Gå ner i vikt – på rätt sätt

Gå ner i vikt – på rätt sätt


Vill du gå ner i vikt? Då måste du tänka på att bygga på din muskelmassa samtidigt – så att ditt skelett håller sig starkt och friskt.

Om du tappar muskelmassa samtidigt som du tappar fett, vilket är vanligt vid tuffa dieter, kommer ditt skelett nämligen att bli svagare. Så om du behöver gå ner i vikt är det bäst att äta bra och träna samtidigt. Gärna löpning, som vi sedan tidigare vet är en grymt bra träningsform för att bygga ett starkt skelett. (Källa: Nottingham Trent university, University of Sao Paolo).

Kvalitet före kvantitet?

Hur stor betydelse har kvaliteten på maten när det gäller vikten? Det här diskuterar forskarna bakom en studie publicerad i Journal of the American Medical Association. De såg att försökspersoner som drog ner på processad mat, tillsatt socker och raffinerade spannmål gick ner mycket i vikt under tolv månader – detta oavsett om deltagarna gick på en diet som hade lågt fettinnehåll eller lågt kolhydratsinnehåll. Däremot åt alla deltagarna högkvalitativ mat.

Forskarna lyfter därför frågan om inte matens kvalitet är en mer relevant faktor än fett vs kolhydrater när det gäller viktnedgång genom kostförändringar.


Antal kommentarer: 3

Annica Johansson

Skulle bra gärna vilja se källhänvisning, inte bara publikationens namn här faktiskt, för det låter för bra för att vara sant.


Stefan Larsén

Hej Annica, det var nog lite för bra för att vara sant – vi drog lite för stora växlar på diskussionen av studiens resultat. Nu är den nyanserad och uppdaterad med länk till studien.


Annica Johansson

Tack för länken! Det var väldigt intressant att varken insulin eller generna hade någon som helst inverkan på viktnedgången i de två dieterna som undersöktes. Vilka makronutrienter en person äter är med andra ord mindre relevant än kvalitén på maten. Inte otippat, men en bra påminnelse!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Antidoping – för en ren idrott

Om du springer ett lopp som organiseras av en friidrottsklubb eller tränar i en förening...

Läs mer

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer