Bästa träningstipsen sista veckan innan Tjejmilen

Bästa träningstipsen sista veckan innan TjejmilenSista veckans pass kan skilja sig åt lite beroende på hur just din träning sett ut i sommar.
Om du inte fått till någon löpträning alls i sommar kan du med fördel få till ett kort löppass i början av tävlingsveckan som ger dina, vid löpning ovana, ben viss muskulär tillvänjning till löpningens belastning. Visst finns det en risk att du får lite träningsvärk, men om passet är tillräckligt kort och du har några dagar till efter passet fram till loppet kommer träningsvärken försvinna och passet gynna dig lite på Tjejmilen.
Kör till exempel ett lugnt pass där du blandar löpning med gång, och sätt upp en totaltid på passet. Ett mål kan vara totalt 20-25 minuter träningstid där du blandar löpning och gång så att det känns behagligt ansträngande för just dig.
Mer än så kan du inte köra och mer behövs inte heller för att du ändå ska vara lite mer redo för tio kilometer på lördag än om du fortsatt helvila. Givetvis ska du sen anpassa loppet till det faktum att du inte fick in någon träning i sommar. Kanske kan du ta det som en start på din träningshöst?

Har du tränat löpning lite sporadiskt i sommar gäller det att försöka få till ett pass där du jobbar upp både puls och lite fart utan att det för den skull blir ett för dig tufft pass. Svenskans ”lagom” passar bra in på hur känslan på din trötthet ska vara på passet.
Passet skulle kunna vara en uppvärmningsjogg på tio minuter följt av lite lätt rörlighet innan du springer 5 x 40 sekunders intervaller. Ta lika lång stående vila som du sprang, och spring inte fortare än att känslan i löpningen är lagom tuff under alla fem intervallerna. Givetvis ska du jobba klart mer än på uppvärmningsjoggen, för både farten i löpningen och triggningen av att skicka ut syre till dina arbetande muskler har ett bra syfte inför lördagens lopp.
Den lätta känslan är dock övergripande för att du rent mentalt ska känna att du nu är laddad och bra till loppet, och bästa sättet att hitta den känslan brukar vara att försöka springa fint och lätt. Så se dig som en snabbspringande elitlöpare med lätt steg och ta med dig den känslan! Glöm inte avsluta passet med en lätt jogg på fem-tio minuter och lite stretch, så att du även har rörligheten intakt till på lördag.

Har du tränat bra med löpning i sommar skulle intervallpasset som beskrivs ovan kunna vara ditt sista fartpass innan lördagen, men du skulle kunna utöka intervallantalet med tre-fem intervaller till. Har du kört lite kuperat eller konkret backlöpning i sommar skulle just ett kort lätt backpass vara nyckeln till ett spänstigt Tjejmilssteg för dig. Väljer du backalternativet tar du en uppvärmningsjogg i ditt lugna tempo till någon kort backe i din omgivning, som bjuder på ett hyfsat motlut. Väl där kör du lite rörlighet innan du kör fem-åtta backar uppför där din tid i uppförslöpningen inte tar mer än runt 20 sekunder. Vilan blir mycket lugn jogg ner, eller så går du ner för backen. Försök få till känslan av ett spänstigt steg med bra tryck, utan att du för den skull riskerar att dra på dig några muskelsträckningar. Ta dig tid att göra en ordentlig nerjogg efter backpasset och gärna lite dynamisk rörlighet om du är van vid det, alternativt vanlig klassisk stretch om det känns bättre.
Utöver det sista formgivande passet kan du som är van vid många löppass i veckan även köra ett kort underhållande lugnt distanspass någon av dagarna innan loppet. Bra mentalt att få komma ut och springa, men även för att din kropp är van att hålla i gång och då kan för många dagars hel vila skapa en lite onödigt seg känsla.

Oavsett hur just ditt upplägg ser ut sista veckan, ta med dig att Tjejmilen ska vara kul. Ta in inspiration från dina tusentals medlöpare och se till att du får ett härligt lopp!

Januarinumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Snabb &stark 2019
 • Allt om löpband
 • Smart klädd i vinter
 • Logga som eliten
 • Öva upp balansen
 • Mat för resultat
 • 7 snabba kom igång tips
Antal kommentarer: 1

Jennie Larsson

Hejsan! Har följt hela programmet av Anders på 20 veckor med mål på 45 min. Superbra! Har lyckats bra tidigare med det. Jag undrar hur gör man för att behålla formen o motivationen uppe till nästa år? Skulle vilja ha fortsättning på program efter ett lopp.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gissade du rätt antal skosnören under Lidingöloppsmässan?

Gissade du rätt antal skosnören under Lidingöloppsmässan?


Ni var många lidingölöpare som stannade till i vår mässmonter för att gissa hur många skosnören vi hade i vår glasburk. Många var nära, men bara en av er prickade helt rätt!

I burken gömde sig 105 skosnören

Stort grattis Veronica Solbakken, du vinner ett årskort på Actic som har över hundra anläggningar i Sverige från Ystad till Kiruna med gym, simning och gruppträning.

Tack till alla er som tog er tid att vara med i tävlingen – hoppas att loppet gick bra!

Springa Lidingöloppet?

Springa Lidingöloppet?


Vässa löpningen i vinter och blicka mot löparsäsongen 2019 tillsammans med Runner’s World!

Låt oss på Runner’s World coacha dig eller någon du tycker om mot valfritt Lidingölopp!

För 999 kronor får du

 • 10 nummer (värde 795kr) utav Sveriges bästa löpartidning
 • Startplats i valfritt (se nedan) Lidingölopp 2019 (värde upp till 795 kr)
 • Skräddarsytt träningsprogram på 14 veckor signerat vår chefredaktör tillika löpargurun Anders Szalkai (värde 290 kr).

Du sparar upp till 881 kr med detta erbjudande!

Erbjudandet gäller till och med 31/1. Först till kvarn då vi har begränsat antal startplatser till detta erbjudande. Som prenumerant får du dessutom mängder med förmåner som t ex alltid 20% rabatt på nya löparskor. Erbjudandet gäller endast i Sverige.

Är du redan prenumerant kan du också ta del av erbjudandet genom att förlänga din prenumeration.

Du kan välja mellan loppen nedan:

 • TCS Lidingöloppet 30 k
 • TCS Lidingöloppet 15 k
 • Rosa Bandet-loppet 10 k

Ta mig till erbjudandet!

Vill du ge bort tryck här!

 

Sponsrat inlägg
Så många skosnören gömde sig i glasburken

Så många skosnören gömde sig i glasburken


Många av er som besökte våra mässmontrar på Tjejmilen och Stockholm Halvmarathon var med och gissade hur många skosnören vi hade gömt i vår glasburk. En klurig uppgift – men flera av er var väldigt nära. Nu har vi korat de två vinnarna som var närmast rätt svar. 

I burken gömde sig 108 skosnören!

Grattis Susanne Pettersson och Eva Elonsson, som båda gissade på 107. Ni vinner en varsin Garmin Forerunner 10 och en prenumeration på 12 nr av Runner’s World (totalt värde 1 794 kr). Stort grattis!

Tack till alla er som tog er tid att vara med i tävlingen – hoppas att loppet gick bra!

Vinnarna har även kontaktats via mejl. 

Överlägsen etiopisk seger i Tjejmilen 2015

Överlägsen etiopisk seger i Tjejmilen 2015


Vid 14-tiden, en timme efter första start, öppnade sig himmelen över huvudstaden. Medan publiken tog skydd i tälten på tävlingsområdet fortsatte de tusentals löparna längs blöta vägar och stigar på Djurgården och tillbaka till målet på Gärdet.

Eliten hann dock i mål innan skyfallet och segrade gjorde etiopiskan Webalem Ayele på tiden 33:28, en dryg halvminut före landsmanninan Yewbdar Gela (båda tävlar för Ullevi SK). Isabellah Andersson (Hässelby SK) blev trea på 35:24, trots en lättare muskelbristning i baksida lår. 

Topp 10 Tjejmilen 2015

1. Webalem Ayele, Etiopien/Ullevi SK, 33:28
2. Yewbdar Gela, Etiopien/Ullevi SK, 34:07
3. Isabellah Andersson, Hässelby SK, 35:24
4. Louise Nilsson, Malmö AI, 35:35
5. Anna Rahm, Huddinge AIS, 35:54 
6. Frida Lundén, FK Studenterna, 36:26
7. Louise Wiker, Hässelby SK, 36:26
8. Josephine Ambjörnsson, Hässelby SK, 36:50
9. Mikaela Kemppi, Örebro AIK, 37:01 
10. Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 37:09 

Här hittar du alla resultat från årets Tjejmilen 

Webalem Ayele, ohotad segrare under sista kilometern in till målet på Gärdet

Yewbdar Gela på en stabil andraplats 

Femfaldiga Tjejmilen-vinnaren Isabellah Andersson var nöjd med tredjeplaceringen, med tanke på sin muskelbristning i baksida lår 

Fler bilder hittar du i vår bildspecial via den här länken

Isabellah Andersson siktar på sin sjätte seger i Tjejmilen

Isabellah Andersson siktar på sin sjätte seger i Tjejmilen


Imorgon lördag den 5 september samlas över 30 000 löpare för Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor. Till den 32:a upplagan av Tjejmilen kommer allt från vardagsmotionärer till den yttersta eliten. Isabellah Andersson, som i år vunnit SM-guld på både 10 km landsvägslöpning och 10 000 m banlöpning, satsar på att ta sin sjätte seger. Hon går då om Evy Palm i flest segrar, just nu har då båda vunnit fem år var. Evy vann den allra första Tjejmilen 1984 och i år spring hon Tjejmilen för 29:e gången.

Starten går på Lindarängsvägen på Gärdet i Stockholm med första start klockan 13.00. Den 10 kilometer långa banan sträcker sig längs Gärdet och ut Djurgården för att sedan avslutas igen i närheten av startområdet.

Här är det seedade löparna till årets Tjejmilen:

1. Isabellah Andersson, Hässelby SK
2. Frida Lundén, FK Studenterna
3. Charlotte Karlsson, Hässelby SK
4. Louise Wiker, Hässelby SK
5. Anna Rahm, Huddinge AIS
6. Cecilia Kleist, IK Akele
7. Johanna Bäcklund, Runacademy IF
8. Johanna Lindholm, Finland
9. Josephine Ambjörnsson, Hässelby SK
10. Fonja Fjellner, Örgryte IS
11. Anna Haag, Intersport
12. Anna Lindh, Rånäs 4H
16. Louise Nilsson, Malmö Al
17. Webalem Ayele, Etiopien
18. Yewbdar Gela, Etiopien
42. Evy Palm, Möljdals AIK

LÄS MER

Experterna tipsar! 5 träningsprofiler ger sina bästa råd inför Tjejmilen

Så får du ut full effekt under Tjejmilen

Nästa utmaning! Tävla om startplats till Women’s Health Halvmarathon 2016

Mer info om loppet på www.tjejmilen.se