Wings for Life World Run: Aron Anderson knäckte elitlöparna i en standardrullstol

Wings for Life World Run: Aron Anderson knäckte elitlöparna i en standardrullstol


I går söndag klockan 13.00 svensk tid gick startskottet för välgörenhetsloppet Wings for Life World Run, som arrangeras samtidigt på 35 platser runt om i världen.

I den svenska upplagan kom 2 330 deltagare till start. Loppet går ut på att ta sig så långt som möjligt innan man blir ikappkörd av den rörliga mållinjen som lämnar startlinjen 30 minuter efter löparna. Bäst i Sverige på att hålla undan för den jagande mållinjebilen var Aron Anderson som har ett förflutet som framgångsrik rullstolsidrottare på internationell nivå. Aron vann herrklassen genom att rulla 64,82 kilometer på 4:20. Han är dessutom ensam rullstolsidrottare att vinna ett lopp i Wings for Life World Run. 

– Det är ett fantastiskt tävlingskoncept! Nu känns det enormt bra. Men jag har ont överallt och hade gärna nått vändningen vid Ölands södra udde för att få medvind norrut, säger Aron Anderson i ett pressmeddelande. 

Aron tävlade liksom loppets övriga rullstolsdeltagare på lika villkor som övriga löpare. Det genom att tävla i en standardrullstol som utjämnar eventuella fördelar med hjul istället för ben. Herrklassen leddes länge av David Nilsson (Högby IF) som nyligen sprang Rotterdam Marathon på 2:17:19. I slutet av loppet tampades Aron med Marcus Svensson (Växjö Löparklubb) och längdåkaren och långloppsspecialisten Bill Impola, men efter drygt fyra timmar fanns inga löpande konkurrenter kvar i det svenska loppet.

Bäst i damklassen blev ultralöperskan Frida Södermark med distansen 42,09 kilometer på 3:09. 

– Vilken otroligt positiv känsla i det här loppet. Det var så mycket folk och så bra stämning med folk längs vägen som lyfte fram oss löpare, säger Frida Södermark i ett pressmeddelande.

Bland övriga deltagare i det svenska loppet fanns sportprofiler som längdskidåkaren Marcus Hellner, stavhopparen Angelica Bengtsson och äventyrshunden Arthur. 

Över 100 000 löpare i 33 länder var anmälda till Wings for Life World Run. Global vinnare för andra året i rad blev Lemawork Ketema från Etiopien som sprang 79,9 kilometer på dryga fem timmar i Österrike. Bäst i världen bland damerna blev Iuuko Watanabe från Japan som sprang 56,33 kilometer i japanska Takashima.

Resultat i Wings For Life World Run i Kalmar

Herrar topp 3
1. Aron Andersson (Team Aron), 64,82 km
2. Marcus Svensson (Växjö Löparklubb), 59,55 km
3. Bill Impola (SK Bore), 55,14 km

Damer topp 3
1. Frida Södermark (GoIF Tjalve), 42,09 km
2. Julia Olsson, 37,91 km
3. Annica Winblad, 36,36 km

Här hittar du alla resultaten från loppet Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer
Din guide till ett perfekt halvmaraton

Frågorna kan vara många för den som ska springa sitt första halvmaraton – och här är svaren!

Läs mer
Viktor Stenqvist och Anna Hellström vann Ultravasan

För första gången blev det enbart svenska segrar i Ultravasan 90 och Ultravasan 45. Fjolårstvåan Viktor Stenqvist vann Ultravasans herrklass...

Läs mer