Allt du behöver veta inför helgens Premiärmilen

Allt du behöver veta inför helgens Premiärmilen


Söndagen 29 mars avgörs Premiärmilen för nionde året. Det millånga loppet går två varv på en femkilometersbana på Norra Djurgården i Stockholm. Fjolårets rekord på 4 106 deltagare passerades den 16 mars då 4 516 löpare var anmälda. Många ser loppet som ett tillfälle att testa formen inför vårens och sommarens tävlingar. 

Premiärmilen har fyra klasser, tävlingsklass herr och dam och motionsklass herr och dam. Rekommenderade måltider om du vill anmäla dig till tävlingsklassen är under 43 minuter (herrar) och under 49 minuter (kvinnor). Första start går klockan 11.00. 

Bland eliten hittar vi just nu Cecilia Norrbom (Spårvägens FK) och Dace Landström (Vallentuna FK) på damsidan och Ebba Tula Chala (Spårvägens FK, vann nyligen Två Sjöar Runt i bra konkurrens), Robert Fisha (Spårvägens FK, tvåa förra året efter Olle Walleräng), Niklas Sydow (Fredrikshofs FIF), Claes Bengtsson (Hässelby SK) och Mårten Boström (Sjundeå IF, världsmästare i orientering). 

Anmälan på premiärmilen.se är öppen till och med onsdagen 25 mars klockan 11.00. Därefter går det att anmäla sig i ASICS Flagship Store, Hamngatan 15, fredag och lördag 27-28 mars. Du kan också anmäla dig i mån av plats direkt på plats under tävlingsdagen 29 mars.

Premiärmilen är officiellt testlopp inför ASICS Stockholm Marathon. Från vår ASICS GO RUN IT-grupp kommer Sanna och Anders att stå på startlinjen. Vi passade på att ta pulsen på dem inför loppet. Sanna springer för första gången, medan det har blivit en tradition för Anders att starta tävlingssäsongen med just Premiärmilen, för att få ett kvitto på vinterns träning. 

Hej Anders! Vad har du för förväntningar inför loppet?
– Jag har inte satt upp något tidsmål utan vill främst stämma av formen, det är tidigt på säsongen så personbästa räknar jag inte med. Men det kommer att bli en bra genomkörare inför Rotterdam Marathon om två veckor.

Hur ser din uppladdning ut den här veckan?
– Jag kör på i stort sett som vanligt, men skippar kanske veckans långpass för att inte vara allt för sliten i benen och så byter jag nog ut ett av intervallpassen mot loppet. 

Vilket väder vill du helst ha på söndag?
– Vinden är det viktigaste faktorn tycker jag. Är det vindstilla spelar det mindre roll vad termometern säger eller om solen skiner eller inte. Men om jag får välja säger jag 10 grader, mulet och ingen vind så att jag kan springa i shorts och linne.

Har du någon rutin som du alltid gör dagen innan eller på själva loppdagen? 
– Nej, inte inför millopp, det är bara att ställa in sig på att det kommer bli jobbigt från första metern och köra ända in i kaklet!

Här hittar du Anders blogg

Hej Sanna! Vad har du för mål med söndagens lopp?
– Jag har haft en bra kontinuitet i min träning under vintern och min förhoppning inför loppet är att jag ska känna mig stark och lätt i kroppen. Jag är ganska nervös inför att springa ett millopp eftersom att jag oftast springer längre lopp och därför aldrig riktigt har tränat inför denna distans. Det ska bli kul att få testa formen. Jag hoppas också på en härlig stämning och mycket åskådare.

Hur laddar du den här veckan?
– Jag kommer inte att ta bort någon träning utan jag följer träningsschemat jag har fått från coach LG. Träningspassen är inplanerade så att jag kommer att vara så pigg som möjligt i benen inför Premiärmilen. Min uppladdning kommer främst att bestå av att sova och äta bra under veckan.

Vad vill du springa i för väder?
– Jag hoppas på soligt väder med en temperatur på mellan fem till tio grader. Jag tycker om att springa i ganska kallt väder och om solen skiner är det bara ett plus. Rundan ute på Gärdet och Djurgården är härlig att springa i solsken och de som kommer för att heja på alla löpare tycker jag förtjänar lite sol.

Har du någon inför-loppet-rutin? 
– På kvällen dagen finnan loppet kollar jag alltid på väderleksprognosen och lägger där efter fram löparkläder. Jag brukar även skriva en lista på sådant som jag inte får glömma att ta med mig till start som tillexempel löparklocka. På morgonen innan loppet ser mina rutiner lite olika ut beroende på när starten går men jag ser alltid till att få i mig en ordentlig frukost med gröt och kaffe. Jag brukar se till att ge mig av hemifrån i god tid innan start, jag vill vara på plats ungefär en timme innan start.

Följ Sannas blogg här


Antal kommentarer: 1

Frida Michold

Lycka till båda två!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer
Din guide till ett perfekt halvmaraton

Frågorna kan vara många för den som ska springa sitt första halvmaraton – och här är svaren!

Läs mer
Viktor Stenqvist och Anna Hellström vann Ultravasan

För första gången blev det enbart svenska segrar i Ultravasan 90 och Ultravasan 45. Fjolårstvåan Viktor Stenqvist vann Ultravasans herrklass...

Läs mer