Blogg

mitt 174:e RW Blogginlägg


– I woke up this morning/Didnt recognize the man in the mirror/Then i´ve laughed and said/Oh silly me, ”Thats just me”/ (Kurt Vile)


Träningen flyter på med framförallt löpning 3-4 pass/vecka. Kompleterat med cross-cykel-rodd. Samt styrka i olika former. När jag var i New York och morgonjoggade med gruppen tyckte jag att löpstilen kändes bra. Men Peppe och Naprapat-Hasse filmade mig i smyg bakifrån. Och fan vad jag haltade på vänsterbenet! Sen dess har jag ökat benstyrketräningen med marklyft, benböj, benpress, leg extension, enbensböj i Trx samt Polyquin step up. Även jobbat med rörlighet och yoga. Nu känns det bättre och jag tror att haltandet blivit bättre. Här även lyckats plocka bort nåt kilo runt magen. (lade på mig vikt när jag ”vilade” efter blodtrycks-dilemmat) 2016 blir nog bra tror jag.

– Sen är det så oavsett vad hälsobloggarna och andra säger: ”löpträning är inte alltid bekvämt och skönt”. Vill du utvecklas och förbättra dina tider på olika distanser så måste du våga bli rejält trött ibland. Det är inte farligt att pressa sig bortom bekvämlighets-zonen då och då. Kroppen anpassar sig snabbt. Springer du runt och lallar på runt kvarteret, och vinkar åt grannarna 3ggr i veckan. Då blir du bra på att springa runt kvarteret och vinka åt grannarna. Det är även en mental faktor att våga pressa sig ibland eller våga springa lite längre ibland. Du kanske skall prova att springa på tom mage före frukost nån gång och testa hur du kan använda fettet. Och sök upp en kuperad runda då och då. Är ni med?

– Jag och Micke Svensson på 1500 m (1982 och 1983) jag fick stryk båda gångerna med nån hundradel. Vid högra bilden tog jag av glasögon och landstingets tröja. Micke slet av nrlappen och borde blivit diskad. Men det var en kvinnlig måldomare. Och alla kvinnor blev knäsvaga när dom såg hans kropp och de bruna rådjursögonen. Han behövde aldrig kämpa. Själv slet jag jävel….

Jag läste om NFL (amerikansk fotboll) som ju är extremt populärt i USA. Några fakta: 

Varje lag har en trupp på ca 50 spelare. Där 10 st är stjärnor och har extremt höga löner. De andra 40 spelarna har ett enkelt grundavtal på tre år.

Två år efter avslutad karriär är 78% av spelarna panka eller har tagit livet av sig

Under Super Bowl finalen kostar reklamen  1 miljon (en miljon) svenska kronor per sekund!

Ifjol hade New England Patriots för löst pumpade bollar (bättre grepp och lättare att kasta i regn) Motståndarlaget anmälde detta efter förlusten i semifinalen. Utredningen pågår fortfarande och är på 243 sidor (två hundra förtio tre sidor)

– Lars Karlsson (capacitynow på Instagram) är en återkommande person i Ekwall&Olsson podcast. Han jobbar för ett företag som rationaliserar/förbättrar detaljer i olika företag (luddigt, jag vet) Han har 280 resdagar per år och gav sina bästa flygplansregler och några funderingar:

1. Ryggsäck påtagen när du kliver på och av planet är förbjudet. Du stöter till medpassageraren när du vänder på dig mm

2. Sluta häva upp dig med hjälp av ryggstödet framför. Passageraren framför spiller ut sitt kaffe eller väcks ur sin välbehövda sömn.

3. Låt flygvärdinnan stänga bagageluckan. Sluta smälla i och öppna den när du sätter dig

4. Förbered avstigning ur planet. Stå inte i mittgången och ta på jacka, slå på mobil och gräv efter väskan så folk köas bakom dig.

5. I säkerhetskontrollen kan väl ingen missat att det är livrem av, jacka av, dator framtagen etc

6. Till föraren i taxin skall du aldrig säga ”Jag är här för första gången” (då blir taxiresan 3 ggr dyrare

övrigt: Varför får du ha 7 st 99 ml flaskor med flytande. Men ingen med 110 ml?

Julledigheten har varit skönt hittills. Julfirande i Sthlm, Träning, film, musikstunder hemma. Nyårsfirande med vänner. Strax sticker vi en sväng till San Augustin och ett stopp på Bosön innan skolan börjar igen. Våren ser bra ut med två veckor i Portugal med Springtime/Runners World. Samt en vecka i Bilbao för besök av deras fotbollsakademi (+ semester) 

Umeå IK spelarna tränar bra under julledigheten. Vi skall köra ett konditionstest den 12-13 jan som heter yo-yo testet.( man springer 20 m fram och tillbaka i ett stegrande tempo) Det  tar hänsyn till konditionen, löpförmågan samt styrkan att klara vändningar. Jag hjälper även några landslagspelare i andra klubbar med samma grundupplägg. Mina spelare är lediga 20 dar under julen och hinner med 9-10 pass löpning och 6-7 pass styrka under den tiden. Ingen av dom jag känner skulle ha en tanke på att ”tomduscha”. (duscha utan fysisk aktivitet innan)

Steven Ireland är en duktig fotbollspelare i Irlands landslag och vid detta tillfället spelare i Mancherster City. Det var en landskamp mot Tjeckien som han ville slippa. Så han sa att hans farmor hade dött. När tidningarna skrev om detta kom det fram att farmor levde i allra högtsta grad. Då rättade Steven det med -” Jag sa fel. Det var min mormor som dött”! Mormor råkade läsa det i tidningen och även hon levde och mådde bra. Ny dementi av Steven – ” Eh min farfar gifte om sig och hans nya fru har dött. Det var henne jag menade”!  Men hon existerade inte ens. Då visade det sig att Stevens flickvän fått missfall och inte ville att det skulle komma ut i pressen. Sanningen är oftast bäst….

Musiken är en viktig del av mitt liv. Att lyssna, samla på skivor och att läsa om musik. Tragiskt nog är jag talanglös på att spela instrument som ni såg i tidigare inlägg. Jag är dock övertygad om att jag skulle göra mig bra som rockstjärna. Bekräftelse-knarkare, kan glida på knäna vid scenen, kan många rockposer, skulle kunna skriva fina låtar om livet och kärlek. Dessutom skulle jag älska intervjuer, mikrofoner coh TV framträdanden. Jag skall fundera på en ”rider” (vad som skall finnas i logen)

– Peppe Lindholm kör styrketräning! Meddelas endast på detta sätt

Tove Langseth är en skön kvinna. (tovelangseth på Instagram) Hon tränar varje dag, hon har familj, hon har ett krävande jobb, hon har humor och stil i både kläder och utförande. Dessutom har hon lite roclstjärnelook över sig. Tänk er en ung Patti Smith utan knark. Eller en Debbie Harry med muskler. 

– Så här har jag ätit i veckan. Lasagne/Kyckling och ris, tunnbröd, tomater, julmust, kafe och kolakakor. Hela kostcirkeln och massor av glädje.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya TV

– Bäst just nu enligt LG: Att våga bli trött


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Johan Renström

Bra gjort att tappa kilon under julhelgen. Gott nytt år:)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 173:e RW Blogginlägg


– Put your makeup on/and make your hair pretty/Meet me tonight in Atlantic City (Bruce Springsteen)

– Vilken härlig julhelg vi haft. Vi har varit i Stockholm och firat jul med Mattias, Linn och lilla Chloe. Dessutom var Linns föräldrar samt Malin och Acche med. God mat, bordshockey, film, julklappar, mera mat, träning och glädje. Men bäst och finast var lilla Chloe 5 veckor. Jag sjöng Jeff Buckleys Hallelujah för henne tills hon somnade. Sen satt jag bara och luktade och tittade på henne. 

– Det har blivit en del löpning. Bland annat 10 x 90 sek backe i Liljeholmen. Ett lugnt distanspass samt två pass Intervall 20 x 45-15. Idag körde jag 7 serier med (30-15,45-15,60-15) Totalt 21 lopp + yoga. Det tar sig. Malin körde också 10 x 90 sek backe i Liljeholmen samt ett pass på 25 km (5 km i 4.45 + 15 km i 4.05 + 5 km i 4.45) före frukost?

I podcasten Retoriskt tog dom upp debatten mellan Pehr Gahrton och Carl Bildt. Dagen efter EU valet 1994 och Pehr Gahrton som är på Nej sidan är inte glad och blir kallad dålig förlorare. Han spyr galla över Bildt och Ja sidan. Då kontrar Bildt med:– ” Men Per, nu är det nog dags att du går och lägger dig ett tag och tar det lite lugnt.  Jag kan förstå din bitterhet ”!  Och Gahrton tänder till: -”Håll truten Carl Bildt, Jag är inte bitter och tala inte till mig med nån översittar statsminister röst”!  I samma avsnitt är det en bra intervju med Lasse Granqvist, Radiosporten.  Avsnitt 18 . Kolla in genast.

Året har varit bra på många sätt. Musiklista hade jag förra veckan. Träningsmål skrev jag om i RW (runnersworld.se) Jag har mycket fina elever på Brätbergsskolan som gjort året bra. Jag fick en förstelärartjänst som gladde mig (dock inte alla kolleger) Och givetvis mitt barnbarn Chloe som kom i november. Här är några fler årets bästa:

– Årets löparpryl: Garmin Fenix 3

– Årets uslaste karriär. Min misslyckade gitarrkurs

– årets godaste podcast: Blossom, Markiz och jag. Träning och citroncurry kyckling

– Årets bästa adepter: Asics gänget ”Go Run it”

– Årets semester: Kroatien i juni

– Årets Vastus medialis: Mina egna som fått jämvikt

– Årets bröllop: Johanns Frisks i Uppsala

– Årets mest tragiska bild: Treårige Aylan Kurdis

– Årets maträtt: Ryggbiff och hasselbackspotatis

– Årets skada: Min vajervurpa i mars

– Årets mest engagerade tränare: Jurgen Klopp

– Årets löparframgång: Mikael Ekwalls 2.12 och Jonas Buud seger på VM 100 km

– Årets sötnos: Chloe 5 veckor och Malin Diaz

– Årets mesta skrattvecka: Veckan som ledare på Springtimes New York maratonresa. (otryckbara sanningar från Naprapat-Hasse, Peppe och Forselius)

– Alla års intervju: Frank Zappa när reportern hade synpunkter på hans långa hår

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Sofies Mozart-kulor samt att nyår närmar sig så hans nya idrottsatsning kan ta fart

– Bäst just nu enligt LG: Mig själv och 2016Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 172:a RW Blogginläggt


– Watch out where the huskies go/And don´t you eat that yellow snow (Frank Zappa)

Jag tackar för trevliga mail och kommentarer ang min blogg. Och de flesta tycker som jag att det räcker med ett inlägg i veckan. Jag skulle kunna visa dagens outfit och vad jag åt till frukost, men det får andra göra.

– Hurra för min bloggkompis Lars Södergård som fixade Sub 2.20 i Pisa Maraton i helgen. Efter fint harande av Uhrbom (1.09.01 halvvägs) gled Lars in på 2.19.29. Med det är han 4:a i Sverige i år. Jag har vetat om detta lopp länge och följt hans träning noggrannt. Grattis till kloka broder Olof som styrt upp program. Nu firar Södergård med en turne längs kusten via Sthlm-Uppsala-Gävle-Söderhamn-Tönnebro Världshus-Klumpmark-Missionshuset i Selånger och slutligen julfirande i Sundsvall. Passa på att hälsa och klämma lite på den magre stackaren.

– I söndags sändes showen ”Meningen med livet” av Alex Schulman och Sigge Eklund. Regi Peter Settman. Det var underhållande och trevligt som dom lyckades knyta ihop på ett bra sätt. Däremot flippade dom ut lite grann i senaste podcasten. Alex blev intervjuad i Café. Dom har en frågesida längst bak i tidningen (Samma frågor som i Vanity Fair) Bland annat är det en fråga som lyder: ”Vad gör du när ingen ser dig”?  Vanliga svar är petar näsan, dansar för mig själv mm. Alex svarade att han brukar sitta på toastolen bak å fram. Grensle med magen mot vattenbehållaren?!. Sigge brukade dra av sig sina byxor men behålla sina kalsonger på och titta på siluetten av sitt stånd i en spegel ??! 

– Signaturen sub 35 till sommaren efterlyste hålltider för de olika träningsmomenten som jag skrev om i förra inlägget. Så här skulle jag göra:

Långpass 4.30-4.45 min/km

Distanspass  4.20-4.30 min/km

Tröskelpass  3.40-3.45 min/km

Syreupptagningsintervaller/kort vila  3.30-3.40 min/km

Tempointervaller/lång vila 3.15-3.25 min/km

– Härliga vinylinköp på slutet. Vad sägs om Amason (svensk variant av Fleetwood Mac), Fountains of Wayne, Adele och en Rockn roll samling som är stark.

– Umeå IK:s framtidsstjärna Lina Hurtig och mittbacksklippan Lisa Lantz blev fotagraferade av Linas extramamma Malin Mattson. Kolla in löpsteget, knälyftet, hållningen och de färgmatchade kläderna. Kärlek tjejer! Jag skall adoptera båda två. men först skall vi ha Tacokväll.

På Bräntbergsskolan där jag är idrottslärare gillar vi teambuilding och tävlingar. I onsdags hade vi fotbollsturnering där killarna i åk 8 vann finaken mot åk 9 med 3-1. Och tjejerna i åk 9 vann sin final mot åk 8 med 4-0. På torsdag hade vi Dodgeball/Spökbollsturnering och trekamp. Dodgeball vanns av 9 C och trekampen av 7 A (Rockringstafett, plintfyllnad och basketstraffar) Hela skolan på läktarna och pristutdelning i matsalen. Så jobbar vi.

Mikael Svensson (gammal landslagslöpare som gjort 3.37 på 1500 m och slog ut Steve Cram i semifinal i VM) hittade en gammal bild från 1982. Banlopp i Piteå på 1500m och kallt som faan. Micke vann på 3.56.95 och jag blev tvåa på 3.56.99. Landstingets undertröja och splitshorts som IFK Umeås Hasse Nilsson skulle sälja sin fru för. Micke 17 år och jag 24 år. Micke är lika bildskön som Magnus Bergman. Men Bergman har bättre klädsmak.

Jag tittade på Jills Veranda på SVT Play igår. Först avsnittet med Joel Alme där dom spelade i fängelset för livstidsdömda fångar. Oerhört starkt. Se tittade jag på avsnittet med Kristian Gidlund som gick bort i cancer bara 4 månader efter inspelningen. Knäckande bra. Om ni orkar innan jul, så titta gärna igen.

Mina Springtime kompisar firar jul på olika sätt. Naprapat-Hasse och Tobbe Karlsson är i Thailand. Mitcho bygger om kök i Lund åt frun Anna. (kolla in bilden. Fast Mitcho har valonblod i sig så är jag brunare), Peppe och Cecilia är i Järvsö och yogar, Lodins är på Hawaii, Ydebergs har släkträff i Småland. Forselius har fått hugg på en snygg änka i Boston och själv åker jag till Stockholm till sonen, fru Linn, Lilla Chloe, Linns föräldrar samt Acche och Malin.
– Nu blir det inget inlägg förrän på annandagen. Snart dags för träning. Planen är att fortsätta bygga upp mig. Dagens pass: 25 st backar på löpband. 4 % lutning 45 sek jobb och 15 sek vila. progressiv fart. Planerad startfart 12.1 km/h. Igår styrka (tungt för benen) + yoga. Imorgon bilresa till Stockholm (kanske vila). Acche kör hela vägen. Han älskar att köra bil. Och fyller 24 år idag. Hurra!!

– Danne Blom: Kör hårdrock, pussar Sofie och tränar taekwondo. Du får önska nästa inlägg

– Bäst just nu enligt LG: Jills Veranda och jullovLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 171:e RW Blogginlägg


– Gud som haver barnen riktigt kär/Se till mej som aldrig nånsin lär/Jag som alltid trott att två plus två/Var nånting jag skulle kunna förstå (Thåström)

– Bra vecka träningsmässigt. Kanske börjar det hända nåt i kroppen? Nu har jag löpt med Umeå IK spelarna vid två tillfällen + några bra pass backträning på löpband. Ett kombipass crosstrainer och roddmaskin. Jag tänkte ro 10 km som Zandra Buud gjorde men gav mig efter 5 km (21.20)  Jag måste dock förbättra min uthållighet under jullovet. Där är det inte riktigt bra ännu. 

Zlatans berömda dribbling när han lurade Liverpools högerback på läktaren är en klassiker. Och hans förklaring till reportern är ännu bättre.

Vad säger man om Prinsessan Madeleine och Chris i Skavlan? Jag har tyckt illa om Madde efter hennes kaxiga svar till Pvakten (hon felparkerade på Biblioteksgatan för hundrade gången) – ”Du kan skicka böterna men vi behöver inte betala ändå”! Men i Skavlan skötte hon sig bra. Trevliga svar och fin framtoning. Även Chris visade andra sidor som var bra. Så jag kanske ändrar mig lite. Men oj vilka debatter det blev i olika medier! Johan Croneman i DN skrev en rolig krönika där han uppmärksammat att Maddes ”vink” till Chris att rätta till sin lugg fick gigantiskt utrymme i media. Expressens relationsexpert konstaterade att ”vinken” var ett tecken på ovanligt bra ordlös kommunikation?! Och att Chris inger en stabil känsla som prinsessan känner sig trygg med. Croneman avslutar med:  -” Som man legat sömnlös” . Alex Schulman sågade publiken i sin krönika i Aftonbladet för att dom applåderade och skrattade åt allt som Madde och Chris sade? Det tänkte jag inte ens på. Jag blev dock lite mildare inställd till gänget.

– I fredags var vi på en trevlig middag hos familjen Wilhelmsson (legendariska idrottslärare i Umeå) Dom hade förberett tävlingar i sakletning och julklappsrim. Där man i slutet av kvällen fick den julklapp man rimmat till. Inslaget snyggt i paket. Mycket trevligt. Jag vann boken ”Årets idrott 1983”. Där hittade jag mitt namn som DM vinnare på 1500 m (4.01) och 5000 m (15.14). Dom hade lagt en förmögenhet på dukningen. Jag räknade till 6 olika glas per person under kvällen. Diskmaskin tack så mycket!

– Malin har jobbat bra med grundträning. Mycket distans och en del styrka. Plus ett kvalitetspass per vecka. Hon funderar på Las Palmas maraton i slutet på januari.

– I lördags blev det träning, skriva artikel till RW 2 , titta på Liverpool-WBA 2-2, käka ryggbiff och sen kvällens höjdpunkt, Tobias Karlssons Dansikal ”En Dans på rosor” på den fina Vävenscenen i Umeå. Hans danscrew bjöd på 2 timmar glädje och bra musik. Stor respekt för hela gänget. Och plus till Sigrid Bernson som sjöng sin egen sång på slutet. Och Babsan var jätterolig och fick igång publiken med sin frispråkighet.

– Signaturen Marie efterlyste min uppdelning av farter under de olika löpträningsmomenten. Jag brukar dels säga att det finns sju (7) olika farter. Från långsammast till snabbast:

1. Långpass

2. Distanspass

3. Tröskelpass

4. Syreupptagningsintervall

5. Tempointervall

6. Tävlingsfart

7. Snabbhet-Överfart

– Skulle jag ge förslag på olika tempon för en löpare så kan det se ut så är för en som gör milen på 50 min (5.00 min/km). OBS! en motionär klarar sig med pass nr 1,2,3,4

1. Långpass 5.45 min/km (90 min eller längre)

2. Distanspass 5.30 min/km (30-60 min)

3. Tröskelpass 5.10-5.15 min/km ( typ 3 x 10 min , 2 x 15 min)

4. Syreupptagningsintervall med högst halva löptiden som vila 4.45- 4.50 min/km (typ 5 x 4   min med 1-2 min vila)

5. Tempointervall med längre vila 4.30 min/km ( typ 15 x 400 m med 1 min vila)

6. Tävling (all in)

7. Snabbhet (korta lopp 60-100 m i hög fart med lång vila)

Debatten om ungdomsidrotten där SV Fotbollsförbundet vill förbjuda seriertabeller och slutspel i cuper fortsätter. Jag konstaterar dock att många fel beror på överambitiösa vuxna. Jonny Hjelm som är professor vid Umeå Universitet har skrivit bra om detta. Men det roligaste inlägget var Henrik Bredberg i Sydsvenskan. Han kallar fenomenet ”Ring så spelar vi mentalitet”!

– IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson är klok på många sätt. -” Jag kan inte utveckla spelare. Spelarna måste utveckla sig själva. Däremot kan jag vägleda dom”!

Musikmässigt har det varit roligt. Framförallt två fina boxar. Thåströmboxen med en fin bok där Jan Gradvall skrivit förord och intervjuat. Och Springsteen boxen som är helt fantastisk. Klockrena julklappstips. Jag gav mig själv båda två. Tack LG!

– Nu blir det Stockholm med julfirande hos sonen, Linn och lilla Chloe. Sen nyår hemma i Umeå. En vecka i San Augustin och litet besök på Bosön. Sen kör vi nya termin och nytt år. Umeå IK spelarna har vaknat rejält på slutet. Nu har vi tränat fys i 5-6 veckor och det börjar hände lite nu.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att det drar ihop sig tilll en ny satsning

-Bäst just nu enligt LG: Jul-lov och Jan Gradvall och lilla ChloeLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 170:e RW Blogginlägg


-Gotta hold on easy as i let you go/Gonna tell you how much i love you/Though you think you already know (Tim Mc Graw)


Jag jobbar vidare mot 200 Blogginlägg  och har 30 st kvar till nummer 200 = 200 veckor= 4 år. I samma takt så kommer Blogginlägg nummer 200 ut den 30 juni 2016.

Tack för peppning och bra tips vad gällande min träning. Ni som känner mig vet att jag provocerar och sticker ut hakan ibland. Vissa retar sig på mig och till er säger jag: Sluta läsa. Till övriga säger jag: Nu kör vi!

Träningsmässigt blev denna vecka bättre än på länge. Några hyfsade pass löpning och bra styrkepass. Men det går fortfarande för sakta på mina löpningar. Och jag har svårt att få till långpass på cykel/crosstrainer/rodd. Det har mest att göra med att jag har blivit svag mentalt. Hjärnfysik-Johan skall få skicka nån forskningsartikel åt mig som belyser detta. Danne Blom tyckte jag skulle lägga på ett ordentligt tufft styrkepass per vecka. Absolut bror.

– Jag har funnit ett samband i de två årgångarna av mina Asics-adepter. Det finns en hipster och en löparnörd varje år. David 2014 och Marcus 2015 är hipstertypen. Båda har Oskar Linnros frisyr med kort på sidan och långt uppe. (Marcus missuppfattade och gjorde tvärtom) Båda har fixed gear cyklar (en växel) och båda bakar surdegsbröd. Marcus bor på Söder och David vill bo på Söder. Peter 2014 och Anders 2015 är löparnördarna. Både fixade Sub 3 tim, Båda tränar 10 mil/vecka, Både sover i kompressionsstrumpor och båda dricker Vitargo på personalfesterna.

Mattias Bjärsmyr blev vald till fotbollsallsvenskans retsticka för att han ofta retas och psykar sina motståndare. När han retat Anders Svensson till sitt andra gula kort och domaren visar ut Svensson. Då springer Bjärsmyr fram och viskar till Svensson -” Du tar trappan ner under läktaren, tar till vänster och där har du omklädningsrummet”!

Sanna Kallur hos Skavlan var härligt att se. Hon satsar mot Rio 2016 och verkade positiv. Dom spekulerade varför hon rev första häcken (och föll) i Beijing 2008. En teori var att hon var så toppad att hon kom för snabbt fram första häcken. Eller att hon tävlat sparsamt på häck och var ovan. Hoppas hon håller ihop och lyckas. När hon varit som mest deppad hemma i Falun brukar hennes man säga till henne: –” Nu får du skärpa dig”!

 Vilka härliga foton det finns i tidningen Rolling Stone. Här får ni ett potpurri av coola rockstjärnor. Morrisey, Hendrix, Jagger och Zappa

– Damerna med Linda Rondstadt, Beyonce, Debbie Harry och Sara Carbonero, journalist och Iker Casillas fru får vara med för att hon är vacker.

– Jag har fått dra ner på antalet adepter jag coachar pga utökat jobb som lärare, mina uppdrag åt Runners World och Springtime samt att jag blev fystränare för Umeå IK igen. Och det här fina julkortet fick jag av Titti , en av mina superseriösa adepter. Hennes son hade tagit fotot av Glen Matlock från Sex Pistols. Tackar så mycket.

Så här tillbringade jag torsdagskvällen när Lena var på julfest. Tom Waitz och läste boken ”1001 plattor du måste lyssna på innan du dör”. Desutom åt jag lösviktsgodis för 66 kr. Jag köper alltid i lager på lager. Först ett lager choklad, sen ett lager gelegodisar som vingums, dödskallar mm och slutligen ett lager lakrits. Det blir sån härlig spridning av smakerna i munnen. Och godiset går rätt ut i musklerna. Det är bara att träna stenhårt dagen efter. Hur lätt som helst.

Jag hade en föreläsning om ledarskap för mina kolleger förra veckan. Det blev en komprimerad variant på 30 min om goda egenskaper hos en bra ledare och hur man kopplar det till skolan/klassrummet. I podcasten Retoriskt pratade retorikexperten Barbro Fällman om de tre viktiga punkterna i en föreläsning:

1. Motivera varför detta ämne är viktigt

2. Konkretisera med exempel

3. Intressera lyssnaren så dom vill höra mer av dig

Jag tycker även om att hålla tal på Bröllop och olika tillställningar. Det har för det mesta blivit lyckat och uppskattat. Och jag försöker leva efter Winston Churchills grundregler. Han sa så här om att hålla tal: ”- Att hålla tal är som att flyga ett flygplan. De värsta misstagen görs vid start och landning”

– Svenska fotbollsförbundet har bestämmt att från och med 1 jan 2017 skall man inte räkna resultat och tabeller i fotboll för ungdomar under 13 år. Jag är splittrad i frågan. Syftet är ett det skall vara mer lust och lek. Inte så mycket fokus på resultat. Tanken är god men jag tycker det är ett vuxenproblem med dåliga vuxna ledare som toppar lagen för att leva ut sitt ego. Idrotten är ett utmärkt forum att kunna vägleda och fostra ungdomarna för att klara vuxenlivet. Att följa regler, ta hänsyn och visa empati för sina lagkamrater mm. ” Tävling är bra eller dålig, beroende på vilka vuxna som är involverade ”(Dr Alan Goldberg). Man vet inte i 13-14 åråldern vem som blir bra som vuxen. Det är bra att hålla på med flera idrotter samtidigt. Det är viktigt att behålla glädjen. Dessa punkter tror jag de flesta håller med om. Men i Sverige ställer vi för lite krav på våra barn-ungdomar och har dessutom tappat spontanidrotten. Ni vet där man spelade fotboll, landhockey eller sprang och lekte flera timmar om dan med kompisarna. Är inte träningen organiserad och man blir skjutsad till idrottshallen/planen, stannar man framför datorn/Tv spelet istället.

– Nu kryllar alla bloggar och tidningar med träningstips. Jag är så svag att jag hakar på. LG:s bästa träningstips:

1. Träna ett pass till per vecka

2. Våga bli trött minst en gång i veckan. Inta bara lalla omkring och vinka åt grannarna

3. Förbättra din styrka med både tung styrka för svaga muskelgrupper och pulsbaserad styrka med egen kropp, Trx eller boll

4. Förbättra din rörlighet med yoga, Soma motsv

5. Stäm av hur du ligger till med nån test då och då. Typ Ed Eyestonetestet på löpning,             O´Neill testet på rodd. Eller nån form av styrketest, endera som en Crossfit Wod eller kolla antalet lyft eller kilo. Jag tycker också att det är kul att kolla sitt pulsfall då och då.

6. Försök få till ett längre pass åtminstone 3 ggr/månad. Minst 90 min

Begreppsförklaringar till LG tipsen:

Ed Eystone testet: Löp så långt du hinner på 6 min. Registrera sträckan. Löp sen halva den sträckan på 3 min. Med 1-2 min vila. Ex. Hinner du 1000 m på 6 min. Då skall du springa 5 x 500 m på 3 min med 1-2 min vila. Då ligger du på en effektiv träningsfart. Gör ny test om 4 veckor. Då kanske du hinner 1100 m på 6 min.

O´Neill testet: Ro så långt du hinner på 4 min. Kolla på tabellen på nätet vad det motsvarar för din ålder.

Kontroll av pulsfall: Efter en hård ansträngning (intervall, snabbdistans motsv) kollar du din puls. Därefter står du stilla och vilar i en minut. Kolla pulsen igen. Hur många slag sänkte du på en minut? ex 182-142 = 40 slag i pulsfall

Lalla omkring: Jogga och visa upp sig för att grannarna skall bli imponerad

Crossfit Wod: Workout of the day ex 10 pushups-10 situps-10 squats så många varv du hinner på 8 min

Våga bli trött: En belastning som känns lite obehaglig och tar dig utanför boxen en stund. Ofarligt och karaktärsdanande

Bäst just nu enligt Danne Blom: Att slippa skotta snö och att tomten kommer snart

Bäst just nu enligt LG: Barnbarnet Chloe och LG:s träningstipsAntal kommentarer: 2

Johan Renström

Ok, jag skickar 1001 forskningsartiklar som du måste läsa på innan du dör;) För att bli av med 66 kr godis måste du köra ett riktigt långt pass. Det är väl över ett kilo? Oj.


Anders Larvia

Att sova i kompressionsstrumpor trodde jag alla gjorde och Vitargo som groggvirke är underskattat 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 169:e RW Blogginlägg


– You spend your life waiting/For a moment that just don´t come/Well, don´t waste your time waiting (B. Springsteen)


– Tjugohundra sexton närmar sig. Vad kommer hända då? Hur var 2015? Dags för reflektion och summering av året som gått. Vad var bra? Vad var mindre bra? Nu finns tid att fundera lite och samtidigt se framåt.

För egen del var 2015 sådär. Träningsmässigt till och med ganska svagt år. Det är inte många pass jag är nöjd med. Om inte knät spökat så var det problemet med blodtrycket, eller den där vurpan jag gjorde över mittvajern i mars. – Ja men du är 57 år säger du! Vad skall du uppnå? Lägg ner din tönt säger nån! Men jag funkar inte så. Jag vill hålla mig i form och kunna springa 3-4 pass/vecka med bra känsla. Jag vill vara stark i kroppen och kunna lyfta och dra det jag vill. 

– Men 2015 var året då jag blev farfar till lilla Chloe Isabel (3100g och 49 cm). Jag fick också ett förordnande som förstelärare som känns trevligt. (oavsett vad man tycker om systemet) Liverpool har hitta rätt med Klopp och spelsystemet. Dotter Malin har slagit personrekord på de flesta sträckor och börjar göra bra tider. Vi har kommit över en trevlig sommarstuga vid havet 25 km söder om Umeå. Mina adepter har gått som tåget. De spelare jaghjälpt med fysträningen har levererat både i klubblag och landslag. Och U21 samt F19 vann EM guld.

Dagens vinylskörd med Power Pop och Nomads. Alla i färgad vinyl.

– 2015 har varit ett bra musikår också. Här är en preliminär topplista:

1. Jason Isbell- Something more than free

2. Joel Alme-Flyktligan

3. Bäddat för Trubbel- två sjundedela av ett liv

4. Father John Misty- I love you honeybeer

5. Anna Ternheim- For the young

6. Libertines – Anthems..

7. Seinabo Sey- Pretend

8. Don Henley- cass county

9. Frida Selander- I hear sunshine

10.Kurt Baker- Play it cool

Expressens krönikör/Sport/musikreporter Mats Olsson har skrivit många roliga krönikor genom åren. Här kommer en som heter ”Stolen Hyland” i förkortad version:

Olsson sitter på ett Café i New York med några vänner. Då kommer en kvinna och tre män in på caféet och sätter sig snett bakom Olssons sällskap. Kvinnan är lång, bär högklackat och en kort , tajt klänning. Kvinnan äter glass med jordgubbar och äter med fingrarna. Olssons sällskap ser showen som nu börjar.

”Hon tar glass med fingrarna och de andra får slicka”  

”Oj, nu sticker hon i fingret i munnen på dem”

” Du måste kolla, Olsson”

Mats Olsson lutar sig lite bakåt på stolen, sneglar och ser att hennes klänning åkt upp.

” Såg du vad hon gjorde?”

Olsson sneglar igen och vrider sig ett kvarts varv och stolen Hyland sviker. Stolen smäller av som ett pistolskott och går mitt av. Olsson åker i golvet, baklänges och landar raklång vid kvinnans särade ben. Han hinner tänka att jag måste påpeka för henne att hon glömt ta på sig underbyxor, men istället lyfter han vänstra handen och säger av nån märklig anledning ”Guten Morgen” . Hans vänner skrattar så dom kräks och frågar? ”Vafan håller du på med Olsson?”  ”Pratar Tyska” säger Olsson.

Följande träningspass skall finnas med nästan varje vecka i min träning mot ett bättre jag 2016.

1. Ett lätt distanspass löp 45-60 min (beroende på vad knät säger)

2. Ett pass backe på löpband ex. 20 x 1 min 4% lutning starta på 12.1 km, öka 0.1 varje lopp. Slutar på 14.0 km/h. Ståvila 30 sek. eller 8 x 500 m med lutning 2.5-6.0 % och 1 min vila

3.löpning Minitröskel 5 x 5 min med 1 min vila eller 25 st 45-15 (45 sek löp-15 sek vila)

4. Ett pass crosstrainer 60-90 min 

5. Rodd eller cykel efter humör

6. Yoga 1-2 pass/vecka

7. Styrka ben-bål 1-2 ggr/vecka

Efter jul skall jag ställa mig naken framför spegeln varje söndag. Och ställa frågan om jag ser bra ut naken?  Då skall jag också testa mina referens-jeans (Acne, stålblå). Moget säger du? Det skiter jag i, säger jag!

Signaturen Eva var inte nöjd med att jag jämförde mig med Sara Wedlund i förra inlägget. Jag menade inget illa. Fakta är att jag fick höra ofta att jag hade samma glasögon och frisyr som henne. Jag träffade henne på några tävlingar men vi pratade aödrig. Hon var en fantastisk löpare som försvann för tidigt på grund av problem med ätstörningar.

Signaturen Anna skrev en supertrist kommentar när jag publicerade Olof Palmes tal om fördomar från 1965. Det spelar ingen roll var man står politisk. Är man medmänniska så kan jag stå för vartenda ord. Hoppas Anna har ett bra liv ändå.

Liverpool under Jurgen Klopps ledning: en förlust på de elva senaste matcherna! Bland annat 4-1 på Manchester City och 6-1 på Southampton igår. Vilken fart och glädje spelarna visar. Och dom älskar Klopp varje minut.

Jag missade Springtimes personalfest förra helgen i samband med TC Sthlm. Dom hade fått ihop ett digert program med massor av träningspass, föreläsningar och en show med Alcazar på Hamburger Börs. Inga skandaler är inrapporterade mer än att Hasse Lodins fru Pernilla skulle testa alla Dansmoves och i ivern tog fel på kavaj när hon skulle hem. Hon fick med sig en billig Dressman-kavaj (förmodligen Peppes) och glömde sin egen svindyra märkeskavaj med mobilen och allt i. Men jag skall två veckor i vår med Springtime/Runners World till Portugal som löpansvarig. Dessutom skall jag besöka en fotbolls akademi i Bilbao i vår. Och ytterligare en sväng till Kroatien i juni. Solbrännan och glädjen skall man vårda.

 Pernilla innan Hamburger Börs.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Styrketräning(alla behöver det) och Sofie

– Bäst just nu enligt LG: Liverpool och barnbarnet Chloe IsabelLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*