Blogg

3 tips på inspirerande dagar i höst


Hösten är för mig en tid att lägga grund inför våren. På alla sätt och vis. När jag jobbade som revisor låg de flesta av våra utbildningar på hösten för att kunna användas under högsäsong på våren. I träningen blir det mycket så också, speciellt så nu när jag börjar från scratch ungefär ett år efter att jag fick reda på att jag var gravid och slog av på takten.

Jag ser fram emot att inspireras också! Både på jobbrelaterade hälsoevents men även på flera event! På två av dem ska jag själv föreläsa och jag tänkte tipsa om tre events runtom i Sverige här! Ni får gärna tipsa om fler i kommentarsfältet!

1) MåBrahelg i Åre på Holiday Club 19-21/9. Allt från föreläsningar om hälsa och choklad, bad, spa och en massa träningspass av Friskis o Svettis både ute och inne! Läs mer här!

2) Inspirationsdag för Löpare- Malmö 11 oktober: En dag med inspiration och ny kunskap om löpningens biomekanik, återhämtning och yoga för löpare. Jag föreläser och tänkte kanske fokusera på återhämtning och balans i en satsning på löpning i en hektisk vardag. Läs mer här!

3) Be your best- Stockholm 8/11. Träningsevent. se gör det igen och lovar en fullspäckad fartig dag med flera stora namn på scen. Alla har sin plats- nybörjare som elit och det är du som är stjärnan. Läs mer här!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#fredagsgottis 3 stycken smoothies för hjältar #foods4everydaychampions


Ni som följt bloggen några år vet att min fästman aka N aka ”hjälten” är levertransplanterad. Förmodligen en av världens friskaste sådana men, ja, det händer grejer så är det bara. Vissa sjukt onödiga.

Han tar verkligen hand om sig men det finns alltid förbättringspotential. Det gör det defintivt hos mig med men oh så mycket lättare det är att tala om för honom vad han ska äta och dricka! :). Just nu försöker jag stötta hans tillfälligt sviktande aptit (jag och N äter som två stora hästar i vanliga fall) med näringsrika smoothies.

Jag har handlat hem massa bra grejer och ska beställa mer men igår gjorde jag en ”man tager vad man haver” och trots att den såg lite tokig ut så var den tydligen god!

Jag klarar inte av något som liknar mjölk, inte banan- ja inte något som är tjockt i konsistensen och ska drickas helt enkelt så jag kan inte ens smaka av dessa men det får han göra och så är det bu eller bä. Jag fortsätter tugga min mat och dricka vatten, te och kaffe.

Iallafall!

Veckans recept går att variera till tusen och det kommer komma fler framöver! Hur mycket av varje vet jag inte men det är ju det som är det roliga med mina recept. Tycker jag!

Det här blir nog 2-3 portioner.

cirka 3 dl havremjölk

ett päron

en apelsin

lite grönkål

lite spenat

saften av en halv citron

proteinpulver- tex ris el hampa som passar till 1 dl vätska

lite nyponpulver el bipollen

Skär bort det som är ”grovt” på päronet. Stjälp i allt i mixern och brumma på.

Är detta för ”grönt” eller osött kan du peta i lite mer apelsin kanske.

Servera i glas. Här i glasburk och jag tänkte inte på att fota estetiskt och såna där sugrör i glada färger- nej jag jobbar ju inte så.

Idag ska jag göra en efterrättsvariant till honom:

1 banan

2 dl havremjölk

en näve blåbär

kokosflingor

Lite proteinpulver smak banan/kokos som jag fått i prov (låter så äckligt men ville inte kasta).

Själv ska jag göra en riktigt grön:

päron

ingefära

grönkål

bladselleri

spenat

citron

vatten

Ha en riktigt fin helg!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

När livet handlar om livet


När allt rullar på. Då kan livet handla om att oroa sig för att hinna med, hänga med. Röra sig framåt. Vara på rätt väg. Hinna massa saker. Man tar sig tid att tycka att saker som semestervikt och trasiga naglar är ett problem.

Men så händer livet. Gör sig brutalt påmint. Och livet börjar abrupt att bara handla om just- livet.

Allt det andra- jobbet, att klara en till armhävning, hinna till frissan och inreda i hallen åker ut i en mycket vidare omloppsbana runt kärnan av vad som betyder något. De flesta äldre har gjort den här resan så många gånger så på dödsbädden är allt solklart. Jag hoppas vi är fler som har det på plats lite, nej mycket tidigare. Vad som betyder något.

Om och om igen händer. det. Livet. Och för varje gång åker allt ovidkommande längre och längre ut i periferin. Finns med. Helt klart. Men får ta mindre plats.

Det är ganska jobbigt. Att livet handlar om livet titt som tätt. Det är jobbigt att sörja. Att oroa sig. Sprita händer. Möta vita rockar. Fråga och inte alltid förstå svaren. Hela tiden ha livets bräcklighet i ögonvrån. Ibland täcker det hela synfältet.

Och däremellan. Så har de här händelserna skapat knivskarpa perspektiv. På vad som är viktigt och vad som inte är det. Man har fler saker att gråta över. Men kan skratta åt fler. Strunta i dem. För de är inte så viktiga. Med de här knivskarpa perspektivet man fått och betalat dyrt för.

Idag igen uppskattar jag så mycket det jag har. Bryr mig mindre om några saker. Mer om andra.  Uppskattar lite mer- livet.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack fina ni! Jennie- det var fint av dig!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Intressant studie på kvinnliga triatleter och obehaglig gravidtrend


Kvinnokroppen. Bland det mest fantastiska som finns. Men så utsatt. Så- skulle jag gissa, mycket mindre forskad på vad gäller effekt av träning.

Många tiger dessutom i det tysta av problem som uppstår när träning genomförs på fel sätt. För tidigt, för hårt efter förlossning. För länge och för hårt under graviditet mot vad kroppen klarar av.

Jag läser på flera ställen (och har ju själv sagt det men inte riktigt förklarat vad jag menar) att ”känns det bra så är det bra”. Men det är i fallet att träna under graviditet inte hela sanningen. Det måste kännas bra OCH vara kontrollerat.

Och ingen av oss har ett ansvar att vara en förebild men vi måste passa oss för att börja ”like”a hårda satsningar under och nära efter graviditeter rakt av. Det är #badass nog att föda barn. Man måste inte dessutom utföra andra hårda fysiska stordåd. Det är ingen norm. Det får inte bli norm. Det kan vara ett stt. Ett annat lika ballt är att fokusera på att hitta balansen i livet.

Jag läste nyss om en amerikansk studie på 311 kvinnliga triatleter nyligen. En av tre hade problem med bäckenbotten. En tredjedel! Problemen handlade om inkontinens, svårighet att kontrollera tarmtömning (bajsa på sig – inte kul!) och 5 % hade framfall.

Dessutom hade nästan en fjärdedel oregelbunden menstration, nästan en tredjedel onormal bentäthet och en femtedel ”problematic eating patterns” vad nu det kan innebära.

Man uppmärksammade att läkare ofta missade dessa problem trots att de var så vanliga vilket kunde leda till långvariga hälsoproblem. Här kan du läsa mer.

Det finns så mycket att göra inom det här området. Jag hör om så många som har problem och det är så många av oss som både vill ha barn och satsa lite mer än på motionärsnivå på olika sporter. Som löpare är vi förmodligen än mer utsatta än gruppen ovan som har den skonsamma träningsformen simning som del av sin träningsregimen. Att springa är ofta tidseffektivt när man har små barn och självklart det man måste ägna sig åt om man ska bli bra på att just springa men det är en av de mest belastande träningsformerna på just den del av kroppen som påverkas av förlossning.

Jag har fått flera förfrågningar om att träna mammor efter förlossning och jag önskar så att jag hade tiden till alla förfrågningar. Det ligger mig varmt om hjärtat att dela med mig av det jag kan och försöka vara ett exempel på att balansera en framtida ganska hård satsning med att låta min kropp läka och stärkas på rätt sätt för att undvika framtida problem.

Igår läste jag också något riktigt hemskt på dn.se. Från Norge rapporteras att det är ”trendigt” att föda små barn och hålla nere vikten under graviditeten och tappa den snabbt efteråt. Barn är en statussymbol som ska visas upp som en del av ett perfekt liv. Såhär står det i artikeln:

En annan konsekvens är att kvinnor som är väldigt smala ofta har problem med amningen som är mycket energikrävande. Fettet som lagras under graviditeten behöver mamman för att ge näring till barnet på ett tillfredsställande sätt.

Lite förenklat kan man alltså säga att vii har alltså ett problem med fler överviktiga och allt större barn. Och sen en annan parallell trend med mindre barn och mammor som äter för lite för att hålla vikten och då föder undernärda barn som de kanske sen inte kan amma.

VIll igen understryka att jag inte sitter på vetenskapliga fakta på detta utan det är ett resonemang av vad jag läst här och var.

Men jag blir så ledsen. Ska det vara såhär? Har någon av er känt såhär? Har jakten på magrutor och att komma i samma eller kanske en mindre storlek än innan blivit viktigare än det som ska vara det viktigaste? Ibland tänker jag att hela den här selfiekulturen där alla ska manifestera sig själva genom en shapead, filtrerad yta har gått alldeles för långt.Att vi luras så lätt av det vi ser. För vi orkar inte ta oss tid att ta in helheten.

Att ta hand om sig och sitt barn på bästa sätt både under och efter graviditeten handlar inte om minimal viktökning och visa upp en smal rutad mage så snart det går efteråt. Det handlar om balans i näringsintag, sömn, motion som stärker kroppen och tid för att både snosa bebisnacke och höja blicken mot nya mål. Alla de bitarna.

Normen får aldrig bli att så snabbt som möjligt få det att se ut som inget hänt.

Vad tycker ni?

#Hälsoselfie- Fokuserat på bra mat, sömn, motion, stärka bäckenbotten. Tid att snosa och njuta. I balans. Flera gravidilon kvar och det är helt ok!


Antal kommentarer: 3

Emelie Forsberg

Go go go! Himla bra skrivet. / Emelie


Ann-Sofie Forsmark

Tack alla!
Peter- kanske det historiskt och även runtom i världen men knappast medvetet och det är lite ett hån kan jag tycka mot de som gärna skulle äta så de kunde få tillräckligt med mjölk!
Malin- ja verkligen från alla håll!
Lisa- du är INTE ensam- det finns så många som kämpar och hoppas det blir mer ”på bordet” diskussioner om detta.
Malin- kolla upp det- låter onekligen relaterat till bäckenbotten!
Charlotte- tack- ja jag har ju gått hennes utbildning också- hon är fantastisk!


Ann-Sofie Forsmark

Karin – jag förstår dig helt! Jag känner också den där pressen i periferin men har lyckats strunta i den och tänker att vi måste vara fler som kliver fram med sunda ideal! Heja dig 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen-Du har kanske ingen aning


om din egen kapacitet.

Nog har vi alla något att referera till där vi gjort något vi inte trodde vi skulle klara.

Vi har känt att vi inte orkar mer. Men tagit oss vidare ändå.

Det finns ett grönländskt ordspråk som säger det så bra:

”När du gått så långt du tror att du orkar, har du bara gått hälften av var du klarar av.”

Så. Vad vågar du sikta på den här veckan?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Veckans träning- ett steg i taget


Vi är som sagt fortfarande väldigt mycket i semestermode här och jag kommer inte försöka skapa träningsrutiner eller styra upp kosten förrän september då jag varit på återbesök hos min barnmorska. Äta bra och näringsrikt och röra på mig varje dag- det gör jag ändå. Men det är lite lite av träning och lite mycket av mat just nu. Helt klart. Som en baby- honeymoon typ och det kanske man får unna sig tycker jag.

Men självklart tränar jag och det är skönt att känna att kroppen svarar så bra.

Jag försöker komma ut i mina tjocka Hokas varannan dag. Växlar gång med jogg med noga fokus på teknik.

2 pass i veckan kör jag lätt styrka. De passen blir ofta med barnvagnen med och kan lätt bli avbrutet. Sist hade jag även stora tjejen med som liten twist och hur mycket effekt rent fysiskt jag fick vet jag inte men kul hade vi.

Jag tycker inte det är något att sträva efter att snabbt som attan ta sig tillbaka till långa distanser och snabba farter efter en förlossning, även en så ”skonsam” som min var. Det kan verka häftigt att genomföra något hårt tidigt efter förlossning men bara för att flåset och de stora musklerna är starka så kan de ”finstilta” orsaka problem långt senare. Många trodde nog att jag skulle ösa på direkt men det har aldrig varit planen. Jag ska springa långt och fort och hela livet- då gör det inget om det tar en månad eller två extra här och var att ta steg framåt.

Jag tar det hellre för lugnt än tar i för mycket.

Men jag joggar lite. Helt klart. Och blir starkare och starkare. Från och med september efter mitt återbesök hos barnmorska och då jag även tänker få kroppen genomgången av antingen Katarina Woxnerud eller Andreas Öhgren kommer jag växla upp och strukturera upp träningen efter min nya vardag. Jag längtar!

Att längta är bra. Det är att ackumulera motivation som kommer behövas när det kör ihop sig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*