Gå ner i vikt – på rätt sätt

Gå ner i vikt – på rätt sätt


Vill du gå ner i vikt? Då måste du tänka på att bygga på din muskelmassa samtidigt – så att ditt skelett håller sig starkt och friskt.

Om du tappar muskelmassa samtidigt som du tappar fett, vilket är vanligt vid tuffa dieter, kommer ditt skelett nämligen att bli svagare. Så om du behöver gå ner i vikt är det bäst att äta bra och träna samtidigt. Gärna löpning, som vi sedan tidigare vet är en grymt bra träningsform för att bygga ett starkt skelett. (Källa: Nottingham Trent university, University of Sao Paolo).

Kvalitet före kvantitet?

Hur stor betydelse har kvaliteten på maten när det gäller vikten? Det här diskuterar forskarna bakom en studie publicerad i Journal of the American Medical Association. De såg att försökspersoner som drog ner på processad mat, tillsatt socker och raffinerade spannmål gick ner mycket i vikt under tolv månader – detta oavsett om deltagarna gick på en diet som hade lågt fettinnehåll eller lågt kolhydratsinnehåll. Däremot åt alla deltagarna högkvalitativ mat.

Forskarna lyfter därför frågan om inte matens kvalitet är en mer relevant faktor än fett vs kolhydrater när det gäller viktnedgång genom kostförändringar.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Annica Johansson

Skulle bra gärna vilja se källhänvisning, inte bara publikationens namn här faktiskt, för det låter för bra för att vara sant.


Stefan Larsén

Hej Annica, det var nog lite för bra för att vara sant – vi drog lite för stora växlar på diskussionen av studiens resultat. Nu är den nyanserad och uppdaterad med länk till studien.


Annica Johansson

Tack för länken! Det var väldigt intressant att varken insulin eller generna hade någon som helst inverkan på viktnedgången i de två dieterna som undersöktes. Vilka makronutrienter en person äter är med andra ord mindre relevant än kvalitén på maten. Inte otippat, men en bra påminnelse!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer
Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du det på bästa sätt.

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer