4 miljoner visningar: Paltén ger eko i världen!

4 miljoner visningar: Paltén ger eko i världen!


Kristina tillryggalade den 1840 kilometer långa sträckan från Irans gräns mot Turkiet till landets gräns mot Turkmenistan under 58 dagar, hösten 2015. Nu ger det eko över hela världen och RW fick en pratstund med den lilla tjejen som med ett par löparskor påverkar världen.

Hur känns det att så många människor ser och får ta del av din Iran löpning?
– Det är väldigt mycket mixade känslor. Nästan obegripligt, trailern har nästan 16 miljoner visningar och nu kom videon på The Guardian som bara får fler och fler visningar hela tiden. Det är helt fantastiskt. Jag blir nästan gråtfärdig att det som jag gav mig in på ger ett sådant genomslag. Avsikten med löpningen var ju att nå ut och påverka världen och jag ville ifrågasätta både mina egna och andras fördomar. Det är saligt att det nu verkar lyckats, vad lilla jag kan göra. En liten tjej med löpardojor.

Nu får du stor världslig spridning kring ditt budskap kring vänskap mellan människor, kulturer och religioner. Har din löpning även haft påverkan i Iran?
– Absolut. Jag var med i 4 olika TV kanaler och i flera av de största Iranska tidningarna. Det tror jag gett ett genomslag som visar att kvinnor kan klara det jag gjorde. Jag har en kompis som var på Friidrottsgalan i höstas och där träffade hon en kille med iranskt ursprung. Han berättade att den här löpningen har påverkat väldigt mycket för kvinnors del i Iran. Det har visat att kvinnor kan vara starka och kapabla. Så både för kvinnors möjligheter och kvinnors självförtroende tror jag den här löpningen kan påverka i Iran.

Har du fått direkt feedback från det Iranska folket också?
– Ja, jag har bland annat ett fantastiskt fint brev från en av de familjer jag stannade hos över natten på löpningen. Varje gång jag lämnade de familjer jag övernattat hos fick jag oroliga SMS från familjen där dom undrade hur det gick för mig. Men det var ju ingen fara alls med mig utan alla familjerna jag kom till var mycket vänliga. Så jag förstod inte riktigt varför de familjer jag lämnade var så oroliga. Men det visade sig att familjer i Iran inte alltid litar riktigt på varandra. Dom har ett helt annat system utan det sociala skyddsnät vi har.

– Här är det familjerna som ska ta hand om varandra, och sen finns det agenter som spionerar på invånarna. Det gör att man inte riktigt går över gränserna mellan familjerna och det gjorde att den familjen jag lämnade inte trodde jag skulle få samma välkomnande nästa natt i en ny familj. Men det här visade sig att alla var precis lika vänliga och öppna, och det gav familjerna i efterhand en egen stolthet. Det visade att det iranska folket är vänligt. I det här brevet jag fick berättade en av familjerna kring detta, för dom hade ordnat en fest för familjerna som jag övernattat hos under min löpning. På den här festen träffades familjerna över familjegränserna med min löpning som gemensam nämnare. Det var ett väldigt fint brev som fick mig inse att min löpning kunde bidra till att folket kände sig stolta i hur dom mottagit och hjälp mig på min löpning.

Jag vet att det är en bok på gång kring din Iranlöpning, hur går det och när planeras boken?
– Det går bra, vi sitter två dagar i veckan och skriver. Vi har kommit halvvägs, och tanken är att manuskriptet ska lämnas in i slutet av maj. Det känns spännande och kul, och även boken kommer kunna få internationell spridning vilket känns fantastiskt.
Boken kommer lanseras i boken under våren 2018.

Du har ju inte bara gjort Iran löpningen, utan även satt rekord på löpband där du sprungit i dygn och andra löpningar genom länder. Har och hinner du med några nya utmaningar framöver?
– All uppmärksamhet har helt klart en inverkan på tiden att hinna springa. Men självklart kliar det lite i löparfötterna. Jag kommer göra ett miniäventyr med ett 6 dagars lopp i Ungern och sen i höst kanske det blir något rekordförsök. Vem vet. Men något större äventyr får nog vänta till sommaren 2018 eller senare.

Runners World tackar för intervjun och för Kristinas fantastiska löpning och ser fram mot både bok och nya utmaningar.

Kolla in filmen nedan:Kristina under en filt där hon spelar in material under sin löpning i Iran


En Iransk tidning uppmärksammar Kristinas löpning


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer