Så återhämtar du dig efter Lidingöloppet

Så återhämtar du dig efter Lidingöloppet


Komprimera
Efter loppet samlas slaggprodukter, det vill säga reaktiva syreföreningar och mjölksyra i dina fötter och ben. För att förhindra svullnad och inflammation i dina ben och fötter kan du dra på dig ett par kompressionsstrumpor, de underlättar blodets återflöde tillbaka mot hjärtat.

Massera
Ett annat knep för att få bort slaggprodukterna efter träningspasset är att lösa upp muskelknutarna på de mest utsatta ställena med hjälp av en taggig massageboll eller en vanlig tennisboll. Massera dina benmuskler i fem minuter och fokusera på de delar som känns mest spända.

Trappa upp
För att göra sig av med slaggprodukterna efter löppasset kan du träna på en trappmaskin, cykla långsamt eller jogga i 10-15 minuter på låg eller medelhög hastighet. Det hjälper också att hoppa från ena foten till den andra i 30 sekunder i taget.

Ta ett kallt bad
Okej, det här kan göra lite ont… Fyll ditt badkar med kallt vatten och lägg i några isbitar så att vattnet blir cirka tio grader varmt. Kryp sedan ner och försök härda ut, helst i tio minuter. Att kyla kroppen i tio-gradigt vatten har visat sig hämma muskelinflammation genom att musklerna kontraheras i det kalla vattnet. Kylan tros också läka de mikroskopiska sår som träningen orsakar tillfälligt i muskelfibrerna.

Om du inte står ut i tiogradigt vatten så får du inte fall för frestelsen att ta ett varmt bad. Det varma vattnet gör mer skada än nytta eftersom det bidrar till att förvärra inflammationen i dina muskler. Om det är benen som känns trötta och värker kan du för all del nöja dig med att kyla enbart dem. Det har också effekt och det är mer uthärdligt än att bada hela kroppen i det kalla vattnet.

Sov
Det sista tipset är kanske också det trevligaste: sov! För ju mer du sover, desto mer tid får dina muskler att återhämta sig. Åtta till tolv timmars sömn, i minst två till tre nätter, är det som krävs för att unga, friska människor ska kunna ta igen sin förlorade sömn.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer