Blogg

mitt 174:e RW Blogginlägg


– I woke up this morning/Didnt recognize the man in the mirror/Then i´ve laughed and said/Oh silly me, ”Thats just me”/ (Kurt Vile)


Träningen flyter på med framförallt löpning 3-4 pass/vecka. Kompleterat med cross-cykel-rodd. Samt styrka i olika former. När jag var i New York och morgonjoggade med gruppen tyckte jag att löpstilen kändes bra. Men Peppe och Naprapat-Hasse filmade mig i smyg bakifrån. Och fan vad jag haltade på vänsterbenet! Sen dess har jag ökat benstyrketräningen med marklyft, benböj, benpress, leg extension, enbensböj i Trx samt Polyquin step up. Även jobbat med rörlighet och yoga. Nu känns det bättre och jag tror att haltandet blivit bättre. Här även lyckats plocka bort nåt kilo runt magen. (lade på mig vikt när jag ”vilade” efter blodtrycks-dilemmat) 2016 blir nog bra tror jag.

– Sen är det så oavsett vad hälsobloggarna och andra säger: ”löpträning är inte alltid bekvämt och skönt”. Vill du utvecklas och förbättra dina tider på olika distanser så måste du våga bli rejält trött ibland. Det är inte farligt att pressa sig bortom bekvämlighets-zonen då och då. Kroppen anpassar sig snabbt. Springer du runt och lallar på runt kvarteret, och vinkar åt grannarna 3ggr i veckan. Då blir du bra på att springa runt kvarteret och vinka åt grannarna. Det är även en mental faktor att våga pressa sig ibland eller våga springa lite längre ibland. Du kanske skall prova att springa på tom mage före frukost nån gång och testa hur du kan använda fettet. Och sök upp en kuperad runda då och då. Är ni med?

– Jag och Micke Svensson på 1500 m (1982 och 1983) jag fick stryk båda gångerna med nån hundradel. Vid högra bilden tog jag av glasögon och landstingets tröja. Micke slet av nrlappen och borde blivit diskad. Men det var en kvinnlig måldomare. Och alla kvinnor blev knäsvaga när dom såg hans kropp och de bruna rådjursögonen. Han behövde aldrig kämpa. Själv slet jag jävel….

Jag läste om NFL (amerikansk fotboll) som ju är extremt populärt i USA. Några fakta: 

Varje lag har en trupp på ca 50 spelare. Där 10 st är stjärnor och har extremt höga löner. De andra 40 spelarna har ett enkelt grundavtal på tre år.

Två år efter avslutad karriär är 78% av spelarna panka eller har tagit livet av sig

Under Super Bowl finalen kostar reklamen  1 miljon (en miljon) svenska kronor per sekund!

Ifjol hade New England Patriots för löst pumpade bollar (bättre grepp och lättare att kasta i regn) Motståndarlaget anmälde detta efter förlusten i semifinalen. Utredningen pågår fortfarande och är på 243 sidor (två hundra förtio tre sidor)

– Lars Karlsson (capacitynow på Instagram) är en återkommande person i Ekwall&Olsson podcast. Han jobbar för ett företag som rationaliserar/förbättrar detaljer i olika företag (luddigt, jag vet) Han har 280 resdagar per år och gav sina bästa flygplansregler och några funderingar:

1. Ryggsäck påtagen när du kliver på och av planet är förbjudet. Du stöter till medpassageraren när du vänder på dig mm

2. Sluta häva upp dig med hjälp av ryggstödet framför. Passageraren framför spiller ut sitt kaffe eller väcks ur sin välbehövda sömn.

3. Låt flygvärdinnan stänga bagageluckan. Sluta smälla i och öppna den när du sätter dig

4. Förbered avstigning ur planet. Stå inte i mittgången och ta på jacka, slå på mobil och gräv efter väskan så folk köas bakom dig.

5. I säkerhetskontrollen kan väl ingen missat att det är livrem av, jacka av, dator framtagen etc

6. Till föraren i taxin skall du aldrig säga ”Jag är här för första gången” (då blir taxiresan 3 ggr dyrare

övrigt: Varför får du ha 7 st 99 ml flaskor med flytande. Men ingen med 110 ml?

Julledigheten har varit skönt hittills. Julfirande i Sthlm, Träning, film, musikstunder hemma. Nyårsfirande med vänner. Strax sticker vi en sväng till San Augustin och ett stopp på Bosön innan skolan börjar igen. Våren ser bra ut med två veckor i Portugal med Springtime/Runners World. Samt en vecka i Bilbao för besök av deras fotbollsakademi (+ semester) 

Umeå IK spelarna tränar bra under julledigheten. Vi skall köra ett konditionstest den 12-13 jan som heter yo-yo testet.( man springer 20 m fram och tillbaka i ett stegrande tempo) Det  tar hänsyn till konditionen, löpförmågan samt styrkan att klara vändningar. Jag hjälper även några landslagspelare i andra klubbar med samma grundupplägg. Mina spelare är lediga 20 dar under julen och hinner med 9-10 pass löpning och 6-7 pass styrka under den tiden. Ingen av dom jag känner skulle ha en tanke på att ”tomduscha”. (duscha utan fysisk aktivitet innan)

Steven Ireland är en duktig fotbollspelare i Irlands landslag och vid detta tillfället spelare i Mancherster City. Det var en landskamp mot Tjeckien som han ville slippa. Så han sa att hans farmor hade dött. När tidningarna skrev om detta kom det fram att farmor levde i allra högtsta grad. Då rättade Steven det med -” Jag sa fel. Det var min mormor som dött”! Mormor råkade läsa det i tidningen och även hon levde och mådde bra. Ny dementi av Steven – ” Eh min farfar gifte om sig och hans nya fru har dött. Det var henne jag menade”!  Men hon existerade inte ens. Då visade det sig att Stevens flickvän fått missfall och inte ville att det skulle komma ut i pressen. Sanningen är oftast bäst….

Musiken är en viktig del av mitt liv. Att lyssna, samla på skivor och att läsa om musik. Tragiskt nog är jag talanglös på att spela instrument som ni såg i tidigare inlägg. Jag är dock övertygad om att jag skulle göra mig bra som rockstjärna. Bekräftelse-knarkare, kan glida på knäna vid scenen, kan många rockposer, skulle kunna skriva fina låtar om livet och kärlek. Dessutom skulle jag älska intervjuer, mikrofoner coh TV framträdanden. Jag skall fundera på en ”rider” (vad som skall finnas i logen)

– Peppe Lindholm kör styrketräning! Meddelas endast på detta sätt

Tove Langseth är en skön kvinna. (tovelangseth på Instagram) Hon tränar varje dag, hon har familj, hon har ett krävande jobb, hon har humor och stil i både kläder och utförande. Dessutom har hon lite roclstjärnelook över sig. Tänk er en ung Patti Smith utan knark. Eller en Debbie Harry med muskler. 

– Så här har jag ätit i veckan. Lasagne/Kyckling och ris, tunnbröd, tomater, julmust, kafe och kolakakor. Hela kostcirkeln och massor av glädje.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya TV

– Bäst just nu enligt LG: Att våga bli trött


Blogg

Mitt 173:e RW Blogginlägg


– Put your makeup on/and make your hair pretty/Meet me tonight in Atlantic City (Bruce Springsteen)

– Vilken härlig julhelg vi haft. Vi har varit i Stockholm och firat jul med Mattias, Linn och lilla Chloe. Dessutom var Linns föräldrar samt Malin och Acche med. God mat, bordshockey, film, julklappar, mera mat, träning och glädje. Men bäst och finast var lilla Chloe 5 veckor. Jag sjöng Jeff Buckleys Hallelujah för henne tills hon somnade. Sen satt jag bara och luktade och tittade på henne. 

– Det har blivit en del löpning. Bland annat 10 x 90 sek backe i Liljeholmen. Ett lugnt distanspass samt två pass Intervall 20 x 45-15. Idag körde jag 7 serier med (30-15,45-15,60-15) Totalt 21 lopp + yoga. Det tar sig. Malin körde också 10 x 90 sek backe i Liljeholmen samt ett pass på 25 km (5 km i 4.45 + 15 km i 4.05 + 5 km i 4.45) före frukost?

I podcasten Retoriskt tog dom upp debatten mellan Pehr Gahrton och Carl Bildt. Dagen efter EU valet 1994 och Pehr Gahrton som är på Nej sidan är inte glad och blir kallad dålig förlorare. Han spyr galla över Bildt och Ja sidan. Då kontrar Bildt med:– ” Men Per, nu är det nog dags att du går och lägger dig ett tag och tar det lite lugnt.  Jag kan förstå din bitterhet ”!  Och Gahrton tänder till: -”Håll truten Carl Bildt, Jag är inte bitter och tala inte till mig med nån översittar statsminister röst”!  I samma avsnitt är det en bra intervju med Lasse Granqvist, Radiosporten.  Avsnitt 18 . Kolla in genast.

Året har varit bra på många sätt. Musiklista hade jag förra veckan. Träningsmål skrev jag om i RW (runnersworld.se) Jag har mycket fina elever på Brätbergsskolan som gjort året bra. Jag fick en förstelärartjänst som gladde mig (dock inte alla kolleger) Och givetvis mitt barnbarn Chloe som kom i november. Här är några fler årets bästa:

– Årets löparpryl: Garmin Fenix 3

– Årets uslaste karriär. Min misslyckade gitarrkurs

– årets godaste podcast: Blossom, Markiz och jag. Träning och citroncurry kyckling

– Årets bästa adepter: Asics gänget ”Go Run it”

– Årets semester: Kroatien i juni

– Årets Vastus medialis: Mina egna som fått jämvikt

– Årets bröllop: Johanns Frisks i Uppsala

– Årets mest tragiska bild: Treårige Aylan Kurdis

– Årets maträtt: Ryggbiff och hasselbackspotatis

– Årets skada: Min vajervurpa i mars

– Årets mest engagerade tränare: Jurgen Klopp

– Årets löparframgång: Mikael Ekwalls 2.12 och Jonas Buud seger på VM 100 km

– Årets sötnos: Chloe 5 veckor och Malin Diaz

– Årets mesta skrattvecka: Veckan som ledare på Springtimes New York maratonresa. (otryckbara sanningar från Naprapat-Hasse, Peppe och Forselius)

– Alla års intervju: Frank Zappa när reportern hade synpunkter på hans långa hår

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Sofies Mozart-kulor samt att nyår närmar sig så hans nya idrottsatsning kan ta fart

– Bäst just nu enligt LG: Mig själv och 2016


Blogg

Mitt 172:a RW Blogginläggt


– Watch out where the huskies go/And don´t you eat that yellow snow (Frank Zappa)

Jag tackar för trevliga mail och kommentarer ang min blogg. Och de flesta tycker som jag att det räcker med ett inlägg i veckan. Jag skulle kunna visa dagens outfit och vad jag åt till frukost, men det får andra göra.

– Hurra för min bloggkompis Lars Södergård som fixade Sub 2.20 i Pisa Maraton i helgen. Efter fint harande av Uhrbom (1.09.01 halvvägs) gled Lars in på 2.19.29. Med det är han 4:a i Sverige i år. Jag har vetat om detta lopp länge och följt hans träning noggrannt. Grattis till kloka broder Olof som styrt upp program. Nu firar Södergård med en turne längs kusten via Sthlm-Uppsala-Gävle-Söderhamn-Tönnebro Världshus-Klumpmark-Missionshuset i Selånger och slutligen julfirande i Sundsvall. Passa på att hälsa och klämma lite på den magre stackaren.

– I söndags sändes showen ”Meningen med livet” av Alex Schulman och Sigge Eklund. Regi Peter Settman. Det var underhållande och trevligt som dom lyckades knyta ihop på ett bra sätt. Däremot flippade dom ut lite grann i senaste podcasten. Alex blev intervjuad i Café. Dom har en frågesida längst bak i tidningen (Samma frågor som i Vanity Fair) Bland annat är det en fråga som lyder: ”Vad gör du när ingen ser dig”?  Vanliga svar är petar näsan, dansar för mig själv mm. Alex svarade att han brukar sitta på toastolen bak å fram. Grensle med magen mot vattenbehållaren?!. Sigge brukade dra av sig sina byxor men behålla sina kalsonger på och titta på siluetten av sitt stånd i en spegel ??! 

– Signaturen sub 35 till sommaren efterlyste hålltider för de olika träningsmomenten som jag skrev om i förra inlägget. Så här skulle jag göra:

Långpass 4.30-4.45 min/km

Distanspass  4.20-4.30 min/km

Tröskelpass  3.40-3.45 min/km

Syreupptagningsintervaller/kort vila  3.30-3.40 min/km

Tempointervaller/lång vila 3.15-3.25 min/km

– Härliga vinylinköp på slutet. Vad sägs om Amason (svensk variant av Fleetwood Mac), Fountains of Wayne, Adele och en Rockn roll samling som är stark.

– Umeå IK:s framtidsstjärna Lina Hurtig och mittbacksklippan Lisa Lantz blev fotagraferade av Linas extramamma Malin Mattson. Kolla in löpsteget, knälyftet, hållningen och de färgmatchade kläderna. Kärlek tjejer! Jag skall adoptera båda två. men först skall vi ha Tacokväll.

På Bräntbergsskolan där jag är idrottslärare gillar vi teambuilding och tävlingar. I onsdags hade vi fotbollsturnering där killarna i åk 8 vann finaken mot åk 9 med 3-1. Och tjejerna i åk 9 vann sin final mot åk 8 med 4-0. På torsdag hade vi Dodgeball/Spökbollsturnering och trekamp. Dodgeball vanns av 9 C och trekampen av 7 A (Rockringstafett, plintfyllnad och basketstraffar) Hela skolan på läktarna och pristutdelning i matsalen. Så jobbar vi.

Mikael Svensson (gammal landslagslöpare som gjort 3.37 på 1500 m och slog ut Steve Cram i semifinal i VM) hittade en gammal bild från 1982. Banlopp i Piteå på 1500m och kallt som faan. Micke vann på 3.56.95 och jag blev tvåa på 3.56.99. Landstingets undertröja och splitshorts som IFK Umeås Hasse Nilsson skulle sälja sin fru för. Micke 17 år och jag 24 år. Micke är lika bildskön som Magnus Bergman. Men Bergman har bättre klädsmak.

Jag tittade på Jills Veranda på SVT Play igår. Först avsnittet med Joel Alme där dom spelade i fängelset för livstidsdömda fångar. Oerhört starkt. Se tittade jag på avsnittet med Kristian Gidlund som gick bort i cancer bara 4 månader efter inspelningen. Knäckande bra. Om ni orkar innan jul, så titta gärna igen.

Mina Springtime kompisar firar jul på olika sätt. Naprapat-Hasse och Tobbe Karlsson är i Thailand. Mitcho bygger om kök i Lund åt frun Anna. (kolla in bilden. Fast Mitcho har valonblod i sig så är jag brunare), Peppe och Cecilia är i Järvsö och yogar, Lodins är på Hawaii, Ydebergs har släkträff i Småland. Forselius har fått hugg på en snygg änka i Boston och själv åker jag till Stockholm till sonen, fru Linn, Lilla Chloe, Linns föräldrar samt Acche och Malin.

– Nu blir det inget inlägg förrän på annandagen. Snart dags för träning. Planen är att fortsätta bygga upp mig. Dagens pass: 25 st backar på löpband. 4 % lutning 45 sek jobb och 15 sek vila. progressiv fart. Planerad startfart 12.1 km/h. Igår styrka (tungt för benen) + yoga. Imorgon bilresa till Stockholm (kanske vila). Acche kör hela vägen. Han älskar att köra bil. Och fyller 24 år idag. Hurra!!

– Danne Blom: Kör hårdrock, pussar Sofie och tränar taekwondo. Du får önska nästa inlägg

– Bäst just nu enligt LG: Jills Veranda och jullov


Blogg

Mitt 171:e RW Blogginlägg


– Gud som haver barnen riktigt kär/Se till mej som aldrig nånsin lär/Jag som alltid trott att två plus två/Var nånting jag skulle kunna förstå (Thåström)

– Bra vecka träningsmässigt. Kanske börjar det hända nåt i kroppen? Nu har jag löpt med Umeå IK spelarna vid två tillfällen + några bra pass backträning på löpband. Ett kombipass crosstrainer och roddmaskin. Jag tänkte ro 10 km som Zandra Buud gjorde men gav mig efter 5 km (21.20)  Jag måste dock förbättra min uthållighet under jullovet. Där är det inte riktigt bra ännu. 

Zlatans berömda dribbling när han lurade Liverpools högerback på läktaren är en klassiker. Och hans förklaring till reportern är ännu bättre.

Vad säger man om Prinsessan Madeleine och Chris i Skavlan? Jag har tyckt illa om Madde efter hennes kaxiga svar till Pvakten (hon felparkerade på Biblioteksgatan för hundrade gången) – ”Du kan skicka böterna men vi behöver inte betala ändå”! Men i Skavlan skötte hon sig bra. Trevliga svar och fin framtoning. Även Chris visade andra sidor som var bra. Så jag kanske ändrar mig lite. Men oj vilka debatter det blev i olika medier! Johan Croneman i DN skrev en rolig krönika där han uppmärksammat att Maddes ”vink” till Chris att rätta till sin lugg fick gigantiskt utrymme i media. Expressens relationsexpert konstaterade att ”vinken” var ett tecken på ovanligt bra ordlös kommunikation?! Och att Chris inger en stabil känsla som prinsessan känner sig trygg med. Croneman avslutar med:  -” Som man legat sömnlös” . Alex Schulman sågade publiken i sin krönika i Aftonbladet för att dom applåderade och skrattade åt allt som Madde och Chris sade? Det tänkte jag inte ens på. Jag blev dock lite mildare inställd till gänget.

– I fredags var vi på en trevlig middag hos familjen Wilhelmsson (legendariska idrottslärare i Umeå) Dom hade förberett tävlingar i sakletning och julklappsrim. Där man i slutet av kvällen fick den julklapp man rimmat till. Inslaget snyggt i paket. Mycket trevligt. Jag vann boken ”Årets idrott 1983”. Där hittade jag mitt namn som DM vinnare på 1500 m (4.01) och 5000 m (15.14). Dom hade lagt en förmögenhet på dukningen. Jag räknade till 6 olika glas per person under kvällen. Diskmaskin tack så mycket!

– Malin har jobbat bra med grundträning. Mycket distans och en del styrka. Plus ett kvalitetspass per vecka. Hon funderar på Las Palmas maraton i slutet på januari.

– I lördags blev det träning, skriva artikel till RW 2 , titta på Liverpool-WBA 2-2, käka ryggbiff och sen kvällens höjdpunkt, Tobias Karlssons Dansikal ”En Dans på rosor” på den fina Vävenscenen i Umeå. Hans danscrew bjöd på 2 timmar glädje och bra musik. Stor respekt för hela gänget. Och plus till Sigrid Bernson som sjöng sin egen sång på slutet. Och Babsan var jätterolig och fick igång publiken med sin frispråkighet.

– Signaturen Marie efterlyste min uppdelning av farter under de olika löpträningsmomenten. Jag brukar dels säga att det finns sju (7) olika farter. Från långsammast till snabbast:

1. Långpass

2. Distanspass

3. Tröskelpass

4. Syreupptagningsintervall

5. Tempointervall

6. Tävlingsfart

7. Snabbhet-Överfart

– Skulle jag ge förslag på olika tempon för en löpare så kan det se ut så är för en som gör milen på 50 min (5.00 min/km). OBS! en motionär klarar sig med pass nr 1,2,3,4

1. Långpass 5.45 min/km (90 min eller längre)

2. Distanspass 5.30 min/km (30-60 min)

3. Tröskelpass 5.10-5.15 min/km ( typ 3 x 10 min , 2 x 15 min)

4. Syreupptagningsintervall med högst halva löptiden som vila 4.45- 4.50 min/km (typ 5 x 4   min med 1-2 min vila)

5. Tempointervall med längre vila 4.30 min/km ( typ 15 x 400 m med 1 min vila)

6. Tävling (all in)

7. Snabbhet (korta lopp 60-100 m i hög fart med lång vila)

Debatten om ungdomsidrotten där SV Fotbollsförbundet vill förbjuda seriertabeller och slutspel i cuper fortsätter. Jag konstaterar dock att många fel beror på överambitiösa vuxna. Jonny Hjelm som är professor vid Umeå Universitet har skrivit bra om detta. Men det roligaste inlägget var Henrik Bredberg i Sydsvenskan. Han kallar fenomenet ”Ring så spelar vi mentalitet”!

– IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson är klok på många sätt. -” Jag kan inte utveckla spelare. Spelarna måste utveckla sig själva. Däremot kan jag vägleda dom”!

Musikmässigt har det varit roligt. Framförallt två fina boxar. Thåströmboxen med en fin bok där Jan Gradvall skrivit förord och intervjuat. Och Springsteen boxen som är helt fantastisk. Klockrena julklappstips. Jag gav mig själv båda två. Tack LG!

– Nu blir det Stockholm med julfirande hos sonen, Linn och lilla Chloe. Sen nyår hemma i Umeå. En vecka i San Augustin och litet besök på Bosön. Sen kör vi nya termin och nytt år. Umeå IK spelarna har vaknat rejält på slutet. Nu har vi tränat fys i 5-6 veckor och det börjar hände lite nu.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att det drar ihop sig tilll en ny satsning

-Bäst just nu enligt LG: Jul-lov och Jan Gradvall och lilla Chloe


Blogg

Mitt 170:e RW Blogginlägg


-Gotta hold on easy as i let you go/Gonna tell you how much i love you/Though you think you already know (Tim Mc Graw)


Jag jobbar vidare mot 200 Blogginlägg  och har 30 st kvar till nummer 200 = 200 veckor= 4 år. I samma takt så kommer Blogginlägg nummer 200 ut den 30 juni 2016.

Tack för peppning och bra tips vad gällande min träning. Ni som känner mig vet att jag provocerar och sticker ut hakan ibland. Vissa retar sig på mig och till er säger jag: Sluta läsa. Till övriga säger jag: Nu kör vi!

Träningsmässigt blev denna vecka bättre än på länge. Några hyfsade pass löpning och bra styrkepass. Men det går fortfarande för sakta på mina löpningar. Och jag har svårt att få till långpass på cykel/crosstrainer/rodd. Det har mest att göra med att jag har blivit svag mentalt. Hjärnfysik-Johan skall få skicka nån forskningsartikel åt mig som belyser detta. Danne Blom tyckte jag skulle lägga på ett ordentligt tufft styrkepass per vecka. Absolut bror.

– Jag har funnit ett samband i de två årgångarna av mina Asics-adepter. Det finns en hipster och en löparnörd varje år. David 2014 och Marcus 2015 är hipstertypen. Båda har Oskar Linnros frisyr med kort på sidan och långt uppe. (Marcus missuppfattade och gjorde tvärtom) Båda har fixed gear cyklar (en växel) och båda bakar surdegsbröd. Marcus bor på Söder och David vill bo på Söder. Peter 2014 och Anders 2015 är löparnördarna. Både fixade Sub 3 tim, Båda tränar 10 mil/vecka, Både sover i kompressionsstrumpor och båda dricker Vitargo på personalfesterna.

Mattias Bjärsmyr blev vald till fotbollsallsvenskans retsticka för att han ofta retas och psykar sina motståndare. När han retat Anders Svensson till sitt andra gula kort och domaren visar ut Svensson. Då springer Bjärsmyr fram och viskar till Svensson -” Du tar trappan ner under läktaren, tar till vänster och där har du omklädningsrummet”!

Sanna Kallur hos Skavlan var härligt att se. Hon satsar mot Rio 2016 och verkade positiv. Dom spekulerade varför hon rev första häcken (och föll) i Beijing 2008. En teori var att hon var så toppad att hon kom för snabbt fram första häcken. Eller att hon tävlat sparsamt på häck och var ovan. Hoppas hon håller ihop och lyckas. När hon varit som mest deppad hemma i Falun brukar hennes man säga till henne: –” Nu får du skärpa dig”!

 Vilka härliga foton det finns i tidningen Rolling Stone. Här får ni ett potpurri av coola rockstjärnor. Morrisey, Hendrix, Jagger och Zappa

– Damerna med Linda Rondstadt, Beyonce, Debbie Harry och Sara Carbonero, journalist och Iker Casillas fru får vara med för att hon är vacker.

– Jag har fått dra ner på antalet adepter jag coachar pga utökat jobb som lärare, mina uppdrag åt Runners World och Springtime samt att jag blev fystränare för Umeå IK igen. Och det här fina julkortet fick jag av Titti , en av mina superseriösa adepter. Hennes son hade tagit fotot av Glen Matlock från Sex Pistols. Tackar så mycket.

Så här tillbringade jag torsdagskvällen när Lena var på julfest. Tom Waitz och läste boken ”1001 plattor du måste lyssna på innan du dör”. Desutom åt jag lösviktsgodis för 66 kr. Jag köper alltid i lager på lager. Först ett lager choklad, sen ett lager gelegodisar som vingums, dödskallar mm och slutligen ett lager lakrits. Det blir sån härlig spridning av smakerna i munnen. Och godiset går rätt ut i musklerna. Det är bara att träna stenhårt dagen efter. Hur lätt som helst.

Jag hade en föreläsning om ledarskap för mina kolleger förra veckan. Det blev en komprimerad variant på 30 min om goda egenskaper hos en bra ledare och hur man kopplar det till skolan/klassrummet. I podcasten Retoriskt pratade retorikexperten Barbro Fällman om de tre viktiga punkterna i en föreläsning:

1. Motivera varför detta ämne är viktigt

2. Konkretisera med exempel

3. Intressera lyssnaren så dom vill höra mer av dig

Jag tycker även om att hålla tal på Bröllop och olika tillställningar. Det har för det mesta blivit lyckat och uppskattat. Och jag försöker leva efter Winston Churchills grundregler. Han sa så här om att hålla tal: ”- Att hålla tal är som att flyga ett flygplan. De värsta misstagen görs vid start och landning”

– Svenska fotbollsförbundet har bestämmt att från och med 1 jan 2017 skall man inte räkna resultat och tabeller i fotboll för ungdomar under 13 år. Jag är splittrad i frågan. Syftet är ett det skall vara mer lust och lek. Inte så mycket fokus på resultat. Tanken är god men jag tycker det är ett vuxenproblem med dåliga vuxna ledare som toppar lagen för att leva ut sitt ego. Idrotten är ett utmärkt forum att kunna vägleda och fostra ungdomarna för att klara vuxenlivet. Att följa regler, ta hänsyn och visa empati för sina lagkamrater mm. ” Tävling är bra eller dålig, beroende på vilka vuxna som är involverade ”(Dr Alan Goldberg). Man vet inte i 13-14 åråldern vem som blir bra som vuxen. Det är bra att hålla på med flera idrotter samtidigt. Det är viktigt att behålla glädjen. Dessa punkter tror jag de flesta håller med om. Men i Sverige ställer vi för lite krav på våra barn-ungdomar och har dessutom tappat spontanidrotten. Ni vet där man spelade fotboll, landhockey eller sprang och lekte flera timmar om dan med kompisarna. Är inte träningen organiserad och man blir skjutsad till idrottshallen/planen, stannar man framför datorn/Tv spelet istället.

– Nu kryllar alla bloggar och tidningar med träningstips. Jag är så svag att jag hakar på. LG:s bästa träningstips:

1. Träna ett pass till per vecka

2. Våga bli trött minst en gång i veckan. Inta bara lalla omkring och vinka åt grannarna

3. Förbättra din styrka med både tung styrka för svaga muskelgrupper och pulsbaserad styrka med egen kropp, Trx eller boll

4. Förbättra din rörlighet med yoga, Soma motsv

5. Stäm av hur du ligger till med nån test då och då. Typ Ed Eyestonetestet på löpning,             O´Neill testet på rodd. Eller nån form av styrketest, endera som en Crossfit Wod eller kolla antalet lyft eller kilo. Jag tycker också att det är kul att kolla sitt pulsfall då och då.

6. Försök få till ett längre pass åtminstone 3 ggr/månad. Minst 90 min

Begreppsförklaringar till LG tipsen:

Ed Eystone testet: Löp så långt du hinner på 6 min. Registrera sträckan. Löp sen halva den sträckan på 3 min. Med 1-2 min vila. Ex. Hinner du 1000 m på 6 min. Då skall du springa 5 x 500 m på 3 min med 1-2 min vila. Då ligger du på en effektiv träningsfart. Gör ny test om 4 veckor. Då kanske du hinner 1100 m på 6 min.

O´Neill testet: Ro så långt du hinner på 4 min. Kolla på tabellen på nätet vad det motsvarar för din ålder.

Kontroll av pulsfall: Efter en hård ansträngning (intervall, snabbdistans motsv) kollar du din puls. Därefter står du stilla och vilar i en minut. Kolla pulsen igen. Hur många slag sänkte du på en minut? ex 182-142 = 40 slag i pulsfall

Lalla omkring: Jogga och visa upp sig för att grannarna skall bli imponerad

Crossfit Wod: Workout of the day ex 10 pushups-10 situps-10 squats så många varv du hinner på 8 min

Våga bli trött: En belastning som känns lite obehaglig och tar dig utanför boxen en stund. Ofarligt och karaktärsdanande

Bäst just nu enligt Danne Blom: Att slippa skotta snö och att tomten kommer snart

Bäst just nu enligt LG: Barnbarnet Chloe och LG:s träningstipsBlogg

Mitt 169:e RW Blogginlägg


– You spend your life waiting/For a moment that just don´t come/Well, don´t waste your time waiting (B. Springsteen)


– Tjugohundra sexton närmar sig. Vad kommer hända då? Hur var 2015? Dags för reflektion och summering av året som gått. Vad var bra? Vad var mindre bra? Nu finns tid att fundera lite och samtidigt se framåt.

För egen del var 2015 sådär. Träningsmässigt till och med ganska svagt år. Det är inte många pass jag är nöjd med. Om inte knät spökat så var det problemet med blodtrycket, eller den där vurpan jag gjorde över mittvajern i mars. – Ja men du är 57 år säger du! Vad skall du uppnå? Lägg ner din tönt säger nån! Men jag funkar inte så. Jag vill hålla mig i form och kunna springa 3-4 pass/vecka med bra känsla. Jag vill vara stark i kroppen och kunna lyfta och dra det jag vill. 

– Men 2015 var året då jag blev farfar till lilla Chloe Isabel (3100g och 49 cm). Jag fick också ett förordnande som förstelärare som känns trevligt. (oavsett vad man tycker om systemet) Liverpool har hitta rätt med Klopp och spelsystemet. Dotter Malin har slagit personrekord på de flesta sträckor och börjar göra bra tider. Vi har kommit över en trevlig sommarstuga vid havet 25 km söder om Umeå. Mina adepter har gått som tåget. De spelare jaghjälpt med fysträningen har levererat både i klubblag och landslag. Och U21 samt F19 vann EM guld.

Dagens vinylskörd med Power Pop och Nomads. Alla i färgad vinyl.

– 2015 har varit ett bra musikår också. Här är en preliminär topplista:

1. Jason Isbell- Something more than free

2. Joel Alme-Flyktligan

3. Bäddat för Trubbel- två sjundedela av ett liv

4. Father John Misty- I love you honeybeer

5. Anna Ternheim- For the young

6. Libertines – Anthems..

7. Seinabo Sey- Pretend

8. Don Henley- cass county

9. Frida Selander- I hear sunshine

10.Kurt Baker- Play it cool

Expressens krönikör/Sport/musikreporter Mats Olsson har skrivit många roliga krönikor genom åren. Här kommer en som heter ”Stolen Hyland” i förkortad version:

Olsson sitter på ett Café i New York med några vänner. Då kommer en kvinna och tre män in på caféet och sätter sig snett bakom Olssons sällskap. Kvinnan är lång, bär högklackat och en kort , tajt klänning. Kvinnan äter glass med jordgubbar och äter med fingrarna. Olssons sällskap ser showen som nu börjar.

”Hon tar glass med fingrarna och de andra får slicka”  

”Oj, nu sticker hon i fingret i munnen på dem”

” Du måste kolla, Olsson”

Mats Olsson lutar sig lite bakåt på stolen, sneglar och ser att hennes klänning åkt upp.

” Såg du vad hon gjorde?”

Olsson sneglar igen och vrider sig ett kvarts varv och stolen Hyland sviker. Stolen smäller av som ett pistolskott och går mitt av. Olsson åker i golvet, baklänges och landar raklång vid kvinnans särade ben. Han hinner tänka att jag måste påpeka för henne att hon glömt ta på sig underbyxor, men istället lyfter han vänstra handen och säger av nån märklig anledning ”Guten Morgen” . Hans vänner skrattar så dom kräks och frågar? ”Vafan håller du på med Olsson?”  ”Pratar Tyska” säger Olsson.

Följande träningspass skall finnas med nästan varje vecka i min träning mot ett bättre jag 2016.

1. Ett lätt distanspass löp 45-60 min (beroende på vad knät säger)

2. Ett pass backe på löpband ex. 20 x 1 min 4% lutning starta på 12.1 km, öka 0.1 varje lopp. Slutar på 14.0 km/h. Ståvila 30 sek. eller 8 x 500 m med lutning 2.5-6.0 % och 1 min vila

3.löpning Minitröskel 5 x 5 min med 1 min vila eller 25 st 45-15 (45 sek löp-15 sek vila)

4. Ett pass crosstrainer 60-90 min 

5. Rodd eller cykel efter humör

6. Yoga 1-2 pass/vecka

7. Styrka ben-bål 1-2 ggr/vecka

Efter jul skall jag ställa mig naken framför spegeln varje söndag. Och ställa frågan om jag ser bra ut naken?  Då skall jag också testa mina referens-jeans (Acne, stålblå). Moget säger du? Det skiter jag i, säger jag!

Signaturen Eva var inte nöjd med att jag jämförde mig med Sara Wedlund i förra inlägget. Jag menade inget illa. Fakta är att jag fick höra ofta att jag hade samma glasögon och frisyr som henne. Jag träffade henne på några tävlingar men vi pratade aödrig. Hon var en fantastisk löpare som försvann för tidigt på grund av problem med ätstörningar.

Signaturen Anna skrev en supertrist kommentar när jag publicerade Olof Palmes tal om fördomar från 1965. Det spelar ingen roll var man står politisk. Är man medmänniska så kan jag stå för vartenda ord. Hoppas Anna har ett bra liv ändå.

Liverpool under Jurgen Klopps ledning: en förlust på de elva senaste matcherna! Bland annat 4-1 på Manchester City och 6-1 på Southampton igår. Vilken fart och glädje spelarna visar. Och dom älskar Klopp varje minut.

Jag missade Springtimes personalfest förra helgen i samband med TC Sthlm. Dom hade fått ihop ett digert program med massor av träningspass, föreläsningar och en show med Alcazar på Hamburger Börs. Inga skandaler är inrapporterade mer än att Hasse Lodins fru Pernilla skulle testa alla Dansmoves och i ivern tog fel på kavaj när hon skulle hem. Hon fick med sig en billig Dressman-kavaj (förmodligen Peppes) och glömde sin egen svindyra märkeskavaj med mobilen och allt i. Men jag skall två veckor i vår med Springtime/Runners World till Portugal som löpansvarig. Dessutom skall jag besöka en fotbolls akademi i Bilbao i vår. Och ytterligare en sväng till Kroatien i juni. Solbrännan och glädjen skall man vårda.

 Pernilla innan Hamburger Börs.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Styrketräning(alla behöver det) och Sofie

– Bäst just nu enligt LG: Liverpool och barnbarnet Chloe Isabel


Blogg

Mitt 168:e RW Blogginlägg


– Yeah, I wanna do right/but not right now (Gillian Welch)


– Träningen går sådär. Några pass löpning ex 25 st 45-15, 6 x 500 m backe (lugnt) crosstrainer och styrka. Blodtrycket blev bättre ett tag med medicinen, men nu vette fasen. Jag ger mig dock inte utan jobbar vidare mot en form som är acceptabel.

– Malin kör mest distans och lite styrka nu. Letar efter ett maratonlopp i jan (Las Palmas ?) En begränsad budget ställer till det lite. Och en löparkompis som vill följa med sökes.

– Jag blev farfar i söndags! Till Chloe Isabell Skoog ca 3 kg och en halvmeter lång. Mycket hår och fina ögon. Det känns roligt och blir en spännande fas i livet. Mattias och Linn kommer fixa detta bra.

– Landslagsmålvakten Andreas Isaksson blev intervjuad i en tidning och fick bland annat frågan, Favorit sysselsättning?  Fiska svarade han. Lite längre ner i intervjun kom frågan: Äter inte? Fisk!? svarade han.

– Gylle från maratonreklamen ni vet.  Där hans döttrar överraskade honom vid målrakan i Tokyo. Visst har ni sett reklamen på TV? Han var gäst i Maratonpodden i veckan och skötte sig jättebra. Han tänkte bland annat testa löpardejting. Petra tog på sig äran att han blev utvald till filmen. Men reklamfirman ringde mig först och frågade om jag hade nån adept som skulle springa en mara vid den perioden. Jag hänvisade till Anders Szalkai som i sin tur hittade Gylle. Men Szalkai kanske frågade Petra senare. Både filmen och podden var kul i alla fall. Gylle älskar bar överkropp och skinnjackan!

– Jurgen Klopp gör succe med Liverpool. Dom pissade på Manchester City (4-1). Trots en hel del skador på nyckelspelare. Hans aggressiva presspel ger resultat. Och som han coachar!! Martin Skrtel avgjorde med sitt 4-1 mål.

– Min dotters sambo blev vald till Sveriges bästa målvakt i div 2. Hans lag Team Thorengruppen vann sin serie och spelar i div 1 nästa säsong. Achmed höll nollan 14 matcher och har bra fysik. Priset var 15000:- (10 till klubben och 5 till honom)

– Jonas Buud fick pris på Fridrottsgalan igår. Välförtjänt till en fin kille som har hittat en bra balans på träning och familjeliv. Respekt! Hans fru Zandra körde 10 km på roddmaskin förra veckan på strax under 45 minuter. Jag skall testa imorgon.

– Ibland var det inte bättre förr. 1981 var jag visserligen ganska bra på att springa (ca 31 min på milen) men frisyren och glasögonen hade en del att önska. Några tyckte jag likande Sara Wedlund (minns ni henne?) Det som är anmärkningsvärt var: Ett år efter den bilden togs så gifte jag mig?? Att jag fick tag på en kvinna är en gåta. Och tre år efter bilden togs blev jag pappa till Mattias.

– Tvillingarna Ådhen som äger Gitarrmuseet i Umeå (världens största) Hade en rockgrupp på 80 talet som hette Steve Roper Band. Dom återförenades i lördags på Burmans Musik för en exklusiv spelning för 30 pers. Dom är otroligt tajta och bra fortfarande. Dessutom lottade dom ut en elgitarr på biljetten. Jag var ett nummer ifrån. Det spelar ingen roll för min gitarrkarriär är nedlagt pga av brist på talang.

– Dessutom fick jag tag i alla Kentplattor på vinyl. Kommentarer överflödiga. Och ett tack mail av Jan Gradvall. Vilken vecka!

– Jag skall hålla i en ledarskapsföreläsning nästa vecka för mina kolleger. Ledarskap har alltid intresserat mig sen min tid som officer. Och ledarskapet inom idrotten och i skolvärlden är viktigt. Några punkter:

1. positiv attityd skapar energi

2. Tydlighet i ord och handling

3. Förmåga att engagera och motivera

4. Vara kreativ-kunna analysera

5. Våga vara ledare-lösa problem

6. Ge beröm och positiva signaler

– Snart kommer Tobias Karlsson med sitt danskompani till Umeå och kör två shower med ”En Dans på Rosor”. Otroligt bra dansare, bra musik, fin koreografi och massor av glädje.

– Nästa nummer av RW skriver jag om maratonträning allmänt och berättar vad jag tycker är viktigt i förberedelserna. sen jämför jag  Lydiards och Canovas träningsfilosofi. Szalkai kommer ge exempel på tränngsprogram för olika tider.

– Nu är det läge att testa lite olika förmågor. Varför inte Ed Eystone testet på löpband och O´Neil testet på roddmaskin.(Ro så långt du hinner på 4 min)

– Kolla upp Frankie Lee och Nicole Saboune genast! Starka plattor i höst-vintermörkret

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att vinterstudion börjat och att nya tvättmaskinen ÄNTLIGEN kommit!

– Bäst just nu enligt LG: Att dom tagit bort kylskåpsmagneterna som första pris i morronpasset och mina Acne-jeans


Blogg

Mitt 167:e RW Blogginlägg


-Det kunde lika gärna gått/Som alla andra sa/Den pojken faller nog hårt/Men det blev du, inte jag (Joel Alme)


Nu finns podcasten ”Löparsnack” ute. Där jag, Johan Hjärnfysik och Sirpa rehab pratar om träning mm. Vi gjorde det på Skype utan bild från Umeå, Härnösand och Stockholm. Och det blev riktigt bra. Sirpas kompisar hade varnat henne för att jag skulle prata för mycket. Men jag har blivit ödmjuk och fin, så alla fick lika mycket tid. Tack till Agnete för proffsigt handhavande med oss och tekniken. Finns på Itunes och Loparsnack.se

Oavsett var ni ligger politiskt så konstaterar jag att Olof Palme var en stor man. Hans berömda tal om fördomar (juldagen 1965) håller än idag. Kanske bättre än nånsin. Latin Kings gjorde en låt med denna text också. Läs texten i lugn och ro eller sök på Youtube så får ni höra Palme själv läsa det.

Danskarna tyckte jag skulle gå i pension. Men jag skickade ett helt land i pension! (Zlatan)  Vad händer när den långe väljer att sluta efter EM nästa år? Kul med Lewicki i alla fall. Skola in fler av U21 spelarna nu, Hamrén!

– Jag har en elev som heter Klara. När hon var liten brukade hon och hennes pappa springa ikapp. När pappan sa klara, färdiga gå! för att starta Klaras lopp. Då trodde Klara att man alltid sa namnet på den som skulle springa först. Så när hon skulle starta sin pappas lopp sa hon: Pappa, färdiga , gå! Underbart roligt tyckte jag..

– En annan trevlig podcast är Prestera mera med Tommy Ivarsson och Simon Gustavsson. Dom är lämpligt nördiga och grymt pålästa. Dessutom är dom aktiva löpare. Förra avsnittet handlade om Korttidsfasta. Jag skall testa i några omgångar att fasta fån tis lunch-onsdag lunch (24 tim) Trigga igång fettförbränningen och tappa lite vikt. Lyssna på grabbarna vetja.

– Oscar Hiljemark är en U21 spelare som vann EM guld i somras. Han uttryckte sig väldigt fint om vad hans flickvän betytt för honom. ”Hon kom från Gislaved och jag från Jönköping. När vi möttes var det som  fosfor gned mot fosfor. Gnistor uppstod” Det var ovanligt att en fotbollspelare kunde uttrycka sig så.

– Ett vanligt förekommande argument när man skall coacha adepter är ”jag har inte så mycket tid att träna”. Jag visade för några inlägg sen på en uträkning av veckans 168 timmar. Drar du bort sömn, jobb mm så finns det alltid 2 timmar över för träning.

– Södergård är igång igen och plågar sig på Bosön med David Nilsson och Uhrbom. Han ser tunn ut. Jag tyckte tajtsen glappade lite i rumpan på senaste Instagram inlägget. Men det var nog ljuset. Varken Urhbom eller Södergård verkar bry sig om klädkod för löpare. Deras lördagsoutfit kunde vara inköpta på Yngve Ek eller Fliesbergs 1971. Men fort går det!

– Jills veranda bjöd på sitt bästa program (känslomässigt starkaste) sen Kristian Gidlund ifjol. Joel Almes besök i fängelsets musikgrupp var starkt. Jag älskar Alme och jag älskar Jill Johnson.

Umeå IK spelarna tränar bra just nu. Styrka och löpning 5 pass i veckan. I december blir det 15 pass fotboll innan en rejäl fysperiod drar igång igen. Jag har även skickat program till andra spelare runt om i landet som kör efter samma system. Till och med den gamla storspelaren, numera expertkommentatorn Frida Östberg skall börja träna fys igen. Men mest för att hon är så fåfäng.

– Har ni kollat upp mina styrkeprogrammen I Runners World? Ett för gym och ett för hemmabruk. Jättebra program för löpare. Fina bilder på Anna-Lena Pettersson. Oj vad hon tjatat på att få vara modell. Tjejerna på Womans Health skickade presenter och hårschampoo, sidenkalsonger, hudcremer och biobiljetter till mig för att jag skulle välja dom. Men det blev Mypetterson (Instgram) eftersom hon skickade en signerad Joel Alme kaffemugg.

Ny musik i veckan blev Seinabo Sey och Donovans Brain. Jag upptäckte också att jag har ca 670 plattor av dom 1001 viktigaste.

– Bäst just nu enligt Danne Blom:Mötley Crue och Tabata-intervaller

– Bäst just nu enligt LG: Jills Veranda och Ryggbiff


Blogg

Mitt 166:e RW Blogginlägg


– Vi förvrängde dialekten/Snodde massa ord från släkten/Vad blev effekten/Förortsslang/ det gav oss respekten (Erik Lundin, Eboi)


Malin kom inte till start i Vintermaran. Förkylningen släppte inte. Hennes säsong har varit grym ändå. Nu blir det en mängd och styrkeperiod innan allt drar igång. Vi kommer behålla en snabb retning per vecka. Typ vecka 1) 3 x 1000 m (3.30) Vecka 2) 4 x1000m (3.30) Vecka 3) 5 x 1000 m(3.30) och v 4) 6 x 1000 m (3.30) Sen börjar vi om på samma vis med 3 x 1200 m osv

Niklas Strömstedts tolkning av Happy Nation i Så mycket bättre kom verkligen lägligt. Han är en mästare på språket. Det blev stor ruljans på social medier. SD bryr sig inte sa dom…

– Citatet i början på blogginlägget kommer från den svenska rapparen Erik Ibrahim Banda Lundin. Hans mamma är från Gambia och pappan från Sverige. ”- I Sverige är jag invandrare, men åker jag utomlands är jag Svensk?”  Kolla in hans EP ”Suedi”

Jag gjorde en ny tatuering i New York. Stjärnan får symbolisera alla som jag tycker är stjärnor. Och jag har ganska många såna i min omgivning. Dessutom känner jag mig lite coolare och hetare..

Jurgen Klopp har verkligen fått fart på Liverpool ( 7 matcher 3 vunna, 3 oavgjorda och 1 förlust) Dessutom är han en citatmaskin. Vad sägs om följande:

Om sin back Mats Hummels som var skadad ” Vi kommer att vänta på honom som en god fru väntar på sin man som är i fängelse”

Om Arsene Wengers spelstil ”Han gillar att ha bollen, spela runt och passa. Det är som en orkester. Men det är en tyst låt. Jag gillar hårdrock”

Att Mario Götze gick till Pep Guariolas Bayern Munchen: Om det är någons fel så är det mitt. Jag kan inte göra mig kortare och lära mig spanska”

Uppstarten med Umeå IK spelarna gick bra. Unga, hungriga, glada och målinriktade tjejer. Fysträning har startat med excentriskt styrkeprogram för benen samt vanlig styrka för helkropp samt tre olika typer av löpningar. Mest grundträning. Men huvudtränaren Maria Bergqvist hon bara fryser. Lugn Berka det blir varmare..

Några fina vinylköp har det blivit på Burmans Musik. Jag spelade 4 timmar i söndags och 3 timmar i onsdags. Då satt jag i mitt musikrum och drack kaffe, spelade musik och skrev träningsprogram. Det är livsglädje och nytta på samma gång. Seinabo Sey, Bo Kaspers, Greg Kihn och Anders Larvias favoriter Refugee.

– Några av mina adepter skall köra blockträning i fyra veckor. En mängdvecka med mycket distans i lugn fart. En tröskelvecka med några tröskelpass. En fartvecka med mindre mängd men flera intervallpass. Och en återhämtningsvecka med fler vilodar, kortare pass men ett snabbt pass.

– Igår startade mitt och min son Mattias absoluta favoritprogram ”Jills Veranda”. Jill Johnson är i Nashville och buder in en svensk artist som får uppleva musiklivet och kulturen i Nashville. Dom tolkar en coauntrylåt på slutet mm mm. Igår gjorde Seinabo Sey en grym Gospelinsats. Nästa vecka kommer Joel Alme och skall bland annat sjunga på ett fängelse. Jag älskar Jill Johnson..

I lördags var jag med i podcasten ”Löparsnack”. Agnete Dennerberg driver podden och i lördags va det jag , Johan ”hjärnfysik” Renström samt Sirpa ”Rehab” Fellhender som pratade. Dock via Skype. Det blev ett bra snack om polariserad träning, motionärer-elit mm. Det var svårt att få flyt i snacket pga att Skype har en viss fördröjning. Men det blir spännade att lyssna snart.

Endera är jag världens hetaste man, eller så har det blivit nåt datafel. Jag hade nämligen 44000 visningar på Blogginlägg 134 !  Mot normalt 6000-8000 visningar. Blondinbella! Snart kommer jag!

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hellacopters återförening samt att mina vänner runt om i landet mår bra

-Bäst just nu enligt LG: Jills Veranda och att jag blir farfar om några veckorBlogg

Mitt 165:e RW Blogginlägg


-Stötte på visdom hos en gammal tant/ Såg på TV om en elefant/ Skar mig på fingret på en papperskant/ Sen sjöng jag lite falskt/Jag lovar att det är sant (Bob Hund)


New York levererade igen! Oj vilken stad det är. Vi älskar varann på riktigt tror jag. 

Detta hann jag med:

Fem morronjoggar + lite styrka

Banbesiktning via buss (Guiden Oskar snackade historik och jag snackade löptips)

Utflykt till Brooklyn-Brooklyn bridge -lunch med 18 resenärer i Little Italy

Nummerlappsuthämtning + mässa

Hjälpa 50 anhöriga att se loppet live

Avslutningsbankett + efterfest

Shopping (Polo Ralph Lauren skjortor, 2Xu prylar, Leviskläder mm)

Don Henley konsert på Beacon Theatre

Massa sociala träffar med resenärer

Massor med skratt (Naprapat-Hasse, Peppe, Forselius, Szacke, Odd, Lodin, Patrik, Ida, Charlotte, Sanna, Fredrik, Magnus, Thomas, Björn, Lasse, Peter, Spiken, Lasse, Bella, Linda mfl)

Sköna frukostar på diners, massor av Starbucks kaffe och lemoncakes

Här ser ni tätgruppen vid 28 km (Stephen Biwott i orange, Skymd, vann på 2.10)

Malin laddar för Vintermaran men åkte på halsont i söndags. Nu blir det en kamp mot klockan. Hon har vilat sön-mån-tis och onsdag. Det kan vara positivt med lite extra vila efter hennes tuffa säsong. Jag hoppas hon får till ett bra lopp på lördag. Tre varv runt Djurgården och träningstider, tävlingar mm tyder på 2.53-2,56. Hoppas….

Nu skall jag ta tag i min egen träning ordentligt. Kroppen känns lite bättre efter blodtryckmedicineringen. Men jag känner mig lönnfet och tung. Skall försöka på en lite långsiktig Fatcamp. Har inte bestämt hur bara. Peppe förslog dålig kyckling och lavemang. Men Peppe är ju som han är. Träningsmässigt skall jag försöka med tre pass löpning, två pass crosstriner/cykel samt styrka och yoga varje vecka.

– Lars Lagerbäck var intervjuad i senaste Cafe Magazine. Jag gillar Lagerbäck och tycker det är roligt att han får uppmärksamhet på Island och övriga fotbollsvärlden. Han jobbar även åt UEFA med att åka runt i ett 30 tal länder och kvalitetssäkra tränarutbildningar. På frågan om vad han tycker om Erik Hamréns uttryck ”Shining” så svarade han: -” Han säger shining. Jag kallar det verkningsgrad”!


Eden Hazard i Chelsea tyckte Zlatan var dålig på franska och erbjöd honom franska-lektioner via twitter. Då svarade Zlatan –” Då kan jag lära dig göra mål Mercurial style”

– Mikael Ekwalls 2.12 i Frankfurt kändes bra. Killen är ung och grymt dedikerad. Han har även bra folk runt omkring sig med Mats Erixson och Nic Bidou. Jag snackade med Szalkai om Ekwalls framtid, och vi var båda övertygade om att 2.10 är möjligt. Hoppas att även Musse kommer igång ordentligt.

– Jag hoppas ni sett programmet ”Heja Sverige” om Sveriges trupp till Special Olympics. Min absoluta favorit är judo killen Daniel. Jag kan inte sluta tänka på honom. Så himla genuin och äkta. Så mycket kärlek och empati. Hans sätt att prata om känslor är underbart. Otrolig kille. Skynda er och se. Finns på Svt play.

Jag kommer att vara fystränare åt Umeå IK i damallsvenskan nästa säsong. Efter 15 år i UIK och två år med Tyresö blev jag less. Men jag gillar den nga truppen och drivet som finns hos Maria Bergqvist, Tobba Nordström samt Jocke Blomqvist jobb med spelsystemet. Tillsammans med Johan Norberg och övriga ledare skall det bli skoj att testa denna superunga trupp. Jag hade träff med dem förra veckan och nu kör dom igång med program. Löpning, excentrisk styrka samt ”vanlig styrka”. Fotboll i december samt mera fys under jul och nyår. Vi skippar ballongerna, serpentinerna och kladdkakan. Men jag har lovat Lisa Lantz, Hjolman, Hurtig och lilla Hanna en Tacokväll.

Det var glädjande att jag fick en tjänst som förstelärare för två veckor sen. Skolverket har infört några sådana tjänster inom varje skolområde. Försteläraren skall jobba som vanligt med driva utvecklingen framåt lite mer aktivt. Min styrka är ledarskapet och elevkontakten. Detta skall jag fortsätta jobba ännu hårdare med, och även delge kollegerna min filosofi. Sen kan man tycka att det borde satsas ännu mer på lärarfortbildning och det är väl inte helt smärtfritt med förstelärar-systemet. Det var inte alla kolleger som jublade när jag fick tjänsten.

– Peppe hade ett coolt visitkort. Han är rätt cool själv också. 

Frank Zappa var en legend på många sätt. Här klippte han av en journalist som hade synpunkter på hans hår.

Hasse var grymt stolt över sin New York Rangers tröja. Han sov i den, han åt i den, han tränade i den och tillochmed gick på krogen i den. Gränsfall…

– Jag kommer bli tvungen att skära ner på mina coachåtaganden lite grann. För med 100% lärarjobb, fystränare åt Umeå IK, jobb åt Springtime samt Coach och skriva artiklar i Runner World blir det inte mycket tid över.

Jag såg en magisk konsert med Don Henley på anrika Beacon Theatre. Den gamle Eaglesmedlemmen hade 8 musiker och tre grymma kvinnliga sångeskor med sig på scenen. Han spelade låtar från senaste plattan,ett gäng Eagleslåtar samt gamla Don Henley låtar. Plus covers med Tears for fears, Screaming Jay hawkinks och Randy Newman. Extranumret var Boys of Summer. Tre timmar och tio minuter glädje.

– Jurgen Klopp coachar med känsla och inlevelse. Spelarna älskar honom redan. Vändningen mot Chelsea var viktig. Framtiden är ljus för Liverpool. 

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att Brad Arnold (sångare i 3 doors down) varit inne på hans profil och gett honom en like. Och att LG är tillbaka bland dom som älskar honom.

– Bäst just nu enligt LG: Mina fina vänner och New York


Blogg

Mitt 164:e RW Blogginlägg


They pilling i the backseat/The´re generating steam heat/Pulsating to the backbeat/The Blitzkrieg Bop (Ramones)

(Jag skickar detta inlägg lite tidigare pga av New York resan. Jag tar inte med nån dator och skriver ett kortare inlägg redan idag)


Snart dags för New York som ledare. Jag och Naprapat-Hasse tar ansvar för Belleclaire hotel. Morronjoggar, banbesiktning, utflykt till Brooklyn mm. Jag har en del adepter som skall springa också. Inköp av julklappar (2XU produkter och Ralph Lauren Skjortor)

Träningen rullar på. Jag testade Szalkais löpbandspass (10x 500 m backe med stegrad lutning.) Kul pass som jag körde två dar i rad. Ett pass 5 x 5 min samt två pass yoga. Sen började knät spöka igen.

Malin körde 123 km förra veckan med bland annat 12 x 3 min och 30 km i lördags. Denna vecka blir det 100 km med Canova 90 min (50 min i 4.30 + 40 min i 4.10) samt 20×400 m.Sista veckan innan Vinternaran blir det 70 km med 6 km snabbdistans som fartkontroll.

Alex&Sigge hade lite musiktema i sin podcast sist. Kolla in videon när Beyonce gör Halo och hyllar Michael Jackson. Otrolig kvinna. Hon fick allt! Även coolt att se Simon and Garfunkels konsert i Central Park 1981. Googla ”Sounds of Silence, Central Park -81”.

– Schyffert hade en utläggning om konstnärer som gått på konstfack. -”Har du examen från Konstfack så kan du dricka blåbärssoppa och bajsa på en canvas duk”!

– Mikael Ekwall 2.12.07 i Frankfurt!  Halvorna på 1.06.03 + 1.06.04. Han hade 2.11.30 i kroppen men tappade lite kring 35-38 km. Den killen kan absolut göra 2.10-2.11. Mats Erixson och Nic Bidou hjälper honom med träningen. Grattis Mikael!

Jag älskar mitt musikrum och min skivsamling. Jag hoppas Per Dahne kan fixa en Linn LP12 vinylspelare snart åt mig. Jag har spelat Deportees och Michael Monroe i veckan. Har kommit över en del fina vinyler på Burmans. Återkommer med bilder

– Jag skrev en artikel till Runners World nr 12 om fem roliga/effektiva löpbandspass. I nr 11 blir det två fina styrkeprogram med grymma bilder på Anna-Lena ”1000 burpees” Petterson som modell. Missa inte..

– Signaturen M frågade efter tips på att komma igång efter flera års vila. Bra fråga faktiskt. Många tar ju ett långt uppehåll runt småbarnstiden eller vid karriärväxling. Många lägger på sig 5-10 kg vilket gör att skaderisken ökar när man vill köra igång igen. Jag skall fundera på ett upplägg eller en artikel i ämnet.

Programserien ”Heja Sverige” är bland de bästa jag sett. 70 svenska idrottare skall på Special Olympics i Los Angeles. Med varierande handikapp och utvecklingstörningar. Jag älskar judokillen Daniel som mest av allt vill ha en tjej. Han är så fin och snäll. Jag vill vara hans kompis. Finns på SVT Play

– Eleverna har ett välbehövligt höstlov. Hoppas dom inte vänder på dygnet och slöar ihop fullständigt. Jag har upplevt det vid flera tillfällen. Framförallt jullovet brukar vara tre veckor som sänker formen. Åk 7 har ett Må-bra projekt där dom skall ändra på en ovan under två veckor och se vad som händer. Det kan vara att äta en bra frukost, lägga sig tidigare på kvällarna eller ta två veckors godisupphåll. Åk 9 skall göra ett eget träningsprogram och följa det under två veckor. Fälja upp med en utvärdering och analys hur förbättringen blev.

Löpteknik eller inte? Så här ser min bild ut från löparföreläsningen. Naprapat-Hasse får ”representera fel”. Dålig hållning, sittande steg, uppdragna axlar mm.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Han har inte hunnit rapportera nåt ämne. Men jag gissar på IN Flames, Budo och Sofies leende

Bäst just nu enligt LG: Livet och kroppen


Blogg

Mitt 163:e RW Blogginlägg


– But if you wait around a while/I´ll make you fall for me/I promise,i promise you i will (Sturgill Simpson)


– Det var kul att träffa Sandra Eriksson på riktigt. Vi körde 30 x 1 min på crosstrainer. Avslutade med 3 x 1 min mage i Trx. Hon krossade mig med ett flin! Jag orkade ”liggande löpsteget” i 50-40-40 sek. Hon körde 60-60-60 sek. Men dagen efter hade hon grym träningsvärk. Det hade inte jag. Hon skulle ha en finsk tjejhelg i Umeå. Fredagkvällen firade hon med surdegsbröd och kranvatten.

– Offsides podcast har ofta sköna anekdoter. Bland annat om den Holländske tränaren Co Adriaanse som tränade Ajax när Zlatan var där mm. Efter en förlust blev han förbannad och sa åt spelarna att sätta sig i sina bilar. Dom åkte ut 13 km utanför stan. Där samlade han in bilnycklarna och lät dem springa hem. Medan han åkte bakom med sin bil. Tillbaka på arenan fick dom tillbaka sina bilnycklar och sprang tillbaka och hämtade dem igen!

Träningen flyter på. Veckan har bestått av: 3 pass löpning (5×5 min med 1 min vila) plus 1 passcrosstrainer, 2 pass yoga och styrka. Nu kan jag utan problem köra morronjogg med resenärerna när vi åker till New York nästa vecka.

– Jag köpte lite vinyler av en lärarstudent som behövde pengar. En ganska bra laddning.Sturgill Simpson var den största överraskningen. Låten ”The Promise” kan vara det vackraste jag hört i höst.

– Torbjörn Isacsson fick sparken av fotbollslaget IF Hakarpspojkarna för att han var för snäll? Han ledde dem till serieseger i div 3 och dom vann cupen i Jönköping. Ordföranden sa i tidningen: -” Torbjörn kommer lämna oss. Han har många goda sidor. Kanske FÖR många goda sidor”!  Undrar om Mourinho eller Van Gaal får sparken nån gång för att dom är för snäll?

Malin är inne på vecka 2 inför Vintermaran 7 nov. Förra veckan blev det 160 km + 2 styrkepass. I lördags körde hon 22 km på morronen (innan frukost) och 12 km på eftermiddan.  Denna vecka ca 120 km varav 1 pass 3 x 5 km (20.40-20.00-19.10) och ett pass med 12 x 3 min. Sen trappar vi ned till 90 km och 70 km sista veckan.

Peppe blev ju sist i Fatcamp förra veckan. Men efter några långpass och vattenlevemang är han på banan igen. I New York skall vi på en kanon restaurang som serverar de bästa köttbitarna med pommes frites. Sen tar jag med honom på Macys och klär upp honom. Jag blir galen på hans Dressman-skjortor och Ulltröjor.

– Det finns en förening för de som lider av tankspriddhet. Dom har över tusen medlemmar. Dom har en särkild dag som heter ”De sura degarnas dag”. Några exempel på vad medlemmarna gjort i sin tankspriddhet. ”Kvinnan som ställde lunchboxen på Tv:n. Hon glömde lunchlådan hemma och tog med Tv.n på jobbet istället” eller han som råkade äta upp sin hunds mediciner?

Den gamle RW medarbetaren Jojje Borsén har startat ett företag som heter VitaminManager. Där man svarar på ett formulär om träningsdos mm och får en skräddarsydd vitamindos med förklarande text och portionsförpackad dagsdos. Snyggt och praktiskt.

Jurgen Klopps första match som tränare för Liverpool blev klart godkänd. Oj vad dom pressade och sprang. Tyvärr är skadeläget uselt med 9 spelare på skadelistan. På söndag kommer Southampton få det jobbigt. Klopp coachar aktivt och skapar bra relationer med spelarna. När man frågar viktiga egenskaper hos tränare/ledare så framkommer ofta orden: Tydlighet-skapa relation-rättvis-yrkeskunskaper högst. Klopp har allt.

– Så mycket bättre började bra med Niklas Strömstedt som huvudperson. Han har en bra låtskatt att välja på. Miriam Bryant och Ison& Fille var sköna. Och jag ser framemot när Kleerup kommer igång. Och jäklar vad elegant Sven-Bertil Taube är (81 år)

– Nya ordspråk 2015: 

Det man inte vet, har man ingen aning om

Den som tar, han har

Gammal kärlek,kostar alltid

– När jag var militär så hade vi en utmaning som hette ”Atlet-officer”. Man skulle springa 10 km och köra bänkpress samt chins. Varje minut man sprang milen på tog man gånger 5. Sen drog man bort varje kg i bänkpress och varje chins räknades som 2. T.ex sprang du milen på 40 min x 5 = 200 p. Du tar 75 kg i bänk = 125 p kvar och 10 chins = 105 p kvar. Om jag inte mins fel så krävdes det under 100 poäng för att få Atletofficermärke och en snygg overall. Stina från Örebro föreslog att jag skulle komma på en ny variant på detta. Jag döper den till ”Stark&Snabb” Jag tänkte 5 km löpning + situps 1 min +pushups 1 min som grenar. Varje min på löpningen x 5. Varje situps + pushups x 1. Springer du på 25 min x 5= 125 p. Sen gör du 30 situps och 30 pushups = 60 p. Summan blir 125-60 = 65 p. Gränserna blir 100 p = brons, 50 p = silver och 25 p = guld. Har ni andra förslag?

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att hans dotter lärde sig simma och en konsert i helgen

– Bäst just nu enligt LG: Nya roliga utmaningar + Sturgil Simpson