När jag skrev inlägget om de normaliserade makaronerna för ett tag sen fick jag en faktiskt ganska vanlig kommentar ” Men jag hinner inte”. Och jag förstår! Och hör! Och ni ska veta att jag har NOLL tålamod med att stå i köket själv. Och vi äter i stort sett aldrig halvfabrikat: det slinker ned lite fin lammkorv och ibland blodpudding här och tills igår såna där Keldasoppor som jag slänger i fisk och spenat i men annars gör vi allt från scratch och det tar ingen tid.
Jag kan berätta om när N skulle göra egen gnocchi för ett tag sen. Alltså sån där potatispastabollar. Det ingår inte i min kost någonstans men jo de är ju goda och han var så exalterad och jag ville inte vara neggo så ok, tisdag sen eftermiddag mitt i blodsockrets allra djupaste dal skulle han göra dem. Han gjorde en smet men vi hade ju inget vetemjöl hemma så jag tror han fick använda typ grovt rågmjöl och lite rismjöl. Jag ansåg att mandelmjölet var för dyrt för det här experimentet.
Sen var det det här med att skära de där små snuttarna i perfekta bitar och rulla dem och koka dem. Jag och Storskrot fick på nåder hjälpa till. Klockan gick. N svettades och svor. Alla var hungriga.
Till slut var det klart efter att han kokat dem i tomatsås han också gjort själv. Tog cirka två timmar. De sjönk som stenar i magen. Kunde användas som ammunition. Typ.
Kontenta: Vi gör dem inte igen. Finns smart mat och osmart mat. Hemlagad gnocchi- inte smart mat för hungriga barnfamiljer i min värld. Det finns mycket annat.
Här kommer tips på tre byten för lite hälsosammare typisk barnmat:
1) Makaroner och falukorv i ugn.
blir
Potatisklyftor i ugn med lax och fetaoströra.
Ta fram laxen på morgonen och lägg i ugnsfast form under dagen. När du kommer hem sätter du på ugnen på 200 grader. Smula fetaost och ev lite creme fraice över laxen- el på sidan om barnen inte vill ha. Skiva några tomater över, peppra (salt finns i fetaosten) och strössla oregano över.
Skär potatis i strimlor och strö ut på bakplåtspapper i ugnen med lite rapsolja salt och peppar.
Sen sköter maten sig själv i cirka 20 minuter medan du kan göra annat.
2) Vanliga pankisar-
blir
Smarta pankisar
Grundrecept: 3 dl mjöl, 6dl mjölk 3 ägg som steks. Sylt med massa socker.
Byt till:
1 dl havregryn, 1 dl mandel/kokosmjölk och 1 dl dinkelmjöl eller bara mandel/kokos. 1/2 dl kokosflingor. Lite salt. 3 dl komjölk, 3 dl havremjölk. 4 st ägg. 1 msk gurkmeja.
Istället för sylt: Koka ett paket blåbär/hallon och servera lite mager osötad kvarg till eventuellt. Låt mjölet stå och svälla i hälften av mjölken. Rör sen i resten av mjölken och de fyra äggen.
Häll upp på en bakplåtspapprad balkplåt. Ev strö lite kanel och kardemumma på. Koka snabbt ihop bären medan pankisen är i ugnen. Servera med bären, en klick kvarg och notera hur lite disk det blev.
Köpesköttbullar med makaroner
Byt till:
Hemmarullade lammfärsbullar med quinoa
Här kommer man faktiskt inte undan. Man måste rulla själv. Men så slipper man alla de där grejerna som finns i köpesbullarna. Och det är så lätt. Ta ett paket lammfärs, gärna eko. Sätt på vatten och koka quinoa enligt beskrivning men gärna med en god buljong och..japp! gurkmeja! Hacka en lök fint, hacka en morot fint. Stjälp upp färs och lök, morot, ett ägg, tomatpuré och önskade kryddor i en bunke. Krama ihop med fingrarna. Rulla några stycken. Sätt på en stekpanna med lite smör eller rapsolja. Fortsätt rulla och stek efterhand så går det fort. Om du vill göra en annan variant kan du samla alla köttbullar i pannan och sen stjälpa över två burkar krossade tomater och krydda med lite örtkryddor för att göra som en gryta med färdig sås. Låt koka ett tag för att smakerna ska blanda sig. (Jag kan inte säga ”gifta sig” det låter för corny i den här bloggen.)
Servera alltihop med lite roligt skurna grönsaker- tex blomkål, mer morot, gurka och coctailtomater.
Min superpaj- ska försöka skriva ned receptet!