9 tips: Så tar du bättre foton under loppet

9 tips: Så tar du bättre foton under loppet


Att vara hejarklack under löplopp innebär inte bara att stå vid sidan om och ropa. För många handlar det också om att fota bilder på sina polare, barn eller partner så att de kan återuppleva upplevelsen (och dela den i sociala medier) efter att ha korsat mållinjen. 

Men om vi ska vara ärliga, hur bra blir egentligen de där smarttelefonbilderna. Inte alltid så bra. Här är några enkla tips som gör det lättare att fånga snygga bilder!

1. Få deras uppmärksamhet
Tala om för löparen du ska fota var du kommer att stå så att hen har möjlighet att posera lite framför kameran (om så önskas). Löparen hinner också placera sig på rätt sida av vägen etcetera vilket gör det enklare att fånga en bra bild. 

2. Byt position
Många väljer att fota i ögonhöjd vilket sällan är det bästa valet. Böj dig ner för att få en dramatisk effekt eller ta fotot från en högre höjd än vad löparna befinner sig på. Att ta bilden under- eller ovanifrån kan hjälpa dig att bli av med distraktion i bakgrunden, som tråkiga staket, fula fasader etcetera. Effekten av att fota högt uppifrån blir extra bra om loppet går på en löparbana.

3. Hitta ljuset
Eftersom ljusintaget i smarttelefonerna är begränsat så har du bäst chans att få skarpa bilder om du fotar i bra ljus. Ställ dig helst där du har solen bakom dig, så att den skiner i löparnas ansikten. Bra ljus är det allra bästa sättet att förbättra kvaliteten på dina bilder. Du kan själv stå i skugga, men försök se till att löparna springer där det är ljust – och helst mot ljuset. 

4. Fokusera
Smarttelefonkamerans inställningar är mestadels automatiska, men på de flesta telefonerna kan du fokusera på ett objekt genom att knacka på skärmen. Det hjälper dig inte bara att få en skarpare bild utan justerar också klarheten så att din löpare blir bättre upplyst. (På telefoner med iOS 8 kan du glida med fingret upp och ner längs skärmen för att manuellt justera klarheten efter att du fokuserat på en specifik del av bilden; du kan till och med låsa exponeringen på en punkt så att du är redo när löparen kommer.) Passa på att testa på andra löpare medan du väntar. Tänk också på att telefonen har en liten fördröjning när den tar bilden, öva på att trycka en halvsekund före du egentligen är redo för bilden. 

5. Ta det lugnt
Du måste ha tålamid för att få till en bra och detaljerad bild. Börja inte klicka så fort du ser din löpare utan vänta tills hen fyller åtminstone två tredjedelar av kameraskärmens höjd. Försök undvika att centrera löparen då det ger en tråkig och statisk bild. Följ tredjedels-regeln som går ut på att placera personen antingen till höger eller vänster om mitten, det ger ett mer dynamiskt och spännande foto. 

6. Plåta mycket
Du fotar digitalt så var inte rädd för att ta många bilder, då får du ett stort urval och kan enkelt ta bort bilderna du inte vill ha. Se bara till att du har tillräckligt med utrymme i telefonminnet! Du vill inte missa ett viktigt loppögonblick medan du raderar bilder. När din löpare springer förbi, använd bildserie-inställningen (som finns på iPhone 5S och nyare modeller) för att fota 10 bilder per sekund. Du aktiverar den enkelt genom att hålla in avtryckarknappen, du kan sedan välja dina favoriter. 

7. Testa panorering
Vanligtvis är det ett misstag att inte hålla kameran så stilla som möjligt. Men om du vill fånga någon som rör sig snabbt kan du testa att ta ett panorama-foto när hen passerar, det skapar en intressant bild som porträtterar snabbhet och rörelse. (Tänk skarpt objekt mot suddig bakgrund.) Ta bilden horisontellt och följ rörelsen snarare än att stå stilla. Det hjälper till att frysa rörelsen, speciellt i sämre ljus. 

8. Ta föra- och efterbilder
Bilder in action är toppen, men ofta kan du få till några av de bästa bilderna precis före eller efter loppet. Ta dem gärna i smyg och sök efter känslouttryck, som spänningen inför start eller tröttheten och lyckan direkt efter målgång. 

9. Stå inte i vägen!
Det är ganska uppenbart, men många åskådare glömmer det ändå. Var noga med att inte störa löparna, särskilt runt start- och målgång där det ofta är trångt.  

Lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår!

Breaking2 närmar sig - nu släpps allt mer detaljer kring det uppseendeväckande rekordförsöket ifrån Nike.

Läs mer

Här är de bästa löprundorna i New York!

Sofia Hedström bor sedan 12 år tillbaka i New York. Här tipsar hon om bästa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ledarkrönika: Att springa fritt - en mänsklig rättighet

Chefredaktör Christer Wernhult om det uppmärksammande ämnet "Sexuella trakasserier mot löpare."

Läs mer
Löpare föder löpare

Så mycket påverkar mammans aktivitetsnivå under graviditeten.

Läs mer
Löpning ger smarta barn!

Att hjälpa barnen med läxläsningen i all ära. Förmodligen är det lika viktigt för dina barns skolresultat att ta med...

Läs mer
Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna

En löpande mötesplats för svenskar och asylsökande flyktingar. Inlöparna är integrationsinitiativet som ser löpning som ett otvunget sätt att umgås.

Läs mer