XL-galan: slår Aregawi världsrekordet?

XL-galan: slår Aregawi världsrekordet?


I fjol var Aregawi endast 12 hundradelar från det dåvarande rekordet när hon vann 1500 m vid XL-galan på 3.58,40. I år är hon på plats för att attackera rekordet på nytt. Det blir dock en lite större utmaning än hon först tänkt sig, eftersom Etiopiskan Genzebe Dibaba så sent som i lördags sänkte världsrekordet på sträckan med över tre sekunder.

Men lördagens kraftiga sänkning ändrar inte Abebas planer. Fjolårets VM-etta står fast vid att hon satsar på att slå det nya rekordet på 3.55,11.

– Jag vill göra ett försök. Dibaba sprang väldigt snabbt men jag tror att jag är tillräckligt bra för att utmana det nya rekordet, berättade Abeba vid en pressträff i veckan.

Abeba har tillbringat hela hösten och vintern i Etiopien för att träna, och det ska bli spänande att se hur träningen betalat sig. Det blir också en viktig formkoll inför inomhus-VM i Polen om en månad.

– Jag har tränat på hårt och har hela tiden haft målet att springa på XL-galan och sedan inomhus-VM. Jag tränar bara med killar som hjälper mig med farthållningen, och jag känner mig i bra form. Det är en viktig tävling för mig och jag hoppas att mycket publik kommer och hejar på mig. Jag ska försöka göra mitt bästa!

Genzebe Dibaba har också vittring på världsrekordet i damernas 3000 meter. Redan ifjol var etiopiskan endast tre sekunder från världsrekordet som är 8.23,72.

TV4 sänder live mellan 20.00 och 22.00.

Ur svensk synvinkel är de här hålltiderna av största intresse:

  • 20.15: K 60m med Irene Ekelund 
  • 21.00: M 800m med Johan Rogestedt 
  • 21.15: K 200m med Irene Ekelund     
  • 21.30: M 60m häck med Philip Nossmy     
  • 21.45: K 1500m med Abeba Aregawi och Linn Nilsson

Antal kommentarer: 2

Martin Larsson

I första stycket låter det som både Aregawi och Dibaba ska springa 1500 m. Men Dibaba ska väl enbart springa 3000 m ikväll, eller?


Nina Nyström

Helt rätt Martin, gick undan lite där:) Nu håller vi tummarna för Aregawi!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet

Årets TCS Lidingöloppet-program är komponerade av Malin Ewerlöf och Anders Szalkai med målet att peppa och guida löparna ända fram...

Läs mer
Säg cheese!

Nu lanseras tävlingen Cheese Rolling i Sverige: ett galet utförslopp där deltagarna bara har ett enda mål – att fånga...

Läs mer
Programmen mot 2022 års TCS Lidingöloppet redo

Nu är träningsprogrammen mot 2022 års upplaga av TCS Lidingöloppet redo att peppa och guida löparna. Det 22 veckor långa...

Läs mer