Blogg

Intressant studie på kvinnliga triatleter och obehaglig gravidtrend


Kvinnokroppen. Bland det mest fantastiska som finns. Men så utsatt. Så- skulle jag gissa, mycket mindre forskad på vad gäller effekt av träning.

Många tiger dessutom i det tysta av problem som uppstår när träning genomförs på fel sätt. För tidigt, för hårt efter förlossning. För länge och för hårt under graviditet mot vad kroppen klarar av.

Jag läser på flera ställen (och har ju själv sagt det men inte riktigt förklarat vad jag menar) att ”känns det bra så är det bra”. Men det är i fallet att träna under graviditet inte hela sanningen. Det måste kännas bra OCH vara kontrollerat.

Och ingen av oss har ett ansvar att vara en förebild men vi måste passa oss för att börja ”like”a hårda satsningar under och nära efter graviditeter rakt av. Det är #badass nog att föda barn. Man måste inte dessutom utföra andra hårda fysiska stordåd. Det är ingen norm. Det får inte bli norm. Det kan vara ett stt. Ett annat lika ballt är att fokusera på att hitta balansen i livet.

Jag läste nyss om en amerikansk studie på 311 kvinnliga triatleter nyligen. En av tre hade problem med bäckenbotten. En tredjedel! Problemen handlade om inkontinens, svårighet att kontrollera tarmtömning (bajsa på sig – inte kul!) och 5 % hade framfall.

Dessutom hade nästan en fjärdedel oregelbunden menstration, nästan en tredjedel onormal bentäthet och en femtedel ”problematic eating patterns” vad nu det kan innebära.

Man uppmärksammade att läkare ofta missade dessa problem trots att de var så vanliga vilket kunde leda till långvariga hälsoproblem. Här kan du läsa mer.

Det finns så mycket att göra inom det här området. Jag hör om så många som har problem och det är så många av oss som både vill ha barn och satsa lite mer än på motionärsnivå på olika sporter. Som löpare är vi förmodligen än mer utsatta än gruppen ovan som har den skonsamma träningsformen simning som del av sin träningsregimen. Att springa är ofta tidseffektivt när man har små barn och självklart det man måste ägna sig åt om man ska bli bra på att just springa men det är en av de mest belastande träningsformerna på just den del av kroppen som påverkas av förlossning.

Jag har fått flera förfrågningar om att träna mammor efter förlossning och jag önskar så att jag hade tiden till alla förfrågningar. Det ligger mig varmt om hjärtat att dela med mig av det jag kan och försöka vara ett exempel på att balansera en framtida ganska hård satsning med att låta min kropp läka och stärkas på rätt sätt för att undvika framtida problem.

Igår läste jag också något riktigt hemskt på dn.se. Från Norge rapporteras att det är ”trendigt” att föda små barn och hålla nere vikten under graviditeten och tappa den snabbt efteråt. Barn är en statussymbol som ska visas upp som en del av ett perfekt liv. Såhär står det i artikeln:

En annan konsekvens är att kvinnor som är väldigt smala ofta har problem med amningen som är mycket energikrävande. Fettet som lagras under graviditeten behöver mamman för att ge näring till barnet på ett tillfredsställande sätt.

Lite förenklat kan man alltså säga att vii har alltså ett problem med fler överviktiga och allt större barn. Och sen en annan parallell trend med mindre barn och mammor som äter för lite för att hålla vikten och då föder undernärda barn som de kanske sen inte kan amma.

VIll igen understryka att jag inte sitter på vetenskapliga fakta på detta utan det är ett resonemang av vad jag läst här och var.

Men jag blir så ledsen. Ska det vara såhär? Har någon av er känt såhär? Har jakten på magrutor och att komma i samma eller kanske en mindre storlek än innan blivit viktigare än det som ska vara det viktigaste? Ibland tänker jag att hela den här selfiekulturen där alla ska manifestera sig själva genom en shapead, filtrerad yta har gått alldeles för långt.Att vi luras så lätt av det vi ser. För vi orkar inte ta oss tid att ta in helheten.

Att ta hand om sig och sitt barn på bästa sätt både under och efter graviditeten handlar inte om minimal viktökning och visa upp en smal rutad mage så snart det går efteråt. Det handlar om balans i näringsintag, sömn, motion som stärker kroppen och tid för att både snosa bebisnacke och höja blicken mot nya mål. Alla de bitarna.

Normen får aldrig bli att så snabbt som möjligt få det att se ut som inget hänt.

Vad tycker ni?

#Hälsoselfie- Fokuserat på bra mat, sömn, motion, stärka bäckenbotten. Tid att snosa och njuta. I balans. Flera gravidilon kvar och det är helt ok!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Emelie Forsberg

Go go go! Himla bra skrivet. / Emelie


Ann-Sofie Forsmark

Tack alla!
Peter- kanske det historiskt och även runtom i världen men knappast medvetet och det är lite ett hån kan jag tycka mot de som gärna skulle äta så de kunde få tillräckligt med mjölk!
Malin- ja verkligen från alla håll!
Lisa- du är INTE ensam- det finns så många som kämpar och hoppas det blir mer ”på bordet” diskussioner om detta.
Malin- kolla upp det- låter onekligen relaterat till bäckenbotten!
Charlotte- tack- ja jag har ju gått hennes utbildning också- hon är fantastisk!


Ann-Sofie Forsmark

Karin – jag förstår dig helt! Jag känner också den där pressen i periferin men har lyckats strunta i den och tänker att vi måste vara fler som kliver fram med sunda ideal! Heja dig 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen-Du har kanske ingen aning


om din egen kapacitet.

Nog har vi alla något att referera till där vi gjort något vi inte trodde vi skulle klara.

Vi har känt att vi inte orkar mer. Men tagit oss vidare ändå.

Det finns ett grönländskt ordspråk som säger det så bra:

”När du gått så långt du tror att du orkar, har du bara gått hälften av var du klarar av.”

Så. Vad vågar du sikta på den här veckan?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Veckans träning- ett steg i taget


Vi är som sagt fortfarande väldigt mycket i semestermode här och jag kommer inte försöka skapa träningsrutiner eller styra upp kosten förrän september då jag varit på återbesök hos min barnmorska. Äta bra och näringsrikt och röra på mig varje dag- det gör jag ändå. Men det är lite lite av träning och lite mycket av mat just nu. Helt klart. Som en baby- honeymoon typ och det kanske man får unna sig tycker jag.

Men självklart tränar jag och det är skönt att känna att kroppen svarar så bra.

Jag försöker komma ut i mina tjocka Hokas varannan dag. Växlar gång med jogg med noga fokus på teknik.

2 pass i veckan kör jag lätt styrka. De passen blir ofta med barnvagnen med och kan lätt bli avbrutet. Sist hade jag även stora tjejen med som liten twist och hur mycket effekt rent fysiskt jag fick vet jag inte men kul hade vi.

Jag tycker inte det är något att sträva efter att snabbt som attan ta sig tillbaka till långa distanser och snabba farter efter en förlossning, även en så ”skonsam” som min var. Det kan verka häftigt att genomföra något hårt tidigt efter förlossning men bara för att flåset och de stora musklerna är starka så kan de ”finstilta” orsaka problem långt senare. Många trodde nog att jag skulle ösa på direkt men det har aldrig varit planen. Jag ska springa långt och fort och hela livet- då gör det inget om det tar en månad eller två extra här och var att ta steg framåt.

Jag tar det hellre för lugnt än tar i för mycket.

Men jag joggar lite. Helt klart. Och blir starkare och starkare. Från och med september efter mitt återbesök hos barnmorska och då jag även tänker få kroppen genomgången av antingen Katarina Woxnerud eller Andreas Öhgren kommer jag växla upp och strukturera upp träningen efter min nya vardag. Jag längtar!

Att längta är bra. Det är att ackumulera motivation som kommer behövas när det kör ihop sig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#fredagsgottis- ekologisk fisksoppa #foodsforeverydaychampions


Den här rätten är inspirerad av min systers linsgryta. Jag bytte linser mot fisk!

Krokfångad kolja använde jag som var KRAV-märkt. Ett paket med 400 g räckte till mig, N, Skrotmos och hennes mormor. Men vi hade gärna ätit mer. Och åt hembakt krutbröd till.

”Svetta” en hackad lök med en hackad vitlöksklyfta. Ha i en slantad morot och kanske lite purjolök. Ös i gurkmeja, curry och peppar efter smak.

Stjälp i en burk krossade tomater och en burk kokosmjölk. Koka upp.

Ha i den tinade fisken. (ja just det- tina den först!) Låt småbubbla och smaka av med kryddor. Lite hackad bladpersilja i detta kan nog vara gott!

Servera!

Jag fick till alla råvaror ekologiska förutom currykryddan den här gången.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Uppåt framåt #waybackto100miles


Idag. Tog jag på mig min Garmin för första gången. Jag kommer inte bry mig om hastighet mycket men ville testa att se vad jag höll för fart när jag gåggar.

Men så sprang jag , ja sprang faktiskt, två kontrollerade kilometer runt Råstasjön. Farten: bra! Känslan: ok men herregud vad tung man är med mjölkfabriken frampå och sisådär 5 extrakilon kvar. Huva. Men känslan i steget var riktigt bra. Det har gjort sitt att jag i fem veckor jobbat med höft, bål och gåggat lite senaste veckorna. Två kilometer. Det var precis lagom. Det är en lång väg tillbaka och den ska vara stark och stabil utan ett steg tillbaka. Då är 2 km lagom.

Bebis är 7 veckor och jag har återfått väldigt bra styrka i kroppen och speciellt bålen.

Än bryr jag mig inte så mycket om att jaga kilon utan det är bra käk och semesterfeeling till den 1a september. Det åker ned både backning på lunch och middag samt god mörk choklad på kvällarna. Allt får ta sin tid.

Men jag ser till att styrketräningen utvecklas- nu klarar jag 3 x 10-12 (långsamma en del på ett ben) armhävningar. Dessutom lade jag igår till en bålövning i TRX som är rätt tuff:

Trä i fötterna i TRXen och ställ dig i plankposition. Är du exta sugen på att plåga dig kan du som jag göra det i vasst grus… GÖr sen knäindrag mot magen och växla med att hålla benen raka och föra sida till sida. Herresatan vad det tog. Bra aktivering först i djupa bålmusklerna förstås!

Lopp då? Well. Den här tiden på året förra året tränade jag för Black River Run 100 miles. Det känns som att om ett år- ja då vill jag göra det igen. Jag lurar på GAX. På fjällmaraton Bydalen. På Causeway Crossing. På en massa saker. Jag lurar mest på TEC 50 miles 2015. 8 mil. Om 8 månader. Vi får se.

Framåt. Steg för steg.

Min bästa träningspartner fast vi turas om att träna. Utan honom- ingen träning! Kärlek!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Malmö- Inspirationsdag för löpare


Bor du i eller i närheten av Malmö- eller gillar att resa dit så tycker jag du ska passa på att anmäla dig till en inspirationsdag för löpare.

Den 11 oktober bjuds det på en heldag i löpningens tecken med löpningens biomekanik, yoga för löpare och jag ska prata löpning och hälsa 0-100. Jag kommer nog att fokusera på att prata om återhämtning och kost runt hård träning.

För att göra extraordinära saker- krävs lite extraordinärt fokus på inte bara rätt träning utan även kost och återhämtning.

Läs mer om dagen hos grymma Sara här. Endast 30 platser så skynda!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*