Blogg

Omstart blogginlägg nr 18


– Hur långt man än har kommit / Är det alltid längre kvar (Kent)

– Jag älskar mitt jullov! Alla träningsprogram och artiklar är klara. Eleverna ligger hemma och leker med sina julklappar. Kylskåpet är fullt av rödbetssallad, skinka, ägghalvor och gravlax. Julmusten är slut men smaken finns kvar i munnen. Jag tränar varje dag med olika ansträngningsnivå. Inget att slita av sig i bar överkropp för men ändå. Nu blev det tre pass på raken i med backträning i slalombacken. Plus lite styrka och crosstrainer. Snart tänkte jag testa Andre Jeglertz cykelpass med wattcykeln.

– Alex Schulman skrev en lysande krönika i Expressen den 25 dec. Han var helt knäckt över den usla rimstugan med Oldsberg, Lotta Bromé och Carl Jan Granqvist hade under Bingolottos uppesittarkväll. –” Varje gång jag ser en rimstuga på TV är det som om en liten del av mig dör” säger Alex. Lotta Bromé skall rimma på kofta: – ” Denna kan du ha ofta/ Här får du en kofta”. Va???  Alla är halvdana på spritglögg och har pennor bakom öronen. Carl- Jan skall vara lite crazy och rimma på en BH: -” Här får du nåt som håller fast rattarna/ Nu behöver du inte skämmas för pattarna” . Då ropar Oldsberg BRAVO! ???  Läs hela krönikan i Expressen den 25/12. Lysande Alex Schulman.

– Malin bygger upp sin grundform och har tränat bra länge nu. Mycket distans givetvis. Bra backpass i Lill-Jans skogen på jul. Och 10 x 1000 m löpband igår sista två loppen i 3.25 min/km. På fredag kombitröskel 2 x 15 min i 3.45 min/km + 8 x 400 m hårt. Dessutom kör hon styrka 1-2 ggr/vecka. Benböj, leg extension, uppstigning, hopp med viktplatta och massa bål.

– En av mina idoler är Erik Niva. Sveriges bästa sportjournalist år efter år. Han har skrivit 5-6 böcker med fördjupning om fotboll. Han har stort musikintresse (jag har träffat honom på Storsjöyrans festival flera ggr) När man skriver och berömmer honom för nån krönika mm så svarar han ofta. Nu har han gjort en spellista av sina favoriter under 2016. Kolla på Spotify. Och här är en konversation på Facebook där han kommenterar sitt Café Magazine gig.

– Skön julklapp av Malin och Acche. En tavla av Umeå FC:s Markus Wikström (@marwiken på Instagram) Dom fick med mitt tjocka hår och smala midja. Vi gav oss själva en robotdammsugare i julklapp. En Cleanmate S 800. Åh jäklar vad den suger. Vi har aldrig haft så rent nångång. Bästa köpet på länge. Och oj vad mycket fritid jag fick nu. 

– Döden fortsätter att plocka med sig artister 2016. Nu senast George Michael och Sven Zetterberg. Jag gjorde en spellista med de som lämnat oss under 2016 också. Den heter ”Döden 2016”. Kolla på Spotify. Musikvalen senaste tiden har varit en återblick på det bästa under 2016 samt sånt jag lyssnat mycket på. Kolla mina listor från förra blogginlägget.

– Vecka 13-14 är jag i Portugal med Springtime/Runners World. V 13 är det Jag, Lars Södergård, Hjärnfysik-Johan, Emma Lindblom, Malin Skoog, Cecilia Duberg, Erik Sandström, Anci Näslund, Ida Rautila, Åsa Burwall, Kinna och Naprapat-Hasse, Marthe Katrine Myhre (norsk löpatrstjärna) och givetvis Odd och Josefina Blomqvist. Då blir det massor av olika löpvarianter, föreläsningar, yoga för löpare samt styrka för löpare. Vecka 14 kommer Mikael Näslund ner som löpansvarig med ett aktiegäng också. Men redan på lördag åker jag till Kanarieöarna på ett eget läger. Sats har pass på hotellet så det blir yoga, lätt jogg på fm samt löpning och styrka på em. Mellan 10-15 blir det bar överkropp och stretching på stranden. Böcker, podcast och musik resten av tiden. Det finns inga genvägar till den perfekta kroppen.

– Södergård och Jana blev så glad att vi lånade deras lägenhet och gav dem fina presenter att han skickade en puss till mig! 

– Mustafa Muhammed skulle åka till Sydafrika på läger. Han hade med sig hela familjen men blev stoppad på Arlanda pga nåt pappers-strul. Familjen fick vända hem till Göteborg igen. Musse åkte själv för att inte missa hela resan. Dom får igen en tredjedel av resekostnaden. Men ändå.. Hoppas han kan koncentrera sig nu och stackars hans fru och barn. David Nilsson klippte en 8 km fartlek på Bosön på 24.18 utan problem. Undrar hur många lopp han sprang 2016?

– Peppe tränar på trots sin Twar-diagnos. Mellan alla pass och trumsessions håller han på och fjantar med Instagram-effekter. Han är bokad nästan varje dag med spelningar. Kikki D och Thomas Anderson Wij var höjdisarna 2016.


Blogg

Omstart blogginlägg nr 17


– I don’t know much about algebra/But knows that one plus one equals two (Beyonce)

– Veckan har varit hektisk med julavslutning, betygsättning, dodgeboll-turnering, trekamp, fystester av Umeå FC. Men några hyfsade träningspass har jag fått ihop. Jag är uppe ur svackan och har börjat vandringen mot den perfekta kroppen. (Skoja bara. Det är ett lån från Nilecity om vägen till det perfekta ljudet av farbror Barbro)

– finalen i Dodgeboll-turneringen 9 C – 8 B blev 5-3

– Nu är vi i Stockholm för att fira jul hos sonen med familjer. Igår blev det 40 min lugn löpning i Lill-Jans skogen. (Malin körde dubbla pass 16+7 km). Idag körde vi backe 5 x 90 sek + 5 x 60 sek (jag,Lena, Malin och Acche). 

– Som jag berättade i förra inlägget så har vi fått låna Lars Södergård/Janas lägenhet i Norra Djurgårdsstan (dom bor granne med Mattias) Nystädat och fint. Med Södergårds 3 gitarrer väl synliga. Han skall bli gitarrist på heltid när han lägger ned löpningen. Här är matsedeln för Lars&Jana förra veckan. Otroligt seriöst och dyrt.

Årets bästa skivor

1. Algesten-Algesten

2. Håkan Hellström- du gamla du fria

3. Kent – Då som nu för alltid

4. David Bowie- Blackstar

5. Bob Hund -Dödliga klassiker

6. Sturgill Simpson-A sailors guide to earth

7. Sam Outlaw-Angeleno

8. Beyonce – lemonade

9. Bon Iver- 22 a million

10.Imperiel State electric- All through the night

– Årets bästa podcast

1. Alex& Sigge

2. Fördomspodden

3. Gradvall

4. Anna&Philips lärarpodcast

5. Unika människor

6. Offside

7. Retoriskt

8. Värvet

9. Ekwall&Olsson

10. Olof Lundh

– Årets bästa TV serier

1. Modern Family

2. Orange is the new black

3. The Fall

4. The night manager

5. Homeland

6. The Good  Wife

7. Bloodline

8. Rectify

9. Bron

10. River

Årets bästa träningspass

1. Kombi-backe (4 x 1 min backe lugnt+3 x 1000 m slätt. hög fart + 4 x 30 sek backe stenhårt

2. Tröskelkombo ( 1 x 15 min tröskel + 8 x 400 m )

3. Långpass utan klocka (känsla-njuta)

4. Supertusingar 5 st (400-300-200-100 m) 30 sek vila per lopp och 90 sek per serie

5. Myrlöpning

Årets glädjeprylar

1. Min Iphone 7

2. Min LP12 skivspelare

3. Min supertunna MacBook

4. Mina Miiego AL3+ freedom hörlurar

5. Min nya Kia Ceed turbodiesel

6. Min blodröda bomberjacka

7. Mina Asics Dynaflyte

8. Mina ekologiska Levis 505

9. Min Garmin Fenix 3

10. Min Wilfa kaffebryggare

– Erik Niva är på omslaget till Cafe Magazine och 8 sidor inne i tidningen. Mycket läsvärt. Bra reportage om Mikael Persbrandt i King Magazine också. Där fick jag skriva en artikel hur man springer milen under 45 min. Hedrande. I Cafe vann jag en tävling på 90 talet. Man kunde vinna ett Calvin Klein kit om man motiverade på bästa sätt. Mitt vinnande bidrag löd: ” Jag har inte fått en damernas dans sen 1971.Ge mig kitet så kanske jag har en chans”

– God jul kära vänner. Jag återkommer med ett inlägg till 2106. Sen åker jag på träningsläger till Kanarieöarna en vecka. Då blir det bilder i bar överkropp och massa skvaller. Fortsätt följa mina råd så blir du en bättre människa.

– Veckans Peppe: Jag är 1.91 och proportionellt byggd. (Kinesiologitejp på hela röven. Annars hänger den)


Blogg

Omstart Blogginlägg nr 16


– Strung out on lasers and slash back blazers (David Bowie)

– Jag tänkte testa att köra en vecka med lugnare träning för att kroppen skall få återhämta sig. Det har blivit både löpning, crosstrainer och cykel i pulsspannet 130-145. Det har varit segt eftersom huvudvärken kommit tillbaka rätt ofta. Men en vecka lugn träning + jullov+ en vecka i värmen blir nog bra// Detta skrev jag i måndags men faan heller. Det har blivit 3 vilodagar eller dagar där jag ej hunnit träna pga av jobb och fysträningsuppdrag. Nu blir det skärpning. Jag minns inte när jag hade 3 vilodar på raken sist. Måste varit på 90 talet…

– Min gode vän Marcus Torgeby har nu byggt klart sitt hus på Öckerö. Han har gjort allting själv (förutom el och VVS) och använt bra och miljövänligt mtrl hela vägen. Hans fru Frida har ritat huset (hon är toppdesigner på Volvo) Under detta år som Marcus byggt huset 8-10 tim/dag har han ändå försökt löpa regelbundet. Jag hjälpte honom med träning under 2013-2015 med fin utveckling. Nu skall vi testa lite lätt att få fart på honom. Ni har väl läst boken ”Löparens hjärta” där han berättar om sitt liv från uppväxten och vad som ledde till att han tillbringade 4 år i en kåta i  Jämtland. Nu är han ansiktet utåt för Ice-bugs samt håller på med en klädkollektion av ekologiskt mtrl i retrostil. Han är ju snygg som tusan och gör sig bra på bild. Kolla själv.

– Mycket träningsprogram som skall slutföras innan julhelgerna. Mina adepter vill träna, och har tid att träna under ledigheten. Återhämtningen blir extra bra när man slipper stressa iväg på jobb mm.

– Mikael Edlund är en hängiven löpare från Sundsvall som  dragit igång ett löparcafe en gång i månaden. Via en Facebookgrupp diskuterar medlemmarna olika ämnen som skall avhandlas. Jag skall delta via Skype vid tillfälle och delge mina erfarenheter som löpare och coach mellan 1978-2016.

– Rockgruppen Kent gör sin sista konsert ikväll , vilket känns tungt. Kent har varit en stor del av min musiklyssning genom åren och jag har alla plattor på vinyl och cd. Dessutom har jag sett dem live ett tiotal gånger. Förmodligen kommer frontmannen Joakim Berg återkomma som låtskrivare eller soloartist i framtiden. ”Ni kan skratta om ni vill. Håna oss. Vi rör oss men ni står still”

– Vi har fått låna Lars Södergård och hans sambo Janas lägenhet under julhelgen. Dom bor 50 m från Mattias och Linn i Norra Djurgårds-stan. Lars blev beordrad att städa ordentligt av Jana. Han slet som ett djur med dammsugning och våttorkning. Jag fick inte sova på Janas sida utan måste ligga på Lars sida av sängen. Han tror att jag skall bryta kärleksmagin som han och Jana har? Barnsligt av honom. Men David Nilsson och Uhrbom får inte ens sitta på hans säng när dom hälsar på. Jag skall lämna ett paket digestivekex och några cd skivor som tack. Hoppas Södergård har motivationen att satsa nästa år samt ta upp bloggandet igen. Han är rolig ibland. Vecka 13 är vi i Portugal tillsammans i alla fall.

– på kärlek och städning

– Nu sitter jag och funderar på en artikel i RW nr 2. Det skall handla om halvmaratonträning. Jag skall bifoga träningsprogram för olika nivåer och exemplen blir nog både som blockträning och 2-1 pulsering. Halvmaraton är en bra sträcka att satsa på. Inte för långt så du tömmer dig helt eller dunkar in i väggen. Samtidigt så pass långt att du kan springa Lidingölopp och maror med denna träning.

– På tal om halvmaraton: Världsrekordet för herrar lyder på 58.23 (Tadese Eritrea) Det ger en snitttid per km på 2.46 ! Eller varje mil på 27.40. Damernas världsrekord lyder på 1.05.50 (Keitany Kenya) Det ger en snittid på 3.07.2 per km ! Eller varje mil på 31.10. Herregud vilka tider.

– Malin sprang DM 3000 m inomhus i torsdags och blev 2:a efter Sofie Näslund Vingarna. Malin 10.29 och Sofie 10.17. Malin Kmpasseringar 3.29-3.31-3.29. Han är stark som ett ånglok och skall nu jobba upp farten mot 5-10 km lopp. Senare halvmaror och maror. Hon hänger med mig som löpledare v 13-14 i Portugal i vår.

– Jag har kommit igång bra med mitt nygamla lag Umeå FC herrar i div 1. Vi har kört två veckor och hade fystester denna vecka (Yo-yo test, aqulity-test, knäböj, dips och bål) Helt ok men en del att jobba på. Mycket fina killar i laget där man känner sig välkommen och uppskattad. Dotter Malin tränar ju konkurrenten i div 1 som heter Team TG (hennes sambo är målvakt där) Det är tuff stämning på våra söndagsmiddagar Även mitt gamla lag Umeå IK har kommit igång med en ung spelartrupp och nya tränare. Det blir nog bra på sikt att bygga nytt.

– Veckans Peppe: Twar-diagnos igen. Penicillin 29 dagar. Lugn distans, styrka och yin-yoga. ”Nu blir jag dansbandssångare. Peppe till höger…


Blogg

Omstart blogginlägg nr 15


– Vulpes garda litorium (Nu ere slut på kladdkaka, ballonger och serpentiner)

– Seg vecka träningsmässigt. Mycket jobb på skolan, uppstart och genomgångar med Umeå FC spelare. Samt en liten motivationsdipp efter Fatcamputmaningen. Patrik Yderberg! Hitta på nån ny utmaning. Nåja det har blivit några hyfsade alibipass löpning och crosstrainer mest för att slippa ”tom-duscha” (duscha utan att gjort nåt fysiskt innan). På tal om ”tom-duscha” så har jag hjärntvättat alla mina spelare, adepter och elever att det är värdelöst att duscha utan nåt fysikt innan. Minimikravet är 25 pushups och 25 situps. För eleverna har jag förklarat att om man inte gör nåt fysikt innan man duschar så är porerna stängda. Vilket gör att all smuts är  kvar inne i kroppen. Men vid ansträngning öppnas porerna och man får bort smutsen och blir jättefin och ren.

– Johan Stegfors (Xkross, flipbelt) har ju ansvaret även för Miiegos hörlurar. Jag har testat AL3 freedom i ett halvår. Nu skall jag testa den uppdaterade modellen Al3 + Freedom. Jag har hunnit med tre pass träning och säger bara Wow!  Elva timmars speltid på en laddning, sitter som ett smäck på öronen, väger inget och ljudmässigt ett jättelyft. Trådlösa givetvis och kanske de vassaste på marknaden i den prisklassen (800:-)

Härligt ledargäng vi har nu med Umeå FC: Andre Jeglertz, Steve Galloway, Kim Eriksson (han som förlorade ett vad för några år sen och sprang naken mellan Umeå-Täfteå), Dr Eriksson, Curt Dahlgren, Sandra, Lars och mig själv. Nu jobbar vi på alla fronter fram till 9 januari för att få spelarna i bra skick. Och jag kör extra för att få bort Dressmanpåsarna och pojkbandspopen från omklädningsrummet.

Min kompis Michael Hermansson (årets lärare 2015) är supernördig på många områden. Han har över 100 frågesport/Quiz spel hemma?! Han spelar ofta med sig själv för ingen vill möta honom. Den 17:e och 24:e dec är han med i Postkodmiljonären på TV. Och jag ger mig faan på att han vunnit minst 100000:-. Vi hade musikkväll nr 3 igår med temat Powerpop. Mycket trevligt med varma mackor och Jellyfish samt Gin Blossoms som segrare. Micke skall nog komma till Training Camp Portugal och föreläsa senare.

Mina adepter tränar bra och är motiverade. De flesta ligger i en blockträningsfas. Och skall övergå till 2-1 inriktning efter jul. Jag har ju publicerat olika exempel på program de senaste blogginläggen. Mina fotbollsadsepter kör löpning 2 ggr/vecka + 1 pass excentrisk styrka + 1 pass ”vanlig styrka” + 3 fotboll. Här är exemplet på deras överkroppsprogram på fredagar.

Nu har jag fått belöningen för att jag alltid färgmatchar mina träningskläder. Jennifer Aniston (Rachel i Vänner ni vet) Berömde mig i veckan ” I like your style, darling!”. Tights från 2XU, Tshirt Asics, Skor Asics, vita Strumpor (Perform M.Hagström), Ulltröja Iceberaker. Det behöver inte vara svårare än så. Uppdatering följer..

– Alex&Sigges podcast är ju helt underbar. Och Sigge är väldigt hemlig och djup ibland. I denna veckas podcast hade han besökt Astrid Lindgrens lägenhet i Sthlm. Den har stått tom och orörd sen hon dog 2002. Och nu får folk komma på sight-seeing för 150:-/person. Sigge hade stått i kö i 6 månader innan han fock chansen i onsdags. Nr han stod där med alla vithåriga besökare förstod han plötsligt hur John Lennons mördare (Mark Chapman) kände sig när han ville göra avtryck?  Sigge stod ensam i Astrid arbetsrum och tittade på hennes skrivmaskin och fick lust att med ett baseboll-trä slå sönder skrivmaskinen, skrivbordet och julgranen för att göra avtryck ??. Jag känner inte igen dessa känslor, men jag har ju visserligen hotat med nakenbilder på sociala medier om jag inte får nog många likes på mina inlägg..

Fotbollspelaran Marta är nominerad till Ballon dór igen som en av de tre bästa spelarna i världen.Hon har vunnit priset 5 ggr tidigare. Hon har byggt upp ett bra kontaktnät i fotbolls/idrottsvärlden genom sina prestationer och sköna stil. Här poserar hon med sina kompisar Bolt, Marcelo och Ronaldo. Stort som tusan.

Jag skrev om hur man kan använda längdskidåkning som ett komplement i sin löpträning i nya numret av RW.  Längdskidåkning är utmärkt träning för löpare. Och framförallt klassisk åkning där rörelsemönstret påminner om löpning, minus stötchocken mot underlaget. Skidåkarna har ju alltid de högsta testvärdena och för 10-20 år sen var många av skidåkarna högt placerade i Lidingöloppet till exempel. Nu har ju stakningen blivit viktigare vilket gjort att de flesta åkare byggt på sig muskler på överkroppen. Men har du tillgång till snö och hyfsad teknik skall du absolut åka skidor en del under vintern.Nästa nummer skriver jag om olika sätt/pass att hålla motivationen och formen uppe under vintern. Håll utkik på detta. 

Veckans Peppe: ” Alla norska skidåkare är dopade. Även jag med en ryssfemma i varje ben” 


Blogg

Omstart blogginlägg nr 14


Ne umquam obliviscaris unde venias (Glöm aldrig bort var du kommer ifrån)

– Fatcamputmaningen är slut och jag väntar på mitt pris. Jörgen Wiklander verkar dock värre. Han har tränat 99 dar i rad och gått ner 7kg. Jag tränade 93 dar och gick ner 7.1 kg. Faan om jag förlorar på mållinjen. Nåja, det har varit skoj och formen blev bättre. Dock har veckan varit lite avslagen. Men jag har tränat alla dar utom en. Dock har knät krånglat. Jag klarar 30 min löpning sen gör det ont. Och vad värre är så är huvudvärken tillbaka. Jag har haft sprängande huvudvärk varannan dag i tre veckor nu. Samma symptom som under 2013-2015 när jag hade dagligen. Det stör mig och oroar mig.

Det som också förstört veckan är Anna Book! Nu lipar hon på varje löpsedel för att hon inte får vara med i melodifestivalen? Hallå din sopa, man kan inte leva 30 år på ABC123. Ifjol lipade hon i varje tidning om att arga snickaren inte fixat en lyskontakt när han helrenoverade hennes igenslaggade lägenhet. Året innan lipade hon för att hon inte fick sin sjuttonde fettsugning gratis. Varför skrivertidningarna om henne? Hon har väl aldrig varit populär nånstans. Dessutom har hon lirkat in sig i programmet ”Stjärnor på häst”. Hjälp mig någon. Åtminstone för hästarnas skull.

– Musikveckan har dock varit härlig. Jakob Nyström från Isolation Years, Deportees mm har släppt en soloplatta under namnet Algesten som är riktigt bra. Dessutom har jag fått tag i Anna Ternheim live från Sthlm, Jeff Lynne, Agnes Obel och Sugacubes. Jag sitter och lyssnar på allt detta medans jag skriver bloggen nu.

Malins träningsvecka har varit bra. Hon laddar för en inomhustävling på 3000 m den 15 dec. Mån  20 x 300 m (59-60 sek), Onsdag 2 x 3 km (3.45 min/km) + 10 x  1min, Fre 10 x 1000 m (3.30-3.35) Plus distans däremellan och ett pass styrka. Bra jobbat dottern

– Här kommer ytterligare ett exempel på träningsprogram för en av mina adepter. Hon satsade i huvudsak på att göra milen under 45 min.

Som ni vet har jag många gåvor. En av dom är inredning. Kolla en av mina tavelväggar med Marilyn, Greta Garbo, Ingrid Bergman och John Lennon. Många älskar tavlor med älgar som dricker i en sjö eller gråtande barn. Jag vill ha klass!

– Zlatan var intervjuad i Cafe Magazine ifjol och hade många fina ord att säga om tiden i Barcelona trots allt tjafs med tränaren Guardiola. Han sa att det var nog världens bästa lag vid den tiden. Underbart när han jämför med attityden i Italien..

Fanny Ahlfors (@fanny_josefine på Instagram) är en skön atlet. Hon gör otroliga grejer i ringar, räck och klätterställningar. Hon är dessutom duktig löpare i Toughest tävlingarna. Hon är dock väldigt ofta skadad i benen och vill få ordning på sin löpning. Kolla in hennes tricks på Instagram. Hoppas hon får ordning på löpträningen. Hon var dessutom gäst i Jojjes podcast ”Unika människor” för nån vecka sen.

– Det är mycket glädjande att Calle Halvarsson och Marcus Hellner startat säsongen så bra. Jag skrev ifjol om när några svenska åkare fått träna med normännen och förundrades över deras pulsering av träningen. Varannan dag hårt och varannan dag lugnare pass. Även de snabba passen var graderade i olika hårdhetsgrad. På svenska lägren tävlade man mot varann ofta. När Ola Rawald kom till svenska landslaget i höstas satte han sig ned med Calle Halvarssons träningsdagbok och såg massor av sjukdagar och massor av hårda pass. Han följde med på ett intervallpass som skulle gå i det vi inom löpningen kallar ”tröskelfart”. Calle fick inte gå över 4 Mmol i mjölksyra. Men han låg hela tiden på 8-10 Mmol. Så Rawald kommenderade honom att lugna ner sig på dessa pass och börja pulsera bättre. Och kolla vad som hänt…

Mina elever är i slutfasen av dansperioden och skall hitta på och koreografera en egen dans på mellan 1-2 min. Några av mina åk 9 visade delar av dansen i fredags. Jag la ut på Instagram och till allas glädje så kommenterade Tobias Karlsson deras dans väldigt positivt. Tobias är Sveriges bästa dansare och har deltagit i alla Lets Dance säsonger plus i Norge och Danmark. Nu åker han land och rike runt med sitt danskompani och spelar ”En dans på rosor”. Mna elever blev väldigt glada över hans kommentar.

Peter Gerardsson blir ny förbundskapten för damlandslaget i fotboll när Pia Sundhage slutar nästa år. Det blir nog bra för han harfått Häckens IF att spela rolig fotboll och hålla sig högt uppe med små medel. Dessutom är han grymt muskintresserad med stor skivsamling. Han finns även på Spotify. Jag trodde kanske att Tony Gustavsson (guldtränare I Tyresö och ass förbundskapten i USA) skulle bli nästa kapten. Men detta kommer bli bra.

– Veckans Peppe: Älska dina fötter. Jag älskar mina. Jag hinner inte ta hand om era.


Blogg

Omstart blogginlägg nr 13


– Just a small town girl/living in a lonely world (Journey)


Fatcamputmaningen är avklarad. För mig blev det 93 träningspass på 99 dar och minus 7.0 kg. Det ger en totalpoäng på 173+70 = 243 poäng enligt Patrik Yderbergs avancerade mall.Skicka min vinst med DHL grabbar. Enda justeringen jag gjort är att äta extra sunt samt inget socker mån-tors. Under fre-sön är det fritt med ryggbiff, hasselbackspotatis, lösviktsgodis, toscabullar, röda polly, rödvinet Mauro samt några Staropramen. Jag fortsätter lite till för att kanskle komma under 80 kg. Min startvikt var 89.3 och jag slutade på 82.3 kg. Yderberg, Lodin och Alwin kör nog med bastu och lavemang idag för att pressa lite extra. Alwin klippte sig skitkort, petade ur allt ludd i naveln höll andan under invägningen. Jag väntar spänt på resultatet.

Henrik Schyffert var gäst i Fördomspodden med Emil Persson. Det var mycket underhållande fördomar som Emil hade skrapat ihop. Schyffert försökte bli lite mildare och skulle leva efter mottot ”Starve your ego and feed your soul” (fritt översatt ”Svält ditt ego och mata din själ” . Jag kanske borde haka på?

Vi gjorde en roadtrip till Stockholm i helgen för att fira mitt lilla barnbarn, Chloe som fyllde 1 år. Hon fick en cykelsadel och en rosa cykelhjälm. Vi hade en bra helg med morgonträning Kungsholmen runt. Malin klippte 20 x 1 min på lördag 07.30-08.45. Och imorse 17 km distans mellan 06.30-07.45. Hon har en grym karaktär. MIn son bor förresten granne med RW legenden Lars Södergård. Södergård hade fullt upp med julpynt och koka knäck men jag såg hans sambo springa i nån öppen morgonrock mellan rummen. Hoppas han inte glömde träna i alla fall.

Hitlåtens historia är ett underbart program (Svt Play) I veckan var det analys av Oasis låt ”Dont look back in anger”. Låtskrivaren Noel Gallagher gillar inte journalister så mycket och uttryckte det så här fyndigt: -” Journalister är så självgoda. Vore dom gjorda av choklad skulle dom äta upp sig själv”!

Mina adepter har börjat om på olika sätt inför kommande säsong. Tony är utomlands på läger en vecka och de andra tränar hemma med att jobba bort svagheter bland annat. Här är två exempel (båda väldigt duktiga löpare) Återkommer med andra nivåer senare.

Peter Le Marc åker runt på femton skivbutiker i Sverige och signerar sina plattor. Han ger sig tid att snacka lite med kunderna också. På Burmans Musik i fredags var det knökfullt och kö ända ut på gatan. Jag hade med mig 8 vinyler som han glatt signerade. Kolla in podcasten Värvet där han var gäst för ett tag sen. Trevlig artist.

– Jag och Micke Hermansson (Grej of the day-grundaren och årets lärare för några år sen) hade musikkväll nr 2 förra veckan hemma hos mig. Jag bjöd på räkmackor och Proviva. Sen spelade vi fem låtar var för varandra och snackade musik, föreläsningsteknik och livet. Nästa tema är Power Pop.

– Dom har bytt pris i Melodikrysset! Förmodligen efter Ekwall&Olsson och mina påtryckningar. Från kylskåpsmagnet via brödkorg till.. Ratata taa. En SKÄRBRÄDA. Femtiotusen skickar in varje vecka. Tio av dom vinner en skärbräda…..

– Veckans Peppe: Jag vill vara både vältränad och kreativ! (Peppes notställ framför trummorna) Jag tycker det är lite snuskigt ändå. Men jag är 58 och Peppe 40.


Blogg

Omstart blogginlägg nr 12


– Jaill bara sitta här med benen i kors/Och varför vill jag det?/Det är inte svårt att se/för du sitter bredvid förstås (Lisa Ekdahl)

Fatcamputmaningen lider mot sitt slut efter 99 dar. Denna vecka blev det träning 6 dar och + – 0 i vikt.  På de 92 dar som vi kört har jag gått ner 7.2 kg och tränat 87 dar av 92.

– Jag hann med två pass snöpulsning innan regnet slog till i Norrland. Nu är det gröna gräsmattor igen?! Snöpulsning i intervallform är vinterns myrlöpning och perfekt för mitt knä. Men det blev några fina pass på löpband också (15 x 1 min backe 4% med 30 sek vila samt 5 x 4 min med 1 min vila) Jag är dock mycket bättre på att strukturera för mina adepter. Men dom är ju på väg uppåt i utvecklingskurvan och jag sakta men säkert på väg ned.

– Lisa Ekdahl växte i ”Så mycket bättre”. Hon har kännts flummig och frånvarande men visade sig vara en skön kvinna. Jag gillade första plattan skarpt och ingen har väl missat ”vem vet”. Jill Jihnson och Magnus Karlsson gjorde fina tolkningar och Fredde Wadlingsversion av just ”vem vet” var grym. Skönaste kommentaren från Lisa var när hennes lärare i högstadiet tyckte hon var okoncentrerad. -” Nej jag är jättekoncentrerad, men inte på det du snackar om”!- svarade Lisa.

– IFK Umeå hade klubbmästerskap och avslutning förra helgen. Malin var i Nice och sprang halvmaran och jag hade en löpkurs. Men Klubbmästare på 3.7 km blev Nicke ”dubbelskrovet” Berglund och Jenny Wikedal. På kvällen var det underhållning av Wolfman Jack (John ”polisongen” Edens grupp) och middag med prisutdelningar. Micke Grahn var hetast och uthålligast. Hasse Nilsson hade ett finger med i allt. Jag konstaterar på bilderna att det var Dressman som var klädkod och sponsor. IFK Umeå är en levande klubb där Liselot Jezek har en stor grupp på måndagar som kör intervaller mm. Sen kör många gemensamma långpass + spontana pass i grupp. Bra som tusan och klädkoden för löpare har blivit bättre. Men satan vad Dressmankläder dom har på fritiden. Här nedan ser vi Dr Hedelin (85000:-/mån netto) och Datachefen Grahn (66000.-/ mån netto) samtala över en tillbringare gurkvatten. Vilka sponsrar deras outfit? Just det…

– Min pappa hade 85 årskalas hemma i Vilhelmina igår. Trevligt med släkt och vänner. Dessutom fick han videohälsning av Lisa Dahlqvist och samtal av Emma Berglund och Steve Galloway. Många fler fina fotbollspelare hälsade åt honom via olika kanaler. Gubben var helnöjd. Vi gav honom en Sodastreamer. Egentligen borde han fått en ny mobil med tanke på hans gigantiska, osannolika nuvarande Doro! Både Lars Södergård och Tove Langseth ville dock köpa pappas gamla mobil?

– Jag lämnar Umeå IK efter totalt 18 år som fystränare. Istället återgår jag till Umeå FC i div 1 som jag tränat totalt 16 år tidigare (senast 2010). Det blir skoj att jobba ihop med Andre Jeglertz och Dr Eriksson igen. Vi skall lägga stort fokus på fysträningen under dec-jan. Nyt spelsystem och kontinuitet på styrka och flås hela året skall förhoppningsvis ge en bra placering och snart superettan igen. Mn dotter tränar ju Umeås andra div 1 lag i fotboll Team TG. Så det blir tuffa söndagmiddagar. Den 5:e december är det upptaktsträff. Jaghar förbrett en Power Point och vi kör två styrkepass+två löppass+3 fotboll i dec-jan.

– Malin återhämtade sig direkt efter halvmaran i Nice. Denna vecka har hon bland annat kört tröskel 2 x 20 min (3.50 fart) , 5 x1000 (3.24-3.30) och känner sig pigg. Hon kommer komplettera med styrka och yoga. Det syns på hennes löpsteg att hon är starkare. Ni vet väl att Mo Farah fick sitt stora lyft när han började fokusera på helheten med löpning, styrka,vila och pulsering. Var inte rädd att köra 2 x 6 reps benböj med din kroppsvikt på stången + upphopp med viktplatta + tåhävningar + enbensutfall i Trx eller med fot på bänk. Och massor av bålträning. Mo Farah kör benböj 2 x 6 reps på 1,5 ggr sin kroppsvikt. Han väger ca 60 kg x 1.5 = 90 kg!

– Om nån vecka skall vi gå och se ”Mammas Nya Kille”. Ni har väl inte missat radioprogrammet med Katla, peter Nilsson och folklivsforkaren Job. Otroligt roligt. Olof Wretling som gör flera karaktärer var en av Sveriges bästa stavhoppare som junior. Missa inte detta.

– Peppe chockade mig i veckan när hans ”veckans Peppe-bild” kom. Killen har fått börja med mansblöjor i så ung ålder? Detta trummis/artistliv sliter på mage och tarmfunktioner.

-Veckans Peppe: ”Yoga är inte som vi tidigare trott, bara för kvinnor”


Blogg

Omstart blogginlägg nr 11


– He´s in the best selling show/Is there life on Mars (D. Bowie)

– Myrlöpningen byggde mina ben, hjärta och lungor under hösten. Nu har jag nördat in mig på snöpulsning. Inga nyheter egentligen. Men jag har kört två pass nu på en fotbollsplan (då vet jag att underlaget är jämnt och slipper stukningar) Pass 1 bestod av 10 x 2 min med 30 sek vila. Och pass 2 bestod av 5 x 4 min med 1 min vila. Fördelen är bra knälyft, starka fötter och mjuk landning. Nu måste jag fundera hur jag vinner eller förlorar. På myren hade jag ett tidsmål (under 10 min annars förlorade jag). Jag jobbar vidare.

– Min bloggkompis Sandra Eriksson här på RW gillar mitt upplägg på bloggen. Alltså att skriva i stycken för att det skall bli lättare att läsa. Jag har snott det av mästaren Mats Olsson. Sandra rehabbar sin häl och äter ärtsoppa på dagarna. Hon skriver jätteroligt.

– Jennifer Aniston (hon som spelade Rachel i vänner) är mitt frikort. Hon ser ut som hundratusen dollar på alla bilder. Och åldras ingenting. Hon ser underbar ut. Jag undrar om hon kan springa och har bra musiksmak? 

– När vi åt sista frukosten i New York kollade jag ut genom fönstret och fick se några fönsterputsare hänga i tunna linor på nån bräda. Hela förmiddan balanserade dom och putsade. Då känns idrottslärare rätt riskfritt.

– Andre Jeglertz (Umeå IK:s guldtränare, Djurgården och Finlands landslag) blir ny tränare för Umeå FC i div 1. Det känns trevligt och bra för Umeås herrfotboll. Svärsonen Acmeds lag Team TG ligger också i div 1 och har en skicklig tränare (Andre Ghanbari). Nu får vi se vad Andre kan göra med UFC. Jag är dock orolig för hans fetish för solglasögon. Han samlar maniskt på alla typer (även dammodeller och billiga kopior) Bara det inte går ut över hans tränarjobb?

– I nya numret av RW skrev jag om alternativa träningsformer såsom roddmaskin, cykel/spinning, crosstrainer, vattenlöpning och styrka. I kommande nummer utvecklar jag hur du kan använd längdskidåkning för att bli en bättre löpare. Kolla in och testa vet ja. Marit Björgen myntade ju ett klassiskt uttryck för två år sen när Norrmännen vunnit alla lopp under dec-januari. En Tv reporter frågade om inte Norrmännen ”förstörde skidsporten” av att vara så överlägsna? Då svarade Marit –” Träna är gratis. De som tränar bäst och mest brukar vinna oftast”!

– Min pappa Tage Näslund fyller 85 år på lördag. Jag har tidigare berättat om att han tar tid på allt. Bland annat hans rekord på ”från man tar handen på ytterdörren tills första pannkakan ligger på tallriken” (3.17 min). När han var idrottsplatsvaktmästare i Vilhelmina så visste han exakt hur länge det tog att fylla ismaskinen med vatten när han skulle spola isen i ishallen. -”Vattnet rinner med 22 liter per min. Ismaskinen rymmer 600 liter. Det tar alltså 27 min och 30 sek. Då hinner jag städa två omklädningsrum”!  Jag förstår var jag fått min fåfänga från. Till exempel så vägrade han springa ett terrängloppp i juni (+22 grader) i kortbyxor och linne. Han stod på startlinjen i långbyxor och långarmat. ”– men farsan, ta av dig överdragskläderna , sa jag. ”- Nej jag är alldeles för vit om armar och ben, svarade han?!

– Anders Forselius (en annan bloggkollega i RW) är en skön man. Allt han äger finns i en lekstuga i Ljusdal + en cykel i Brasilien. Han har sprungit 147 maratonlopp och tog 562 bilder bara under New York maran. Han älskar Ljusdals BK och mig jättemycket. För att visa sin kärlek gav han bort sin finaste ägodel. En Ljusdals mössa!!  Tack min vän.

– Jag gillar att föreläsa om träning. Hemma i Umeå blir det kanske 1 gång/mån. När jag bodde i Stockholm var det oftare. Allra bäst är det om man kombinerar en föreläsning med ett praktikpass. Springtime erbjöd resenärerna tre frukostföreläsningar i New York. Dom kunde äta frukost på Beacon Hotel och lyssna på mig, Szalkai och Forselius tors-fre-lör.

– Jag lägger av med mina dansvideos på musical.ly. Jag blir aldrig lika bra som mina elever. Och märker att höfterna lever sitt eget liv. Men kul var det. R.I.P

– Dagens Peppe: Säsongsvilan är slut. Jag behövde bara en dag. 


Blogg

Omstart blogginlägg nr 10


– Dont go home with your hard-on (Leonard Cohen)


– Ytterligare en artist har somnat in.
Nu var det Leonard Cohen som lämnade oss. Det börjar bli ett grymt gäng däruppe nu. Tänk när Prince,Alan Vega från Suicide, Freddie Wadling,Olle Ljungström, Merle Haggard, Maurice White, Paul Cantner från Jefferson Airplane, Glenn Frey från Eagles och min störste hjälte David Bowie får för sig att ha konsert i himlen. Wow..

#fatcampandtraining99daysinstreak går bra för mig. Ytterligare 0.7 kg bort och 12 pass på 14 dar. Tyvärr väldigt sliten efter New York resan. Mycket jobb på skolan och massor av program att skriva+ artikel till RW. Så kvaliteten på mina pass är inget att slita av sig tröjan för. Men några korta intervallpass, lite crosstrainer och roddmaksin samt styrka och yoga duger.

Lite fina vinyler och en cd med David Bowie i musikaltappning samt några outgivna låter. Temple of the Dog(medlemmar från Soundgarden och Pearl Jam) , Daniel Norgren (singer, songwriter) och Robert Persson Humbucker (med Nicke Andersson på trummor). Hög kvalite och blandade musikstilar. Musik är otroligt roligt. Synd att jag är så usel och talanglös på att spela instrument själv. Tänk om jag vore grym på gitarr och sång. Jag skulle ta över alla fester och torg. Lars Södergård vill gärna vara med. Och John från Wolfman Jack får stå längst bak.

Min svärson Achmed är målvakt i Team TG i div 1 (fotboll) Dom blev femma i serien och Acche är nominerad till bästa div 1 målvakt. Ifjol vann han det priset när dom vann div 2 och gick upp i ettan. Innan han träffade Malin så skötte han inte kost och träning så bra. Men nu är han klockren. Bra Malin och hoppas du vinner Achmed.

Anders Szalkai är en mycket god vän som gjort massor för att få folk att älska löpning. Hans skötebarn TSM växer hela tiden och har en väldigt bra verksamhet. Det ploppar upp nya duktiga ledare som utbildas varje år. På riktigt alltså. Inte helgkurs-löpcoacherna som tar 1195:- för en dags träning. Anders är pedagogisk och social när han är med sina adepter. Dessutom ser han stencool ut med håret, skägget, tatueringarna och de hängiga jeansen. Tur att han är lyckligt gift,annars skulle alla damer hänga som klasar runt hans garageport. Trots lite skador håller han hög nivå fortfarande och gör nog under 3 timmar på maran många år framöver.

– Många har frågat om råd efter min artikel om träningsupplägg i RW. Bland annat hade jag en artikel om blockträning där du kör en mängdvecka, en tröskelvecka, en fartvecka samt en återhämtningsvecka. Flera av mina adepter genomför detta nu. Det är ett sätt att vänja kroppen vid en speciell egenskap. Sen kommer vi återgå till den mer vanliga 2-1 metoden. Du kör två tuffa veckor följt av en lätt vecka. Stegringen i veckovolym kan se ut enligt följande för en erfaren löpare 80km- 100 km – 60 km sen blir det 85 km – 105 km – 65 km osv. Försök planera lite och se vad som passar just dig. Ofta blir man bättre om man börjar springa lite mer per vecka. Men många har för liten skillnad i fart på distans och fartpass. Dom springer för fort på långpass och distans. Då är dom trötta och springer för sakta på de snabba passen. Mellanmjölk säger jag… Men det finns säkert löpcoacher som gillar mellanmjölk.

– I Florida finns en lag som kallas ”Wet foot, dry foot law”. Det betyder att de båtflyktingar (ofta från Kuba) som lyckas sätta sin fot på amerikanskt land får stanna i landet. Blir dom hindrad ute till havs får dom vända om. Det är därför många chansar i små överfulla båtar och kastar sig i vattnet när dom ser kustbevakningens båt komma. Hårda bud..

Erik Ahlström är en driftig kille. Han är Brand ambassador åt Salomon. Och har startat massor av traillopp i Sverige (Salomon Trail Tour, Åre Extreme mm) Dessutom brinner han för miljön och upptäckte vid en löptur att det låg mycket skräp längs vägar och löpspår. Han myntade då utrycket ”plogga” (plocka skräp och jogga samtidigt) Tillsammans med Håll Sverige rent har han ordnat flera events. Han tycker man skall kolla med kommunen och lokala ICA handlaren om ett samarbete. Kanske med sin klubb eller skolklass. Ut och jogga med en påse och plocka skräp. Efteråt bjuder ICA handlaren på dricka och frukt. Och kanske ett bidrag från kommunen till klubben eller klassen. Kolla in hans Facebook sida. Bra Erik.

Jag slutar som fystränare i Umeå IK efter sammanlagt 18 år i klubben (+ två år i Tyresö) Det har varit en fantastisk tid med 8 SM guld, 5 cupguld och 2 Champions League guld. Otroliga spelare har passerat. Många hjälper jag fortfarande med försäsongprogram fast dom spelar ute i Europa de flesta. Årets upplaga av Umeå IK har varit fina spelare men många drog på sig allvarliga knäskador i fjol och kunde inte delta förrän på hösten. Tränarna sparkades under turbulenta former. Den nya tränaren gjorde det bra med små resurser. Nu hoppas jag dom tar sig tillbaka till allsvenskan snabbt. Laget är ungt och lovande. Jag går vidare mot nya uppdrag. (blir klart närmsta veckan)

Sverige gjorde en otroligt bra match mot Frankrike igår (förlust med 2-1). Sex-sju U21 spelare var visserligen pressade långa stunder av ett stjärnfyllt Franskt lag. Men segermålet var både en domartavla och målvaktstavla. Janne Andersson var mycket nöjd precis som övrig media var. Lovande frö framtiden. Jag saknar dock en vass forward.

Malin är i Nice som ledare för Springtimes resa till Nice-Cannes maraton. Hon sprang halvmaran på 1.24.27 i sitt första lopp efter skadan hon fick på Sthlm Maraton. Hon var helt fräsch hela loppet och kunde ligga och flyta hela tiden. Hennes rehab med alternativ träning (crosstrainer-vattenlöpning-myrlöpning) tillsammans med styrka och yoga gör att hennes steg ser bättre ut än innan. Magnus Johansson skickade en film från målrakan där hon springer grymt fint. (Men jag vet inte hur man lägger ut filmer) Dessutom hann hon inte värma upp något pga säkerhetspådraget skapade långa köer. Lovande inför 2017.

– När Chicago Cubs vann World series i Baseball så hyllades dom av 5 miljoner människor hemma i Chicago dagen efter?!  Fem miljoner människor på samma plats?

-Veckans Peppe:” Jag har säsongsvila och tänker gå upp 6-8 hg” . Här är ett bildcollage där hans son Ziggy visar prov på härliga frukostvanor. Peppe låtsadses äta..


Blogg

Omstart blogginlägg nr 9


– Hey ho,lets go/Hey ho,let go (Ramones)


– New York är en otrolig stad. Än en gång har jag fått uppleva New York maraton i Springtimes regi. Verkligen välplanerad och trevligt. Jag har hållit i morronjoggar i Central Park med stopp vid Dakota Building (där John Lennon bodde och sköts 1980,Tavern on the green, Columbus circle och löpning till mållinjen mm). Hann även med en föreläsning, banbesiktning och ta med gruppen till nummerlappsutdelningen och expot. Under loppet lotsades de anhöriga till 1:a avenyn (27 km) och Central Park (40 km). Vi hade nästan 900 resenärer och 600 löpare med oss på resan. Några kändisar och min fru Lena som debuterade på maran som 57 åring. Hon spurtslog Springtimes VD Patrik Yderberg. Lena 4.38.03, Patrik 4.38.13) Thomas Björnermark har gjort en grym planering och ledartrojkan är väl inarbetad. Tack alla!

Ledargänget vid 27 km. Robert Wells, Petter och Lena vid 27 km. Samt Yderbergs ”kaffe-donutstopp” vid 27 km. Vi är alla olika.

– Deckarförfattaren Raymond Chandler tillfrågades om han ville ha Nobelpriset i litteratur. -”Jag vill ej ha Nobelpriset. Då måste jag hyra frack och åka till Stockholm. Det vill jag inte”!

Flera av mina adepter gjorde säsongsavslutning i och med New York maran. Med mycket bra resultat. Banan är tuff och man borde inte ha tidsmål i detta lopp. Här handlar det mest om upplevelsen och njuta. Och banrekordet för herrar är ju 2.05 (G Mutai) medans Berlin Maraton har ett banrekord på under 2.03 (D Kiproto) Jag hoppas ni som ej sprungit New York får chansen att göra det nångång.

– Jag har inte mycket att tillföra om presidentvalet, men konstaterar följande: Bland vita, lågutbildade hade Trump 74% stöd och Clinton 24%. Där funkar Trumps retorik med förolämpningar, sexism mm. Hillary Clinton hade nästan 250000 fler röster, men systemet med elektorer och att vissa stater är viktigare. Instansen för att byta till Kanadensiskt medborgarskap kraschade på onsdagsmorgonen. Slut på analys…

”Att välja Trump som president är som att sätta mig bakom ratten” (Stevie Wonder)

– Jag tränade 9 dar av 10 under resan. Sammanlagt 9 löppass och 3 styrkepass. Nu skall jag fortsätta köra styrka för knät, rörlighet/yoga samt förbättra min löpning. Dessutom skall jag se hur det funkar med skidåkning igen. Fatcamp-utmaningen fortsätter en månad till och motiverar mig att tajta till mig ännu mer.

– I Olssons/Ekwalls pod diskuterades varför det fortfarande finns klockradio på hotell? Vem använder dem? Vem vet hur man ställer väckningen på dem? Finns klockradio på andra ställen? Vem faan köper en klockradio?

– Jag skriver om alternativ träning och skidåkning som träningsform för löpare i kommande nummer av RW. Förmodligen kommer RW readktionen berätta om nästa års skomodeller. Det händer en hel del och nya märken dyker upp. Några märken satsar extra hårt. Kommer snart.

– Jonas Buud gjorde 2.29.22 i Frankfurt förra veckan. Han imponerar hela tiden. Dock ville Zandra och Jonas inte ha några New York uppdateringar. Hoppa över vissa rader i detta inlägg.

– Kina är det enda land i världen som anser att världen håller på bli en bättre plats. I Kina är det 41% som tycker det. I Sverige är det 10% som anser att världen blir bättre och bättre. Sämst framtidstro har fransmännen, endast 3% ?!

– Umeå IK åkte ur damallsvenskan. Efter 7 SM Guld, 5 cupguld och 2 champions leagur guld är det över. Hoppas dom tar sig tillbaka snabbt igen. Ungt lag, taskig ekonomi, tränarturbulens, skador och bristande lagkänsla är några förklaringar. Men laget är lovande och många spelare kommer att utvecklas. Jag går vidare mot nya utmaningar..

– Veckans Peppe: Han körde morronjoggarna med 3 tröjor och en jacka? Han hade ofta en galen okoncentrerad blick och verkar mer och mer längta till trumsetet bakom Kicki Danielsson.


Blogg

omstart blogginlägg nr 8


– Its just a perfect day/Im glad i spent it with you/Oh such a perfect day/You just keep me hanging on (Lou Reed)


– Nu är vi i Miami på ”preparation camp” inför New York maraton på söndag. Det är 24 motinärer som är på plats. Vi bor på södra delen av Miami Beach och gör våra träningspass på stranden och strandpromenaden. Vi har kört löpteknik och rörlighet och lätt distans. Idag är det vilodag (halva gruppen är i Key West). Imorgon kör vi ”väcka kroppen jogg” och sen får dom testa att löpa 5-10 min i deras tänkta marafart. 

(bild. Edit Andersson)

– Hasse Lodin, RWs boss är också här med fru Pernilla (som också jobbar på RW). Hasse hade grymt ont i en vad/hälsena för ett tag sen och testade en intressant metod. Han sprang 1 km i hyfsad fart, sen stretchade han 2 min. Sen sprang han 1 km igen och stretchade 2 min. Detta upprepades 6 ggr. Vid målgång var smärtan borta?! Det måste vara en kombination av en genomvarm muskel och den långa stetchtiden 12 min 6×2). Vad säger ni andra?

– Nu fick jag se vad Olson/Ekwall menade med att folk rusar/köar till flygplanet fast dom har en reserverad sittplats. När det var 30 min kvar till boarding mot Miami stod 90% av resenärerna i kön. När gaten öppnades småjoggade dom första. Jag satt lugnt och läste innan jag gick till min plats 29 E. Och den var ledig….

– Nils Liedholm (legendarisk fotbollspelare/tränare) skrev i sina memoarer ett avsnitt om sex för fotbollspelare. Han hade en formel som hette 1-15-22 tror jag. Det betydde att inför första matchen skulle man vara avhållsam 1 dag. Inför match två skulle man vara avhållsam 15 dar. och inför match tre , 22 dar?. Jag undrar om det finns nåt vetenskapligt bakom detta? Hjärnfysik-Johan hör du mig? 

– En annan rolig anekdot i samma ämne gällde den engelske landlagsmålvakten David James. Han avslutade sin karriär på Island. Då berättade han för sina lagkamrater i omklädningsrummet att han brukar onanera inför matcher. För att han blev avslappnad. Bredvid honom satt en nyupplyttad 20 åring. David frågade honom -” hey , har du någon ritual innan matcher?”!  Då svarade 20 åringen,  -” Eh, jag brukar ta på mig vänstra fotbollskon först”

– Jag har några nya bilder till min Power Point presentation som jag skall hålla på hotell Beacon på lördag. Den ena är ”I have a dream temat” och den andra är ”Våga bli trött temat” den tredje är ”Löpning är inte alltid ballonger, serpentiner och kladdkaka temat”. 

– Min egen träning rullar på. Jag springer, kör rörlighet och styrka. Vikten går neråt och intervaller på band och i backe funkar kanon. Idag blåste jag arslet av spännisarna på Ocean drives utegym. Jag körde en crossfit-wod som jag kallar LG300 (pushups,situps,squats,toes to bar,bicepscurl och skridskohopp = 50 av varje) Det blev alldeles tyst när jag var klar och torkade svetten av min hårda kropp. Jag svepte en Gatorade (icebreaker smak) och gick lugnt därifrån. Då ropade den störste av killarna efter mig -” Hey man, whats your secret?”  Jag svarade som Kalle Dyall skulle sagt. -” Yo man, I just try to be myself”

– Veckans Peppe: Jag är glad att LG är min vän. Han lär mig nya saker varje gång vi ses.


Blogg

Omstart blogginlägg nr 7


– Jag har fått ett eget anthem på gamla dar. Var jag än går eller springer så ljuder dessa rader av Mauro Scocco i min hjärna. Mitt i prick. Verkligen.

– Ingen som du och jag förstår först nu/Hör vad jag säger/ Det finns ingen som du/För mig finns ingen som du (M. Scocco)

– Anna-Lena Petterson har skaffat ett coolt Mammas Nya Kille-halsband efter hon sett deras show. Det är Katlas berömda avskedsfras hon bär runt halsen. Jättekul. Alla avsnitt av MNK finns på Itunes och P3.

– Sverige har 9 593 000 innevånare och 847 960 hundar. Journalisten Jan Gradvall skrev i sin krönika -” En hundvalp är som en bebis med ännu sämre omdöme”!  Han hade också en bra förklaring varför hundägandet har ökat med 100 000 hundar på 4 år. -” Omvärlden blir alltmer digitilaserad och ogreppbar. Men relationen till en hund är extremt tydlig, enkel och fysisk. Människan föder hunden. Hunden värmer människan”!


– Jag har tränat bra denna vecka. Mest löpning än fast myren har stängt. Min karaktär hindrar mig aldrig från ett träningspass. Tidig morgon eller sen kväll, you name it. Jag är där i färgmatchade funktionskläder av senaste snitt. Vikten går sakta neråt med 35 dar kvar på #fatcampand99daysoftrainingstreak  som Yderberg/Lodin/Alwin drog igång. Yogan, rörligheten, styrketräningen,myrlöpningen och viktnedgången gör att mitt opererade knä funkar lite bättre. Strundtals ser det ut som löpning när jag flyger fram på spåren eller löpbandet.

– Årets säsong av Så mycket bättre blir nog den svagaste sen starten. Jill Johnson, Danny och Magnus Karlsson gjorde bra tolkningar av Tommy Nilsson. Little Jinder satt mest och var imponerad över Tommy. -” Jag behöver dig i mitt liv” sa Tommy år henne. Och hon satt med tårar i ögonen. Jag ser dock fram emot hur Fredde Wadlings låtar och inslag blir.

– På lördag åker jag 5 dar till Miami och 5 dar till New York. Jag skall vara ledare för Springtimes New York Maraton resa. Uppladdning med 25 resenärer i Miami där vi skall köra morronjoggar med löpteknikinslag. Lite träningstips, utflykter samt sol. Då är dom taggade till loppet nästa söndag. Springtime och Thomas Björnermark i spetsen gör ett otroligt bra arrangemang. Det är mellan 800-1000 resenärer (ca 600 löpare) och vi har morronjogg i central Park, föreläsningar med Szalkai, Forselius och mig själv. Dom erbjuds yoga med Malin Berghagen varje morgon, banbesiktning där vi åker hela banan med buss. En guide pratar om stadens historia och en av oss ledare berättar om loppet. Sen fixas det biljetter till basket, hockey, musikaler och shoppingutflyker. Allt avrundas med en avslutningsmiddag på söndag.

– Det är lustigt hur rubriker i tidningar och övrig media kan lura oss. I alla kvällstidningar stod det förra veckan – ”Kronér slängde ut publik från Doobidoo-studion”!. Det var ju lite kul tänkte jag och klickade på länken. Det visade sig att en kvinna sa svaret på en fråga till dom tävlande. Och Kronér tog henne i hand och låtsades föra ut henne. Men vände efter 5 meter och skrattande förde henne tillbaka till sin plats. Samtidigt som dom skrattade gulligt och kramades? Jag ville spy att jag gick på detta. Det finns en rolig profil på Instagram som heter @lagg_ut  där det är roliga exempel på sjuka rubriker i tidningar.

– Några av mina adepter har börjat om sin träning inför vintern. Några andra avslutar med New York Maraton. De flesta testar några omgångar med blockträningen som jag skrev om i nya numret av RW samt i bloggen 4-5.  Dotter Malin kör på bra och skall springa en halvmara i Nice (åker som ledare med Springtime) den 13 nov. Vi får se vilken form han är i.  Hon körde 10 km löpband på 38.50 och ett pass med 5 km på 19.10 följt av 3 x 1000 på 3.30-3.30-3.25. Hon är muskulärt starkare och rörligare vilket kommer påverka hennes löpsteg positivt.

– Veckans Peppe:– Det går inte att lite på folk i funktionskläder