Almgren mer förberedd än någonsin

Almgren mer förberedd än någonsin


Förra sommaren blev han som 22-åring svensk mästare på 1500 m och vann Finnkampen på samma sträcka. Efter att som 19-åring blivit trea på JVM på 800 m och året efter så när slagit svenskt rekord på samma sträcka så blev det förra sommaren mer fokus på 1500 m.

– Eftersom jag varit skadad kunde jag inte göra den träningen som behövs som förberedande inför 800 m. Och så fort jag försökte köra syraintervaller så reagerade kroppen med känslan som om jag kört ner i ett dike istället för lyfta efteråt och ta mig till nästa nivå. Jag hade inte den snabbheten man behöver för 800 m – uthållighet var det jag hade.

De kommande åren är det hans gamla specialsträcka 800 m som gäller. Avsaknaden av snabba lopp de senaste åren, senast han var under 1:47 var sommaren 2015, gör att han kommer att behöva springa en del mindre tävlingar nu i början och prestera där innan han kan komma in i större lopp.
– Förutom 1,5 vecka i december då jag hade problem med en vad så har jag kunnat göra alla träningspass som jag velat. Innan 2017 hade jag totalt 11 veckor med över 10 mil i veckan. Under 2017 så blev det 18 veckor vilket säger lite om den kontinuitet jag har fått till. När jag kollar i träningsdagboken så tycker jag att jag ligger bättre till nu jämfört med inför säsongen för tre år sedan när jag kom fyra på inomhus-EM.

– Jag har gått in i en ny period nu när jag siktar mot inomhussäsongen. Grundträningen har bestått utav tre kvalitetsdagar. En tröskeldag, en dag med långintervaller och nu på slutet ett pass med korta aeroba intervaller, exempelvis 16×300 m med kort vila. Under hösten har jag också kört en tekniksprintträning i veckan, inspirerad av Andreas Kramer. Det var lite det jag saknade i somras. Jag känner att det har gett väldigt mycket nu. Förra sommaren kunde jag knappt köra en 200-ing under 23. Igår sprang jag exempelvis ett lopp på 22.9 här på gräsbanan i Belfast.

– Tankar finns om ett inomhus-VM. Kvalgränsen är tufft satt till 1:46.50. Det är sex hundradelar snabbare än Andreas inomhuspersonbästa satt i Globen för tre år sedan. I sommar väntar ett EM i Berlin som redan nu finns i tankarna.

– Utomhussäsongen är så klart mycket viktigare än inomhussäsongen. EM är det stora målet. Jag är ju inte junior nu längre utan har bara ett stort mästerskap att sikta på. Jag behöver massa lopp för att komma tillbaka till tävlingskänslan. Men som det känns nu så tror jag att jag skall kunna hävda mig bra på ett EM i sommar.

Det blev en klar seger i säsongsdebuten på 800 i Raka Spåret. Farthållaren i loppet drog upp ett hårt tempo från start, till och med något för snabbt så Andreas kunde inte riktigt ligga med i rygg, utan fick i princip dra hela sitt lopp själv. Även om farten mattades något, och segertiden blev 1.50.09 var det som Andreas sa efter loppet klart bättre än alla 800 meters lopp under senaste sommaren. Direkt hemkommen från läger i Sydafrika kändes ovanan vid de doserade inomhuskurvorna också under loppet. Sett till helheten var det en riktigt bra säsongsdebut.


Andreas Almgren i front på ett pass på gräsunderlag i samband med vinterns träningsläger i Sydafrika

FOTO: Deca text & bild

Kolla in bild och kort film på vår Instagram från Raka Spåret


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer