Blogg

Mitt 339:e RW Blogginlägg


 

-”I once had a girl/Or should i say she once had me” (Beatles)

-Airdynecykeln räddar min kropp och min form! Denna vecka har jag pumpat fem pass på detta utmärkta träningsredskap (som jag fått tipsat genom Johan på Umeå Performance Center) Jag har kört 30 km-30 km-30 km-40 km-40 km de senaste 7 dagarna. Dessutom har jag lagt in hårda 30 sek avsnitt uppemot 500 Watt i passet. På detta sätt kan jag hålla formen när cystan i ryggen stör min löpning mm.

-Mitt musikrum har blivit magiskt. Jag skrev i förra inlägget, men måste repetera så ni fattar! Team Idijot John har byggt en hylla med 48 fack, där varje fack rymmer ca 85 skivor (ca 4000 )Belysning ovanför och bakom. Jag sålde 300 plattor och fick in ca 27000:- . För dessa köpte jag ny skivspelare på nedre våningen, samt betalade John för jobb& mtrl. Dessutom blev det en slant över. Och skivsamlingen är sorterad och uppfräschad. Jag känner en oerhörd glädje.

-Vårt första avsnitt av RW podden fick ett mycket fint mottagande. Jag och Peppe var lite ringrostiga och pratade i mun på varann några ggr. Men det blev bra. På onsdag kommer avsnitt 2 som blev ännu bättre flyt på snacket. Nu redogjorde jag för Jack Daniels träningsfilosofi, tröskelträning, skoteknologin, Szackes Bostonsatsning och Musse på telefon från Etiopien. Några norrländska och Järvsöhistorier också. I avsnitt 3 är vi framme vid Renato Canova mm.

-Nu har World Athletics kommit med beslut om hur löparskorna får vara utformade. Mellansulan får vara högst 40 mm och med max 3 carbonplattor. Dessutom skall skorna vara tillgänglig för allmänheten och inte bara exklusiva för vissa elitlöpare. Så Nike Vapor Alphafly blir godkända. Hoka har ju sina utmärkta Carbon X och i dagarna kommer fler märken med sina varianter på ”världsrekordskor”. Jag fick möjligheten att testa två Hoka modeller av Erik på HokaOne. Det är 2020 modellen av Carbon X samt Hoka Rincon som är en lättare och smidigare variant av Clifton. Återkommer med reflektion. Hoka Carbon köpte jag ifjol och har sprungit med. Kanske den bästa skon jag testat på länge. Jag väntar på vad Asics kommer med för svar. Dom har ju varit ledande länge. Och Saucony är ju en komet på löparhimlen där John och Manne i Springsnyggtpodden testar deras produkter.

-På tal om poddar så skall ju John&Manne ha en kram. En podd som jag missat är Maratonlabbet med Johan och Erik. Riktigt bra innehåll och sköna röster att lyssna på. Där skall jag försöka lyssna ikapp. Bra grabbar.

-Melodifestivalen eller Mello i folkmun började igår. Jag tittar aldrig (det överlåter jag till Hasse Nilson, Michael Grahn och Szacke) Men jag läser gärna recensionerna dagen efter. Marcus Larsson i Aftonbladet har en vass penna och mun. Så här beskrev han Sonja Aldéns låt ”sluta aldrig gå” (Obs: Inget ont om Sonja eller Christina Ricardsson som inspirerat Sonja) Han reagerade på texten: -”Hon försöker dreja en kruka av luft. En omöjlighet enligt alla fysikens lagar. Att sätta ord på låtens platta tomhet är som att bestiga Mount Everest. Med en enhjuling. Och en hockeyklubba i munnen. Samtidigt som du tuggar Hubba Bubba. Eller som att beskriva ett tomt vattenglas,  utan att använda orden tomt, vatten och glas.

-Mitt i min frustration över att ej kunna springa så bra som jag vill, är jag i Champions Leaguenivå vad gäller prylar. Vad sägs om min nya kaffemaskin Jura E8 (Malin och Ahmed fick min Jura E6), Jag har sovit två underbara nätter i mitt nya tyngdtäcke från Cura. Nio kg täcke som ger mig en 8 timmar lång kram. Och som en hjälp på vägen så fick jag testa nya fotbäddar från Ortolab av grundaren Jörgen Wiklander. Vad skall jag köpa denna vecka? Skoja bara! Skicka inga hatmail igen nu. Dom som känner mig vet att jag skojar. Lite….

-Förra veckan hade jag HLR-utbildning med mina elever på Minervagymnasium. Denna vecka kör vi igång en basketperiod innan skidåkningen tar vid. Härliga dagar.

-Jag hann med en utbildning i löpteknik/koordination med Holmsundsgymnasterna. Gymnaster har grymt lätt för sig att fatta instruktioner och har en fantastisk kroppskontroll.

-Lite nytt på vinylfronten: Tony Joe, Avantgardet, Martin Rössel,Pulpa och en Pughbox.

-Liverpool-Southampton 4-0. Serieledning med 22 poäng!! Tjugotvå poäng. Läs på mina läppar: TJUGO TVÅ POÄNG!

-Nästa vecka är jag gäst i Umepodden. Trevlige podgrundaren Erik Liljestrand inbjuder till samtal.

Veckans Hasse:

Bara att inse att LG är kingen. Han har ta mej tusan bara testvinnare! Jag fick ut landstingslönen i veckan och det räckte till ett par trådlösa hörlurar från Kjell & Co för 249 spänn. Testade dom idag på löpbandet i samband med en oannonserad kontroll av klädseln på gymmet. Godkänd nivå! Mitt och Ulf Lundbergs arbete har gett resultat.Bra lyssning annars på bandet med LG:s podd i lurarna.


RW jubileumsspecial ute i butik nu!

 • Historisk tidslinje. Runner’s World 40 år 1982-2022.
      Dessutom:
 • Nystart! Kicka igång din vinterträning. Fem enkla steg
 • Kan du springa i ett dygn? Från galenskap till det nya normala
 • Varning! Det här tipset kan ge sämre löpteknik
 • Test! Vattentäta löparjackor
 • Så slipper du knäont på långpassen
 • Penny Parnevik springer för den mentala hälsan

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 338:e RW Blogginlägg


-”Då visste hon inte om/Att allt var för henne/För hennes skull” (Joel Alme)

-Livet rullar på och veckans träning är ok men enformig. Fem pass på Airdyne-cykeln (30 km och blandade intervaller) samt två vilodagar. Hann med ett lättare backpass på löpband också. Ryggen….

-I jakt på coola prylar och testvinnare så har jag startat utförsäljning av prylar. Jag har sålt 250 vinylskivor (av mina 4400 st) Det har genererat en ny 65 tums TV med böjd skärm, en Linn Basic skivspelare på nedervåningen samt en hygglig summa pengar. Dessutom är det nära att jag byter upp mig till kaffemaskinen Jura E8. Min Jura E6 får Malin & Acche ta över i såna fall. Som sagt testvinnare och bara coola prylar.

-Vi spelade in avsnitt 1 av RW podden förra veckan. Det kommer att sändas varje onsdag med start om en vecka typ. Jag och Peppe kommer snacka om aktuella ämnen som ofta är kopplade till Runners World tidningen. Vi har med Anders Szalkai och Mustafa Mohamed som 5 minuters gäster varje avsnitt. Anders berättar om sin satsning mot Boston Maraton och Musse är i Etiopien med Mo Farah och satsar mot Sevilla maraton.

-Liverpool vinner och vinner. I mars är jag på plats på Anfield.

-Therese Johaug vinner och vinner.

-I lördags var det dags för Springtimes årliga fest i Stockholm. Det bjöds på massa träningspass, middag och härliga möten. Vi är en familj. Tobbe Karlsson dansade i 180 km, Camilla ville inte vara en loser, Szacke hann med morgonträning, Winterrun med dottern och ändå sitta längst fram på middan. Anna Ahlqvist blev årets ledare. Välförtjänt. Jag hade lite möten och planering för  framtiden. Och hann förbi Pet Sounds med ett gäng fina vinyler i påsen.

-John Eden (Team Idijot) har byggt en grym hylla med belysning i mitt musikrum. 48 fack som rymmer 80-85 LP. Underbart.

-Kolla in Greta Thunbergs tal i reggaetappning med Peter Tosh. Lysande https://www.reggaeville.com/artist-details/peter-tosh/videos/video/greta-thunberg-feat-peter-tosh-how-dare-you-mashup-by-alioune-kone/

 

-Mina adepter trummar på mot olika mål. Vissa kör Canova-upplägg, vissa kör Ingebrigtsen och andra kör en kombo. I RW podden pratar vi om en filosofi per gång. Första avsnittet var Lydiard och avsnitt 2 blir det Jack Daniels metoder. (Inte whiskeyn)

-Nu kommer en intressant kartläggning om löpning och deltagande i löparlopp. Det har genomförts en undersökning av 100 miljoner resultat från 70000 lopp 1986-2018. Rekordåret var 2016 då 9.1 miljoner löpare genomförde ett lopp. Den siffran minskar nu (utom i Asien där det fortsätter öka). Studien visar också att medelåldern på deltagarna mellan 1986 och nu ökat från 35.2 till 39.3 år. Sluttiden på maraton har ökat från 3.52 till 4.33 tim! Det är ju en trend som är väldigt tydlig i Stockholm Maraton. Snabbaste innevånarna är Ryssarna medans Spanjorerna är snabbast på halvmaran. En rolig trend är ett 2018 så var det första gången det var fler kvinnor än män som sprang lopp (50.24% kvinnor) 1985 var det bara 20% kvinnor som deltog i ett lopp. Undersökningen är gjord av The state of running (IAAF) Det var inte inräknat elitlöpare i undersökningen.

-Ny bra musik: Bonny Light Horsemen (som tidig Bon Iver) , Big Thief, Purple Mountains, Tarantula Waltz och Kurt Vile.

-Veckans Hasse:

Det är väl alltid läge för en gammal löparhistoria. För sådär 12-13 år sedan när vi hade en ungdomstävling på Gammliavallen så var det ett gäng 7-åriga grabbar som skulle springa 60 meter. En av killarna i loppet var helt överlägsen och blev överlycklig när han hade vunnit. Så när han korsade mållinjen så vände han direkt på klacken för att springa tillbaka till mamma och pappa som stod borta vid starten. Effekten blev att de övriga i startfältet OCKSÅ VÄNDE och sprang tillbaka innan de ens hunnit korsa mållinjen! Ungefär som när man ser ett fiskstim i rörelse. Helt klart ungdomsidrott när den är som bäst! Så här års är det ju idrottsgala på Globen med röda mattan, snittar och bubbel. Vi har en liknande tillställning i Umeå: ”Umeå Idrottsgala” med renfäll, polarkaka och vargtass. Jag tycker absolut att ni ska gå in och rösta på alla duktiga idrottare från IFK Umeå som är nominerade. Bl.a. så är den bildsköne löparen Robin Rohlén nominerad som ”Årets Idrottsman”. Kexchokladmarodören (LG:s baksäte 1988) Ludvig Edmans son, Jonathan som är nominerad som ”Årets Rookie”. In och rösta vetja: https://umeaidrottsgala.se/

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 337:e RW Blogginlägg


 

”When we were seventeen/Our life was lika a film” (Broder Daniel)

-2020 är här och talar om för mig att jag har 3 år kvar till pension. Fuck off! Jag kommer fortsätta träna och bygga upp mig och fortsätta samla på testvinnarprylar. Min influencerkarriär går dock utför men jag är bra på annat.

-John ”Jesus” Kingstedt (2.17.55 på maran) och Manne Forsberg (24000 följare på Instagram den jäkeln) har startat en rolig pod som heter”springsnyggtpodden”. Där vi får följa Mannes och John väg mot bättre tider. Roliga inslag och gäster. I veckans avsnitt blev jag intervjuad om mål-målsättningar mm. Manne som är bra motionär har fått en fix ide att springa 140 km på en vecka bland annat. Kolla upp dem genast.

-Jobbet är i gång igen efter 18 dagars jullov. Det känns bra. Fotbollsgrupperna är taggade och mina idrottsklasser har dansperiod (vals, hurry-scurry, LG dansen, Schottis och bugg) Mina Idrott 2 elever har löpteknik spänst och laddar för helgen i Hemavan.

-Jag har hjälpt 4-5 damlandslagsspelspelare med program under nov-jan. Imorgon börjar fotbollsträningen för de flesta lagen. Skönt att skaffat sig en bra grund innan.

-Malin är i bra form nu. Springer DM 3000 m snart och letar efter nåt bra lopp på 10 km-21.1km i feb -mars. Hon kör en variant av Team Ingebrigtsen. Sonen Mattias har satt som mål att göra milen på 42 min i år. Han cyklar till och från jobbet (Täby-Solna 14 km x2) fyra ggr/veckan och springer 1 gång/veckan. Plus 5 styrkepass (han är grymt stark ca 130 kg i bänk/30 dips/20 chins)

-Löpteknikgurun i Runners World, Fredrik Zillén har många bra instruktionspunkter för bättre löpteknik. Han är skönt nördig och kan mycket biomekanik. Jag gillar löpteknik och ser att det ger effekt. Men som jag brukar säga –”spring mer så hittar kroppen sin bästa löpstil till slut”.

-Nu ramlade mina julklappsböcker från Niva, Torgeby och Pamela Andersson in. Rolig och varierad läsning. Recensioner kommer. Kärlek&respekt till er.

-Liverpool FC vinner och vinner och vinner. Igår ställde dom upp med en (1) ordinarie spelare, 3 reserver och 7 juniorer och vann mot Everton (ordinarie lag) med 1-0 i FA cupen. Nye Minamino ser intressant ut. Bra presspel och snabba fötter. Den 23:e mars sitter vi på läktaren på Anfield och ser LFC-Crystal Palace (min sjunde match i Liverpool)

-Min vän och gamle 1500 m löparen Danne Karlsson (med fru Lena) är en godhjärtad man. När vi kom tillbaka efter en promenad i Puerto Rico hade dom varit förbi med en vacker bukett blommor som en vänlig gest till mig. Det var ovanligt, oväntat och vackert. Tack igen Dan och Lena!

-Jag köpte en 65 tums svängd TV av Malin & Acche. Acche monterade in den och hängde upp på väggen. Wow vilken bild och skärpa och ljud och design. Jag har bara coola prylar. Och testvinnare.

-Två pass på min Airdyne-cykel blev det när vi kom hem. Och Puerto Rico bjöd på olika typer av backträning varje dag. Ni skulle se mina benmuskler! Blodådrorna ringlar sig som boaormar längs låren och det känns som jag kan studsa till Sävar utan att stanna. Men ryggjä…. är inte bra och knät och humöret…

-Pernilla Wahlgren är överallt. Och Anna Books sociala medieuppehåll är slut. Jippi!!

-Har börjat se om TV serien Nashville igen. Mycket bra musik i fina Nashvillemiljöer och lite kärlek och en smula naket. Jag vill åka till Nashville och Memphis för musiken och miljön snart. Men Lena är en jobbig jäkel..

-Manne la ut en rolig bildlek på Instagram som jag lånar. Ring , klocka , ring! Passar bäst 5 min i 12 på nyårsafton. Men riktigt kul.

-Elvis tributen på SVT Play var grymt bra. Bäst var Blake Shelton och Kelsie Ballerini. Elvis var otrolig på flera sätt. Se den genast.

-I Norrland har vi mycket fritid. Idag var det ett helt gäng ”normala” löpare som sprang 300 varav på Nolias 200 m bana inomhus (60 km) John från Team Idijot körde bara 230 varv för han hade tid i tvättstugan?

-Therese Johaug! Vo2max kolon?

-Hasse Nilsson säljer ut delar av sin splitshorts-samling och gamla brödrostar och hundkoppel på loppis idag men här kommer hans inlägg.

Veckans Hasse:

Nu på det nya året så träffade jag gamle Sandvikslöparen Ulf Lundberg på gymmet i Holmsund där vi båda bor. Ett kort snack och sedan tog vi varandra i hand och sa:  ”för LG och en klädkod i tiden”. Sedan lovade vi att med krafttag styra upp den annars så slafsiga klädseln bland folket som besöker gymmet. Det som nu gäller är nolltolerans mot: urtvättade bomulls t-shirts, hängande mjukisbrallor där man ser rakt ner i mumindalen, tubsockar som överlevt skateboardvågen från sent 70-tal och skitiga truckerkepsar (för att nämna några av de värsta klädkodsbrotten).Uppdelningen oss emellan är att Ulf sköter gymdelen medan jag håller koll på konditionsmaskinerna och vi är stenhårda! På vår klädkodskickoff så blev vi fotade. Jag iförd en mörkgrön funktionströja från Nike, svarta splitshorts (av modernt snitt – Ulf har av barmhärtighet bränt upp mina Sub4:or).  Till det vita korta sockar (självklart) och ett par Nike Pegasus i en matchande grön färg. Ulf stilren som vanligt i en svart träningströja, gråa lediga halvlånga shorts och till det vita sockar (självklart!) samt snyggt matchande svarta Nikeskor med vit swoosh.  Full pott! Alla rätt! Ni ska veta: Vi gör det inte för att det är kul utan för att vi måste!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 336:e RW Blogginlägg


You are the best i´ve ever seen/You are the Apple of my dream (D Norgren)

-Fin julavslutning på Minervagymnasium med dodgeballturnering, julbord, fika och samkväm. Men sablar vad lägligt jullovet kom. 

-Julen firades i Täby med barn, barnbarn och familjer. Jag visade hur en tomte kan agera på bred norrländska.

-Träningsmässigt inget att rapportera dessa dagar.

-Fina skivaffärer med John Eden. Bytte prylar mot vinyler. Rariteter som Vapen& ammunition med Kent (Udda omslag), Silvana Imam (limiterad 500 ex färgad vinyl) November, Turid (Sveriges Joni Mitchell) Tältprojeketets proggplatta mm. Samt Gospelbeach, Hellacopters och Nitty Grittyband.

-Köpte Ahmed och Malins Tv 65 tum med svängd skärm. Otrolig bild. Jag har bara coola saker.

-Oj vad cred jag fått efter Niva berättade om min fysträning i sin podcast (When we Were Kings). Nästan så man väntar på inbjudan till På spåret eller Stjärnorna på slottet. Tänk om Klopp hade mitt mobilnummer?

-Nu sitter jag på balkongen i Puerto Rico med min klippa bredvid mig (Lena alltså) Underbar vecka med 23-25 grader och sol, all inklusive på Europas solsäkraste plats (är enl Ulf Rönning) Våra dar ser ut så här.

07.30 vaknar

07.40-08.30 rörlighet, styrka powerwalk

08.40-09.20 frukost (omelett, bacon, grönsaker,juice och 2 dubbla espresso)

09.45-13.00 sol,lyssna på musik, podcast (solskydd 50 i ansiktet)

13.00-14.00 Lunch (kyckling, pasta, grönsaker, lite pommes, ris)

14.00-15.30 sol,musik

15.30-16.30 Vila, kolla dagstidningar och sociala medier

16.30-17.30 träning (backträning  i en backe som är 1600 m uppdelat som 1 x 12 min , 4x 2.5 min, 10 x 1 min plus löpning i en trappa som har 709 trappsteg (8 min tar det) Satan vilka ben jag fått!!

17.30-19.00 dusch, yatsy, smörja in sig med Biotherm, kolla resultat 

19.00-20.00 Middag, grillat,pizza, grönsaker, fisk, vin/öl (nästan ingen alkohol) frukt

20.00-20.45 Titta på folk och kontemplation i baren

20.45-22.00 Kolla på serier

22.30 somna

Repeat…..

Jag har kommit ner i varv, fått färg på kroppen så musklerna syns tydligare och börjat blicka framåt mot 2020.

-Året 2019 blev en 5:a på en tiogradig skala. Barnbarnen en 10:a, Familjen, barn, vissa vänner, musik och Liverpool en 10:a. Mitt idrottslärarjobb på Minervagymnsium en 9:a. Men ryggoperationen av 2 cystor en 1:a. Ryggproblemen kom tillbaka (en cysta till) vilket ger en 1:a. huvudvärk och personliga problem som accelererade i oktober vilket är en 1:a. Nu hoppas jag 2020 kan ordna upp det mesta. Man vill gärna leva i en 7:a i alla fall. 

-Det fina med att åka på en solresa är att du hinner träna 2 pass/dag och ändå ha 22 timmar fritt. Lena är bra eftersom han aldrig hoppar över ett pass om man peppar henne. Backen från stan upp till vårt hotell är 1600 m lång (brant) totaltiden har tagit 12.30 min utan stopp-12.10 min 4 x 2.5 min -11.04 min 9 x 1 min – 11.40 min utan stopp. Få se vad jag kan fixa sista dagen. Trapporna 709 steg har tagit 8.30 min-8.14 min-8.10 min-8.40 min (sliten som fan)

-Höjdpunkter 2019:

 1. Två nya barnbarn (Leon och Mason)
 2. Liverpoolresan med sonen Mattias (Beatles, shopping, fotboll och samtal)
 3. Fina gäster i CoachLG podden
 4. Kroatien med frun
 5. Portugal med Springtime och alla fina ledare &gäster
 6. Mina prylar utan inbördes ordning: kaffemaskinen JuraE6, garmin Fenix 6, IPhone 11, Levisjackan med countryfoder, 
 7. Konserter med bobhund, The Hives, Bob Dylan, Eagles,Primal Scream, Winnerbäck och John holm
 8. Min skivsamling
 9. Nivas cred i hans podcast
 10. Umeå FC och Umeå Ik vann sina serier

-2020 innehåller inga löften men jag skall bygga upp mig fysiskt och mentalt. Jag skall vara en bra människa. Jag skall njuta när jag kan och vara glad så mycket som möjligt. Jag skall göra roliga saker och unna mig. Jag skall glädjas åt mina barn,barnbarn med respektive. Jag skall vara snäll med frun. Jag skall vara en bra idrottslärare och kollega. 

Veckans Hasse:

Löpning och friidrott är ju en rätt trevlig sport. Finns inte så många huliganer på löpartävling. Inte heller fans som står och skriker könsord åt varandra. Men ingen sport är felfri. Ni har väl hört om skandalen i Uppsala? Icke namngivna löpare går nu ut i lokalpressen och bekräftar att: ”Ja, vi bajsar i skogen!”.  Skrämmande eller hur! En stackars joggare kommenterar också att ”Det går inte att hejda!”.

Fruktansvärt! Känns som en attack på hela samhället av den hänsynslöse Dr Mugg (för er som minns Markoolios figur).  När jag köper hudbajspåsar till vår jycke så står det i tryck på förpackningen: ”Påse för hund”. Men jag har hört att man även kan köpa ”Påse för löpare”. Det finns på Löplabbet i Umeå. Butikschef Anton Lundin lär sälja dessa under disk om man frågar diskret och blinkar 3 gånger.

Så skärpning 2020 alla löpare även om ni må tycka att det är en skitsak!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 335:e RW Blogginlägg


He stopped loving her today/ They placed a wreath upon his door
And soon they’ll carry him away/ He stopped loving her today
(George Jones)

-Nu är det fart i bloggen! Szalkai lurade mig och sa att ju oftare jag skrev, ju fler likes skulle jag få. Det funkar faktiskt. Jag känner mer kärlek&respekt senaste veckorna. Häng med så kommer lite skvaller.

-Julen kommer sent i år känns det som. Alla är trötta och kämpar på. Här kommer mina råd för en bra julledighet:

1) Tagga ner alla måsten

2) Lägg mycket tid på dem du bryr dig om och älskar. Lägg ytterst lite tid på resten

3) Ät vad du vill och mår bra av

4) Lyssna på musik varje dag. Kolla årsbästalistor på sånt du missat

5) Titta på serier (Twin, Countrymusikens historia SvtPlay, Modern family, The Office US/UK)

6) Lyssna på Nivas podcast, Fördomspodden, Alex&Sigge, P3 musikdokumentär, Elitpodden)

7) Drick gott kaffe (inget blask eller taskigt bryggkaffe. Köp en Jura E6 typ)

8) Träna-rör dig varje dag. Kondition, promenader, styrka åtminstone 20 min varje dag.

9) Tomduscha inte (följ råd nr 8 så är du hemma)

10) Försök vara snäll och cool. Säg snälla saker till folk och haka inte upp dig på idioter.

-Omstart för några av mina adepter. Några kör en variant av Canova 30 dagar (3 x 10 dar). Andra kör lite Team Ingebrigtsen-inspirerat.

-Therese Johaug! Moa Lundgren! Linn Svahn! Kläbo!

-På torsdag har vi julavslutning på Minervagymnasium. Mina skolIF elever har planerat en Dodgeballturnering för våra 24 klasser. 10 planer med gruppspel, kvartfinal, semifinal och final. Bästa utklädnad, Frågesport, prisutdelning för Minervaloppet, lärarmatch mm. Vi håller till på IKSU:s fina anläggning och avslutar dagen med personalmiddag på Orangeriet. Sen skall jag beta av mina 10 punkter.

-Löptips:

1) Lägg in 10 sek snabb löpning varje km under ett distanspass. Du får variera steget och använda andra muskler samt för en liten energikick.

2) Avsluta nåt av dina distanspass med 6 x 50 m backe. För att aktivera vader, rumpa, baklår och komma upp på steget fast du är lite trött

3)Testa att ha hyfsad snabb löpvila på dina fartpass ibland. Typ: 3 x 3 km i tröskelfart med 1 km löpning i distansfart som vila. Då lär du dig att återhämta dig fast du springer. Pulsen hålls ganska hög på vilan och du får en mental hårdhet.

4) Skippa klockan nåt pass. Gå bara ut och spring en ny runda utan att fundera över puls, tempo och tid

-Gradvall hade Billie Eilish som årets platta. Många andra kritiker hade Nick Cave som etta. Utan nån rangordning så har jag spelat följande 2019 års vinyler mycket: Maggie Rogers, Joel Alme, Hurula, Ariana Grande, Nick Cave, Bruce Springsteen, Family of the year och Deportees. Men jag har spelat mycket powerpop också där The Pencils är det bästa jag hört i år samt Jordan Jones. Nu måste jag lära mig George Jones ( kolla dokumentären på svt Play om Countrys historia avsnitt 8) Herregud låten ”He stopped loving her today”

-Jag kommer få Niva nya bok, Torgebys ”sova ute” och boken Heart of rock´n roll som listar de tusen bästa låtarna genom tiderna. Det blir mina sängkompisar. Om inte Lena tjatar förstås.

-Jag har kört 10 pass på 15 dar på min Airdyne från Umeå Performance Center. Ofta olika intervaller men även distanspass på 50-60 min. Skonsamt och grym maskin när rygg och knä spökar.

-Liverpool vinner och vinner! Umeå FC värvar bra. Umeå IK kommer för att stanna. Har skickat program till Umeå FC grabbarna från 28/11 – 7/1. Samt till 4-5 av damlandslagets spelare.

Veckans Hasse:

En lika säker tradition som skinka och julmust är på Julaftonen är vårt arrangemang Löparnas Kväll i december. Vi körde nu för 9:e året och tävlingsformen har verkligen satt sig. Enkelt och utan krusiduller.Receptet är:  3000 meter, vi delar in i heat (6 st i år) där man möter jämbördigt motstånd, i något av de heat som man inte springer själv så hjälper man till med tidtagning / varvräkning.

Några höjdare från årets lopp:

 • ”Tysken” d.v.s. Karsten Meier sprang som att han hade eld i baken och rusade in på 8.15.
 • Tjejerna! Evelina Henriksson dunderpersade och sprang in på 9.58. Malin Skoog, gjorde comeback efter att ha blivit mamma och sprang in på 10.29. Båda tjejerna såg ruskigt starka ut i löpningen! Malin låg högt på fotbladet och höll ihop löpningen bra – blir bra med några lopp till i kroppen.
 • Nära 70 löpare som sprang. Så himla kul att se alla peppade löpare där nästan alla stannar kvar tävlingen igenom för att lyfta fram kompisarna som springer i alla andra heat.
 • Efter genomförd tävling lottade vi ut ett avancerat (läs: dyrt) löptest på Löplabbet. Vinnare blev livsnjutaren Micke Grahn. Gammal kompis och dessutom arbetskollega (Micke har lovat att bjuda på finlunch nere på stan. Så jobbar vi! Tjänster och gentjänster)
 • Slutligen: Nicke Berglund var på plats 1 timme innan start! Hur gick det till? Jo, Coach Liselott Jezek såg till att hämta honom i bil och skjutsa honom till tävlingen. Givetvis höll det på att skita sig när Nicke väl stod på startlinjen. Han hade glömt nummerlappen… Nåja, Nicke fyller 41 nästa år. Då kanske polletten till sist ramlar ner…

 

 


Blogg

Mitt 334:e RW blogginlägg


”I got some troubles but they won´t last. I´m gonna lay right down here in the grass” (Nancy Sinatra)

-Runners Worlds chefredaktör Anders Szalkai tyckte jag borde publicera ett inlägg i veckan igen (som jag gjorde förut) Vi testar att höja takten för att få fler likes och sprida klokhet och glädje.

-Bra vecka på flera sätt. Jag är het som en pistol efter att Erik Niva kallade mig legendarisk fystränare i sin pocast. Jag är ännu hetare efter att blivit centralpunkt i Erika Kits-Göleviks podcast ”Revolutionspodden”. Jag älskar att vara i centrum

-Jag färgmatchar alltid mina civila kläder och löparkläder. Det brukar jag föreläsa om under kapitlet ”klädkod för löpare”. Fredagens jobboutfit: Svartröda Asics Metaride, svarta byxor från Hellner kollektion och röd Asics tröja i funktionsmtrl. Till detta kalsonger från CDLP och vita strumpor

-Veckans träning: Fem pass på min Air Dyne (Assaultbike) 80 min + 7 serier med 8 x 20-10 + 6 x 4 min + 50 min + 50 min. Ett pass Matrix + 2 pass styrka. Ett pass löpning (Backe 10% lutning 20-10 i 20 min. Totalt 40 backar) pga ryggen.

-Sonic Magazines 20 bästa låtar under 2000 talet

-Rolling Stone magazines 20 bästa låtar under 2000 talet.

-Therese Johaug igen!! Herregud vilken stjärna. Och Moa Lundgren 9:a ! Vilken stjärna. Helt orädd. Hon gick med så länge hon orkade. Och tål jävulskt mycket mjölksyra.

-Mina lår dec 2019 till vänster och sept 2016 till höger

-Funderar att dra igång min podcast igen efter uppehållet under sommaren. Mina chefer Patrik Yderberg och Hasse Lodin har ideer om nytt upplägg. Jag kommer ha en bisittare (Peppe Lindholm, trummis,löpare) Vi skall snacka om olika teman varje gång. Ha gäster vid några tillfällen. (Har några bra namn) Vi byter också namn från CoachLG till ? (Löparsnack med LG &Peppe eller nåt) Podformatet är ganska skoj och man hinner säga mycket.

-Jag har kört racketperiod med mina elever på Minervagymnasium denna vecka (och nästa) Dom får testa badminton, pingis och squash. Eftersom vi är på den suveräna anläggningen IKSU sport så är förutsättningarna grymt bra. Torsdag den 19/12 har vi Dodgeball-turnering på skolan. 24 klasser som möts i gruppspel, kvart, semi och final. Mina skolIF elever i Minerva IF står för arrangemanget. Lite sidoaktiviteter som prickskytte, styrketest och frågesporter ramar in dagen. Sen har vi personalfika innan jullovet börjar. Underbart.

-Jag köpte för nåt år sen Apple Airpods till mig själv och Lena (även Malin köpte ett par) de kostar 1790:- paret. När jag körde ett pass på Matrixmaskinen och svettades ganska mycket så kom det in några svettdroppar i ena luren som tystnade. Nån vecka senare hände samma sak för Malin och Lena. Jag mailade Apple och dom tyckte jag skulle göra en omstart. Funkade ej. Lämna in på en Applestore (M store i Umeå) var nästa steg. Efter en vecka kom beskedet. Dom skulle ha 900:- för att fixa ena luren och för säkerhetsskull 900:- för etuiet som kanske också fått svett i sig. Alltså 1800:- för att laga ena hörluren och byta etuiet för säkerhets skull?? Man kan köpa helt nya Airpods för 1590:- på Net on Net såg jag. Jag gick ut och gav fan i detta. Kom ihåg: svettas ej i Airpods. Apple har blivit för stora. Skiter i kunderna. Tack då till Urbanista Athens som kostar 1290:- och är vattentäta med grym batteritid.

-Träningstips: När du kör intervallträning så kan du springa på tid (typ 8 x 3 min) och hålla koll på intensiteten med hjälp av puls och känsla. Detta ger mindre press och fokus på dagsform. Men vill du slipa formen inför tävlingar är det läge att springa på sträcka (typ 8 x 1000 m) Då blir du mer medveten om fart och aktuell form. Men detta kan vara mer pressande om det inte går som du tänkt. Testa både metoderna för att utvecklas.

-Veckans inköp av John Eden Team Idijot

Veckans Hasse

Sedan några veckor så har jag kört en del på det lokala gymmet och kan inte undgå att förundras över alla underliga människor och företeelser…

För att ta några exempel:

 • Kan inte sluta att förundras över alla unga människor som väljer att GÅ på löpbandet som uppvärmning. Tragiskt… jag förstår om Bertil 82 har lite svårt att springa. Men 17-åringar som inte vill bli svettiga, hallå – vad gör ni på gymmet?
 • Alla som oavsett ålder verkar sakna en TV-apparat i vardagsrummet och istället går till gymmet för att kunna kolla in ”Wheeler dealers” samtidigt som man sörplar proteinshake.
 • Sedan har vi de mer extrema… För någon vecka sedan stod det en kille i sovjetisk träningsoverall och basker i camouflage och skuggboxades mot spegelväggen. Man bara häpnar… Är invasionen här? Har Spetsnaz tagit över gymmet? Så här i efterhand ångrar jag att jag inte gick fram och frågade: ”ursäkta, visste inte att det var maskeradtema idag”.

Som gymmets Ernst Kirchsteiger (finns förmodligen en så’n också) skulle säga: ”en underbar kombination av härliga, tränande människor” (och nu minns jag plötsligt varför jag inte orkade med att förlänga gymkortet senast ;- )