Ät och spring rätt under jul och nyår – våra tips!

Ät och spring rätt under jul och nyår – våra tips!


Julmånaden – den period som inleds med jullunchernas mångfald och avslutas med Trettondagshelgen – är den tid på året när vi lägger på oss mest, kanske upp till ett par kilo.

Enligt läkarvetenskapen handlar det nog i genomsnitt bara om ett halvt kilo – vilket är illa nog, eftersom det för de flesta av oss är svårare än svårt att bli av med de där extrahektona.

Det betyder i förlängningen att vi tio år senare har gått på oss fem kilo, och då kan man börja tala om problem. Så vad ska vi göra åt det? Bojkotta julen helt? Helt orealistiskt. Då är det bättre att lägga upp en plan. Följ våra råd både vad gäller motion och julmaten, och du kan fira jul med gott samvete. Och inleda det nya året i god form och utan extrakilon.

ÖVERLEVNADSSTRATEGI 1 – Var realistisk – och inte överambitiös
De flesta av oss som springer ser ett antal lediga dagar som ett hav av träningsmöjligheter. Vi lägger upp ambitiösa träningsplaner som bara har ett fel – de är alltför ambitiösa. Det betyder att de nästan med säkerhet kommer att spricka. Och då blir vi oftast så deprimerade att vi helt struntar i att träna.

Så lägg upp en plan, där du nöjer dig med att springa högst varannan dag, kanske upp till en mil, och i måttligt tempo. Och det där med att vara realistisk gäller i allra högsta grad också om julmaten. Unna dig allt som du tycker om men undvik att frossa – och undvik att äta när du inte är hungrig. Om du för artighets skull måste äta, när du egentligen inte känner för det, så ta bara en symbolisk portion.

ÖVERLEVNADSSTRATEGI 2 – Planera i förväg
Detaljplanera din träning redan före julhelgen så du vet vad du har att följa. Då kan du ju också se vilka dagar som är helt omöjliga att träna på. Vad gäller maten kan du också planera, t ex att bara ta en portion och framför allt bestämma redan i förväg vad du inte tänker äta. Du bör alltså inte följa stundens ingivelse.

ÖVERLEVNADSSTRATEGI 3 – Skriv upp både träning och vad du äter
Den som är van vid denna form av bokföring – både vad gäller mat och träning – vet att det stimulerar till att genomföra det som man beslutat sig för. Och att dag för dag kunna följa att föresatserna blivit verklighet stärker verkligen självförtroendet. Annars är vågen ett ganska pålitligt hjälpmedel.

ÖVERLEVNADSSTRATEGI 4 – Planera den kommande säsongen
Redan nu kan du besluta vilket lopp du ska ställa upp i och vilka målsättningar du ska ha, och därmed kan du också göra ditt träningsupplägg. Och eftersom du har ganska gott om tid, kan du utnyttja småstunderna till styrketräning och smidighetsträning hemma i vardagsrummet.

Och om vädret tillåter, så kan du kanske dra iväg på en härlig skidtur eller ge dig ut på en skridskoutflykt. Och är vädret alldeles omöjligt, så kan du ju leta upp något gym där du kan ägna några timmar åt styrkemaskinen, löpbandet, roddapparaten eller träningscykeln. Det är bara att välja.Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löparmat: Frukt- och valnötslimpa

Planerar du för helgens löppass? Här är vår kostexpert Emma Lindbloms goda frukt- och valnötslimpa,...

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Fräsch vintersallad – fullproppad med goda smaker!

Denna fräscha vintersallad är perfekt i lunchlådan – eller på middagsbordet!

Läs mer
Sötpotatis- och kokosgryta

Recept av Dietistens Val: Här har vi inte snålat på smak! Sötpotatisens sötma ihop med den heta curryn blir en...

Läs mer