Åsa Lundström redo för Hawaii

Åsa Lundström redo för Hawaii


Om exakt en vecka, 10 oktober kommer nära 2500 triathleter finnas på plats i Hawaii för att tävla i Ironman World Championship. För många triathleter är det en dröm att kvala in till ett av världens största triathlon-event. Åsa Lundström är ett av två svenska triathlonproffs som kommer till start, det andra proffset är Fredrik Croneborg. Vi tog ett snack med Åsa för att höra mer om formläget inför tävlingen.

Nu är det endast några dagar kvar till tävling. Hur känns formen tycker du?
– Det känns bra. Kroppen svarar på träningen, och jag har inga skadekänningar, så jag kan följa träningsplanen utan problem.

Har du fokuserat speciellt mycket på en specifik gren?
– Nej, egentligen inte. Olika veckor har haft olika fokus, men det är marginellt. När det är så nära en tävling handlar det mer om kvalitetspass, snarare än att boosta vissa delar. Det är något man kan göra under sin basträning.

Hur har du tränat och hur har du laddat de sista veckorna?
– Jag har varit på Playitas Resort i Fuerteventura i tre veckor, där jag tränar 30-35 timmar i veckan, fördelat på ca 4-5 cykelpass, 5-7 löppass, 5-6 simpass, och 3 styrka/ core/ supplerande träningspass. Jag har haft sällskap på många av mina pass av andra som också ska köra på Hawaii, bland andra Andreas Raelert, Mareen Hufe och Mike Aigroz, så jag har haft bra sparringpartners.

Väl på tävlingsdagen, hur tänker du då kring energi och vätska?
– Jag är noga med att dricka elektrolyter innan start, och jag tar lite koffein ca 30 min före start.
Under cykelmomentet tar jag aldrig gel, då blir det bara sportdryck och förhoppningsvis en hel bar, men det är inte alltid man kan få ner så mycket substans som ska tuggas. Under cyklingen försöker jag alltså få i mig en bar och en flaska svag sportdryck så snart som möjligt för att kompensera för det jag förlorat under simningen. Därefter siktar jag på minst en flaska per timme, och i princip allt är sportdryck eller med elektrolyter. Jag tar lite extra salt utöver det, och inför sista 1-2 timmar på cykeln tar jag extra koffein.
På löpningen tar jag ungefär 1 gel var 5 km, och dricker sportdryck primärt, vatten sekundärt, så fort jag få chansen. Sista 12-15 km byter jag sportdrycken mot Cola om jag känner för det.

När planerar du att bege dig till Hawaii?
– Jag är redan på plats i Hawaii, jag flög hit tidigt i tisdags efter att ha kommit hem från Playitas sent i söndags.

Vad är målet med tävlingen, har du något resultatmål?
– Jag vill göra bättre ifrån mig än förra året, då jag kom på 17:e plats. Sedan har jag en del delmål som jag gärna vill uppnå, och det gäller då inte tider eller hastigheter, utan snarare fokuspunkter, taktiska drag och näringsrelaterade delar.

Vilken gren känns starkast just nu?
– Jag är starkast på cykling generellt, och det känner jag även nu.

Hur har du förberett dig ifall det blåser mycket?
– Jag har tränat på Playitas Resort där det blåser en hel del.

Hur planerar du att disponera krafterna under cykelmomentet? Vad är det viktigaste att tänka på?
– Som i alla andra tävlingar är det viktigt att hålla sig till sin plan, inte låta sig ryckas med alltför mycket i hur andra tävlar, även om man givetvis måste anpassa sin plan lite till dem man tävlar mot. Sätta sin egen pace är nyckeln, även i denna tävling. Att vara noga med hydreringsstatus och näring är också grundläggande för att orka på när det börjar bli många timmar i sadeln.

Är du laddad?
– Såklart jag är det!

Intervjun med Fredrik Croneborg kan du läsa här.

Se startlistor för Ironman World Championship.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så gör du för att följa...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer