5 saker att tänka på inför en friskvårdssatsning
Inte en hälsosatsning. Då pratar vi andra saker.
Men om ni vill satsa på friskvård för personalen så finns det några saker att tänka på. Mer än fem men det kan vi ta senare. Friskvård brukar ofta drivas av några ökända hurtisar på företaget. Det brukar klassas som kostnader. Det brukar inte ha i ledningsgruppen att göra och just friskvård behöver kanske inte i detalj vara där. Men att det är sanktionerat från ledning att friskvård är bra och det stöttas att medarbetare prioriterar det- det är viktigt
1) Gör det för alla Friskvård ska vara för alla. Då funkar inte hård crossfit och tuffa imjölksyreintervaller. Att alla ska åka Vasaloppet. Både ur ett hälso, etiskt och skattemässigt perspektiv. Friskvård, bara namnet indikerar att det inte handlar om hårdträning utan vård av det friska. Röra på sig. Hård träning går jättebra men alternativ ska finnas. De som kan och vill träna kommer göra det. Men bjud in på bred front och fokusera på motionsbiten. Att ta i hårdare för de som vill löser sig av sig självt. Låt dem löpa amok.
2) Anpassa det till verksamheten När har medarbetare tid (att ta, tid tycker sig ofta ingen ta)? Var passar det att vara? Vad passar det att göra som de flesta eller alla kan vara med på ? Går det att ta promenadmöten och stötta det med att det finns stavar, paraplyer? Skoställ för leriga skor?
3) Utse sunda ambassadöder Kanske inte hon som ska göra maran under tre timmar. Kanske inte han som tävlar cykel. Kanske inspirerar de. Men kanske inte om det uppfattas som fel signaler. Om det leder folk att tro att det måste vara blodsmak i munnenträning. Kanske hen som har fått skruv på regelbunden sund motion. Som rör sig för att må bra?
3 ) Ha ett varför, men låt medarbetare hitta sitt eget. Alla har olika motivation och möjligheter till att motionera. Men förtydliga gärna ansatsen i att detta inte handlar om att träna hårt om man inte vill, utan för att främja rörelse under och runt arbetsdagen för att må bra i vardagen, orka med jobbet och det man har utöver det. Ta en strategisk ansats med några riktlinjer för vad som ska karaktärisera det ni tar in så kan det få vara ledord när förslag kommer in- utifrån eller inifrån. Här är tre riktlinjer jag själv infört hos oss:
1) Passar det för alla? 2) Går det att genomföra så de flesta eller alla kan vara med? 3) Främjar det motion eller handlar det bara om prestationsfokuserad träning?
4) Prata om att erbjuda och möjliggöra. Prata om motion, röra på sig. Prata om att prova- på. Om att ”alla kan vara med” om ”för dig som är nybörjare”. För det är de som ni vinner på att få igång.
5) Förstå skillnaden på hälsa på arbetsplatsen och friskvård. Friskvård är en del men kan aldrig lösa till exempel orsaken till stress, otydlighet, dålig kommunikation. Plåster på såren och som en huvudvärkstablett däremot. En viktig del både i att skicka signaler till anställda, till kunder, till potentiella medarbetare att vi tycker det är viktigt med motion. Men inte som enda hälsosatsning.
Det kommer mer på ämnet. Här kan du läsa en intressant artikel från Harward Business Review.
Berätta gärna hur det funkar hos er!