Blogg

Mitt 171:e RW Blogginlägg


– Gud som haver barnen riktigt kär/Se till mej som aldrig nånsin lär/Jag som alltid trott att två plus två/Var nånting jag skulle kunna förstå (Thåström)

– Bra vecka träningsmässigt. Kanske börjar det hända nåt i kroppen? Nu har jag löpt med Umeå IK spelarna vid två tillfällen + några bra pass backträning på löpband. Ett kombipass crosstrainer och roddmaskin. Jag tänkte ro 10 km som Zandra Buud gjorde men gav mig efter 5 km (21.20)  Jag måste dock förbättra min uthållighet under jullovet. Där är det inte riktigt bra ännu. 

Zlatans berömda dribbling när han lurade Liverpools högerback på läktaren är en klassiker. Och hans förklaring till reportern är ännu bättre.

Vad säger man om Prinsessan Madeleine och Chris i Skavlan? Jag har tyckt illa om Madde efter hennes kaxiga svar till Pvakten (hon felparkerade på Biblioteksgatan för hundrade gången) – ”Du kan skicka böterna men vi behöver inte betala ändå”! Men i Skavlan skötte hon sig bra. Trevliga svar och fin framtoning. Även Chris visade andra sidor som var bra. Så jag kanske ändrar mig lite. Men oj vilka debatter det blev i olika medier! Johan Croneman i DN skrev en rolig krönika där han uppmärksammat att Maddes ”vink” till Chris att rätta till sin lugg fick gigantiskt utrymme i media. Expressens relationsexpert konstaterade att ”vinken” var ett tecken på ovanligt bra ordlös kommunikation?! Och att Chris inger en stabil känsla som prinsessan känner sig trygg med. Croneman avslutar med:  -” Som man legat sömnlös” . Alex Schulman sågade publiken i sin krönika i Aftonbladet för att dom applåderade och skrattade åt allt som Madde och Chris sade? Det tänkte jag inte ens på. Jag blev dock lite mildare inställd till gänget.

– I fredags var vi på en trevlig middag hos familjen Wilhelmsson (legendariska idrottslärare i Umeå) Dom hade förberett tävlingar i sakletning och julklappsrim. Där man i slutet av kvällen fick den julklapp man rimmat till. Inslaget snyggt i paket. Mycket trevligt. Jag vann boken ”Årets idrott 1983”. Där hittade jag mitt namn som DM vinnare på 1500 m (4.01) och 5000 m (15.14). Dom hade lagt en förmögenhet på dukningen. Jag räknade till 6 olika glas per person under kvällen. Diskmaskin tack så mycket!

– Malin har jobbat bra med grundträning. Mycket distans och en del styrka. Plus ett kvalitetspass per vecka. Hon funderar på Las Palmas maraton i slutet på januari.

– I lördags blev det träning, skriva artikel till RW 2 , titta på Liverpool-WBA 2-2, käka ryggbiff och sen kvällens höjdpunkt, Tobias Karlssons Dansikal ”En Dans på rosor” på den fina Vävenscenen i Umeå. Hans danscrew bjöd på 2 timmar glädje och bra musik. Stor respekt för hela gänget. Och plus till Sigrid Bernson som sjöng sin egen sång på slutet. Och Babsan var jätterolig och fick igång publiken med sin frispråkighet.

– Signaturen Marie efterlyste min uppdelning av farter under de olika löpträningsmomenten. Jag brukar dels säga att det finns sju (7) olika farter. Från långsammast till snabbast:

1. Långpass

2. Distanspass

3. Tröskelpass

4. Syreupptagningsintervall

5. Tempointervall

6. Tävlingsfart

7. Snabbhet-Överfart

– Skulle jag ge förslag på olika tempon för en löpare så kan det se ut så är för en som gör milen på 50 min (5.00 min/km). OBS! en motionär klarar sig med pass nr 1,2,3,4

1. Långpass 5.45 min/km (90 min eller längre)

2. Distanspass 5.30 min/km (30-60 min)

3. Tröskelpass 5.10-5.15 min/km ( typ 3 x 10 min , 2 x 15 min)

4. Syreupptagningsintervall med högst halva löptiden som vila 4.45- 4.50 min/km (typ 5 x 4   min med 1-2 min vila)

5. Tempointervall med längre vila 4.30 min/km ( typ 15 x 400 m med 1 min vila)

6. Tävling (all in)

7. Snabbhet (korta lopp 60-100 m i hög fart med lång vila)

Debatten om ungdomsidrotten där SV Fotbollsförbundet vill förbjuda seriertabeller och slutspel i cuper fortsätter. Jag konstaterar dock att många fel beror på överambitiösa vuxna. Jonny Hjelm som är professor vid Umeå Universitet har skrivit bra om detta. Men det roligaste inlägget var Henrik Bredberg i Sydsvenskan. Han kallar fenomenet ”Ring så spelar vi mentalitet”!

– IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson är klok på många sätt. -” Jag kan inte utveckla spelare. Spelarna måste utveckla sig själva. Däremot kan jag vägleda dom”!

Musikmässigt har det varit roligt. Framförallt två fina boxar. Thåströmboxen med en fin bok där Jan Gradvall skrivit förord och intervjuat. Och Springsteen boxen som är helt fantastisk. Klockrena julklappstips. Jag gav mig själv båda två. Tack LG!

– Nu blir det Stockholm med julfirande hos sonen, Linn och lilla Chloe. Sen nyår hemma i Umeå. En vecka i San Augustin och litet besök på Bosön. Sen kör vi nya termin och nytt år. Umeå IK spelarna har vaknat rejält på slutet. Nu har vi tränat fys i 5-6 veckor och det börjar hände lite nu.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att det drar ihop sig tilll en ny satsning

-Bäst just nu enligt LG: Jul-lov och Jan Gradvall och lilla Chloe


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 170:e RW Blogginlägg


-Gotta hold on easy as i let you go/Gonna tell you how much i love you/Though you think you already know (Tim Mc Graw)


Jag jobbar vidare mot 200 Blogginlägg  och har 30 st kvar till nummer 200 = 200 veckor= 4 år. I samma takt så kommer Blogginlägg nummer 200 ut den 30 juni 2016.

Tack för peppning och bra tips vad gällande min träning. Ni som känner mig vet att jag provocerar och sticker ut hakan ibland. Vissa retar sig på mig och till er säger jag: Sluta läsa. Till övriga säger jag: Nu kör vi!

Träningsmässigt blev denna vecka bättre än på länge. Några hyfsade pass löpning och bra styrkepass. Men det går fortfarande för sakta på mina löpningar. Och jag har svårt att få till långpass på cykel/crosstrainer/rodd. Det har mest att göra med att jag har blivit svag mentalt. Hjärnfysik-Johan skall få skicka nån forskningsartikel åt mig som belyser detta. Danne Blom tyckte jag skulle lägga på ett ordentligt tufft styrkepass per vecka. Absolut bror.

– Jag har funnit ett samband i de två årgångarna av mina Asics-adepter. Det finns en hipster och en löparnörd varje år. David 2014 och Marcus 2015 är hipstertypen. Båda har Oskar Linnros frisyr med kort på sidan och långt uppe. (Marcus missuppfattade och gjorde tvärtom) Båda har fixed gear cyklar (en växel) och båda bakar surdegsbröd. Marcus bor på Söder och David vill bo på Söder. Peter 2014 och Anders 2015 är löparnördarna. Både fixade Sub 3 tim, Båda tränar 10 mil/vecka, Både sover i kompressionsstrumpor och båda dricker Vitargo på personalfesterna.

Mattias Bjärsmyr blev vald till fotbollsallsvenskans retsticka för att han ofta retas och psykar sina motståndare. När han retat Anders Svensson till sitt andra gula kort och domaren visar ut Svensson. Då springer Bjärsmyr fram och viskar till Svensson -” Du tar trappan ner under läktaren, tar till vänster och där har du omklädningsrummet”!

Sanna Kallur hos Skavlan var härligt att se. Hon satsar mot Rio 2016 och verkade positiv. Dom spekulerade varför hon rev första häcken (och föll) i Beijing 2008. En teori var att hon var så toppad att hon kom för snabbt fram första häcken. Eller att hon tävlat sparsamt på häck och var ovan. Hoppas hon håller ihop och lyckas. När hon varit som mest deppad hemma i Falun brukar hennes man säga till henne: –” Nu får du skärpa dig”!

 Vilka härliga foton det finns i tidningen Rolling Stone. Här får ni ett potpurri av coola rockstjärnor. Morrisey, Hendrix, Jagger och Zappa

– Damerna med Linda Rondstadt, Beyonce, Debbie Harry och Sara Carbonero, journalist och Iker Casillas fru får vara med för att hon är vacker.

– Jag har fått dra ner på antalet adepter jag coachar pga utökat jobb som lärare, mina uppdrag åt Runners World och Springtime samt att jag blev fystränare för Umeå IK igen. Och det här fina julkortet fick jag av Titti , en av mina superseriösa adepter. Hennes son hade tagit fotot av Glen Matlock från Sex Pistols. Tackar så mycket.

Så här tillbringade jag torsdagskvällen när Lena var på julfest. Tom Waitz och läste boken ”1001 plattor du måste lyssna på innan du dör”. Desutom åt jag lösviktsgodis för 66 kr. Jag köper alltid i lager på lager. Först ett lager choklad, sen ett lager gelegodisar som vingums, dödskallar mm och slutligen ett lager lakrits. Det blir sån härlig spridning av smakerna i munnen. Och godiset går rätt ut i musklerna. Det är bara att träna stenhårt dagen efter. Hur lätt som helst.

Jag hade en föreläsning om ledarskap för mina kolleger förra veckan. Det blev en komprimerad variant på 30 min om goda egenskaper hos en bra ledare och hur man kopplar det till skolan/klassrummet. I podcasten Retoriskt pratade retorikexperten Barbro Fällman om de tre viktiga punkterna i en föreläsning:

1. Motivera varför detta ämne är viktigt

2. Konkretisera med exempel

3. Intressera lyssnaren så dom vill höra mer av dig

Jag tycker även om att hålla tal på Bröllop och olika tillställningar. Det har för det mesta blivit lyckat och uppskattat. Och jag försöker leva efter Winston Churchills grundregler. Han sa så här om att hålla tal: ”- Att hålla tal är som att flyga ett flygplan. De värsta misstagen görs vid start och landning”

– Svenska fotbollsförbundet har bestämmt att från och med 1 jan 2017 skall man inte räkna resultat och tabeller i fotboll för ungdomar under 13 år. Jag är splittrad i frågan. Syftet är ett det skall vara mer lust och lek. Inte så mycket fokus på resultat. Tanken är god men jag tycker det är ett vuxenproblem med dåliga vuxna ledare som toppar lagen för att leva ut sitt ego. Idrotten är ett utmärkt forum att kunna vägleda och fostra ungdomarna för att klara vuxenlivet. Att följa regler, ta hänsyn och visa empati för sina lagkamrater mm. ” Tävling är bra eller dålig, beroende på vilka vuxna som är involverade ”(Dr Alan Goldberg). Man vet inte i 13-14 åråldern vem som blir bra som vuxen. Det är bra att hålla på med flera idrotter samtidigt. Det är viktigt att behålla glädjen. Dessa punkter tror jag de flesta håller med om. Men i Sverige ställer vi för lite krav på våra barn-ungdomar och har dessutom tappat spontanidrotten. Ni vet där man spelade fotboll, landhockey eller sprang och lekte flera timmar om dan med kompisarna. Är inte träningen organiserad och man blir skjutsad till idrottshallen/planen, stannar man framför datorn/Tv spelet istället.

– Nu kryllar alla bloggar och tidningar med träningstips. Jag är så svag att jag hakar på. LG:s bästa träningstips:

1. Träna ett pass till per vecka

2. Våga bli trött minst en gång i veckan. Inta bara lalla omkring och vinka åt grannarna

3. Förbättra din styrka med både tung styrka för svaga muskelgrupper och pulsbaserad styrka med egen kropp, Trx eller boll

4. Förbättra din rörlighet med yoga, Soma motsv

5. Stäm av hur du ligger till med nån test då och då. Typ Ed Eyestonetestet på löpning,             O´Neill testet på rodd. Eller nån form av styrketest, endera som en Crossfit Wod eller kolla antalet lyft eller kilo. Jag tycker också att det är kul att kolla sitt pulsfall då och då.

6. Försök få till ett längre pass åtminstone 3 ggr/månad. Minst 90 min

Begreppsförklaringar till LG tipsen:

Ed Eystone testet: Löp så långt du hinner på 6 min. Registrera sträckan. Löp sen halva den sträckan på 3 min. Med 1-2 min vila. Ex. Hinner du 1000 m på 6 min. Då skall du springa 5 x 500 m på 3 min med 1-2 min vila. Då ligger du på en effektiv träningsfart. Gör ny test om 4 veckor. Då kanske du hinner 1100 m på 6 min.

O´Neill testet: Ro så långt du hinner på 4 min. Kolla på tabellen på nätet vad det motsvarar för din ålder.

Kontroll av pulsfall: Efter en hård ansträngning (intervall, snabbdistans motsv) kollar du din puls. Därefter står du stilla och vilar i en minut. Kolla pulsen igen. Hur många slag sänkte du på en minut? ex 182-142 = 40 slag i pulsfall

Lalla omkring: Jogga och visa upp sig för att grannarna skall bli imponerad

Crossfit Wod: Workout of the day ex 10 pushups-10 situps-10 squats så många varv du hinner på 8 min

Våga bli trött: En belastning som känns lite obehaglig och tar dig utanför boxen en stund. Ofarligt och karaktärsdanande

Bäst just nu enligt Danne Blom: Att slippa skotta snö och att tomten kommer snart

Bäst just nu enligt LG: Barnbarnet Chloe och LG:s träningstipsAntal kommentarer: 2

Johan Renström

Ok, jag skickar 1001 forskningsartiklar som du måste läsa på innan du dör;) För att bli av med 66 kr godis måste du köra ett riktigt långt pass. Det är väl över ett kilo? Oj.


Anders Larvia

Att sova i kompressionsstrumpor trodde jag alla gjorde och Vitargo som groggvirke är underskattat 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 169:e RW Blogginlägg


– You spend your life waiting/For a moment that just don´t come/Well, don´t waste your time waiting (B. Springsteen)


– Tjugohundra sexton närmar sig. Vad kommer hända då? Hur var 2015? Dags för reflektion och summering av året som gått. Vad var bra? Vad var mindre bra? Nu finns tid att fundera lite och samtidigt se framåt.

För egen del var 2015 sådär. Träningsmässigt till och med ganska svagt år. Det är inte många pass jag är nöjd med. Om inte knät spökat så var det problemet med blodtrycket, eller den där vurpan jag gjorde över mittvajern i mars. – Ja men du är 57 år säger du! Vad skall du uppnå? Lägg ner din tönt säger nån! Men jag funkar inte så. Jag vill hålla mig i form och kunna springa 3-4 pass/vecka med bra känsla. Jag vill vara stark i kroppen och kunna lyfta och dra det jag vill. 

– Men 2015 var året då jag blev farfar till lilla Chloe Isabel (3100g och 49 cm). Jag fick också ett förordnande som förstelärare som känns trevligt. (oavsett vad man tycker om systemet) Liverpool har hitta rätt med Klopp och spelsystemet. Dotter Malin har slagit personrekord på de flesta sträckor och börjar göra bra tider. Vi har kommit över en trevlig sommarstuga vid havet 25 km söder om Umeå. Mina adepter har gått som tåget. De spelare jaghjälpt med fysträningen har levererat både i klubblag och landslag. Och U21 samt F19 vann EM guld.

Dagens vinylskörd med Power Pop och Nomads. Alla i färgad vinyl.

– 2015 har varit ett bra musikår också. Här är en preliminär topplista:

1. Jason Isbell- Something more than free

2. Joel Alme-Flyktligan

3. Bäddat för Trubbel- två sjundedela av ett liv

4. Father John Misty- I love you honeybeer

5. Anna Ternheim- For the young

6. Libertines – Anthems..

7. Seinabo Sey- Pretend

8. Don Henley- cass county

9. Frida Selander- I hear sunshine

10.Kurt Baker- Play it cool

Expressens krönikör/Sport/musikreporter Mats Olsson har skrivit många roliga krönikor genom åren. Här kommer en som heter ”Stolen Hyland” i förkortad version:

Olsson sitter på ett Café i New York med några vänner. Då kommer en kvinna och tre män in på caféet och sätter sig snett bakom Olssons sällskap. Kvinnan är lång, bär högklackat och en kort , tajt klänning. Kvinnan äter glass med jordgubbar och äter med fingrarna. Olssons sällskap ser showen som nu börjar.

”Hon tar glass med fingrarna och de andra får slicka”  

”Oj, nu sticker hon i fingret i munnen på dem”

” Du måste kolla, Olsson”

Mats Olsson lutar sig lite bakåt på stolen, sneglar och ser att hennes klänning åkt upp.

” Såg du vad hon gjorde?”

Olsson sneglar igen och vrider sig ett kvarts varv och stolen Hyland sviker. Stolen smäller av som ett pistolskott och går mitt av. Olsson åker i golvet, baklänges och landar raklång vid kvinnans särade ben. Han hinner tänka att jag måste påpeka för henne att hon glömt ta på sig underbyxor, men istället lyfter han vänstra handen och säger av nån märklig anledning ”Guten Morgen” . Hans vänner skrattar så dom kräks och frågar? ”Vafan håller du på med Olsson?”  ”Pratar Tyska” säger Olsson.

Följande träningspass skall finnas med nästan varje vecka i min träning mot ett bättre jag 2016.

1. Ett lätt distanspass löp 45-60 min (beroende på vad knät säger)

2. Ett pass backe på löpband ex. 20 x 1 min 4% lutning starta på 12.1 km, öka 0.1 varje lopp. Slutar på 14.0 km/h. Ståvila 30 sek. eller 8 x 500 m med lutning 2.5-6.0 % och 1 min vila

3.löpning Minitröskel 5 x 5 min med 1 min vila eller 25 st 45-15 (45 sek löp-15 sek vila)

4. Ett pass crosstrainer 60-90 min 

5. Rodd eller cykel efter humör

6. Yoga 1-2 pass/vecka

7. Styrka ben-bål 1-2 ggr/vecka

Efter jul skall jag ställa mig naken framför spegeln varje söndag. Och ställa frågan om jag ser bra ut naken?  Då skall jag också testa mina referens-jeans (Acne, stålblå). Moget säger du? Det skiter jag i, säger jag!

Signaturen Eva var inte nöjd med att jag jämförde mig med Sara Wedlund i förra inlägget. Jag menade inget illa. Fakta är att jag fick höra ofta att jag hade samma glasögon och frisyr som henne. Jag träffade henne på några tävlingar men vi pratade aödrig. Hon var en fantastisk löpare som försvann för tidigt på grund av problem med ätstörningar.

Signaturen Anna skrev en supertrist kommentar när jag publicerade Olof Palmes tal om fördomar från 1965. Det spelar ingen roll var man står politisk. Är man medmänniska så kan jag stå för vartenda ord. Hoppas Anna har ett bra liv ändå.

Liverpool under Jurgen Klopps ledning: en förlust på de elva senaste matcherna! Bland annat 4-1 på Manchester City och 6-1 på Southampton igår. Vilken fart och glädje spelarna visar. Och dom älskar Klopp varje minut.

Jag missade Springtimes personalfest förra helgen i samband med TC Sthlm. Dom hade fått ihop ett digert program med massor av träningspass, föreläsningar och en show med Alcazar på Hamburger Börs. Inga skandaler är inrapporterade mer än att Hasse Lodins fru Pernilla skulle testa alla Dansmoves och i ivern tog fel på kavaj när hon skulle hem. Hon fick med sig en billig Dressman-kavaj (förmodligen Peppes) och glömde sin egen svindyra märkeskavaj med mobilen och allt i. Men jag skall två veckor i vår med Springtime/Runners World till Portugal som löpansvarig. Dessutom skall jag besöka en fotbolls akademi i Bilbao i vår. Och ytterligare en sväng till Kroatien i juni. Solbrännan och glädjen skall man vårda.

 Pernilla innan Hamburger Börs.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Styrketräning(alla behöver det) och Sofie

– Bäst just nu enligt LG: Liverpool och barnbarnet Chloe IsabelLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 168:e RW Blogginlägg


– Yeah, I wanna do right/but not right now (Gillian Welch)


– Träningen går sådär. Några pass löpning ex 25 st 45-15, 6 x 500 m backe (lugnt) crosstrainer och styrka. Blodtrycket blev bättre ett tag med medicinen, men nu vette fasen. Jag ger mig dock inte utan jobbar vidare mot en form som är acceptabel.

– Malin kör mest distans och lite styrka nu. Letar efter ett maratonlopp i jan (Las Palmas ?) En begränsad budget ställer till det lite. Och en löparkompis som vill följa med sökes.

– Jag blev farfar i söndags! Till Chloe Isabell Skoog ca 3 kg och en halvmeter lång. Mycket hår och fina ögon. Det känns roligt och blir en spännande fas i livet. Mattias och Linn kommer fixa detta bra.

– Landslagsmålvakten Andreas Isaksson blev intervjuad i en tidning och fick bland annat frågan, Favorit sysselsättning?  Fiska svarade han. Lite längre ner i intervjun kom frågan: Äter inte? Fisk!? svarade han.

– Gylle från maratonreklamen ni vet.  Där hans döttrar överraskade honom vid målrakan i Tokyo. Visst har ni sett reklamen på TV? Han var gäst i Maratonpodden i veckan och skötte sig jättebra. Han tänkte bland annat testa löpardejting. Petra tog på sig äran att han blev utvald till filmen. Men reklamfirman ringde mig först och frågade om jag hade nån adept som skulle springa en mara vid den perioden. Jag hänvisade till Anders Szalkai som i sin tur hittade Gylle. Men Szalkai kanske frågade Petra senare. Både filmen och podden var kul i alla fall. Gylle älskar bar överkropp och skinnjackan!

– Jurgen Klopp gör succe med Liverpool. Dom pissade på Manchester City (4-1). Trots en hel del skador på nyckelspelare. Hans aggressiva presspel ger resultat. Och som han coachar!! Martin Skrtel avgjorde med sitt 4-1 mål.

– Min dotters sambo blev vald till Sveriges bästa målvakt i div 2. Hans lag Team Thorengruppen vann sin serie och spelar i div 1 nästa säsong. Achmed höll nollan 14 matcher och har bra fysik. Priset var 15000:- (10 till klubben och 5 till honom)

– Jonas Buud fick pris på Fridrottsgalan igår. Välförtjänt till en fin kille som har hittat en bra balans på träning och familjeliv. Respekt! Hans fru Zandra körde 10 km på roddmaskin förra veckan på strax under 45 minuter. Jag skall testa imorgon.

– Ibland var det inte bättre förr. 1981 var jag visserligen ganska bra på att springa (ca 31 min på milen) men frisyren och glasögonen hade en del att önska. Några tyckte jag likande Sara Wedlund (minns ni henne?) Det som är anmärkningsvärt var: Ett år efter den bilden togs så gifte jag mig?? Att jag fick tag på en kvinna är en gåta. Och tre år efter bilden togs blev jag pappa till Mattias.

– Tvillingarna Ådhen som äger Gitarrmuseet i Umeå (världens största) Hade en rockgrupp på 80 talet som hette Steve Roper Band. Dom återförenades i lördags på Burmans Musik för en exklusiv spelning för 30 pers. Dom är otroligt tajta och bra fortfarande. Dessutom lottade dom ut en elgitarr på biljetten. Jag var ett nummer ifrån. Det spelar ingen roll för min gitarrkarriär är nedlagt pga av brist på talang.

– Dessutom fick jag tag i alla Kentplattor på vinyl. Kommentarer överflödiga. Och ett tack mail av Jan Gradvall. Vilken vecka!

– Jag skall hålla i en ledarskapsföreläsning nästa vecka för mina kolleger. Ledarskap har alltid intresserat mig sen min tid som officer. Och ledarskapet inom idrotten och i skolvärlden är viktigt. Några punkter:

1. positiv attityd skapar energi

2. Tydlighet i ord och handling

3. Förmåga att engagera och motivera

4. Vara kreativ-kunna analysera

5. Våga vara ledare-lösa problem

6. Ge beröm och positiva signaler

– Snart kommer Tobias Karlsson med sitt danskompani till Umeå och kör två shower med ”En Dans på Rosor”. Otroligt bra dansare, bra musik, fin koreografi och massor av glädje.

– Nästa nummer av RW skriver jag om maratonträning allmänt och berättar vad jag tycker är viktigt i förberedelserna. sen jämför jag  Lydiards och Canovas träningsfilosofi. Szalkai kommer ge exempel på tränngsprogram för olika tider.

– Nu är det läge att testa lite olika förmågor. Varför inte Ed Eystone testet på löpband och O´Neil testet på roddmaskin.(Ro så långt du hinner på 4 min)

– Kolla upp Frankie Lee och Nicole Saboune genast! Starka plattor i höst-vintermörkret

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att vinterstudion börjat och att nya tvättmaskinen ÄNTLIGEN kommit!

– Bäst just nu enligt LG: Att dom tagit bort kylskåpsmagneterna som första pris i morronpasset och mina Acne-jeans


Antal kommentarer: 1


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 167:e RW Blogginlägg


-Det kunde lika gärna gått/Som alla andra sa/Den pojken faller nog hårt/Men det blev du, inte jag (Joel Alme)


Nu finns podcasten ”Löparsnack” ute. Där jag, Johan Hjärnfysik och Sirpa rehab pratar om träning mm. Vi gjorde det på Skype utan bild från Umeå, Härnösand och Stockholm. Och det blev riktigt bra. Sirpas kompisar hade varnat henne för att jag skulle prata för mycket. Men jag har blivit ödmjuk och fin, så alla fick lika mycket tid. Tack till Agnete för proffsigt handhavande med oss och tekniken. Finns på Itunes och Loparsnack.se

Oavsett var ni ligger politiskt så konstaterar jag att Olof Palme var en stor man. Hans berömda tal om fördomar (juldagen 1965) håller än idag. Kanske bättre än nånsin. Latin Kings gjorde en låt med denna text också. Läs texten i lugn och ro eller sök på Youtube så får ni höra Palme själv läsa det.

Danskarna tyckte jag skulle gå i pension. Men jag skickade ett helt land i pension! (Zlatan)  Vad händer när den långe väljer att sluta efter EM nästa år? Kul med Lewicki i alla fall. Skola in fler av U21 spelarna nu, Hamrén!

– Jag har en elev som heter Klara. När hon var liten brukade hon och hennes pappa springa ikapp. När pappan sa klara, färdiga gå! för att starta Klaras lopp. Då trodde Klara att man alltid sa namnet på den som skulle springa först. Så när hon skulle starta sin pappas lopp sa hon: Pappa, färdiga , gå! Underbart roligt tyckte jag..

– En annan trevlig podcast är Prestera mera med Tommy Ivarsson och Simon Gustavsson. Dom är lämpligt nördiga och grymt pålästa. Dessutom är dom aktiva löpare. Förra avsnittet handlade om Korttidsfasta. Jag skall testa i några omgångar att fasta fån tis lunch-onsdag lunch (24 tim) Trigga igång fettförbränningen och tappa lite vikt. Lyssna på grabbarna vetja.

– Oscar Hiljemark är en U21 spelare som vann EM guld i somras. Han uttryckte sig väldigt fint om vad hans flickvän betytt för honom. ”Hon kom från Gislaved och jag från Jönköping. När vi möttes var det som  fosfor gned mot fosfor. Gnistor uppstod” Det var ovanligt att en fotbollspelare kunde uttrycka sig så.

– Ett vanligt förekommande argument när man skall coacha adepter är ”jag har inte så mycket tid att träna”. Jag visade för några inlägg sen på en uträkning av veckans 168 timmar. Drar du bort sömn, jobb mm så finns det alltid 2 timmar över för träning.

– Södergård är igång igen och plågar sig på Bosön med David Nilsson och Uhrbom. Han ser tunn ut. Jag tyckte tajtsen glappade lite i rumpan på senaste Instagram inlägget. Men det var nog ljuset. Varken Urhbom eller Södergård verkar bry sig om klädkod för löpare. Deras lördagsoutfit kunde vara inköpta på Yngve Ek eller Fliesbergs 1971. Men fort går det!

– Jills veranda bjöd på sitt bästa program (känslomässigt starkaste) sen Kristian Gidlund ifjol. Joel Almes besök i fängelsets musikgrupp var starkt. Jag älskar Alme och jag älskar Jill Johnson.

Umeå IK spelarna tränar bra just nu. Styrka och löpning 5 pass i veckan. I december blir det 15 pass fotboll innan en rejäl fysperiod drar igång igen. Jag har även skickat program till andra spelare runt om i landet som kör efter samma system. Till och med den gamla storspelaren, numera expertkommentatorn Frida Östberg skall börja träna fys igen. Men mest för att hon är så fåfäng.

– Har ni kollat upp mina styrkeprogrammen I Runners World? Ett för gym och ett för hemmabruk. Jättebra program för löpare. Fina bilder på Anna-Lena Pettersson. Oj vad hon tjatat på att få vara modell. Tjejerna på Womans Health skickade presenter och hårschampoo, sidenkalsonger, hudcremer och biobiljetter till mig för att jag skulle välja dom. Men det blev Mypetterson (Instgram) eftersom hon skickade en signerad Joel Alme kaffemugg.

Ny musik i veckan blev Seinabo Sey och Donovans Brain. Jag upptäckte också att jag har ca 670 plattor av dom 1001 viktigaste.

– Bäst just nu enligt Danne Blom:Mötley Crue och Tabata-intervaller

– Bäst just nu enligt LG: Jills Veranda och Ryggbiff


Antal kommentarer: 3

Johan Renström

haha vilken rolig anekdot om Klara:D Tror ingen podcast kan bli dålig med dig i, du har ju hur många anekdoter som helst. Jag har bara 2-3 stycken och drar dem ett par gånger om året för samma suckande personer:)


Sirpa Felhendler

Klara fick mig att tänka på min dotter Lisa när hon var liten. Hon hade hört mig svara i telefonen och prata. Så när hon lekte med sin leksakstelefon, så svarade hon alltid med ”Sirpa..jaaa….neeej….mmm…hejdå” För hon trodde att ALLA svarar ”Sirpa” i telefonen eftersom det var mig hon hade hört… Hihi
Bra blogg LG! Heja dig <3/Sirpa


LG Skoog

Finns du på riktigt, Anna?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 166:e RW Blogginlägg


– Vi förvrängde dialekten/Snodde massa ord från släkten/Vad blev effekten/Förortsslang/ det gav oss respekten (Erik Lundin, Eboi)


Malin kom inte till start i Vintermaran. Förkylningen släppte inte. Hennes säsong har varit grym ändå. Nu blir det en mängd och styrkeperiod innan allt drar igång. Vi kommer behålla en snabb retning per vecka. Typ vecka 1) 3 x 1000 m (3.30) Vecka 2) 4 x1000m (3.30) Vecka 3) 5 x 1000 m(3.30) och v 4) 6 x 1000 m (3.30) Sen börjar vi om på samma vis med 3 x 1200 m osv

Niklas Strömstedts tolkning av Happy Nation i Så mycket bättre kom verkligen lägligt. Han är en mästare på språket. Det blev stor ruljans på social medier. SD bryr sig inte sa dom…

– Citatet i början på blogginlägget kommer från den svenska rapparen Erik Ibrahim Banda Lundin. Hans mamma är från Gambia och pappan från Sverige. ”- I Sverige är jag invandrare, men åker jag utomlands är jag Svensk?”  Kolla in hans EP ”Suedi”

Jag gjorde en ny tatuering i New York. Stjärnan får symbolisera alla som jag tycker är stjärnor. Och jag har ganska många såna i min omgivning. Dessutom känner jag mig lite coolare och hetare..

Jurgen Klopp har verkligen fått fart på Liverpool ( 7 matcher 3 vunna, 3 oavgjorda och 1 förlust) Dessutom är han en citatmaskin. Vad sägs om följande:

Om sin back Mats Hummels som var skadad ” Vi kommer att vänta på honom som en god fru väntar på sin man som är i fängelse”

Om Arsene Wengers spelstil ”Han gillar att ha bollen, spela runt och passa. Det är som en orkester. Men det är en tyst låt. Jag gillar hårdrock”

Att Mario Götze gick till Pep Guariolas Bayern Munchen: Om det är någons fel så är det mitt. Jag kan inte göra mig kortare och lära mig spanska”

Uppstarten med Umeå IK spelarna gick bra. Unga, hungriga, glada och målinriktade tjejer. Fysträning har startat med excentriskt styrkeprogram för benen samt vanlig styrka för helkropp samt tre olika typer av löpningar. Mest grundträning. Men huvudtränaren Maria Bergqvist hon bara fryser. Lugn Berka det blir varmare..

Några fina vinylköp har det blivit på Burmans Musik. Jag spelade 4 timmar i söndags och 3 timmar i onsdags. Då satt jag i mitt musikrum och drack kaffe, spelade musik och skrev träningsprogram. Det är livsglädje och nytta på samma gång. Seinabo Sey, Bo Kaspers, Greg Kihn och Anders Larvias favoriter Refugee.

– Några av mina adepter skall köra blockträning i fyra veckor. En mängdvecka med mycket distans i lugn fart. En tröskelvecka med några tröskelpass. En fartvecka med mindre mängd men flera intervallpass. Och en återhämtningsvecka med fler vilodar, kortare pass men ett snabbt pass.

– Igår startade mitt och min son Mattias absoluta favoritprogram ”Jills Veranda”. Jill Johnson är i Nashville och buder in en svensk artist som får uppleva musiklivet och kulturen i Nashville. Dom tolkar en coauntrylåt på slutet mm mm. Igår gjorde Seinabo Sey en grym Gospelinsats. Nästa vecka kommer Joel Alme och skall bland annat sjunga på ett fängelse. Jag älskar Jill Johnson..

I lördags var jag med i podcasten ”Löparsnack”. Agnete Dennerberg driver podden och i lördags va det jag , Johan ”hjärnfysik” Renström samt Sirpa ”Rehab” Fellhender som pratade. Dock via Skype. Det blev ett bra snack om polariserad träning, motionärer-elit mm. Det var svårt att få flyt i snacket pga att Skype har en viss fördröjning. Men det blir spännade att lyssna snart.

Endera är jag världens hetaste man, eller så har det blivit nåt datafel. Jag hade nämligen 44000 visningar på Blogginlägg 134 !  Mot normalt 6000-8000 visningar. Blondinbella! Snart kommer jag!

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hellacopters återförening samt att mina vänner runt om i landet mår bra

-Bäst just nu enligt LG: Jills Veranda och att jag blir farfar om några veckorAntal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Grymt, grandpa! 😉


Johan Renström

Ja visst var det svårt att prata ut i tomma luften med Skype:) Kändes mycket avigt eftersom man är så van att få någon slags respons genom nickningar eller nåt. Men kul att prata med dig och Sirpa och Agneta är proffsig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*