Bästa strategin för  Stockholm Marathon!

Bästa strategin för Stockholm Marathon!


I Runner’s Worlds chefredaktör Anders Szalkais nedräkning mot adidas Stockholm Marathon den 4 juni är nu strategin för att springa den vackra – men utmanande – banan i fokus. [Presenteras i samarbete med adidas]

2018, när Stockholm Marathon hade 40-årsjubileum presenterades en helt ny bansträckning, och det är till stora delar den banan som även gäller för 2022 års upplaga av adidas Stockholm Marathon.

Jag har själv haft förmånen att springa den nya banan flera gånger. Jag gillar verkligen den vackra bansträckningen, där flera banavsnitt vävs in några gånger vilket gör att publiken får chans att peppa oss löpare flera gånger.

Generellt tycker jag att första halvan av banan är ”lättast”. Den stora prövningen kommer när man precis passerat 29 kilometer och börjar klättringen upp till Södermalm.

Men vi tar det från början, kilometer för kilometer!

0–5 kilometer
Inledningen på 2022 års upplaga av adidas Stockholm Marathon-banan är lättlöpt. Det ska du dra nytta av – men utan att lockas att springa för fort. Det är mycket lätt hänt att göra då man är full av adrenalin efter starten på Lidingövägen strax utanför Stadion. Atmosfären och peppen från publiken och medlöparna lockar de längst fram till kanske lite för snabb löpning.

De längre ner i fältet får i stället en ”slowstart” tills fältet sprider ut sig efterhand som löpningen tar oss mot Odenplan, där den första lite tydliga uppförbacken kommer. Inled därför med små tassande steg upp till Odenplan.

Det är snabblöpt på St Eriksbron och efter ”svängen” vid Fridhemsplan tar Inedalsgatan oss ner till Kungsholmsstrand. Här gäller det att springa den relativt branta nedförsbacken med mjuka, korta steg. Slå inte sönder benmusklerna här genom att springa på för fort.

Efter 5 kilometer, där du skymtar Karlbergs slott på andra sidan Karlbergskanalen, kommer dagens andra lilla motlut. Det är lätt avklarat. Ta kortare steg, jobba med en lite mer aktiv armföring och rikta blicken upp mot krönet. Har du inte redan tagit vätska är det hög tid att börja med det nu. Att dricka regelbundet och lite mindre åt gången, är bättre än att dricka mer och mycket senare i loppet.

6–10 kilometer
Vi lämnar Hornsbergstrand vilket innebär att det blir några knixar och även lite motlut, så här gäller det att ta svängarna så smidigt som möjligt med något kortat steg uppför. Mentalt gäller det att tänka att du direkt efter 6-kilometerspasseringen når flacka Lindhagensgatan och Rålambshovsparken där det blir riktigt lättlöpt igen. Förhoppningsvis känns det bra att tänka att du nu faktiskt har avverkat en sjättedel av loppet. Banan är sedan fortsatt fin – och flack – vidare in mot centrala delarna av stan.

Efter Stadshuset vid cirka 9 kilometer kommer en liten utförslöpa igen. Det är förhoppningsvis inget du känner. Här ser du bara fram emot publiken som om en stund kommer att ge dig ny energi. Vi springer över en sväng till Gamla Stan och passerar 10 kilometer på Rådhusgränd.

11–15 kilometer
Efter svängen över till Gamla stan tar vi Vasabron och Norrbro tillbaka och passerar kanten av Kungsträdgården. Här är det fortsatt lättlöpt, även om det kommer några motlut fram mot Strandvägen. Här kommer de uthålliga löparna, som kommer vara ute längst tid av alla, eventuellt möta de allra snabbaste löparna som redan är på väg in mot stan. Så här kan både elit som uthållig inspirera varandra.  

Och det kan behövas för strax efter 12 kilometer ska ta vi ta oss an banans kanske första lite större prövning. När du viker av från Strandvägen upp på Narvavägen mot Karlaplan möts du av ett smygande motlut på runt 600 meter med 3 procent lutning. Låt inte pulsen gå i topp nu, för efter den lätt-löpta och snabba inledningen har du råd att ta det lugnt här.

En sväng runt Karlaplansrondellen tar dig tillbaka mot Stadion via  Karlavägen. Stadion som du i år ser när du springer svagt uppför på Sturegatan till Valhallavägen. Här kan du tänka att du nu faktiskt fixat 1/3 av hela loppet. Du passerar 15 kilometer efter Karlaplan och Valhallavägen hjälper dig flyta på i bra rytm.

16–21 kilometer
Valhallavägen sluttar svagt utför och även om Oxenstiernsgatan har ett motlut är det ändå fortsatt lättlöpt när du ger dig ut på Djurgården. Sträckningen som väntar är böljande, men förhoppningsvis är du fortfarande så pigg att du faktiskt kan njuta av grönskan runt omkring dig.

Fortsätt att korta ner steget i uppförsluten. På den lite tuffare och längre stigningen mellan 18–19 kilometer på Manillavägen efter bron tar du det riktigt lugnt. Se fram emot att snart bocka av halvvägspasseringen som kommer när du passerat Skansen på ena sidan och Gröna Lund på andra sidan.

21,1–25 kilometer
Nu har du gjort mer än hälften. Nu är det dags att ta fram de postiva tankarna och fortsätta att dela in loppet mentalt – snart möts vi av riklig publik igen. Låt Strandvägspubliken hjälpa dig ännu en gång. Kanske är det du som möter medlöpare som är på väg ut mot Djurgården den här gången – så peppa varandra!

När du springer över till Gamla Stan kan Slottet vara ett fint riktmärke, för här har du avverkat 24 kilometer och det är faktiskt bara 18 kilometer kvar – bara ett ”kort” långpass. Använd den flacka sträckan fram mot Slussen för att ladda kraft, för vid 25-kilometersmarkeringen kommer en tuff utmaning när du ska ta dig upp mot Hornsgatan på Söder från Slussen. För många kan det vara läge att lägga in något gångavsnitt här. Mentalt är det positivt att känna att man redan nu passerar 25 kilometer.

26–29 kilometer
Efter Hornsgatan får du snart njuta av Torkelknutssonsgatans fina utförslöpning ned till vattnet igen. Flack löpning väntar längs Stadsgårdsleden, även om en del nog kan uppleva sträckan som lite tråkig – speciellt svängen bort mot Londonviadukten där tunneln tar oss över till andra sidan.

Nu kommer ett parti som du mentalt ska vara redo för: den i flera etapper tuffa stigningen på Söder. Men tänk att du fixar det här, för det kommer att bli lättare. Spring med ett något kortat steg uppför inledningen på Folkungagatan, och tänk nu positivt. Du ska besegra både din trötthet och banan!

30–34 kilometer
30-kilometerspasseringen når du när du nästan klarat av hela Folkungagatan. Sen blir det lite svagt utför in i Söderledstunneln, där du får en stund för dig själv eller bara med dina medlöpare. Men snart möter Hornsgatans suveräna publik upp igen.

Men visst finns det några utmaningar kvar här på Söder, kanske framförallt välkända och ökända Västerbron. Det positiva är att du jämfört med upplagorna innan 2018 nu kommer in på bron på en högre nivå, vilket gör att själva stigningen blir kortare. Men Västerbron hör till maran – och självklart klarar du av den.

34-kilometerspasseringen kommer när du klarat av uppförsdelen av bron. Men det är kanske inte uppförslöpningen som är tuffast för dig just nu, utan i stället är det utförslöpningen nedför Västerbron som frestar på mest. Sjunk ner lite i steget och försök ”rulla på” mjukt utför. Njut av att det gör lite ont, för det hör maran till – snart har du gjort 35 kilometer.

35–42,2 kilometer
Efter Västerbron är du inne på bekant mark igen när du passerar Rålambshovsparken för andra gången i dag. Nu får du plocka fram kämpatakterna. Tänk på att det inte är så långt kvar, och att den största delen av det som återstår är relativt flack. Hade du en bra känsla här under det första varvet så försök att frammana den känslan igen. Citypubliken hjälper dig framåt.

När du efter vackra Strandvägen åter når Narvavägens smygande motlut är det bara att höja blicken svagt, få upp steget igen – och kämpa! Du passerar 40-kilometersmarkeringen uppför. När du kommer in i rondellen vid Karlaplan är det mindre än 2 kilometer kvar, och det är ”bara” Karlavägen fram till Sturegatan som gäller. Just Sturegatan utgör den sista lilla prövningen innan du ser Stockholm Stadion med målet.

Redan utanför arenan kan du ladda för känslan det innebär att komma in på denna anrika Stadion, och den fantastiska målgången framför Kungliga läktaren.

Här är det STORT grattis – och bra kämpat! När du läser det här tar du med dig att det är värt kämpa för!

//Lycka till önskar RW/Szalkai


Antal kommentarer: 1

Jan-Åke Nordell

Mycket bra! Många bra tipps längs banan. Fjärilarna i magen lugnade ner sig :).Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar

Rekordsnabbt så klart i adidas ADIZERO: ROAD TO RECORDS 2023

Två juniorvärldsrekord på damsidan och flera nationsrekord – och suveränt snabba tider på den specialdesignade banan på adidas HQ World...

Läs mer