30 kilometer träningsvärk med fniss


Magnus körde hårt med mig igår. Ja det här får nog gå till historien som ett av de tuffare benpassen jag kört sen jag slutade gymträna för..erm..15 år sen ungefär. Bappedi..

Ja det säger en del om hur lite benstyrka jag kör men jag gör en del bra funktionella övningar och har seg styrka. Men att lassa på en stång med färgglada vikter och göra benböj det sker ju inte utomhus så det var ju en smärre chock imorse. Kom knappt ur sängen!

Vi körde: benböj. Ankgång med vikt. Grodhopp med medicinboll. Utfallssteg med vikt. Tunga benböj växlat med upphopp. Jag skämtar inte att benen vek sig till slut.

Tanken var också att springa med väldigt ömma trötta ben idag. Så kommer det kännas efter några mil på TEC. Så kommer det kännas en hel natt i mörker. Idag kändes det så men det skonsamma och effektiva var att jag inte fått den här känslan av flera mils löpning utan genom ett kort hårt styrkepass.

Men herregud. Jag har aldrig fnissat så mycket åt mig själv. Rullade iväg från Sumpan efter lite jobb, ut till Jakobsberg, förbi det stall där jag slitit så många gånger. Ut på Säbysjön- förra veckan åkte jag skidor där jag simmat, idag sprang jag i snö på den sjö där jag badat med hästen jag var medryttare på. Ensamt och lugnt. Centrala funktionen- hjärta och lungor- helt oberörda men lokalt- musklerna i benen- AJAJAJ!

Vidare mot Sollentuna och tänkte på Camilla som brukar springa här. Solen bröt fram. Sen sprang jag den tråkiga vägen tillbaka mot Ulriksdal, via Bagartorp och hem. Finssandes för det fick så fruktansvärt sakta. Jag letade alla ursäkter att stanna. När jag gjorde mina små mjukövningar så skar smärtan i benen. Mer fniss. Utförslöpning då låren liksom vibrerar kändes nästan skönt men utför en trappa fick jag hålla i räcket. Rundan råkade bli ”bara” 30 km men det var helt lagom idag för att sätta den känslan jag var ute efter.

30 helt magiska kilometer. Kändes fortfarande som ett kort pass och låg stadigt på 70% av maxpuls hela vägen.

Imorgon blir det..ja precis: Vila. Lördagar är heliga. Bara mys med Lillan och träffa gamla tjejgänget på kvällen.

Jag må ha en workshop för 5 tjejer som ska springa NY maran att förbereda och dessutom en föreläsning för en av våra avdelningar om ”inspiration att börja och fortsätta träna” men jag ser alltid till att ha en helt ledig dag. Hinner jag inte det- då måste något plockas bort.

Hoppas du också har en mysig helg planerad!20130301-222320.jpg

Pulsa i snö var riktigt intessant idag!

 

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Soja- nej tack!


Jag har ju varit ett fan av Perpeteum som är en bra energilösning vid ultralöpning: kolhydrater, lite fett och lite protein. Smakar- SKIT! men funkar bra för min mage.

Men nu blir det inget mer. Har läst lite noggrannare och sett att det innehåller sojaprotein. Och Hammer Nutrition menar också felaktigt att soja är bra för att det finns studier som visar att det minskar risken för vissa cancertyper i Kina och Japan- men där äts soja oftast fermenterat och inte i den ”råa” form som det är i tex sojamjölk och i sojaprotein.

Det värsta med soja i min åsikt är de östrogenliknande ämnena genistein och daidzein som kan störa hormonfunktionen och påverka fertiliteten./p>

Det finns triljarders med studier och artiklar i ämnet och jag vet vad jag tror.

Här kan du läsa enkelt på svenska. Här lite mer från ett land som producerar enorma mängder soja- USA och här kan du läsa ”för och emot” om du själv klickar i din åsikt först.

Grisar utfodras med soja och 2010 uppdagades att svenska grisar även åt genmodifierat soja då vi importerar mycket. Nu hävdar Lantmännen att ingen soja som säljs är GMO eftersom ”marknadens krav har förändrats”. Är man skeptisk så kan man ana att det säkert slinker igenom lite här och var fortfarande så länge som vi importerar foder från andra länder.

Gris, kyckling men även nöt utfodras med soja som även kräver stora mängder växtskyddsmedel om det inte är ekologiskt. (Källa SLV).

Vad kan man äta då? Ja ekologiskt kött säger jag! Och av sojaprodukter tempeh, miso och sojasås som är fermenterat (jäst) då det i den processen försvinner många antinutrienter.

Något som är gott och hälsosamt är dock mina energibars som jag ska använda imorgon på mitt långpass:

Havregryn, chiafrön, solrosfrön, agavesirap, vispad äggvita, salt, dadlar, cocosflingor och cocosfett. Rör ihop. Platta till. In i ugnen på 175 grader..ett tag. Låt svalna på galler.

Nu sova. Imorgon springa. God natt

20130228-222645.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Intressanta öppna föreläsningar


Jag tipsade om dessa för två år sen och var själv på en som var väldigt intressant om vad som händer och kan hända i mitokondrierna efter träning.

Det är GIH som ger öppna föreläsningar om hälsa, träning och kost under våren. Otrolig fin möjlighet tycker jag!

Nu är det dags igen och jag ser att jag själv har väldigt svårt att gå på flera stycken! Rackarns! Men! Kan vi inte göra såhär -någon av er går och så återrapporterar ni till mig över en lunch som jag bjuder på? 🙂

Den 9e mars ska jag dock definitivt gå. Kanske ses vi där?

Ha en fin dag!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Spontan träning för halvmarathon


Idag hade varit en passande dag att skriva ”en dag på jobbet”. Herregud vilken dag och var spretiga grejer jag gjort. Började med att prata hälsa på ett frukostmöte på Friskis igen.

Kan verkligen rekommendera att testa ha en konferens där med träning!

Sen har jag gjort- allt! Känns det som. Reviderat lite. Och massa andra saker. Skallen var full och klockan sen och några 20 km fanns det inte tid för. Jobbet har prio före träningen måndag till torsdag.

För det mesta så är ju all träning riktad mot det här yberlånga loppet men jag har ju aldrigt nöjt med att bara ha kaka. Jag ska äta den också. Äta alla kakor. Mjuka som hårda.

Jag tränar även för en halvmara. Triathlon. Fjällmarathon. För livet! Och tids nog ska jag persa på ett marathon. (Inte så svårt när jag bara sprungit två, ett för 10 år sen och 2007 då jag gick sista milen nästan.Men jag ska persa med 30 minuter tänkte jag)

Kungsholmen Runt. Mjölksyratröskeln ska upp och därför passar jag gärna på att köra mina korta tidspressade pass runt tröskeln. Eftersom jag körde långa trösklar (15 minuter) i måndags och jag var galet sugen på tusingar idag så blev det så.

Uppvärmning på cirka 2 kilometer. Bra känsla även om vänsterbenet beter sig lite konstigt neuromuskulärt men jag gör lite övningar jag fått från bästa Andreas och så vips så funkar det bättre direkt.

Vid Norrmälarstrand satte jag fart. Eller fart och fart. Tusingarna går cirka 10 sekunder långsammare än i somras. Finns ingen ”kräm” att ge mer och jag har inte tiden att lägga på att vrida upp den där farten. Mjölksyratålighet är liksom inte fokus just nu. Men bra träning är det iallafall. 5 stycken och sen joggade jag ned och är lika pigg då som när jag började passet. Ingen 5e växel helt enkelt. Oxe. Ardenner. Segsnöre.

Imorgon blir det tung styrka och sattyg med Magnus och löparvila. Jag springer väldigt sällan tre dagar i rad. Max två och sen vila. Nu har det blivit fyra korta dagar i rad med totalt 4 mil. Så blir det när man skrapar ihop. 3 mil denna vecka. Ungefär 7 kvar. Längtar till fredag och hoppas få en riktigt fin dag med podcasts i lurarna. Om någon vill tipsa om en bra ljudbok om löpning så är det välkommet.

Sov så gott! Fin måne ikväll!

20130227-213240.jpg

Springer man inomhus- missar man detta!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Lyckan är här


Var skulle den annars vara?

Ibland är att känna sig tacksam, glad, lycklig och nöjd bara ett perspektivskifte bort.

Ibland är att dessutom känna sig grym, euforisk, snabb, stark och oslagbar därtill bara ett ombyte och en löprunda bort från där du är nu.

Om två timmar är jag allt ovan.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Extra syre


20130226-224243.jpg

Ut ut ut genom dörren. Ned i tunnelbanan. Tunnelseende.

Hem. På med diskmaskin, tvättmaskin. Ett, två lager på överkroppen. En podcast om Dr Atea i öronen.

Ut igen. Slira nedför backen. 2 km till Ursvik. Rätt ut i skogen. Ut på ängen. Ingen där. Bara jag. Balans. Bra fäste. Syre. Andas. Andas. Fyll på.

Hem. Ta med vagnen. Jogga vidare. Hämta Lillan hos kompis. Hem igen. Tvätten klar. Diskmaskinen klar. En mil och massa syre rikare. Krakel spektakeboken, existensiella frågor. Natta dockorna. Pussa krama. Natta liggandes på skumrullen. Bröstryggskotorna säger ”popp” ”popp”. Andas långt ned i magen. Allt är stilla.

Mat. Dusch. Plock (det här EVIGA plocket!!!). Göra matlåda. (kyckling, spenat, squash, lök, kikärter i pesto med tomat, sallad och blomkål till Allt ekologiskt. WIN!). Svara på några jobbmail. Nyheter. Rodda morgondagen.

Igår körde jag 8 km med 2 x 15 minuter tröskel i mitten. Idag 10 km fartlek vinter-trail-style. Imorgon 20 km progressivt. Torsdag- crossfit med Magnus. Fredag: trötta ben, lite kolhydrater och långpass. Lördag: vila. Söndag: Skidor (om vädret tillåter) sen mer löpning i trött kropp.

Träna på att vara trött. Träna på att vara lite tom. Tur att jag längtar så mycket till mina egna stunder i löparskorna. Tur att det är så roligt. Tur att allt är så bra.

Lucky me.

20130226-224247.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in