VM-kval med mersmak av David Nilsson i Hamburg

VM-kval med mersmak av David Nilsson i Hamburg


David Nilsson från Högby IF blev på söndagsmorgonen åtta i Hamburg maraton med 2:15:40. I och med det slog han sitt personliga rekord (2:17:19) och klarade även kvalgränsen till VM i London i sommar. Resultatet är inte helt oväntat med tanke på de resultat som David presterat den senaste tiden med bland annat en halvmara på 63:34 i holländska Venloop. Men med maraton vet man aldrig. I höstas gjorde David en av de absolut bästa tiderna på Lidingöloppet någonsin av en svensk med 1:38:45 men lyckades ändå inte mäkta med mer än 2:20:25 på Chicago Marathon två veckor senare. Det ska tilläggas att det var efter en hård öppning med 1:07:10 halvvägs där krafterna helt tog slut på den sista milen. Men det visar ändå att man inte kan ta något för givet på maran.

David sprang loppet med negativ split där den första halvan gick på 68:08 och den andra på 67:32. Det var dock ingenting som var planerat.

 ”Vid starten var det duggregn, efter en km började det regna kraftigt och det övergick sen till hagel vilket höll i sig fram till 4 km. Detta i kombination med en obehaglig motvind gjorde att vi tappade 30 sekunder på tidsschemat första 5 km” berättar Fredrik Uhrbom som ursprungligen skulle vara hare åt klubbkamraten John Börjesson. Men när John ställde in loppet ändrades Fredriks uppdrag till att istället vara reservhare åt David. ”Arrangören hade en kenyansk hare som skulle dra mot en sluttid på 2:15:00 (3:12/km) och det var inledningsvis upp mot 15 personer i den klungan. Vi vet av erfarenhet att kenyanska harar kan vara lite opålitliga så därför sprang jag för säkerhets skull med för att kunna assistera David första 17 km” säger Uhrbom.

Efter den lite för långsamma öppningen på 16:29 (5 km) justerades tempot och gick till och med lite snabbare än planerat, detta för att försöka plocka in lite tid som förlorats. ”Vid milpasseringen (32:29) var det en kille som blev stressad över att klungan låg efter tidsschemat och gjorde ett ryck där haren gick med. Jag hjälpte David att jaga ikapp dem vilket gjorde att vi hade 3:05 på den kilometern. Efter det skötte sig haren bra och körde enligt plan” berättar Uhrbom.

Väderförhållandena i Hamburg var temperaturmässigt bra men som sagt med inledningsvis besvärande nederbörd och därtill vind som störde. På Davids mellantider kan man se hur farten snäpptes upp efter 30 km då banan vände och löparna istället fick vinden i ryggen. Den fjärde milen avverkades på 31:42 och med bibehållen fart de sista 2195 meterna var den avklarade VM-kvalgränsen på 2:17:00 ett faktum.

Ett lopp med negativ split indikerar att det finns mer att hämta för David på maratondistansen. Enligt uppgift säger David att han kände sig bra hela loppet och hade kontroll, den upplevda ansträngningen var mycket lägre än i Chicago i höstas. Uhrboms bedömning är att David hade mer i kroppen i dag men att det var bättre att spara det till ett senare tillfälle.

En förhoppning är att David nu får vara hel och frisk fram till VM och kan få in en längre period med maratonspecifik träning. Om så sker är det inte längre självklart vem som blir bäste svensk* när VM avgörs den 6 augusti.

 *Mikael Ekvall är sedan tidigare klar för VM.

Text av:
Lars Södergård
Foto:
Fredrik Uhrbom


David Nilsson efter sitt rekordlopp i Hamburg Marathon


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer