10 tips för en världsomspännande maratonresa

10 tips för en världsomspännande maratonresa


1. Sökmotorer
Försök att vara flexibel när du reser. De flesta sökmotorer erbjuder möjligheten att söka de billigaste avgångarna för exempelvis en hel månad. Själv använder jag med framgång www.skyscanner.com när jag letar flygbiljetter.

2. Utvidga sökningen till andra avreseorter
Billigaste flygbiljetten mellan två platser kanske kräver inblandning av två olika flygbolag. Det kan alltså vara billigare att först köpa en flygbiljett till London och därefter flyga med ett annat bolag till din slutdestination.

3. Studera kartan över maratonloppet innan du bokar boende
Boka hotell/vandrarhem så nära starten eller målet som möjligt. Om det är start och mål på olika platser brukar det vara lättare att ha boendet nära starten om loppet börjar tidigt. Annars är det alltid bekvämast att ha boendet nära mållinjen.

4. Vandrarhem
Prisvärt boende som håller hemlängtan på avstånd, man möter ju en ny familj varje kväll. De flesta vandrarhem har dessutom tillgång till kök, vilket innebär att man slipper dyra restaurangnotor. Själv använder jag www.hostelworld.com för att smidigt hitta vandrarhem.

5. Övernattning på flygplatser
Jag har tillbringat många nätter på flygplatser, inte minst i Sky City på Arlanda. Ett ekonomiskt och praktiskt alternativ till hotell om man har en tidig avgång. Hemsidan www.sleepinginairports.net ger utmärkta tips på var man exempelvis kan sova eller hitta gratis wifi på alla världens flygplatser.

6. Förbered dig inför resan
Ladda upp exempelvis färdvägen från flygplatsen till ditt hotell på din mobil redan när du är hemma och har tillgång till wifi. En åtgärd som eliminerar svordomarna när du kommer fram till resmålet och inser att ingen du frågar har en aning om var ditt hotell ligger. Ta dessutom alltid med dig en bläckpenna i handbagaget så att du kan fylla i eventuella dokument som behövs när du går igenom tullen. Det är fortfarande helt obegripligt att flygbolagen inte delar ut gratis reklampennor på flygplanet. Vilket flygbolag läser detta och blir först?

7. Sladdosa för eluttag
Med en sladdosa blir livet så mycket enklare då alla elektroniska prylar ska laddas upp på kvällarna. Det är dessutom ofta brist på eluttag på exempelvis vandrarhemmen. En annan fördel med en svensk sladdosa är att man endast behöver en adapter om man befinner sig i ett land med andra eluttag, exempelvis USA.

8. Internetbank
För att minimera alla risker med att använda bankkort utomlands har jag alltid ett minimalt belopp på mitt kontokort, och så för jag över pengar till mitt kortkonto via min internetbank efter varje uttag eller kortbetalning; med en mobil bankapp går det blixtsnabbt. Ta dessutom gärna med lite kontanter i dollar och/eller euro när du reser. Utmärkta valutor att ha i reserv om det kniper.

9. Flipbelt
Jag springer alltid maratonloppen med ett värdebälte så att jag slipper lämna mina värdesaker på vandrarhemmet. Ett Flipbelt laddat med rumsnyckel, pengar, bankkort och mobil väger minimalt och påverkar inte löpningen. Jag använder dessutom värdebältet när jag reser för att undvika närkontakt med eventuella ficktjuvar.

10. Kamera
Man förlorar inte många sekunder på att genomföra loppet springandes med en liten kamera. Foton = minnen för livet!

I RW nr 4 berättar Anders Forselius om sin utmaning att klara en mara i 50 olika länder. Ta del av hans fantastiska löp- och reseupplevelser, numret finns i butik några dagar till. 

Köp Runner’s World nr 4 här

LÄS MER
Följ Anders Forselius löparäventyr i hans RW-blogg
Bucket list: 10 amerikanska maratonlopp du vill springa
Löparbana på flygplats leder vägen till rätt gate
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår!

Breaking2 närmar sig - nu släpps allt mer detaljer kring det uppseendeväckande rekordförsöket ifrån Nike.

Läs mer

Här är de bästa löprundorna i New York!

Sofia Hedström bor sedan 12 år tillbaka i New York. Här tipsar hon om bästa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ledarkrönika: Att springa fritt - en mänsklig rättighet

Chefredaktör Christer Wernhult om det uppmärksammande ämnet "Sexuella trakasserier mot löpare."

Läs mer
Löpare föder löpare

Så mycket påverkar mammans aktivitetsnivå under graviditeten.

Läs mer
Löpning ger smarta barn!

Att hjälpa barnen med läxläsningen i all ära. Förmodligen är det lika viktigt för dina barns skolresultat att ta med...

Läs mer
Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna

En löpande mötesplats för svenskar och asylsökande flyktingar. Inlöparna är integrationsinitiativet som ser löpning som ett otvunget sätt att umgås.

Läs mer