31 timmar & 207 km gav Nina rekord i Trosa Ultra Backyard

31 timmar & 207 km gav Nina rekord i Trosa Ultra Backyard


Backyard Ultra är en växande ultralöpningsform i Sverige. Från noll lopp för några år sedan genomförs i år totalt sex tävlingar. Backyards Ultra-loppen har sina föregångare i USA och genomförs på ett varv som är 6 706 meter. Deltagarna springer så många varv man orkar, och vill, med kravet att varvet ska genomföras snabbare än på 1 timme.  

Varje hel timme är det en ny start, och de löpare som misslyckas med att slutföra varvet inom 60 minuter kommer att avsluta tävlingen och får sitt resultat (sträcka) utifrån senast avklarat varv. Loppet pågår så länge det behövs tills bara en löpare är kvar. (I vissa fall finns en tidsgräns då loppet avslutas.) Sträckan på varvet utgår från att 24 varv, eller om man så vill, ett dygns löpning, ska ge den amerikanska drömgränsen 100 miles (ca 160 km).

Loppet i Trosa startade kl 11.00 i lördags förmiddag, och det var många som jobbade på varv efter varv. Några med en taktik där man sprang lite fortare och vilade lite längre innan varje ny start, andra tog god tid på sig på varvet och fick lite kortare vila innan nästa varvs start.

Efter 30 timmar, på Valborgsmässoaftons eftermiddag, var det tre kvar som gav sig ut på det 31:a varvet. Trion Nina Eibring, Richard Andersson och Andreas Falk hade då avverkat mer än 200 km. När Nina hade avverkat det 31:a varvet nöjde hon sig – det är det längsta någon svensk tjej gjort på en Backyard Ultra. Ut på 33:e varvet vände Andreas Falk, och ensam kvar på banan var då Richard Andersson som blev totalvinnare med sina 33 varv och drygt 221 km. Även Richards resultat var ett rekord, nämligen det längsta som gjorts på svensk mark. Rekordnoteringen för killar har dock Johan Steene som 2014 vann Big Dog Backyard Ultra i USA på otroliga 49 varv! (328 km och mer än 2 dygns regelbunden löpning.)

Nina är en rutinerad Backyard Ultralöpare, då hon sprungit alla lopp som hittills genomförts i Sverige. Nina berättar att storheten med tävlingsformen är att alla kan vara med och prestera oavsett nivå, och om man har en bra dag kan man sätta personligt längdrekord. Nästan alla klarar av en 6,7 km runda på 1 timme, sen gäller det bara jobba på så många timmar man fysiskt och mentalt klarar. För många är målet sju varv, då når man ultrasträckan, vilket definieras som en sträcka längre än ett maraton.

Det blir en härlig gemenskap runt banan, och Nina berättar att supporten i Trosa och stämningen på loppet var fantastisk. Efteråt kom givetvis tanken på att det kunde blivit något varv till, men då Trosa-loppet var en del i träning inför klassiska Spartathlon i september valde hon stanna medan det fortfarande kändes bra.

FOTO: Joakim Grimholt & Trosa Ultra Backyard

Vill du tänja på din km-gränser och testa en Backyard ultra?
Förutom Trosa Ultra Backyard (TUB) finns Lurs Backyard Ultra, Örebro Backyard,
Älvdalen Backyard Ultra (ÄBU) och Backyard Ultra Sydkusten (BUS).


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer