B-löpning och test av Inov-8 Ultravest


Inte B-löpning för att den inte är bra- den är A-klass men jag ser ut som ett B i de skyltfönster jag passerar. Ett allt större B som tomtar omkring i allt långsammare fart känns det som.

Jag använder pulsen som guide under graviditeten. Det är inte samma puls som innan- jag har vanligtvis en vilopuls på runt 37 slag och en maxpuls på 183 slag (testat 2013). Pulsen är något högre nu eftersom det slår för att syresätta två hjärtan. Pulsen går därför upp lättare när jag springer och jag vill inte jobba på för hög puls. Det finns massa olika råd och rön men min väg är att jobba submax.

När jag inte kan prata ordentligt (eller sjunga med) då ligger jag runt min 85% av maxpuls och där slår jag av. På vägen hem från jobbbet, den kuperade vägen hem via Pampas, hade jag tänkt köra 4 x 4 minuter men se där gick jag bet. Kroppen kändes fantastiskt och jag ville bara dundra på och smaka syra men se när farten började närma sig 4:40 så drog pulsen iväg. Så jag tänkte om.

Istället körde jag fartökningar, som oftast blev i en backe, tills pulsen gick över 155 och då gick jag tills den gick ned till 120 och så började jag igen. Fick till ett jättefint pass och har nu ställt in klockan på att pipa vid 155 så kan jag köra lite längre trösklar utan att titta på klockan så mycket.

Jag tycker jag börjar känna mig lite otymplig och stor men när jag springer så känner jag mig lätt och smidig.  Det är en sån lycka att kunna fortsätta springa utan smärta och att verkligen orka med det utan att bli för trött efteråt. Tacksam!

ÄNTLIGEN har jag också fått prova Inov-8s ultravest! Satan i gatan! Jag har ju sprungit med min sköna Nathan nu i två år men nu blir det ultravest framöver. Jag hann ju inte testa den fullt ut men den sitter verkligen helt fantastiskt- två flaskor fram och den inte ens rörde sig! Alltså satt löjligt bra fast utan att klämma åt. Passar säkert oss som är lite större runt överkroppen bäst men går att ställa in hur som helst.

Den väger nästan ingenting, 195 gram och med två 500ml flaskor fram och vätskeblåsa bak (med isolering man kan ta i och ur) för 2 l så kan du ha med dig 3 liter vätska bara där samt pula ned massa andra saker i den expanderande säcken bak. Nej jag kan inte hitta något negativt med denna och vill inte alls skicka tillbaka den men jag får väl köpa en egen även om jag inte behöver maxtesta den än på ett tag.

Här hittar du mer info om den.

Hörni förresten jag tror det finns platser kvar till på lördag. Det kanske kommer snö också! Jippi!

Ni ser ju hur glad jag är- så bra satt både passet och västen!

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Swedish 100 mile Challenge


Tänk vad man hittar på nätet.

Den här dokumentären på Kunskapskanalen med 4 lopp i öknen som ger en grand slam om man klarar alla fyra(nej inte ett dugg sugen, avskyr hetta, ogillar sand)- det är klart vi ska ha en i Sverige också! Swedish 100 mile challenge heter den. Och är betydligt lättare att uppnå än den där galna serien som programmet handlade om. Både prestation och kostnadsmässigt. Maj gad, liksom.

Loppen som gäller för oss i Sverige är Arctic Ultra, TEC, GAX och Black River Run. Hela grejen ”startade” i år vad jag förstår vilket gör att inte så många hakat på utmaningen och gör att första Grand Slamen kan uppnås i och med GAX 2014. Jag hade ingen aning om den när jag sprang mina två- hade jag vetat hade jag säkert försökt men fått ge tappt eftersom jag knappast skulle sprungit 100 miles i januari i år.

Och jag tänkte att 2015 är rökt också för det kanske skulle gå att springa 100 miles med en 7 månaders bebbe (amningspaus i varvning?) men jag vill inte ha den pressen så tidigt. Jag vet inte vem det är som kommer till världen i juni- bara att h*n och h*nses storasyster går före allt.

Men nu ser jag att det är på en 12-månaders period det gäller. Inte kalenderår. Så om jag startar med TEC100 2015 så kan jag avsluta med Arctic Ultra 2016. Drömmer jag. Drömmar är mål som inte är satta än. Än sätter jag inga spikade mål. Jag drömmer tills bebis kommer ut och vi vet hur vårt liv ser ut. Vårt för en sån här satsning på fyra 100 miles lopp måste vara stött av min bättre hälft och beror också på hur bebistiden går.

Men när jag kikar in på sidan nu så var det iallafall roligt att se att jag är den enda (??) tjejen i Sverige som kört två ”rena” 100 mileslopp förra året? Så jag och två grabbar har en silvermedalj just nu. Kuligt!

Här kan du läsa mer. Är du sugen? Är du en av de fyra som har chans på guld? Heja säger jag!

Sämsta vinnartiden i mannaminne! Men den dagen var den platsen min.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Välkommen på föreläsning i Göteborg


Den 12e mars ger jag en föreläsning på Clarion Post i centrala Göteborg. För dig som vill hitta inspiration till årets löpning, kanske tränar för Göteborgsvarvet eller ett längre lopp och vill ha lite ”nytt”.

Upplägget bygger på det jag pratade om på Runners Stores ultrakväll förra veckan:

Min ultraresa från 0-100 kilometer. Träning, kost och utrustning. Skillnaden är att vi har över en timme på oss så det finns utrymme att gå lite djupare.

Anmälan sker här och mer information finns på facebooksidan.

Varmt välkomna!

Efter 3,2 mil på Black River Run 100 miles


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckans träning och provträning på Elixia


Varannan vecka är av naturliga skäl lättare att träna mer. I några månader till iallafall.

Den här veckan vilade jag tre dagar för att lura en hotande förkylning. Det hjälpte. Bara lite daglig rörlighet och extra promenad blev det måndag till onsdag. Men huvva, jag mådde inte bra. Normalläge är att svettas lite varje dag.

Torsdag sprang jag 7 km runt Djurgårdsbrunnskanalen med Magnus. Mycket trevligt!

I fredags blev det bara en kort jogg innan dagishämtning och i lördags fick jag till en jätteskön morgonjogg som kändes som den kunde fortsatt hela dagen.

Idag ville Lillan leka med grannen och då smet jag iväg på 5 km runt sjöarna och på eftermiddagen när hon åkte till pappa använde jag Elixias ”provvecka” erbjudande.

Jag har redan en gratismånad på Nordic Wellness och har skaffat ett Friskis o Svettiskort som går ut runt datum för beräknad förlossning. Detta eftersom jag vill köra lite mer styrka nu under grav samt gillar stämningen på Friskis. Enda gången sen jag var sisådär 17 år jag har betalt för ett gymkort är just på Friskis när jag väntade Storskrot. Det ligger på vägen hem från jobbet- går inte att missa liksom.  

Förra veckan provtränade jag på Sats Signalfabriken och nu var det dags att testa ett nytt gym alltså eftersom jag ändå skulle åka förbi där på vägen hem tänkte jag. Ja, jag är sjukt smartlat när det gäller gymträning. Finns ingen motivation i mig att ta mig någonstans långt bort för att träna inom fyra väggar.

Elixia i Sundbyberg är ett stort gym med massa klatschiga färger. De har väldigt trevlig personal  och har varit väldigt aktiva här i området för att locka folk inför öppning. När jag träffade försäljare så frågade jag hur de tänkt slå sig in bland Sats, World Class, Fitness Club ( där jag vickade spinning förut), Puls och Träning, och Fitness 24/7. De menade att de höll en helt annan klass än dessa gym och det är ju fine så länge de potentiella medlemmarna fattar det också, och tycker det. Att bara anse att man är mycket bättre gör inte någon sommar. Det är information- inte kommunikation.  Jag hade alltså väldigt höga förväntningar!

Jag har ofta undrat hur sjutton det ska gå runt för det verkar inte vara så mycket folk där (big like!) men med två stora höghus snart klara för inflytt mittemot så kommer de garanterat få fler medlemmar. Nu var jag själv i damernas omklädningsrum fram till jag skulle hem (kl 17). Det såg ut som ett helt vanligt omklädningsrum för övrigt.

I det enorma gymet där ”allt” fanns var det också som vanligt mest killar vid crossfithörnan. Och jag med mina pluttvikter på stora stången.

Iallafall. Hurra för utrustningen och de stora ytorna! Det var helt underbart att ha massa plats. Så länge det spelas discomusik kör jag med Iphonen i sportbhn och allt från Foo Fighters till Kyuss på hög volym i öronen. I min egen bubbla.

Idag körde jag superset med följande:

Uppjogg 5 min med rörlighet med pinne efteråt

Frontsquats/armhävningar

Skridskohopp/frivändning med press

Enbens woodchopper (bål och rygg) växelvis höger och vänster

Rörlighet efteråt.

Tog bra märkte jag när jag skulle tvätta håret. Elixia var verkligen ett fint gym men det kändes lite som ett Sats i neonfärger. Ingen aning om vad det kostar men jag hittade ungefär samma utrustning som på fina Friskis o Svettis Haga och där är det billigt att träna.

Inför nästa vecka har jag planerat att träna lite mer. Jag slarvar lite med en lam ursäkt om att ” jag är ju ändå gravid” och till och med N tycker att mina löppass är lite väl korta ibland :). Har bara känt mig trött efter ett pass och det var mitt långpass så varför inte passa på att strukturera lite så länge det går? Nu ska jag försöka få till följande:

1 pass 4 x 4 min med upp till 85% av maxpuls

En morgonjogg (de funkar kalas nu igen)

1 styrkepass

1 yogapass

1 vanligt MAF distanspass

1 x 15 kilometer med terränginslag

och ev…om jag får till det så ska jag simma. Tids nog får jag nog dra ned på löpningen och det här med att jag bor 500 meter från en simhall. Well det kanske ska utnyttjas. Kanske.

Hoppas du haft en trevlig helg och har en kul vecka planerad. Om inte- GÖRT!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Magnesium för löpare


Magnesium är faktiskt en antioxidant och är inblandad i flera hundra processer i kroppen. Förutom nervfunktion är det viktigt för musklernas funktion, benstommen och massor av enzymer bildas med hjälp av magnesium.

Överdosering är ovanlig  eftersom kroppen lätt ”rensar ut” men brist kan leda till sömnsvårigheter, kramper, oro och även påverkan på hjärtat.

Det är populärt att ta magnesium som tillskott men ska man göra det bör man vara noga med vad det är man petar i sig. Kostar burken under 100 kronor så är det gissningsvis magnesiumoxid som är svårt för kroppen att tillgodogöra sig.

Magnesiumcitrat däremot är perfekt att ta som tillskott på kvällen för en god natts sömn.

Här är en studie på det.

I en publicerad studie hos AJCN föreslås ett intag på 7-10 mg /kg kroppsvikt för oss som äter en västerländsk diet rik på protein, vitamin D och protein som  kan störa upptaget.

Utan att kunna hänvisa till någon bra studie så är jag också en av dem som smörjer muskler och leder med magnesiumkräm när de är lite trötta. Det är de ju inte så ofta nu men vid större volym så gör jag det. Som sagt- jag tror att det funkar. Men jag kan inte hänvisa till några studier. Men placebo är ju en av de starkaste effekterna vi har.

Hos Ancient Mineral hittade jag min hudcreme och bra magnesium hittar du hos en välsorterad hälsokost. Magnesiummalat är också ok om det finns med!

Apropå att inte ha så trötta ben: för exakt ett år sen sprang jag snöiga 6 mil på fredagen och såsade sen runt Engelbrektshalvan på helgen plus en skidtur till. Om ett år tänker jag att jag är så uthållig igen….

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Li- helt rätt, finns mkt studier runt effekten av brister!
Sofia- den såg ju bra ut- men som sagt man får äta kanske 2-3 av dem beroende på vad man äter annars! Pumpafrön, vetekli och paranötter är bra källa också !Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in