Så återhämtar du dig efter Lidingöloppet

Så återhämtar du dig efter Lidingöloppet


Komprimera
Efter loppet samlas slaggprodukter, det vill säga reaktiva syreföreningar och mjölksyra i dina fötter och ben. För att förhindra svullnad och inflammation i dina ben och fötter kan du dra på dig ett par kompressionsstrumpor, de underlättar blodets återflöde tillbaka mot hjärtat.

Massera
Ett annat knep för att få bort slaggprodukterna efter träningspasset är att lösa upp muskelknutarna på de mest utsatta ställena med hjälp av en taggig massageboll eller en vanlig tennisboll. Massera dina benmuskler i fem minuter och fokusera på de delar som känns mest spända.

Trappa upp
För att göra sig av med slaggprodukterna efter löppasset kan du träna på en trappmaskin, cykla långsamt eller jogga i 10-15 minuter på låg eller medelhög hastighet. Det hjälper också att hoppa från ena foten till den andra i 30 sekunder i taget.

Ta ett kallt bad
Okej, det här kan göra lite ont… Fyll ditt badkar med kallt vatten och lägg i några isbitar så att vattnet blir cirka tio grader varmt. Kryp sedan ner och försök härda ut, helst i tio minuter. Att kyla kroppen i tio-gradigt vatten har visat sig hämma muskelinflammation genom att musklerna kontraheras i det kalla vattnet. Kylan tros också läka de mikroskopiska sår som träningen orsakar tillfälligt i muskelfibrerna.

Om du inte står ut i tiogradigt vatten så får du inte fall för frestelsen att ta ett varmt bad. Det varma vattnet gör mer skada än nytta eftersom det bidrar till att förvärra inflammationen i dina muskler. Om det är benen som känns trötta och värker kan du för all del nöja dig med att kyla enbart dem. Det har också effekt och det är mer uthärdligt än att bada hela kroppen i det kalla vattnet.

Sov
Det sista tipset är kanske också det trevligaste: sov! För ju mer du sover, desto mer tid får dina muskler att återhämta sig. Åtta till tolv timmars sömn, i minst två till tre nätter, är det som krävs för att unga, friska människor ska kunna ta igen sin förlorade sömn.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer