Blogg

10 hjärtegoda saker idag


Livet har verkligen varit tufft ibland. Imorgon är till exempel en dag som sen 5 år följer med mig som en tung svart sorg och ett varför utan svar.

Men sorg ger perspektiv på lycka. På vad man kan och bör vara tacksam för. Och jag har varit väldigt tacksam och glad och inspirerad den senaste tiden. Länge faktiskt. Inget speciellt har hänt, det är snarare så att jag gått från en trygg anställning till en högst osäker roll som egenföretagare. Men sen jag tog beslutet har tacksamheten bara växt, över enkla saker som (som tur var) inte kostar något, vilket är bra eftersom jag måste hålla i slantarna nu tills jag har mer fast mark rent ekonomiskt.Samtidigt som oron för vår omvärld ökar..ja det kanske just är en ökad insikt om hur bräckligt det här goda är. Hur få förunnat det är att få ha det såhär bra med ett vardagsliv. Borttappade vantar, 3-årstrots, hormonfinnar och dåligt mammasamvete. Osv.

När saker landar i hjärta och mage så blir det bra tror jag. När det mesta i ens liv berör hjärtat så är det nog lättare att känna tacksamhet också. Att stanna upp och ta sig tid att vara tacksam är ju faktiskt själva förutsättningen för att kunna se vad man faktiskt är tacksam för. Kanske lägger man tid på något som inte ger tacksamhet. Kanske väljer man bort något. In något annat. Det blir lättare och mer naturligt ju oftare man gör det. Men samhället vill inte att vi ska vara nöjda och tacksamma. Vi ska konsumera mera. Vi måste gå på tvärsen!

Sen är det klart att vissa dagar beströdda med mer guldkant än andra, ibland är det man själv som strör och ibland är det andra. Idag var en riktigt fin guldig dag. Men inte på ytan utan raka vägen från hjärtat!

1) Mysmorgon med tjejerna. Lämnade den lilla först som sprang rakt in i frökens famn i en lång kram. Promenad till skolan med stora, mycket stora frågor nu och så kan hon helt plötsligt mer om höga berg i solsystemet och annat.

2)Från skolgårdslämning rakt ut i skogen. Solen strålade. Bara jag och nya stigar och planlöst men ändå målinriktat irrande. Planerade, lyssnade och rörde på mig.

3) Svängde ut på vägen efter en timme, joggade in till St Eriksplan. Gott kaffe på Systrarna Andersson efter mat på affären. En stunds lugn och ro. Jag har accepterat min rastlösa själ, den är inte så rastlös egentligen men den är mest stilla när jag rör mig eller rört mig. Nomadhjärta.

4) Poddinspelning med otroligt kloka och inspirerande Erik Hemmingsson från GIH. Både samtalet under inspelning och efteråt. Folkhälsa. Hjärnan snurrade.

5) Telefonsamtal. Landat ett inspirerande jobbuppdrag som kommer ta mig till Alperna för första gången i mitt liv.

6) Snabbt besök hos syster.

7) Jogg mot dagis och fick en sån stark uppenbarelse om ett vägval så jag fick stanna en stund och bara knockas.

8) Hämta lillan. Få stor kram. Veta att hon haft det bra, är trygg. Trivs.

9) Åker till Åre imorgon. Få komma till fjällen, som en del av mitt företag. Då och då. Den lyckan. Åka från barnen? Hur är det ok? Men några dagar i månaden och resten av tiden ha mer tid med dem. Har landat i att det funkar för dem, för familjen. Vi testar.

10) Att vi har det bra just nu. Vi har det så bra. Allt är så himla bra.

Och det är kanske där lyckan finns. I att se på det man har med lite nya ögon. Man är nog rikare än man tror, lyckligare än man anar.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Låt det inre flödet styra


Något som alla vet men som behöver skrivas och pratas om igen och igen är det här med att sociala medier – det får man ta med en nypa salt. Det du ser är vad människor väljer attskriva eller väljer ut att ta bild på och kanske retuschera och filtrera. Det kan vara otroligt inspirerande. Det kan vara en tankeställare. Men det ska inte sväljas som en stavmixad soppa. Det här har både kloka Katarina och Betty just skrivit om på lite olika sätt.

Det är inte den enda sanningen.

Det är inte dina budord.

Det är inte vad du ska uppnå.

Det är inte så flådigt som det verkar.

Du vet bäst vad du behöver.

Det riktiga, det viktiga är vad du gör och hur du känner för det.

Att du lever ditt liv styrt av ditt inre flöde, inte det yttre.

Jag är lite tjenis med en professor på Stockholms Universitet. Han träffar ibland en grupp chefer i ett nätverk han har. Han berättade att han brukade låta dem reflektera, mest, för det hann de aldrig göra annars. Det tog de sig inte tid till att göra. Det behövde de göra.

Reflektion alltså. Jag tror så mycket stress och ohälsa ligger i att vi inte tar oss tid till det. Både yrkesmässigt och privat. För hälsa, prestation och för klimatet. Men det finns få strukturer i vårt samhälle som guidar och inspirerar oss till reflektion. (Det är därför jag har i min kalender att ”vara i skogen”, jag skulle bli tokig annars). 

Och inte så konstigt. Reflektion är gratis. Det tjänar ingen pengar på. Nu lyckas folk till och med börja med och ägna mycket tid till yoga utan att landa i sig själva. Vi skaffar saker vi egentligen inte behöver för att vi just inte stannar upp och tänker efter. Låter välregisserade välpaketerade budskap sätta oss på ny kurs.

Tanke. Känsla. Handling.

So it goes. Här är det ypperligt läge för reflektion för att ta tag i impulser som du inte bett om.

Fråga dig själv:

Var kommer tanken ifrån?

Vilken känsla får du och vad gör du med den?

Vad lägger du din energi på?

Vad betyder det egentligen för dig, är det här något som är av betydelse för dig?

Det externa flödet, är just ett flöde som konstant pågår. Ditt inre flöde är din guide till vad du ska tanka in. Reflektion är nyckeln till dörren dit.

Att stanna upp, reflektera över vad du verkligen vill, behöver. Vad som är rimligt. Vad som verkar vara sant och logiskt och vad som nog kan få flöda förbi utan åtgärd. Det kan göra stor skillnad. Du kan må riktigt, riktigt bra av det.

Testa den här veckan som kommer; Ta tid för reflektion i din agenda!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hälsa på jobbet – den röda tråden


Jag älskar mitt nya arbetsliv. Det kanske är lite tidigt att säga det men jag älskar det. From all my heart. Jag är en kreativ själ och med min ryggsäck med min lätta dator känner jag mig fri där jag tassar omkring Stockholm kors och tvärs.

Sen 1a februari är jag alltså på heltid i mitt egna företag Formstark Hälsa. Vad gör du? frågar folk. Jag hjälper organisationer och deras medarbetare att styra, leda och främja hållbar och lönsam prestation mot antagna mål över tid. Med arbetsglädje och vaavoom som bieffekt.

Jag är otroligt motiverad, driven och känner enorm mening i det jag gör så det är inga problem att hitta motivation att jobba.Det är samtidigt inga problem att vara ledig för jag älskar min fritid också.

Jag är ute och föreläser om det här med mentala bokslut så jag måste ju leva som jag lär: Jag har gjort ett arbetsschema för mig själv som bygger på de mål jag har. När allt bara är en röra av email, offerter, förfrågningar och saker jag ska läsa-så följer jag min plan och vet att den är det rätta.

Förutsättningar jag försöker skapa för att vara motiverad, proffsig, engagerad och hållbar i mitt liv.

Idag hade jag en spretig dag som började med dubbellämning vilket tar lite tid. Sen satt jag på kafe och svarade på mail en timme.

Höll en kort workshop om ”hållbar inlärning” med mina f d kollegor på Learning och Development på PwC. Högt engagemang- kul! Hur skapar vi bästa förutsättningarna för att ta in ny kunskap och öka kompetensen?

Därifrån till att jobba på tjänsten ”hållbara konferenser”.

 Klockan 14 hastade jag längs Drottninggatan ut till Blasieholmen för att föreläsa för Novares Accelerator program. Unga ambitiösa chefer med driv och engagemang. Jag föreläste om hur man kan tänka runt sin hållbarhet i allmänhet och hur man ”recover like a pro” i synnerhet. Utmaningar kan vi ofta inte förutse, men vi kan bli experter på vår egen återhämtning och perspektiv för att stå rustade för arbetslivets utmaningar i roller där vi ”aldrig blir klara”. Hur ger vi oss själva, och våra medarbetare förutsättningar att behålla prestationen över tid?

Vi avslutade med ett kort enkelt #utonjut pass med helkroppsträning på Skeppsholmen i månsken, solnedgång och med frostkänsla och mycket skratt. Ett pass där alla anpassade sitt engagemang efter sina förutsättningar just då.

Det är den röda tråden. En av mina ”Fab 5″s som jag jobbar efter. Att skapa hälsa på arbetsplatsen handlar om att styra, leda och möjliggöra/uppmuntra rätt och adekvata förutsättningar för medarbetare att prestera hållbart över tid. Det kan handla om att ändra organisatoriska strukturer, ledarskapkriterier och belöningskriterier. På det stora planet. Men i det lilla kan det kan också handla om att se till att det finns bra mellanmål, höj och sänkbara skrivbord. Att uppmuntra 3 x 10 minuters promenader antingen på raster eller i form av möten. Att sätta riktlinjer för hur man beter sig i ett öppet kontorslandskap. Det beror på var utmaningarna är. Men med största sannolikhet löses det inte av att erbjuda hårda träningspass på lunchen. Men det tar vi en annan gång.

Kontakta mig gärna om din arbetsplats vill bena ut det här med förutsättningar för hållbar prestation!

Snacka om förutsättningar. Ottsjö våren 2014Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foodsforeverydaychamps – matplanering


Man måste äta varje dag (om man inte fastar då). Det är som med att andas- det är hur naturligt som helst, men man kan också helt gå upp i bara just det. Jag vet och hör om så många, framförallt föräldrar men också de som ska laga till sig själva som tycker det är svårt att ”få till bra måltider”.

Jag tror det beror på flera saker förutom tidsbrist, ointresse och bortsett från all skräpmat som också finns i mataffären.

I ett föräldrasammanhang kan det vara så att man hamnat i att barnen börjat vägra massa saker. Det brukar svänga lite också, endera dagen funkar ditten sen funkar inte ditten men datten. Men har man hamnat i att ”hen äter bara det” och bara serverat en väldigt smal meny då är det kanske inte så lätt att slänga in baba ganoush där en onsdag. Har du chansen- erbjud brett spektra så tidigt det går. Sen gillar väl ingen allt men man ska inte ha förutfattade meningar om vad barn gillar heller. Mina till exempel: Båda gillar broccoli. De älskar lax. Den ena gillar kokta morötter, den andra bara kalla. Den ena älskar ärtor, den andra älskar sill. Den ena gillar linsbiffar, den andra bara linsgryta. Man vet aldrig. Sluta aldrig prova.

För andra kanske det socialmediala stjälper en- det ska vara så gott och avancerat hela tiden. Lagar man bara till sig själv och ibland inte orkar så tycker jag tycker man gott kan tänka lite som en student ibland när man bara inte orkar: Koka någon sorts pasta (finns ju alla möjliga tex kikärtspasta). Ringla lite god olivolja över. Smula över fetaost. Ät med keso och lite grönsaker. Häpp! Fullvärdigt protein, långsamma kolisar, fiber, vitaminer och mineraler. På nolltid.

Här hemma planerar vi ibland. Ibland inte. Vi lagar ofta ungefär samma middag och bryr oss inte om det. Det blir lite olika tillbehör, lite olika grönsaker osv men ganska lika ändå. Försöker planera in bra mat så det inte gör något om vi får akut pizzasug någongång.  Just nu testar jag en ny rätt varje vecka. Fullt hanterbart och riktigt roligt faktiskt!

Matplanering

Såhär brukar jag tänka runt en veckas mat:

En kycklingrätt. En lax. En vit fisk. Två-tre vegetariska och så den dagen det är mest snoigt äter vi soppa o pankis ( på bra grejer och många ägg) och ibland förbereder vi smeten på morgonen. På helgen gör jag gärna en enkel paj till lunch (när man ändå ofta är hemma och har lite tid) som går bra att äta hemma eller ta med ut. Gärna tacos på fredagen och gör ofta på sojafärs. Ibland äter vi tex kasslergryta men försöker välja in vegetariska rätter istället för det och undvika charkuterier. För jag brukar tänka att de får kött och nitritgrejer som korv och sånt på skola och dagis så det undviker vi hemma men det gör inget om det blir det på en tur i skogen. Men det är inget jag planerar in, utan det gör inget om det blir av när vi är out and about.

Samma med mackor. Guds gåva till gommen. Men det planerar vi inte in att käka, utan det blir det ju lätt ändå här och var. Och det gör ju inget om man inte redan har det som basföda dag ut och dag in.

Stekta ägg, kokt pasta med lite morötter och någon annan grönsak är också mat och tar no time. Omelett på rester går i ett nafs. Mer näring i det än i flera färdigrätter. Ibland är de här hop-plocks-måltiderna de mest uppskattade.

Foods for everyday champs- kriterier

Maten ska max ta en halvtimme att göra. Kanske längre på helgen. Den ska vara god. Den ska vara näringsrik. Försöker tänka klimatsmart. Det ska vara enkelt och jag brukar klippa ned fisk och kyckling direkt i stekpannan och spara disk på alla de vis.

Grönsaker

Jag brukar försöka tänka minst tre grönsaker per måltid. Morötter, ärtor, lök, tomater. Broccoli, blomkål. Äter själv gärna vitkålssallad. Skär och ställ fram innan maten kommer så slinker det ned. Testa olika. Gillas kokt? Rå? Riven? Gömd i maten?

Få det att funka

Planera maten för veckan. Storhandla därefter. Planera vilken rätt som passar bäst vilken dag. Ugnspankis (som med bra mjöl, många ägg och lite rivna grönsaker och bär ovanpå är riktigt bra mat och går att röra ihop på morgonen och slänga in sen.)

Tina saker på morgonen när du roddar frukost. Kanske till och med plocka fram.

Fram med grönsakerna först. Går de inte ned kan man ofta smyga i dem i soppor,  pankis och grytor.

Det gör inget att det blir liknande mat varje vecka bara den får er att må bra, det åts inte så varierat förr om tiden heller direkt.

Äter du själv- försök göra det borta från datorn. Ibland iallafall.

Använd sunt förnuft: En smörgås är inte giftigt. Pasta är inte farligt. En trevlig stund vid matbordet (ja jag vet ibland går det inte) är kanske lättare att uppnå när man sänker kraven lite.

Jag ska dela fler enkla goda recept jag testat. Nedan: Mustig minestronesoppa (fast ser ut som gryta) med majspasta som blev galet god! Alla åt!

Nästa gång blir det tips på saker att ha hemma!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Märta! Ja visst är det!!! Man får stanna upp och fundera lite men det är lätt att bara göra som vanligt!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Föreläsning i Åre & Malmö – Strategiskt och lönsamt hälsoarbete


En nyp mig i armen-grej med Formstark Hälsa (hemsida kommer!) är att jag får göra så fina samarbeten. Det är viktigt för mig att de jag samarbetar med har en värdegrund som jag kan dela- eller relatera till. Och ni vet min kärlek till fjällen? Till utomhusliv? Till ett aktivt liv? Ja det där och mycket annat delar jag med nya Holiday Clubs ledning- och personal.

Mina barn älskar Åre (den lilla vet det inte riktigt än, den stora är helt frälst). Min man och jag stortrivs där. Jag älskar det förstås!

Så jag är jätteglad över att liera mig med Holiday Club och den satsning som de gör just nu. In och kika och vill du njuta av vårvintern i Jämtland så kan jag varmt rekommendera att ta tåget upp, kliva av och vara på plats i fjälldrömmen.

Om två veckor exakt i skrivande stund är jag i Åre för att jobba och då kommer jag hålla en väldigt uppskattad föreläsning om strategiskt och lönsamt hälsoarbete. Det passar dig oavsett roll på din arbetsplats men du eller ni som vill ta ett proaktivt och strategiskt grepp om hälsofrågorna utanför lösryckta friskvårdsaktiviteter. (Och då vet alla som hört mig att jag tycker friskvård är superviktigt, men det är ofta större utmaningar och förbättringspotential inom andra områden). Kanske har du en kollega eller bekant du tycker ska gå på detta?

Föreläsning, mingel och sen kan du passa på att träna på gymet med den vackraste utsikten och avsluta på spa för det ingår också! Läs mer och boka här.

Hej Malmö hej Lund!

Bor du kanske nära Malmö? Då tycker jag du ska blocka kvällen den 2a mars i kalendern för då kommer jag hålla samma föreläsning på Scandic Stortorget. Dessutom finns jag tillgänglig för en föreläsning eller workshop på din arbetsplats under eftermiddagen den 2a eller förmiddagen den 3e i Malmö eller Lund. ”Hållbara medarbetare, hållbart arbetsliv” är en workshop/föreläsning som varit väldigt populär där jag kört den.

Jag hoppas vi ses!

Min slogan? En hållbar investering!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Hej Tina! Vad roligt. Jag har länkat på Twitter och på min facebooksida ”Formstark Hälsa”. Ska blogga om det också! Välkomna!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Motion kontra träning- 10 saker de allra flesta inte behöver bry sig om


Hur många reps det blev.

Exakt hur långt du sprang.

Att äta något proteinrikt efter träningen.

Om du har bomull på dig.

Att du ska ha rätt skor.

Att du tappade räkningen.

Att du blandar kondition och styrka.

Att du inte foamrollar.

Att du inte gillar plankan.

Att du inte kan stå på huvudet.

För de allra flesta i Sverige så handlar det om att bara få till att röra på sig. Ofta. Flåsa ibland. Lyfta något, dra i något. Göra rörelse jäkligt enkelt eftersom det tenderar att vara svårt att få till om vi bara följer samhällets struktur.

Vi som fått till det. Vi som rör oss ofta. Vi har ett ansvar, inte som träningsprofiler utan som medmänniskor i ett land där den fysiska inaktiviteten ökar. Där fetman ökar. Där inaktivitet både leder till mentalt och fysiskt lidande.

Vi har ett ansvar att visa att träning med detaljfokus och blodsmak det är ett intresse. Det är ett val. Det är inte det som behövs. Det har inte något med folkhälsa att göra. Det kan lätt gå överstyr också när det ska knös in mellan jobb och annat och kanske med lite prestationsångest här och var.

Vi har ett växande samhälleligt jätteproblem när vi trots rådande träningstrend, kanske lite på grund av den också, har ett gäng som tränar så hårt så de måste få sin fascia behandlad, rehabba överbelastningar och stressfrakturer. Men kanske sitter still för mycket på jobbet. Och så ett stort gäng som har svårt att få till sin vardagsmotion och övrig motion för den delen. Som vid lunchbordet hör om de tuffa passen och tänker att det däääär det går inte. Som tror att det är svårt att få till den motion som behövs.

Motion. Enkel motion minst 30 minuter per dag men gäääärna mer. Röra på sig varje timme litegrann. Och muskelstärkande träning två dagar i veckan. Det bör alla få till. Kanske tids nog. Kanske är de inte där än. Procentuellt får vi de största hälsovinsterna där i början. Där vi kommer igång och börjar röra på oss regelbundet. Där tröskeln ofta är som högst. Att gå från regelbunden motion till att träna för något mer specifikt, mer riktat det är inte lika svårt.

Men när de flesta som motionerar glatt och sunt inte syns i Instagramflödet. De som promenerar lite hit och dit och kanske går på ett Svettis Medelpass, ett ryggpass och bara har det gött. De ser vi inte så ofta. Däremot ser vi de som ”köttar”. De som gnäller över att de har intervaller (som de helt frivilligt planerat in) på schemat. De som har speciella grejer på sig och med sig och i sig för att få till sina pass och fredagsfysar innan myset. De ser vi. Inget fel i det. Men tänk om vi kunde bjussa på lite tips och inspiration till att motionera enkelt.

Så låt oss visa hur enkelt det kan vara. Motion alltså.

Låt oss hjälpas åt att inspirera till hälsofrämjande, skön, enkelt härlig motion. Gört!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*