Vem vinner Ultravasan 2014?

Vem vinner Ultravasan 2014?


Nu har elitlöparna anlänt till Mora och Sälen från hela världen för den första UltraVasan i historien, som redan premiäråret 2014 är det allra största ultraloppet i Sverige – och som dessutom har det starkaste internationella startfältet. Tävlingsledaren Peter Fredricson berättar här hur han tror att loppet kommer att utveckla sig och mellan vilka löpare som segerstriden kan komma att stå.

Med 1000 anmälda deltagare i 90-kilometersloppet och 565 i 45-kilometersloppet är UltraVasan redan första året Sverige största ultralopp (lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter).

Det är alltså ett internationellt starkt startfält, men dessa löpare kommer mycket glädjande att också få känna på slagkraftigt svenskt motstånd, både i herr- och damklassen.

Hur kommer tävlingen att gestalta sig efter att starten har gått i gryningen kl 05.00? Tävlingsledaren Peter Fredricson berättar:
– Banan är väldigt varierad, på vissa ställen är den väldigt snabblöpt och på andra är det väldigt tekniska partier. Det kommer göra att loppet kommer att variera ganska kraftigt, beroende på löparnas olika styrkor. Jag tror att vi kommer se att löpare ”kommer och går”, det vill säga de kan tappa och de kan komma tillbaka. Därför kan det komma att bli väldigt mycket ”rävspel” löparna sinsemellan, där de sätter press på varandra.

– I både Mångsbodarna och i Evertsberg är det spurtpriser, så precis som i Vasaloppet på vintern kommer säkert några löpare att gå hårt i början för att ta spurtpriserna. Dessa blir med till Evertsberg men har knappt styrfart sedan…

Vem vinner då?
– Det blir säkert mycket spännande, en batalj. När det gäller herrarna tror jag att vi kommer att se fem-sju löpare i täten i Evertsberg. När vi kommer ned mot Oxberg är det gissningsvis tre löpare i täten och från Hökberg och till mål så är det kanske bara en-två löpare kvar som kämpar för segern. Jag tror att det då kommer att stå mellan Steve Way och Jonas Buud. Det blir säkert hårt mellan dem. Steve Way har gjort 2.15 på maraton, medan Jonas Buud inte riktigt har den farten. Jonas måste därför utnyttja sin styrka och springa snabbt på de tekniska partierna. Är dessa två fortfarande tillsammans i Oxberg, då kan det bli tufft för Jonas.

Vilken dam får kransen av kransmasen?
– Holly Rush är storfavorit i damklassen. Har hon en normal dag så tror jag ingen rår på henne. Hon kan faktiskt komma topp tio även om man räknar in herrarna. Hon är väldigt, väldigt duktig. Holly sprang inte Comrades i år, men har gjort fina resultat i en del andra tävlingar. Så i damklassen blir det kanske mest en kamp om andra- och tredjeplatsen mellan ett antal löpare. Vår svenska Sophia Sundberg kan absolut slåss om en andraplats bland damerna.


10 intressanta namn att hålla ögonen på enligt Peter Fredricsson:
(namn, nation, startnummer, meriter)

UltraVasan 90 Herrklassen

 • Jonas Buud, SWE, 1001 – har vunnit det legendariska loppet Swiss Alpine Marathon åtta år i rad (2007-2014) och kommit tvåa i världens mest prestigefylda ultratrail-lopp, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) i Chamonix. Tvåa och fyra i Comrades (världens största ultralopp) i Sydafrika. Han innehar också det svenska rekordet på 100 km med tiden 6.28.59 och den mest meriterade svenske ultralöparen genom tiderna.
 • Steven Way, GBR, 1013 – Brittisk mästare och rekordinnehavare, vinnare av Stockholm Ultra 2013 och har gjort 6.19.20 på 100 km.
 • Thomas Lorblanchet, FRA, 1002 – Flerfaldig vinnare av Templiers och segrare i Leadville 100 miles. Världsmästare i Ultra Trail 2011.
 • John Henry Strupstad, NOR, 1004 – Norsk maratonmästare. Har representerat landslaget på VM-distansen 100 K 2010-2013 och har även banrekordet i ultraloppet Rallarvegslöpet 2013. Vann Stockholm Ultra 50 km 2014.


UltraVasan 90 Damklassen

 • Holly Rush, GBR, 2001 – EM-silvermedaljör i Marathon (lag) och 7:a i Comrades 2013. Personbästa på maratondistansen (2.37.35).
 • Francesca Canepa, ITA, 2003 – vinnare av Wibram Hong-Kong 100 K 2014, tvåfaldig vinnare av Tor des Geants 330 K, andraplats på UTMB 2012 och vinnare av Lavaredo Ultra Trail 2012.
 • Frida Södermark, SWE, 2004 – SM-silver 100 km 2013, SM-guld 100 km 2014, svenskt rekord 12h löpning, 8:a i Comrades 2014
 • Sophia Sundberg, SWE, 2006 – 12:a i Comrades 2014, 1.a Kiel Marathon 2014 2.53.16, 5.a individuellt och lagsilver EM 100 km Frankrike (7.53.21).


UltraVasan 45. Herrklassen

 • Roman Ryapolov, RUS, 3359 – tävlar för IFK Mora, sprang sistasträckan när Mora blev fyra på Tiomila 2014.

UltraVasan 45. Damklassen

 • Gloria Vinstedt, SWE, 4197 – sent anmäld till UltraVasan, har gjort den näst snabbaste svenska tiden på 100 km landsväg. VM-fyra på 100 km 2010.

Läs här om hur du följer Ultravasan och Vasastafetten bäst


Runner’s Worlds löpande reporter Kenneth Gysing tar sig an nio mil – hur ska det gå?


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Höstens roligaste löpträning
 • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
 • Spring bättre – med musik
 • 11 sportbehåar i stort test
 • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer