Alger för hälsan och framtiden
Igår fyllde en av mina idoler år- Fredrika Gullfot är, bland annat, VD och grundare av Simris Alg. Företaget är inte nystartat men produkterna de gör har precis nått marknaden. Som jag väntat!
Vad är det då som växer i de stora vita växthusen i Hammenhög i Skåne?
Alger! Algbebisar! Alger är basen i havets näringskedja och omega-3 fetterna vi vill ha från fisk kommer därifrån. Att fiska efter omega-3 är dock inte hållbart. Efterfrågan av omega-3 ökar eftersom det är så hälsosamt och sjukdomsförebyggande men utbudet räcker inte till.
En lösning, som Simris Alg och flera andra företag tagit fasta på är att producera omega-3 direkt från ursprungskällan- algerna!
Algbranschen växer och har enorm potential. Det är ett fortfarande relativt outforskat område men med tanke på hur mycket livsviktig näring som finns i algerna så finns all anledning att uppmärksamma det som händer inom forskningen på området. Här är en översikt av vilka viktiga näringsämnen som finns i algerna:

Bild: Simrisalg.se
Från Simris Alg kan du köpa omega-3 tillskott som alltså är baserade på odlade alger som är ursprungskällan till de fettsyror vi annars får från fet fisk. Men vi slipper miljögifterna.
Utöver det kan du köpa flera andra produkter som spirulina, chlorella och jag har ett té här hemma som heter ungefär ”solgodis”.
Men till frågan många ställer sig- ”räcker det inte att äta bra mat”.
Ja och nej. Jag äter väldigt få tillskott men just omega-3 och främst fettsyrorna DHA och EPA kan vara svårt att få till rätt kvot av med den mat som finns tillgänglig i affären. Den fisk man äter måste ha ”ätit till sig” fettsyrorna och odlas fisken är det inte säkert att den får mat som är omega-3berikad. Därtill kan feta fiskar också i processen få i sig mycket miljögifter som ofta lagras i fettvävnad. Algerna är alltså ursprungskällan för fisken. Och fiskbeståndet håller inte i längden om vår efterfrågan fortsätter öka som den gör.
Fettsyrorna DHA och EPA kan kroppen skapa från ALA, en fettsyra man hittar i till exempel linfröolja, valnötter och chiafrön. Men konverteringen är trög och för optimalt (inte RDI alltså) intag av EPA och DHA behövs ätas fisk eller alger eller kan man ha hjälp ett rent och fint tillskott.
Jag tycker Simris Alg fyller en viktig och bra plats på marknaden- inte bara för omega-3 tillskottens skull utan den potential de har för att producera andra produkter från alger som ligger i framtiden.
Läs mer om dem här och kika i webbshopen här.
