VM-kval med mersmak av David Nilsson i Hamburg

VM-kval med mersmak av David Nilsson i Hamburg


David Nilsson från Högby IF blev på söndagsmorgonen åtta i Hamburg maraton med 2:15:40. I och med det slog han sitt personliga rekord (2:17:19) och klarade även kvalgränsen till VM i London i sommar. Resultatet är inte helt oväntat med tanke på de resultat som David presterat den senaste tiden med bland annat en halvmara på 63:34 i holländska Venloop. Men med maraton vet man aldrig. I höstas gjorde David en av de absolut bästa tiderna på Lidingöloppet någonsin av en svensk med 1:38:45 men lyckades ändå inte mäkta med mer än 2:20:25 på Chicago Marathon två veckor senare. Det ska tilläggas att det var efter en hård öppning med 1:07:10 halvvägs där krafterna helt tog slut på den sista milen. Men det visar ändå att man inte kan ta något för givet på maran.

David sprang loppet med negativ split där den första halvan gick på 68:08 och den andra på 67:32. Det var dock ingenting som var planerat.

 ”Vid starten var det duggregn, efter en km började det regna kraftigt och det övergick sen till hagel vilket höll i sig fram till 4 km. Detta i kombination med en obehaglig motvind gjorde att vi tappade 30 sekunder på tidsschemat första 5 km” berättar Fredrik Uhrbom som ursprungligen skulle vara hare åt klubbkamraten John Börjesson. Men när John ställde in loppet ändrades Fredriks uppdrag till att istället vara reservhare åt David. ”Arrangören hade en kenyansk hare som skulle dra mot en sluttid på 2:15:00 (3:12/km) och det var inledningsvis upp mot 15 personer i den klungan. Vi vet av erfarenhet att kenyanska harar kan vara lite opålitliga så därför sprang jag för säkerhets skull med för att kunna assistera David första 17 km” säger Uhrbom.

Efter den lite för långsamma öppningen på 16:29 (5 km) justerades tempot och gick till och med lite snabbare än planerat, detta för att försöka plocka in lite tid som förlorats. ”Vid milpasseringen (32:29) var det en kille som blev stressad över att klungan låg efter tidsschemat och gjorde ett ryck där haren gick med. Jag hjälpte David att jaga ikapp dem vilket gjorde att vi hade 3:05 på den kilometern. Efter det skötte sig haren bra och körde enligt plan” berättar Uhrbom.

Väderförhållandena i Hamburg var temperaturmässigt bra men som sagt med inledningsvis besvärande nederbörd och därtill vind som störde. På Davids mellantider kan man se hur farten snäpptes upp efter 30 km då banan vände och löparna istället fick vinden i ryggen. Den fjärde milen avverkades på 31:42 och med bibehållen fart de sista 2195 meterna var den avklarade VM-kvalgränsen på 2:17:00 ett faktum.

Ett lopp med negativ split indikerar att det finns mer att hämta för David på maratondistansen. Enligt uppgift säger David att han kände sig bra hela loppet och hade kontroll, den upplevda ansträngningen var mycket lägre än i Chicago i höstas. Uhrboms bedömning är att David hade mer i kroppen i dag men att det var bättre att spara det till ett senare tillfälle.

En förhoppning är att David nu får vara hel och frisk fram till VM och kan få in en längre period med maratonspecifik träning. Om så sker är det inte längre självklart vem som blir bäste svensk* när VM avgörs den 6 augusti.

 *Mikael Ekvall är sedan tidigare klar för VM.

Text av:
Lars Södergård
Foto:
Fredrik Uhrbom


David Nilsson efter sitt rekordlopp i Hamburg Marathon


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer
Svenskar i världsrekordjakt på 100 km

De svenska ultralöparna Elov Olsson, Johan Lantz och Joacim Lantz är några av de löparstjärnor som ska göra ett världsrekordförsök...

Läs mer