Anders Szalkai blir ny chefredaktör på Runner’s World!

Anders Szalkai blir ny chefredaktör på Runner’s World!


– ”Szacke” är en riktig drömvärvning. Han kommer att bidra med en enorm sakkunskap, en bred digital kompetens, men också med en stor ödmjukhet inför att vi vänder oss till löpare på alla nivåer, säger Runner’s Worlds förlagschef Nina Jakobson.

De senaste åren har Anders Szalkai regelbundet medverkat i Runner’s World men tillträder fullt ut den 6 mars och är chefredaktör från och med majnumret av Runner’s World. Tidigare chefredaktör Stefan Larsén fortsätter som tidningens redaktionschef och den som ansvarar för produktionen av Runner’s World.

Grattis till både oss och dig, Anders – det här kommer att bli grymt! Hur känns det att ta över som chefredaktör på RW?
– Det är många känslor givetvis, främst både hedrande och inspirerande. Det ska bli verkligen spännande att kasta sig in i något nytt som jag inte gjort tidigare, där jag ändå får fortsätta jobba med min passion som ju konkret är löpning i alla dess former. 

Vad har du för planer med tidningen?
– Givetvis fortsätta med en mix som ska kunna tilltala en stor målgrupp löpare. Målet blir att inte glömma någon, utan allt från den riktigt drivne löparen till en person som funderar runt att börja springa ska kunna hitta inspirerande och intressant innehåll.

– Jag brukar säga att alla löpare kan ta del av allt som löpningen har att erbjuda, oavsett nivå, om man bara anpassar det rätt. Så ett inslag som jag hoppas kunna bidra med själv blir konkreta träningspass där kärnan i passet är densamma men sedan att man kan utveckla passet beroende på vart man befinner sig i sin löpning. Sen tror jag det finns mycket att göra på webben med aktuella reportage och tidsenliga träningstips.

Vad kommer tjänsten innebära i övrigt? 
– Runners World ingår ju i Springtime Group, så jag hoppas även kunna vara med på vissa bitar runt nya och spännande löparresor. Jag har redan tidigare jobbat med vissa resmål och träningsläger, men nu kommer jag kunna vara ännu mer delaktig där. Det finns många kul utmaningar inom företaget även om fokus kommer vara på Runners World både i tidningsform och digitalt.

Berätta lite kort om dig själv?
– Jag har sprungit i 34 år nu, och har ett snitt på 16 km i dagen om man slår ut all min träning jag gjort fram till i dag sedan jag började springa i Helsingborg 1983. Jag tycker fortfarande att löpningen är lika kul och berikande för min själ som när jag började springa, även om jag idag inte alls drivs av prestation på samma sätt som när jag började. Jag har med åren insett hur många fler värden och dimensioner det finns för en löpare.

Jag flyttade till Stockholm 1991 för att studera på GIH där jag gick ut specialidrottslärarlinjen. Efter studierna hade jag rotat mig i Stockholm och var mer eller mindre heltidslöpare under ett antal. Det var riktigt roliga år, och en förmån att verkligen få chansen och se hur bra jag kunde bli genom heltidsträning, och det blev 6 mästerskaps-starter för Sverige, ett antal SM guld och slutligen även en seger i Stockholm Marathon.

Efter karriären har jag haft förmånen att få fortsätta jobba med löpning i olika former, först som ansvarig för ”Running” och friidrott på Puma och sen på Maratongruppen där jag haft 7 fantastiska år. Jag har haft förmånen att vara ansvarig för Sveriges största löpargrupp Team Stockholm Marathon (TSM Running) och för träningsprogrammen på marathon.se som verkligen nått ut till oerhört många löpare på alla nivåer från nybörjare till rutinerade snabblöpare. Civilt är jag gift och har två döttrar som nu är 15 och 8 år.

Vad är det första du läser i Runner’s World?
– Jag brukar kolla in rubrikerna på framsidan och sen innehållssidan och därefter hoppar jag direkt till det som tilltalar mitt sinne just då mest. Oftast blir det till något av reportagen med någon spännande person.

Vad är din bästa motivator när det är tungt?
– Jag försöker tänka på de gånger jag inte kan springa av olika anledningar. Hur mycket bättre det är ändå att få och kunna springa även om det går tungt än att inte kunna springa eller träna alls. Ibland försöker jag även peppa mig genom att vara lite nostalgisk och tänka tillbaks på bra händelser i min löpning. Än mer konkret kan jag ibland bara bryta av ett pass, en distansrunda, med ett kort stopp där jag startar om passet för att hitta en bättre känsla. Det brukar oftast funka ganska bra!  

Ditt bästa löparminne?
– Det är ju svårt bortse från känslan när jag ”äntligen” vann Stockholm Marathon. Känslan var grym, det var oerhört mycket folk ute och på slutet varvade jag många löpare som skulle ut på sitt andra varv. Jag kände verkligen hur löparna pushade mig, och den känslan är svår att toppa när det gäller min löpning. Givetvis har jag sen andra små händelser eller pass, som jag gillar ta fram men dom får jag spara till någon text på Runner’s World framöver!

Varmt välkommen till Runner’s World önskar hela redaktionen!

Julinumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Extra tidning, Smart Mat, 31 somriga recept
  • Alla fixar milen
  • 10 grymma sportbehåar i stor test
  • Tänk dig snabb
  • Luta rätt, kuta lätt
  • Soma Move, Rörlig & stark nu
  • Träna som en sprinter

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 4

Susanne Johansson

Grattis Anders! en bättre chefredaktör kan Runner´s inte få.
Lycka till!
Susanne på Sveriges framsida.Ps Hasse hälsar


Nellie

Stort tack också till tf chefredaktör Christer Wernhult, som är min favoritskribent i tidningen!


Lars Lagerstedt

Lycka till!
Glöm inte bort alla veteranlöpare över 50, 60, 70.. års ålder!
(själv var jag med i minst ett tiotal jogginglopp till jag var 74 år, därefter tyvärr sjukhindrad)


Lars Lagerstedt

Förtydligande: Minst ett tiotal jogginglopp per år.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Träna smart i sommarvärmen

Träna smart i sommarvärmen


Även rätt blygsam värme i kombination med träning kan vara en utmaning. Så här löptränar du smartare i sommarvärmen. 

Är det för varmt får vi problem med vätskebalansen och temperaturregleringen – och det blir värre i samband med ansträngning. Dessutom blir vi långsammare. För varje temperaturökning om 5 grader över + 13° C sänks vårt löptempo med mellan 1,5 till 3 procent. I en studie, publicerad i Medicine & Science in Sports & Exercise, kartlade forskarna årtionden av maratonresultat för elitlöpare och elitmotionärer. De såg då att redan vid temperaturer mellan 10 och 15 grader sprang 2.10-löpare 1–2 minuter långsammare på maran. Och för manliga 3-timmarslöpare innebar ”värmen” att de sprang 4–8 minuter långsammare. 

Men att springa i värme är inte bara dåligt för snitthastigheten, det kan också ha positiva effekter för din form på längre sikt. Upp till 80 procent av den energi dina muskler genererar försvinner i form av värme. För att reglera din kroppstemperatur flyttas en större mängd blod till huden ju varmare det är, där det kan kylas ner i och med att din svett dunstar. Den här processen tar det syrebärande blodet från dina arbetande muskler, vilket har en negativ effekt på din löpkapacitet. Din blodplasmavolym minskar samtidigt eftersom en del av vätskan dunstar i form av svett. 

För att motverka detta tillverkar din kropp mer blod – och en ökad blodplasmavolym är i stället positivt för din löpkapacitet på längre sikt. Effekten är märkbar redan efter en veckas träning i värme. När blodvolymen ökar får kroppen mer blod att kyla ner och musklerna får mer syresatt blod att arbeta med. Resultatet: du klarar att jobba hårdare, även i högre temperatur.

Men det är inte bara värme som kan boosta vår prestationsförmåga. Även exponering för solljus antas ha en positiv effekt, enligt forskning från University of West Scotland. Teorin bakom det är att UV-ljus gör att kväveoxid frisätts i blodet, vilket gör att mer syresatt blod når de arbetande musklerna – och att du orkar löpa hårdare och längre.

Sommarens coolaste löparglasögon på köpet!

Sommarens coolaste löparglasögon på köpet!


Löpare: Charlotte Karlsson

Inför sommarens alla härliga löprundor har du nu möjlighet att göra ett riktigt klipp!
Prenumerera på RW och få ett par snygga Sunpocket Atletics sol/löparglasögon till ett värde av 890 kr på köpet! 

Passa på!
10 nummer av RW, värde 990 kr (butiksvärde)
1 par Sunpocket Athletics, värde 890 kr

Sammanlagt värde 1 880 kr!

För endast 699 kr! 

Du sparar hela 1 181 kr!

Ja tack ta mig till erbjudandet! Klicka här!

 

Är du redan prenumerant?
Klicka här, så kan du köpa ett par Sunpocket Athletics till kanonpris. 

Erbjudandet gäller i Sverige och så långt lagret räcker.

 

Kvalitet före kvantitet

Kvalitet före kvantitet


Till skillnad från vad många tror är det kvaliteten på maten och inte mängden som verkar ha störst betydelse för vikten. Det menar forskarna bakom en ny studie, publicerad i Journal of the American Medical Association.

De såg att försökspersoner som drog ner på processad mat, tillsatt socker och raffinerade spannmål gick ner mycket i vikt under tolv månader – trots att de samtidigt åt stora mängder grönsaker och fullkornsprodukter.

Metoden fungerade dessutom oavsett om deltagarna gick på en diet som hade lågt fettinnehåll eller lågt kolhydratinnehåll.

Slutsatsen? Att koncentrera sig på matens kvalitet – istället för antalet kalorier eller portionsstorlekar – verkar vara en mer framgångsrik metod för att både gå ner i vikt och hålla den över tid. 

Fixa gubbvaden

Fixa gubbvaden


De flesta äldre löpare har koll på sina svaga punkter – läxor som ofta gjorts den hårda vägen. För även om generna har betydelse så uppstår de flesta skador av egen förskyllan. Men det finns nästan alltid bot. 

Skador kan förstås orsakas av rena olycksfall. Men inte sällan är det för mycket träning, för tidigt eller för ofta, som ligger bakom typiska överbelastningsskador. Skador som stör oss i vår träning och som vi försöker hålla i schack efter bästa förmåga.

För oss som har nått mogen ålder som löpare är det just dessa störningsmoment som ofta begränsar hur mycket och på vilket sätt som vi kan träna. Men misströsta inte. Försök i stället att aktivt minska problemen genom att utforma träningen på ett smart och individuellt anpassat sätt. 

Först och främst är det viktigt att fastställa vilken typ av skadeproblematik du har. Att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att problemet ska försvinna av sig självt är inte särskilt kreativt. Ta i stället hjälp av en löpintresserad fysioterapeut eller annan kompetent person som kan kartlägga orsak och verkan.

För oss som har nått mogen ålder som löpare är det just dessa störningsmoment som ofta begränsar hur mycket och på vilket sätt som vi kan träna.

Nästa steg blir att anpassa din träning på rätt sätt. Det kan då handla om att träna upp styrka, rörlighet och koordination i det specifika problemområdet, eller om att träna in ett mer effektivt rörelsemönster genom löpskolningsövningar. Generellt gäller det också att utforma din löpträning så att den svaga punkten provoceras så lite som möjligt. I det sammanhanget kan valet av träningsskor vara en viktig faktor.

Varje skadebenägen punkt på kroppen kräver sina egna åtgärder vad gäller specialövningar, träningsanpassning och skoval. Här nedan följer ett konkret exempel på hur man kan gå tillväga för att komma till rätta med ett specifikt, vanligt förkommande skadeproblem bland äldre löpare. Jag har valt så kallad gubbvad (benämningen kommer av att det oftare drabbar äldre män än kvinnor) som exempel för att schematiskt illustrera tillvägagångsättet. Detaljutformningen kräver dock alltid en noggrann analys av den enskilde individens skadeproblem.

Så rehabiliterar och förebygger du en vanlig löparskada

Åkomma: Gubbvad

Symptom: Återkommande bristningar i vadmuskeln (oftast den djupa soleus-muskeln). Börjar vanligtvis som en hastigt påkommen intensiv krampkänning, vilken följs av en regelrätt bristning av muskelfibrerna med tillhörande blödning. 

Bakomliggande förklaring: Muskler och senor blir med stigande ålder mindre elastiska och därmed mer skadebenägna.

Specialövningar: Excentriska tåhävningar med såväl rakt som böjt knä både stärker och töjer vadmuskulaturen på ett effektivt sätt. Stå med främre delen av bägge fötterna på ett trappsteg eller liknande. Pressa dig upp så att du har kroppsvikten på tårna. Lyft ena foten från underlaget och sjunk långsamt ned med den andra foten, så djupt att hälen hamnar nedanför trappsteget. 

Sätt tillbaka den fria foten på trappsteget och pressa dig återigen upp på tårna med hjälp av bägge benen. Upprepa nedsänkningen 10 gånger på ena benet. Skifta sedan ben och repetera. Börja med rakt knä och kör sedan samma övning med något böjt knä. Efterhand kan du utöka till 3 set med 10 upprepningar med vardera rakt och böjt knä. Ta 1 minut vila mellan seten. 

Övningar på en balansplatta med ett ben i taget, eller gång där du växlar mellan att gå högt på tårna och att gå enbart på hälarna ger också effektiv träning av underbensmuskulaturen.

Frekvens: Ofta ger denna typ av specialträning bra effekt med så pass måttlig insats som 10–15 minuter efter löpträningen 2–3 gånger/vecka. Är besvären riktigt ihållande kan det vara nödvändigt att köra specialstyrka som egna fristående träningspass.  

Löpteknikanpassning: Det är särskilt viktigt att inte löpa med för långa steg och sätta i hälen markant framför kroppens tyngdpunkt, om man har återkommande problem med gubbvad. Lägg därför in koordinationslopp på 100 – 150 meter i din uppvärmning, där du fokuserar på att hålla en relativt hög stegfrekvens med aktiv fotisättning rätt under kroppen.  

Skoval: Välj skor med en fast mellansula, så att inte hälen sjunker ned djupt vid markkontakten – det belastar nämligen vadmuskulaturen extra hårt. En väl omslutande, stadig hälkappa som ger stabilisering av underbenet är också viktig.

Så påverkas din prestation av sommarvärmen

Så påverkas din prestation av sommarvärmen


Ju varmare det är, desto svårare är det att prestera inom löpning. Så här påverkar olika temperaturer din prestationsförmåga.

+ 10–15° C
Elitlöpare som gör 2.10 på maran presterar 1–2 minuter sämre tider. Elitmotionärer som springer under 3 timmar på maran springer 4–8 minuter långsammare.

+ 16–20° C
Löpare som springer 10 kilometer på 45 minuter presterar cirka 40 sekunder sämre tider. Elitlöpare gör 1–4 minuter sämre tider på maraton.

+ 21–26° C
Elitlöpare som gör 2.10 på maraton springer cirka 3 minuter långsammare. Elitmotionärer som gör under 3 timmar på maran kan tappa så mycket som 20 minuter på grund av värmen.

+ 27–32° C
Om temperaturen är över +27° C och luftfuktigheten överstiger 70 procent ser man en tydlig nedgång i prestationsförmåga. Om man vill minska den effekten kräver det att man acklimatiserar sig i god tid före sitt lopp.

+ 32° C eller mer
Så höga temperaturer är en ovanlighet i Sverige, men kan förstås vara en realitet på semestern eller under tävlingar i sydligare länder. Måste du ändå springa i hettan så se till att ha koll på vätskebalansen – och var uppmärksam på tecken på överhettning.

Träna konditionen – i 15 minuter!

Träna konditionen – i 15 minuter!


Pressa upp intensiteten med dessa fyra roliga och svettiga övningar – och förvandla vilken kvart som helst till ett powerpass.

Du har 15 minuter på dig, inga redskap, ingen fantasi och knappt något utrymme men samtidigt ett rejält träningssug. Vad göra? Jo, se nedan roliga och snabba träningsprogram med bara fyra övningar som är enkelt att ta till för att få hjärtat och lungorna att jobba ordentligt och få fart på din förbränning.

Gör 12 till 16 repetitioner av varje övning, vila 15 sekunder mellan övningarna. När du har gjort alla fyra övningar, vila en minut och kör sedan hela cirkeln två varv till. Lägg in passet ett par, tre gånger i veckan när du känner att du vill ha en riktig urblåsning.

Utfall till enbent upphopp
Börja i en armhävningsposition, böj vänster ben och flytta fram foten mellan händerna (A). Tryck genom vänster fot, res upp överkroppen och driv fram höger knä och vänster arm till ett enbent upphopp (B). Gå tillbaka ner till start och upprepa på andra sidan.

Sumo-jumping jacks
(A) Stå rakt upp med armarna längs sidorna. Hoppa rakt upp i luften och svep samtidigt upp armarna rakt över huvudet. Landa brett isär med fötterna med tårna riktade utåt och sjunk ner i en djup sumoböj (B). Hoppa snabbt upp till startpositionen igen. Det är en repetition.

Twisthopp
Gå ner i en benböj (A), hoppa rakt upp i luften och svinga upp armarna över huvudet och rotera samtidigt 90 grader åt vänster i luften (B). Landa mjukt och gå ner i en ny benböj (C), hoppa upp i luften igen och rotera tillbaka åt höger. Det är en repetition.

Åsnespark
Börja i en armhävningsposition med raka ben och händerna rakt under axlarna (A). Håll ihop benen och spänn magen, sparka sedan båda benen med böjda ben och fötterna nära rumpan (B). Vänd rörelsen och gå tillbaka till start. Försök att landa mjukt. Det är en repetition.