldrig så långa som på cyklingen. Allt blir en gröt av träning till slut. Du får ursäkta mitt diffusa svar, men vi skyller på att jag är småbarnsförälder.
Vad är ditt stora mål i år?
– Det är med skräckblandad förtjusning jag säger Engadin Swimrun. 46 kilometer alpin löpning med 6 kilometer simning i alpsjöar. Jag blir typ adrenalinstinn bara jag tänker på det. Det ska bli så maxat!
Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
- Träna uthållighet
- Träna styrka
- Träna växlingar på mindre duathlonlopp och tävlingsträningar
Var tycker du det är bäst att träna?
– Cykling på landstället i Roslagen, traillöpning i Ursvik och simning i Källtorpsjön.
Hur många punkor innan du bryter?
– En. Men alltså. Det har hittills aldrig hänt eftersom jag inte har någon erfarenhet. Men jag antar att jag slutar andas, börjar böla, byter med min enda reserv och sedan fortsätter flyförbannad!?
Värsta och bästa simning:
– Hahaha, jag dör när jag tänker på min värsta! Det var på en Try Triathlon på Mörbybadet. Jag höll på att lära mig frisim. Jag började bensparka och kom
ingenvart! Det gick så långsamt att jag såg plåster flyta förbi mig, och jag var tvungen att putta ifrån linan som jag långsamt drev in i. Jag blev så frustrerad att jag började gråta och blöda näsblod!
Min bästa simning var tveklöst Stockholm Triathlon. Det var så jäkla outstanding! Stockholms brunsvarta vatten glittrade, och hela staden låg som en tävlingsarena runt omkring mig. Stadshuset, Västerbron, Södermälarstrand, gigantiska bojar och fartyg. Allt var där för mig. Kändes det som. Jag var så lugn. Och så fokuserad. Och mitt i. Jag var i centrum av mig själv.
Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 10 timmar.
Våtdräkt:
– Head.
Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Jag cykelpendlar på en hybrid och lånar en racer från 2001.
Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Salomon och Asics. Jag tittar inte på vilka skor andra tävlar i, utan jag tittar på min egen ålder, vikt och erfarenhet. Det är så lätt att skada sig annars. Jag menar, det är inte riktigt så att man är någon 51 kilos före detta juniormästare som är ute och kutar. Min kropp kräver lite stötdämpande material, så att säga.
Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Man frågar inte en dam om hennes ålder, vikt eller resultattider. Men tävlingar jag har gjort är Stockholm Triathlon, Ångaloppet, Night Trail Run, Kullamannen, Lidingöloppet. Mest löpning. Jag ser fram emot att köra halvironman och fler swimruntävlingar i framtiden.
Målsättning:
2015 – Ta mig till första repet på Engadin utan att skada mig, springa glad på Höga Kusten Trailmarathon, slå min förra tid på Stockholm Triathlon, kötta på som en maskin på Ångaloppet (där vill jag ha en bra tid).
2016 – köpa en ny fin racer och köra HIM.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in