Blogg

5 snabba om pulsen


Hej på er!

Medan jag springer i rysskylan får ni läsa detta!

Jag gjorde ett test i veckan där det blev ett herrans fokus på antal slag per minut. Jag använder pulsen på flera sätt men eftersom jag historiskt inte kunnat lita på min puls så har jag inte ”pulstränat”.

Däremot använder jag pulsen för att:

1 Kolla vilopulsen- en bra indikator om något är fel

2 Testa maxpulsen (en gång i höstas)

3 Kolla pulsdrift* under långpass

Tänkte förklara några begrepp som ofta slängs med vad gäller pulsen:

Vilopuls Puls när du vilar helt enkelt. När du är lugn och inte rör dig. Oftast lägst direkt på morgonen när du vaknar. När du tränar upp hjärtat får du större slagvolym* vilket gör att vilopulsen kan sjunka. Vanligt är runt 60-70 slag men det finns tokar som har under 30.Förhöjd vilopuls kan vara tecken på infektion och överträning och att känna av vilopulsen regelbundet är ett bra sätt att få en kontinuerlig ”check” av sin form-även om det förstås påverkas av massa andra saker.

Maxpuls Ja precis som det låter. Max antal slag hjärtat kan slå vid en viss typ av aktivitet! Viktigt! Ju färre muskler som jobbar- desto lägre maxpuls. Jag har cirka 10 slag lägre maxpuls när jag spinnar mot när jag springer. När jag åker skidor har jag inte testat men kan tänka mig att jag kan komma upp några slag till när så många muskler arbetar som vid diagonal skidåkning. Maxpulsen sjunker generellt med åldern.

Pulsdrift är den naturliga höjning av pulsen som sker under konstant belastning under längre pass. Alltså att pulsen ökar även om du springer på exakt samma hastighet i samma lutning och samma vindmotstånd. Pulsdriften kan bli större om du inte dricker ordentligt med vätska och det är varmt.

Slagvolymen då. Det är så mycket hjärtat pumpar per slag. Ju starkare hjärtat blir desto färre slag behövs för att pumpa ut en viss mängd blod tex per minut. Bra skit att ha bra kondis alltså!

Jag har en låg vilopuls. Runt 36 och maxpuls 183. På passet jag springer just nu så ligger pulsen lågt men när jag tänker på min roliga helg så stiger den nog lite! Ha en fin fredag!

20130315-082932.jpg

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Hymn of the big wheel


Ibland måste man ha tricks för att varva ned. Jag använder gärna musik. Gärna den här:

The big wheel keeps on turning

 On a simple line day by day The earth spins on its axis

 One man struggle while another relaxes

There’s a hole in my soul like a cavity

 Seems like the world is out to gather just by gravity

The wheel keeps turning the sky’s rearranging Look my son the weather is changing

 Sometime again You’ll turn green and the sea turns red

 My son I said the power of axis over my head

The big wheel keeps on turning On a simple line day by day

 The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes

We sang about the sun and danced among the trees

And we listened to the whisper of the city on the breeze

Will you cry in the most in a lead-free zone

Down within the shadows where the factories drone

 On the surface of the wheel they build another town

And so the green come tumbling down Yes close your eyes and hold me tight

And i’ll show you sunset sometime again

The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes

As a child’s silent prayer my hope hides in disguise While satellites and cameras watch from the skies

An acid drop of rain recycled from the sea It washed away my shadow burnt a hole in me

And all the king’s men cannot put it back again

But the ghetto sun will nurture life And mend my soul sometime again

The big wheel keeps on turning On a simple line day by day

The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes

Massive Attack- Hymn of the big wheel 


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

God snabb fisksoppa


Snabb god enkel bra mat. Annars får det vara. Det är min devis!
Inga exakta mängder är också ett sätt att släppa kontrollen lite ( eller för att jag inte orkar hålla reda på sånt).
Fräs en lök med lite vitlök och tillsätt morot i slantar. Krydda med gurkmeja, örtsalt, peppar. I med två burkar ekologiska krossade tomater, en buljongtärning, oregano. Lite tomatpure och låt koka upp. Skär ett paket vit fisk i bitar- stjälp i. Låt koka till fisken är klar. Smaka av med mer kryddor. Ätes med riven parmesan.
Man kan ha i skivad fänkål också men se den råkade jag äta upp hela innan jag ens kommit igång.
Varsågod!

20130314-081603.jpg

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Tips för att springa långpass


Hej på er!

 Fin onsdag morgon med ett hektiskt jobbschema.

Över på Tjejmarabloggen så har jag och Madde komponerat ett inlägg med bra tips för långpass. Många har svårt att få till långpassen och vanligt är att springa dem för fort.

Jag hoppas att ni kanske hittar ett eller flera bra tips att ta med er. Om ni uppskattar inlägget får ni väldigt gärna skänka en slant till vår insamling för Hungerprojektets arbete i Bangladesh med 1000 days of nutrition.

 

Läs inlägget om långpass här


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Veckans träning-bara en månad kvar till TEC100


Laddad till tänderna efter två dagars träningsvila (jag joggade lite i söndags förvisso men inget ansträngande) trodde jag att gårdagens transportlöpning skulle bli en flygande historia. Ack så fel jag hade!

Jag hade nya skorna på, solen sken, hade ätit ok men kroppen vaknade aldrig. Jag har en lång starsträcka som jag brukar kunna korta ned genom att göra ruscher i uppvärmningen men inget svarade igår. Vaderna surade som attan så jag lade helt enkelt ned och joggade de 8 km till Lillans dagis. Tacksam för påminnelsen att formen- den kan du aldrig ta för givet!

Sen fick jag lite styrketräning ändå för hon ville bäras hela vägen från dagis upp för den långa backen. Men jag fick massa pussar så det var det väl värt!

Förra veckan var en ok vecka, väldigt lätt på flera sätt: Lätt styrka, 8 km med tusingar, 10 km morgonlöpning och det här absurt lätta 63 km passet. Men lätta veckor leder inte alltid till att känslan är bra. Just nu är jag tung och seg och det är väldigt mycket på jobbet. Sådär lite för mycket och då vet jag att jag måste sänka förväntningarna.

Idag springer jag igen till dagis och tanken är fartlek.

Imorgon springer jag in på morgonen och ska göra ett test som jag fått av kinesiologen jag ska till. Magnus tycker också jag ska testa ”lugna systemen” så det passet blir en timme cirka styrt av pulsen- kan berätta om det sen!

Torsdag hoppas jag få till ett styrkepass med Magnus eller själv. Blir grisigt tungt i vilket fall.

Fredag blir det ett ”tompass”tidigt tidigt. Låga glykogenlager cirka 20-30 km på trötta stumma ben sen styrkan dagen innan. Ett mycket viktigt pass.

Lördag-raka motsatsen: Ren glädjelöpning på Tjejmarathon – Långpass för alla. Ni är så varmt välkomna! Vi startar utanför World Class Vasastan, joggar i 6:30 fart och bästa Peter har sett till att man kan hoppa av och på var 5e kilometer så du kan välja hur långt eller kort du springer. Vore så roligt att träffa fler av mina läsare!

Söndag är det busmysdag med Lillan hela dagen.

Hur känns kroppen då? Jo. Det är rätt stressigt nu tycker jag. Jag låter den känslan landa. Accepterar den. Förstår vad den kommer ifrån. Gör listor. Prioriterar. Lägger mig nitiskt kl 22.15. Äter bra. Säger ”nej nej nej” och ”sen sen sen” och ser till att fylla på med frisk luft och bra vänner. Bara precis de jag behöver just just då. Mycket tid med Tigerfisen.

Löpningen är ventilen. När jag springer är allt enkelt och solklart och det mesta faller på plats. Som ett tetrisspel som lägger sig självt.

Ha en fin tisdag!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Bra utrustning!


20130311-215416.jpg

Varning för lite reklam och produktutvärdering! :).

Jag har ingen koll på mode- det har ni ju förstått. Jag har en sportbh som är 18 år gammal. Skor som är 20 år och min kappa är 7 år nu och det syns.

Jag köper nya grejer- absolut men blir extra exalterad när jag hittar något jag kan slita ut. Som min Salomonrygga som jag fick för också 7 år sen. Som redan då var gammal. Den pajade nyss och jag lagade den för flera hundra bara för att jag vill ha just den. Inte köpa ny. Nej ha just den.

Jag har ett väldigt bra ad hoc samarbete med Trimtex. Får testa en del av deras grejer och jag testar ju dem rätt hårt :). De gör inte de snyggaste trendigaste grejerna för det är inte deras intresse. De har inte en stor marknadsföringsapparat och finns inte i butik. Däremot är de väldigt populära bland skidåkare och orienterare och växer inom löpningen. De lägger pengarna på produkterna och de säljer sig rätt bra själva. För de är helt enkelt suveräna!

Deras webshop är just nu under uppbyggnad så där kan ni inte gå bananas just nu. Synd men det går att handla på den norska tills vidare. De gör helt fantastiska grejer för såväl skidor som löpning som cykel och självklart då orientering.

Jag har som sagt hårdtestat deras grejer sen länge. Speciellt i vinter. I vind, regn, snö. När jag har Trimtex tightsen är det som grädde som är målat på mig. Sitter klistrade under hela passet. De håller värmen ned till riktiga kallgrader (minns mitt 55 km pass i -10 i vintras?). Jackan, den där magiska jackan som jag sålde via bloggen. Alla har berättat hur otroligt bra den är. När det är kallt, när det blåser. Hur bra den sitter. Det var rätt bökigt att förmedla allt via bloggen men så värt- jag gillar att folk får bra grejer!

När man ska springa långt så får inte grejerna störa. Det får inte skava. Det får inte hasa ned, det får inte bli kallt, blött och fladdra. De ska bara fungera, sitta på kroppen och göra sitt jobb. Därför är det helt fantastiskt att få använda de här grejerna. I vår ser jag fram emot att både springa och cykla i Trimtex. Och att kunna länka er rätt in i deras snart nyöppnade webbshop. Imorgon ska jag träffa Peter från Trimtex en snabbis och kolla in hur vårkollektionen ser ut lite närmre.

Jag använder andra grejer också. Självklart! Älskar snygga träningslinnen och speciellt grejer från Drop of Mindfulness som jag köpte på Allt om Hälsanmässan och hela vintern har jag använt Icebreaker underkläder och underställ när det varit kallt och jag ska vara ute länge. Saker som kostar, men saker som håller!

På kortare pass är jag inte så brydd men just på de här ultrapassen känns det inte som läge att saker och ting pajar!

När det gäller skor så älskar jag ju klassiska drei streifen- adidas! Men sulan på Inov-8 Xtalon är helt oslagbar. Inga broddar behövs. Bara tassa fram säkert över is, genom snö, genom lera.

Jag köpte mina Inov-8 Xtalon 190 (siffran står för vikten på skon) hos Outnorth men efter bara cirka 50 mil gick meshen sönder. Jag var så kär i dem, sprang vartenda pass i dem. (Har bara ett par adizero XT från förra året i övrigt och ett par Brooks som passar mer för heta asfaltsdagar). Jag ville inte skicka tillbaka dem för att få byta- vad skulle jag då springa i under tiden? Och jag tycker Outnorth varit riktigt hyggliga som skickat nya Xtalon 212 till mig. De har ett mycket tåligare tyg och de premiärsprang jag hem idag. Ren kärlek. Passet i övrigt- skit! Men skorna! Kärlek!

Outnorth har för övrigt massa bra grejer för oss som gillar att skogsmulla utomhus. Jag har köpt både pannlampa och skaljacka där. Köpt ja. Så är det! 🙂

Ha en fin kväll!

20130311-215410.jpg

20130311-215453.jpg Min gamla rygga!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*