3 enkla recept: Så gör du dina egna energibars

3 enkla recept: Så gör du dina egna energibars


Vid längre pass eller tävlingar kan du behöva lite extra energi utöver sportdrycken. Många föredrar också lite fast föda i magen, inte bara vätska, och då är energibars ett bra alternativ. När du bakar dem själv undviker du onödiga tillsatser som E-ämnen, konserveringsmedel och miljö- och hälsofarliga transfetter.

1. Müslibars med keso
Ca 20 bitar

4 dl granola eller müsli
1 dl keso
1 dl pumpafrön
1 dl torkade tranbär
2 ägg
100 g smält smör

Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll smeten i en lämplig form och tryck ut den ordentligt i hörnen. Baka kakan i ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter, eller tills den ser gräddad ut. Låt kakan svalna, ställ in den kylen tills den stelnar och skär den sedan i bitar.

2. Flap Jacks
Ca 40 bitar

6 dl havregryn
1 dl nötter
125 g smält smör
4 msk råsocker
0,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 bananer
1 dl frysta blåbär

Mosa bananerna, blanda dem med de övriga ingredienser i en bunke och tillsätt blåbären sist. Häll smeten i en lämplig form och tryck ut den ordentligt i hörnen. Baka kakan i ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter, eller tills den ser gräddad ut. Låt kakan svalna, ställ in den i kylen tills den stelnar och skär den sedan i bitar.

3. Boveterutor (glutenfria)
Ca 24 bitar

5 dl bovetekorn
1,5 dl krossade linfrön
50 g jäst
3 dl vatten (37 grader)
3 dl bovetemjöl
1,5 dl krossade solroskärnor
2 dl mixade bönor
1 ½ dl torkade, hackade fikon eller aprikoser
1 tsk salt
3 tsk sesamfrön

Skölj och koka bovetekornen och linfröna i en liter vatten tills de är mjuka, och skölj dem sedan kalla. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet, häll vattnet över bovetet och linfröna, och rör om tills smeten är klumpfri. Tillsätt de övriga ingredienserna, lägg degen i en form och låt jäsa i 30 minuter. Strö sedan på sesamfröna och ställ formen i ugnen. Baka kakan på 175 grader i cirka 25 minuter.

Recept: Jenny Tilegrim, kock på Allatidersmatlagare.se 


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Bra tips. Tror jag ska baka lite till nästa ultra:)


Jenny Sunding

Låter som en mycket bra idé Johan!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löparmat: Frukt- och valnötslimpa

Planerar du för helgens löppass? Här är vår kostexpert Emma Lindbloms goda frukt- och valnötslimpa,...

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Fräsch vintersallad – fullproppad med goda smaker!

Denna fräscha vintersallad är perfekt i lunchlådan – eller på middagsbordet!

Läs mer
Sötpotatis- och kokosgryta

Recept av Dietistens Val: Här har vi inte snålat på smak! Sötpotatisens sötma ihop med den heta curryn blir en...

Läs mer